Ιδιογόμωση Cal.16

...συνέχεια με την MG2 στο Cal.16! :)

Όπως έγραψα σε προηγούμενο ποστ , στο θήραμα πήγε πολύ καλά, φονικότατο...

Σήμερα διαίρεσα την δόκιμη σε 4 τεταρτημόρια περίπου και ιδού το αποτέλεσμα, ο αριθμός των σκαγιών είναι πάρα πολύ κοντά...

MG2, Cal.16.jpg

Νομίζω τελικά οτι η καλή κατανομή και η αρκετή ταχύτητα είναι που μέτρησε , η συγκέντρωση ήταν όσο του ονομαστικού τσόκ...

Υ.Γ… Επίσης τα σκάγια που έβγαλα από τα θηράματα είχαν μηδαμινή παραμόρφωση , άρα νομίζω και χαμηλές πιέσεις, και το φυσίγγιο ήταν πολύ γλυκό στον ώμο, μεστή τουφεκιά...

Last edited:
Γιάννη εξαιρετική < κυνηγετική > τουφεκιά, η άριστη ισοκατανομη στα τεταρτημορια οφείλεται και στο τέλειο κεντραρισμα της βολής, κάτι που δεν είναι όσο εύκολο ακούγεται, και σε στημένο στόχο πιο συχνά δεν φταίει ο σκοπευτής αλλά η ανύπαρκτη ή κακή ρύθμιση της-των- κάνης.

Γιάννη εξαιρετική < κυνηγετική > τουφεκιά, η άριστη ισοκατανομη στα τεταρτημορια οφείλεται και στο τέλειο κεντραρισμα της βολής, κάτι που δεν είναι όσο εύκολο ακούγεται, και σε στημένο στόχο πιο συχνά δεν φταίει ο σκοπευτής αλλά η ανύπαρκτη ή κακή ρύθμιση της-των- κάνης.
Καλοί απόγευμα Λευτέρη! :)

...να υποθέσω λοιπόν οτι εκτός του φυσιγγίου , το τουφεκάκι πάει καλά, παρά τα χρόνια του, είναι έτσι?

Έτσι νομίζω Γιάννη, φαντάζομαι ότι και η αγάπη σου για το όπλο και η ενασχόληση, όλα μαζί έβγαλαν καλά αποτελέσματα. Παλιά τα όπλα ιδιαίτερα τα δικανα, τα ρυθμιζαν και τα εξεταζαν πριν διατεθούν στην αγορά, σήμερα στα εμπορικά δεν νομίζω ότι γίνεται αυτό.

Έτσι νομίζω Γιάννη, φαντάζομαι ότι και η αγάπη σου για το όπλο και η ενασχόληση, όλα μαζί έβγαλαν καλά αποτελέσματα. Παλιά τα όπλα ιδιαίτερα τα δικανα, τα ρυθμιζαν και τα εξεταζαν πριν διατεθούν στην αγορά, σήμερα στα εμπορικά δεν νομίζω ότι γίνεται αυτό.
Λευτέρη Καλησπέρα! :)

Σ' ευχαριστώ για τα καλά λόγια...:)

Χαίρομαι δε (ξανά!) απο τα γραφόμενα σου...γιατί τα επιβεβαιώνω αρκετές φορές...;)

Επισυνάπτω το απόσπασμα απο το φυλλάδιο τη Verney Carron του 1939 που αναφέρεται στις ρυθμίσεις που έκαναν τότε...

Έχω μεταφράσει τα σημεία που έχω επισημαίνει με κίτρινο χρώμα , αν και τα Γαλλικά μου δεν ειναι τέλεια... :

REGLAGE de fusils EN HAUTER et DIRECTION

(ελεύθερη μτφρ.)

ΡΥΘΜΙΣΗ τυφεκίων ΣΕ ΥΨΟΣ και ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

[…]

Pour viser juste , avec aisance, il fault pouvoir suivre de gibier dans ses evolutions.Il faut decouvrir le gibier un bon fusil doit donc, necessairement porter legerement plus haut que le point vise.

[…]

(ελεύθερη μτφρ.)

Για να στοχεύσετε με ακρίβεια, με ευκολία, είναι απαραίτητο να μπορείτε να βλέπετε το θήραμα καθώς αυτό κινείται.
Επομένως, ένα καλό τουφέκι πρέπει απαραίτητα να βάλει ελαφρώς ψηλότερα από το σημείο / στόχο.

[…]

A qui bon un fusil serrant dien le plomp s' il est incorrectement regle? La reglage en direction est le plus important, car , dans la pratique de la chasse less corrections leterales sont impossibiles.

[…]

(ελεύθερη μτφρ.)

Ποια είναι η χρήση ενός κυνηγετικού όπλου (σσ. λειόκαννου) που ρίχνει σκάγια, εάν δεν έχει ρυθμιστεί σωστά; Η ρύθμιση στην κατεύθυνση είναι η πιο σημαντική, επειδή, στην πρακτική του κυνηγιού, είναι αδύνατες οι πλευρικές διορθώσεις.

Υ.Γ...στο ίδιο φυλλάδιο είχα βρει και το τουφεκάκι μου, το PIONNIER Super Calibre 16, το επισυνάπτω και αυτό...:)

topic.!!!

Attachments

Δεν μου λες ρε καλλιτέχνη, αυτα τα κουτάκια τα ωραία και μάλιστα σε διάστασης για το κάθε φυσιγγιο που τα φτιαχνεις γιατί αυτα είναι είναι φτιαχτα από χέρι καλλιτέχνη, για ομόλογα.

....πολλά παρόμοια βιντεάκια Νίκο! :)

Καλημέρα σ’ όλους τους φίλους! :) ...

Με βάση τα παρακάτω, αφού τις έφτιαξα στον υπολογιστή για καλύτερη ευκρίνεια , έκαμα μια σύγκριση σε δυο δοκιμές, με το ίδιο τσόκ (7,5/10 **), στην ίδια απόσταση….

[…]

Τουφεκάμε στην απόσταση βολής που συνήθως χτυπάμε π.χ. 25, 30, 35 μέτρα η και παραπάνω, και από το κέντρο της τουφεκιάς μας χαράσουμε κύκλους 38 εκατοστά και 75 εκατοστά. Ο μικρός θα μας δείξει απευθείας αν έχουμε υπέρ συγκέντρωση στο κέντρο(αντιπροσωπεύει το ¼ μόνον της συνολικής επιφάνειας του κύκλου αλλά αρκεί) και ο μεγάλος το σύνολο της τουφεκιάς μας.

[…]

Πηγές:

1.Cartridge-Patterning-We-need-to-do-it-and-better/The British Association for Shooting and Conservation Marford Mill, Rossett, Wrexham LL12 0HL Tel: 01244 573016 Fax: 01244 573013 Research@basc.org.uk www.basc.org.uk Rec sec\publications\Cartridge patterning Last updated: 06 Jun 2014 Review due: 30 April 2015

2. http://www.shotguns.se/html/evaluation.html

Ο μεγάλος κύκλος είναι 75 εκατοστά και ο μικρός 38 εκατοστά. Η αξιολόγηση γίνεται με μια ματιά

S4 N - 27 γρ. No 6 Ν - Cal.16 - δοκιμή.jpg

Η τουφεκιά με την S4n έχει μια εμφανή υπέρ-συγκέντρωση στο κέντρο, παρότι στρογγυλό ρέλι. Τα σκάγια είναι Νο 6 νίκελ. Θεωρητικά έχει και άλλα μέτρα , νομίζω δε η διασπορά και η κατανομή με ανοιχτότερο τσόκ θα είναι ίσως καλύτερη π.χ. με 4/10 (*** ½ ), έστω στα 30 μέτρα…(συμπωματικά μ’ αυτό το τσόκ στα 30 περίπου μέτρα πήρα έναν φασιανό φέτος…).Παρά-ταύτα στον κυνηγότοπο πάει πολύ καλά τα τελευταία δυο χρόνια στο ενδημικό με 7,5/10(**) τσόκ …

ΜΒ Χ 32 , 28 γρ. No 6 - Cal.16 - δοκιμή.jpg

Η τουφεκιά με την ΜΒ Χ 32 είναι νομίζω πιο «κυνηγητική», με καλύτερη διασπορά και κατανομή. Τα σκάγια είναι Νο 6 απλά. Φέτος πήγε πολύ καλά επίσης στον κυνηγότοπο σε αποστάσεις περί τα 30-35 μέτρα με 7,5/10(**) τσόκ που την έριχνα στο ενδημικό επίσης…

Last edited:
Back