Ιδιογόμωση Cal.16

Έχω κάμποση Α1 ακόμα και βρήκα αυτή τη συνταγή, στα 25 γρ. με ψιλό σκάγι, να δοκιμάσω στις τσίχλες... ;)

18 grains = 1,17 gr , λέω να την κάνω με 1,20 Χ 25 γρ. Νο 9/10, καψούλι 688, σε 70αρι κάλυκα αστέρι κλείσιμο...

...δίνει 350 μέτρα/δλ και 517 bar...

Τι λέτε?.think.

Attachments

Καλησπέρα σας. Αυτοί είναι οι κάλυκες που σας έλεγα...View attachment 57309
Από αριστερά είναι:
6,45, 615 και τελευταίο το καψούλι που είχαν πάνω με διάμετρο 6,10...
Παρατήρηστε την κωνικοτητα στο εσωτερικό του κάλυκα......
View attachment 57312
Τι προέλευσης είναι οι κάλυκες ξέρεις?? Στο πλάι βλέπω γράφουν Centauro κι έχουν μια εικόνα κένταυρου??? Στη βάση του πάφυλα γράφει τίποτα?
Δεν ξέρω τι καψούλι είναι, αλλά αν έχει διάμετρο 6,10mm είναι μικρή η διαφορά, πιστεύω ότι είναι τύπου 209 κι αυτό. Βάλε τον στη θέση καψουλώματος της LEE με το δικό σου καψούλι (615) και πρέσσαρε, ίσως χρειαστεί λίγη παραπάνω δύναμη από ότι συνήθως, αλλά πιστεύω ότι θα κάτσει κανονικά.

Τι προέλευσης είναι οι κάλυκες ξέρεις?? Στο πλάι βλέπω γράφουν Centauro κι έχουν μια εικόνα κένταυρου??? Στη βάση του πάφυλα γράφει τίποτα?
Δεν ξέρω τι καψούλι είναι, αλλά αν έχει διάμετρο 6,10mm είναι μικρή η διαφορά, πιστεύω ότι είναι τύπου 209 κι αυτό. Βάλε τον στη θέση καψουλώματος της LEE με το δικό σου καψούλι (615) και πρέσσαρε, ίσως χρειαστεί λίγη παραπάνω δύναμη από ότι συνήθως, αλλά πιστεύω ότι θα κάτσει κανονικά.
IMG_20221006_183710.jpg
Σωστός όπως πάντα ο Στέλιος....λίγο παραπάνω πάτημα στη lee και μπήκε το 615...
IMG_20221006_183836.jpg
Έχουμε όλα τα υλικά τα παλιά....για πείτε στήσιμο....ο κάλυκας είναι 67αρης.
IMG_20221006_184515.jpg
Ευχαριστώ Στέλιο!!!

View attachment 57314
Σωστός όπως πάντα ο Στέλιος....λίγο παραπάνω πάτημα στη lee και μπήκε το 615...
View attachment 57315
Έχουμε όλα τα υλικά τα παλιά....για πείτε στήσιμο....ο κάλυκας είναι 67αρης.
View attachment 57316
Ευχαριστώ Στέλιο!!!
Αα, SMI ιταλικοί! Δεν το έλεγες από την αρχή !!! ...;):)
Έχεις Sipe από την παλιά??? Εγώ θα ακολουθούσα τις οδηγίες του κουτιού. Θα ξεκινούσα π.χ. από 1,25 x 25-26 και 1,30 x 27-28 ... Αφού έχεις και ταχογράφο τα πράγματα είναι πιο εύκολα, βλέπεις ταχύτητα και συμπεριφορά, και ανάλογα αυξάνεις, αν χρειαστεί μέχρι το 1,40 !!! :cool:

Αα, SMI ιταλικοί! Δεν το έλεγες από την αρχή !!! ...;):)
Έχεις Sipe από την παλιά??? Εγώ θα ακολουθούσα τις οδηγίες του κουτιού. Θα ξεκινούσα π.χ. από 1,25 x 25-26 και 1,30 x 27-28 ... Αφού έχεις και ταχογράφο τα πράγματα είναι πιο εύκολα, βλέπεις ταχύτητα και συμπεριφορά, και ανάλογα αυξάνεις, αν χρειαστεί μέχρι το 1,40 !!! :cool:
Έχω έναν δισταγμό στο να τη χρησιμοποιήσω όμως Στέλιο... Πάνω από 40 χρόνια πρέπει να ήταν σε ένα μπαούλο στο χωριό.....
Διαφορετικά μπορώ να χρησιμοποιήσω την καινούργια σιπε με κουβετ και μάλλινη στο 1,35 x 27.

Έχω έναν δισταγμό στο να τη χρησιμοποιήσω όμως Στέλιο... Πάνω από 40 χρόνια πρέπει να ήταν σε ένα μπαούλο στο χωριό.....
Γιαααα πέστο αυτό στον Κο Πλερωνακη....χαχαχα

Οι συνθήκες κ ο χωρος φυλαξης έχουν σημασία Στράτο κ οχι τα χρόνια....
Μέσα σε ένα μήνα μπορεί να καταστραφουν φυσίγγια κ πυριτιδες, ενώ σε άλλη περιπτωση να αντέξουν δεκαετίες...

Αν όμως φοβάσαι η έχεις αμφιβολίες τότε άστην....

Εγω παντως αν δεν διέκρινα τιποτα "υποπτο" θα την λαμπάδιαζα...

Γιαααα πέστο αυτό στον Κο Πλερωνακη....χαχαχα

Οι συνθήκες κ ο χωρος φυλαξης έχουν σημασία Στράτο κ οχι τα χρόνια....
Μέσα σε ένα μήνα μπορεί να καταστραφουν φυσίγγια κ πυριτιδες, ενώ σε άλλη περιπτωση να αντέξουν δεκαετίες...

Αν όμως φοβάσαι η έχεις αμφιβολίες τότε άστην....

Εγω παντως αν δεν διέκρινα τιποτα "υποπτο" θα την λαμπάδιαζα...
1,35 Χ27 τη βαζω εγω ,με 615 τη sipe .H ROTTWEIL 1,45 X 28

Last edited:
Διαφορετικά μπορώ να χρησιμοποιήσω την καινούργια σιπε με κουβετ και μάλλινη στο 1,35 x 27.
Στράτο άνοιξε το κουτί και αν δεν μυρίζει παράξενα κάνε αυτό που σου λέει ο Στέλιος.

Στράτο άνοιξε το κουτί και αν δεν μυρίζει παράξενα κάνε αυτό που σου λέει ο Στέλιος.
Δεν μυρίζει παράξενα καμία από τις 2 Λευτέρη. Σκέφτηκα και το άλλο...ότι αν έχει χάσει την υγρασία της η sipe λογικά δεν θα γίνει ένα σώμα μόλις βάλω την τάπα πάνω της και την πιέσω λίγο...
Ευχαριστώ!!!

Στράτο υγρασία από την παρασκευή της η sipe έχει τόσο λίγη που δεν μετριέται με τις ζυγαριές μας. Το ένα σώμα που λες θα γίνει γιατί αυτό το οφείλει στην νιτρογλυκερινη, η χαλασμένη διβασικη μυρίζει πάντα έντονα σαν ξυνογαλο.

Στράτο υγρασία από την παρασκευή της η sipe έχει τόσο λίγη που δεν μετριέται με τις ζυγαριές μας. Το ένα σώμα που λες θα γίνει γιατί αυτό το οφείλει στην νιτρογλυκερινη, η χαλασμένη διβασικη μυρίζει πάντα έντονα σαν ξυνογαλο.
Σωστά Λευτέρη. Δεν το σκέφτηκα ότι η νιτρογλυκερίνη την κάνει ένα σώμα.
Ευχαριστώ.

Είδα ότι και η κουβετ εχει καλύτερη επαφή στον χάρτινο κάλυκα απ' ότι στους πλαστικούς που έχω...
Το σεταπ που δοκίμασα σε πλαστικό κάλυκα με σιπε 1,35 x 28, 615 καψούλι, φούστα από gualandi, μάλλινη και κλείσιμο με τζαμακι σκέφτομαι να το κάνω σε χάρτινο 1,35 Χ 27, 615, κουβετ,μάλλινη και κλείσιμο με χαρτάκι.
Σε γενικές γραμμές τι αλλαγές κάνουμε όταν πάμε από πλαστικό σε χάρτινο κάλυκα;

Καλησπέρα σ' όλους , και στους φίλους του Cal.16! :)

Ο Gianluca Garolini γράφει για τις πιέσεις φυσιγγίων του διαμετρήματος...

(απόσπασμα, μτφρ.)

...[ Σήμερα οι χαμηλότερες πιέσεις που εντοπίζω στις δοκιμές των φυσίγγων κυνηγιού Cal. 16 στην παραγωγή μιας από τις πιο σημαντικές εταιρείες πυρομαχικών στον κόσμο, είναι 630/650 bar, αλλά ο μέσος όρος είναι πολύ υψηλότερος, μερικές φορές πλησιάζει το όριο που σύμφωνα με το CIP είναι 780 bar!

Πολλά, αν όχι, όλα αυτά με την έννοια συνδέονται με τη στεγανοποίηση του κάλυκα και την υγροσκοπικότητα της πυρίτιδας.

Εάν χρησιμοποιείτε πλαστικούς κάλυκες, με συγκεντρωτήρα και αστεροειδές κλείσιμο, και καλές μοντέρνες πυρίτιδες, υψηλής ποιότητας, χαμηλής υγροσκοπικής ιδιότητας και με καλή θερμοδυναμική απόδοση, καλά φορτωμένο, ένα φυσίγγιο με
630/650 bar, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε χωρίς φόβο κάμψης μεγάλης απόδοσης, από τον Σεπτέμβριο έως τον Ιανουάριο, το βάρος της γόμωσης σε σκάγια δεν έχει σημασία.

Ο κίνδυνος μιας ισχυρής βαλλιστικής διάσπασης, που καθιστά το φυσίγγιο σχεδόν αναποτελεσματικό, συνδέεται σχεδόν πάντα και μόνο με την απορρόφηση της υγρασίας ίσως ταυτόχρονα με έντονο κρύο διαφόρων βαθμών κάτω από το μηδέν ... αλλά για να συμβεί αυτό, το φυσίγγιο πρέπει να εκτεθεί να έχει υγρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα, να έχει τη δυνατότητα να απορροφά και να απορροφά υγρασία (π.χ. χαρτόνι, πορώδεις σκόνες, μη ζελατινοποιημένες σκόνες).

Τα 650 bar, εγγυούνται προστασία απόδοσης, προκειμένου για φυσίγγια που έχουν φτιαχτεί με ποιοτικά υλικά και έχουν αποθηκευτεί σωστά. ]...

Σωστά Λευτέρη. Δεν το σκέφτηκα ότι η νιτρογλυκερίνη την κάνει ένα σώμα.
Ευχαριστώ.

Είδα ότι και η κουβετ εχει καλύτερη επαφή στον χάρτινο κάλυκα απ' ότι στους πλαστικούς που έχω...
Το σεταπ που δοκίμασα σε πλαστικό κάλυκα με σιπε 1,35 x 28, 615 καψούλι, φούστα από gualandi, μάλλινη και κλείσιμο με τζαμακι σκέφτομαι να το κάνω σε χάρτινο 1,35 Χ 27, 615, κουβετ,μάλλινη και κλείσιμο με χαρτάκι.
Σε γενικές γραμμές τι αλλαγές κάνουμε όταν πάμε από πλαστικό σε χάρτινο κάλυκα;
Καλησπέρα Στρατή!:)

Τα παρακάτω απο ιταλικό σαιτ, με πάσα επιφύλαξη...;)

...[Se utilizzi il bossolo di cartone con una tenuta in plastica (contenitore o couvette) la combustione viene vivacizzata facendo salire le pressioni per la minore elasticità ed espandibilità del cartone.

In genere si riduce la dose del bossolo in plastica di 5 ctg. per la polvere e di 1 gr. per il piombo.

Se invece vuoi lasciare immutata la dose polvere/piombo è buona norma scalare almeno di un grado di potenza la capsula innescante passando, ad esempio, dal 616 al 615.

Altra cosa importante è variare la quota di chiusura che per il cartone è sempre leggermente superiore (es. bossolo pla/12/70/tondo=64 mm. mentre bossolo cart/12/70/tondo=64,5 mm.)]...

(μτφρ.)

...[ Εάν χρησιμοποιείτε χάρτινο κάλυκα με πλαστικό βύσμα (συγκεντρωτήρα ή κουβέτ) η καύση αναζωογονείται αυξάνοντας τις πιέσεις λόγω της χαμηλότερης ελαστικότητας και διαστολής του χαρτονιού.

Γενικά, η δόση του πλαστικού κάλυκα μειώνεται κατά 0,05 γρ. πυρίτιδας και 1 γρ. σκάγια.

Εάν, από την άλλη πλευρά, θέλετε να αφήσετε αμετάβλητη τη δόση πυρίτιδας / σκαγιών, είναι καλή πρακτική να μειώσετε ισχύ των καψουλιών κατά τουλάχιστον ένα βαθμό ισχύος, περνώντας, για παράδειγμα, από 616 σε 615.

Άλλο σημαντικό είναι να αλλάξτε το ύψος κλεισίματος το οποίο για το χάρτινο κάλυκα είναι πάντα ελαφρώς υψηλότερο (π.χ. πλαστικό / 12/70 / στρογγυλό = 64 mm. ενώ χάρτινο / 12/70 / στρογγυλό = 64,5 mm.)]...

η καύση αναζωογονείται αυξάνοντας τις πιέσεις λόγω της χαμηλότερης ελαστικότητας και διαστολής του χαρτονιού.
Μόνο σε αυτό έχω μία ένσταση, οποιοσδήποτε κάλυκας ακόμη και μπρουτζινος διαστέλλεται όσο και οι διαστάσεις της θαλαμης. Η αύξηση των πιέσεων που όντως υπάρχει στον χάρτινο κάλυκα, οφείλεται στο αυξημένο πάχος των τοιχωμάτων του που μειώνει την χωρητικότητα του.

Καλησπέρα Στρατή!:)

Τα παρακάτω απο ιταλικό σαιτ, με πάσα επιφύλαξη...;)

...[Se utilizzi il bossolo di cartone con una tenuta in plastica (contenitore o couvette) la combustione viene vivacizzata facendo salire le pressioni per la minore elasticità ed espandibilità del cartone.

In genere si riduce la dose del bossolo in plastica di 5 ctg. per la polvere e di 1 gr. per il piombo.

Se invece vuoi lasciare immutata la dose polvere/piombo è buona norma scalare almeno di un grado di potenza la capsula innescante passando, ad esempio, dal 616 al 615.

Altra cosa importante è variare la quota di chiusura che per il cartone è sempre leggermente superiore (es. bossolo pla/12/70/tondo=64 mm. mentre bossolo cart/12/70/tondo=64,5 mm.)]...

(μτφρ.)

...[ Εάν χρησιμοποιείτε χάρτινο κάλυκα με πλαστικό βύσμα (συγκεντρωτήρα ή κουβέτ) η καύση αναζωογονείται αυξάνοντας τις πιέσεις λόγω της χαμηλότερης ελαστικότητας και διαστολής του χαρτονιού.

Γενικά, η δόση του πλαστικού κάλυκα μειώνεται κατά 0,05 γρ. πυρίτιδας και 1 γρ. σκάγια.

Εάν, από την άλλη πλευρά, θέλετε να αφήσετε αμετάβλητη τη δόση πυρίτιδας / σκαγιών, είναι καλή πρακτική να μειώσετε ισχύ των καψουλιών κατά τουλάχιστον ένα βαθμό ισχύος, περνώντας, για παράδειγμα, από 616 σε 615.

Άλλο σημαντικό είναι να αλλάξτε το ύψος κλεισίματος το οποίο για το χάρτινο κάλυκα είναι πάντα ελαφρώς υψηλότερο (π.χ. πλαστικό / 12/70 / στρογγυλό = 64 mm. ενώ χάρτινο / 12/70 / στρογγυλό = 64,5 mm.)]...
Ωραία. Θα το πάω στο 1,30 x27 για να κάνω την δοκιμή....
Ευχαριστώ!!!

Στο Reloading Mamual της Maxam, σε κάποιο σημείο διαβάζουμε…

[….]

…. if the powder dose and the shot weight both increase more than 5% there is practically no variation in speed; whereas, the pressure would increase more than 15%.

[….]

(Μτφρ.)

«Εάν η δόση της πυρίτιδας και το βάρος των σκαγιών της γόμωσης αυξηθούν και τα δύο περισσότερο από 5%, δεν υπάρχει πρακτικά καμία διακύμανση στην ταχύτητα ενώ η πίεση θα αυξηθεί περισσότερο από 15%»

Νομίζω ότι είναι μια
ενδιαφέρουσα συμβουλή και έχει και σημασία, εδικά όταν δουλεύουμε πυρίτιδες διαφορετικού όγκου, και νομίζω οτι δουλεύει και ανάποδα.

Π.χ.

Μια γόμωση με μονοβασική 1,50 Χ 27 δίνει 380 μ/δλ και 650 bar, αν την ελαφρύνουμε 5% σε πυρίτιδα και σκάγια , δηλ. 1,40 Χ 25 θα δώσει πάλι 380 μ/δ περίπου αλλά με 550 bar.

Μια γόμωση με διβασική 1,25 Χ 27 δίνει 380 μ/δλ και 650 bar, αν την ελαφρύνουμε 5% σε πυρίτιδα και σκάγια , δηλ. 1,20 Χ 25 θα δώσει πάλι 380 μ/δ περίπου αλλά με 550 bar.

Υ.Γ… η σημασία έχει να κάμει με την ποσοστιαία % αυξομείωση της πυρίτιδας και των σκαγιών , δηλ. πχ. Στο παράδειγμα μας κόψαμε από την μονοβασική πυρίτιδα 0,10 εκατοστά του γραμμαρίου , ενώ από την διβασική 0,05 εκατοστά του γραμμάριου , αλλά και τα δυο είναι 5%...

Εξυπακούεται ότι δουλεύουμε πάντα μέσα στα όρια της πυρίτιδας που δίνονται από τον κατασκευαστή, και πάντα με βάση την ελαστικότητα της πυρίτιδας, γιατί δεν είναι όλες ίδιες…

Λευτέρη (@Xklefteris ), ποια ειναι η γνώμη σου;

Back