Εγγλέζικο

Καταρχήν ξεκινάς ριχνωντας μία δύο μεγάλες μπάλες στον πάτο και τις αφήνεις να δουλεύουν μέχρι να ετοιμάσεις τον εξοπλισμό σου. Από την στιγμή που θα ξεκινήσεις υπολόγισε να ρίχνεις μια σφεντονια μαλάγρα κάθε 5 λεπτά στην αρχή και μετά από κάνα τέταρτο το κάνεις κάθε δέκα λεπτά. Την μαλάγρα την φτιάχνεις ανάλογα το βάθος που θες να μαλαγρωσεις. Αν στοχεύεις στον πάτο δεν είναι ανάγκη να ρίχνεις με σφεντόνα, ριχνε με το χέρι λίγο αφού πρώτα το δουλέψεις στην παλάμη σου για να σφίγγει κάπως και να μην διαλύεται μέχρι να φτάσει κάτω.
Αν στοχεύεις μεσονερα, ρίξε με σφεντόνα δημιουργωντας διασπορά. Αν στοχεύεις πιο ψηλά πρέπει την μαλάγρα να την κάνεις σαν λάσπη και να την πετάς με το χέρι, βλέποντας να δημιουργείται ένα νέφος μόλις σκάσει στο νερό.
Μαλαγρωμα με σκέτο μπεκατινι κάνω πολύ σπάνια, όταν έχει απόλυτη άπνοια και είμαι σίγουρος ότι δεν έχει ρεύματα για να μου μεταφέρουν το μπικα μακριά.
Εγώ μέσα στον κουβά με την μαλάγρα ρίχνω δύο χούφτες μπικα, από το οποίο δολωνω και ταυτογχρονα μαλαγρωνω. Η μαλάγρα ανακατεμενη με μπικα δουλεύει καλύτερα γιατί λόγο βάρους το τραβάει στον πάτο.
Αν κυνηγάω σαργούς , ανοίγω μια πίτα από μαλάγρα, ρίχνω μέσα μια χουφτιτσα μπικα και κλείνω την πίτα, σαν μπάλα. Το ρίχνεις εκεί που θα ψαρεψεις και με αυτόν τον τρόπο μετά από λίγο, κάτω από το δόλωμα σου θα έχει γεμίσει μπικα που βολτάρουν.
Τα ρεύματα να προσέχεις στο μαλαγρωμα. Μην σε ξεγελούν τα επιφανειακά, τα υπόγεια πρέπει να ελέγξεις.
Ότι θες ρώτα.
Σε ευχαριστώ Γιώργο. Λέω να πάω αύριο μεθαύριο την πρώτη εξόρμηση...ελπίζω ότι μαθαίνω από τα βίντεο να με βοηθήσουν!
 
Κάθε αρχή και δύσκολη, αν δεν ξεναιρωσεις με τα λεπτά εργαλεία, θα σκαλώσεις άσχημα. Που να ξεκινήσεις και τα βραδινά με σιαλουμ. ....fishing.
Αυτό που σκέφτομαι είναι να πάω απόγευμα για κοκκάλια με ζωντανό που θα πιάσω επί τόπου και στη συνέχεια όταν βραδιάσει να βάλω το bigattini για κανένα σαργό. Έχω αρκετή πίεση αυτές τις μέρες επομένως ένα καλό ψαρευτικό απόγευμα-βράδυ θα με βοηθήσει. Το καλό είναι ότι θα έχω παρέα και έναν φίλο που ξέρει εγγλέζικο οπότε αν έχω δυσκολίες θα με βοηθήσει! :)
 
Βασίλη εγώ αυτό που σου προτείνω, επειδή και μένα το εγγλέζικο απ όσες τεχνικές έχω δει-κανει είναι το αγαπημένο μου, είναι να φτιάξεις 3-4 αρματωσιές έτοιμες από το σπίτι. Επειδή δεν είναι ένας κόμπος και τέλος. Οπότε σε περίπτωση που σκαλώσει κάπου και κοπεί ή αν μπερδευτεί αλλάζεις την έτοιμη αρματωσιά από το σπίτι και δεν χρειάζεται να παιδεύεσαι εκεί Κανά τέταρτο να φτιάξεις άλλη.
 
Γιώργο επειδή βλέπω την ξέρεις καλά την τεχνική, έχεις κανένα κόλπο για home made βυθομετρητή? Δυστυχώς όσους και αν πάρω τους χάνω, είτε δεν κουμπώνει καλά στο αγκίστρι είτε σκαλώνει καμιά φορά κάτω αν δεν ξέρω τον βυθό εκεί πως είναι.
 
Γιώργο επειδή βλέπω την ξέρεις καλά την τεχνική, έχεις κανένα κόλπο για home made βυθομετρητή? Δυστυχώς όσους και αν πάρω τους χάνω, είτε δεν κουμπώνει καλά στο αγκίστρι είτε σκαλώνει καμιά φορά κάτω αν δεν ξέρω τον βυθό εκεί πως είναι.
Κωστα διαβασε κατω κατω στο άρθρο.
Είναι μια παμπάλαια κ πανευκολη πατέντα βυθομετρητη που ξεκίνησε από το ψάρεμα απικο και όπως φαίνετε βολεύει και στο εγγλέζικο.
http://www.customrods.gr/index.php/...ikis/40-i-vithometrisi-stin-eggleziki-texniki
 
Βασίλη εγώ αυτό που σου προτείνω, επειδή και μένα το εγγλέζικο απ όσες τεχνικές έχω δει-κανει είναι το αγαπημένο μου, είναι να φτιάξεις 3-4 αρματωσιές έτοιμες από το σπίτι. Επειδή δεν είναι ένας κόμπος και τέλος. Οπότε σε περίπτωση που σκαλώσει κάπου και κοπεί ή αν μπερδευτεί αλλάζεις την έτοιμη αρματωσιά από το σπίτι και δεν χρειάζεται να παιδεύεσαι εκεί Κανά τέταρτο να φτιάξεις άλλη.
Και πως συνδέεις τις αρματωσιές? Ρωτάω γιατί απ' ότι έχω δει η αρματωσιά με τα βαριδάκια ξεκινάει από την μάνα με τα βαριδάκια, το στόπερ και τον φελλό και στο τέλος βάζουμε ένα παράμαλλο...
 
Και πως συνδέεις τις αρματωσιές? Ρωτάω γιατί απ' ότι έχω δει η αρματωσιά με τα βαριδάκια ξεκινάει από την μάνα με τα βαριδάκια, το στόπερ και τον φελλό και στο τέλος βάζουμε ένα παράμαλλο...

Βασίλη αυτό που έγραψε ο Τάσος εννοώ :)
 
Καλό το spinning αλλά είχα πεθυμήσει λίγο την μυρωδιά από τις μαλάγρες, τα σιαλούμ και τον ήχο των φρένων που τσιρίζουν στο κάρφωμα των μεγάλων χαρακωτών. Προορισμός λιμάνι που ποτέ δεν με έχει αφήσει άδειο αλλά από την άλλη μου έχει στερήσει την συνάντηση με τους γνωστούς και ακριβοθώρητους φαβούτιδες "παπούδες" που ξεπερνούν το 1 κιλό. Οι τόποι που κρατάνε ακόμα τέτοιους μνημειώδης σαργούς είναι μακριά και πολυέξοδοι προορισμοί για την εποχή.

Στο καράβι μαζί μου μπήκαν και δύο κύριοι που κουβάλαγαν τον εξοπλισμό ενός μαγαζιού ολόκληρου με είδη αλιείας :). 'Έχουν και άλλοι άγριες διαθέσεις απόψε, σκέφτηκα. Σε μία ώρα ο καταπέλτης κατέβηκε και κρατώντας το εγγλέζικο, το spinning, την απόχη και το ψυγείο, κατευθύνθηκα προς την μεριά εκείνη που ανέκαθεν προτιμάω να κάθομαι. Είναι δίπλα στην μπούκα του λιμανιού, την οποία σχεδόν πάντα είναι απρόσιτη για τέτοιου είδους ψαρέματα, λόγω των δυνατών ρευμάτων από την είσοδο ή την έξοδο των νερών.

Έδεσα την αρματωσιά μου, την οποία πάντα δένω στην ψαρεύτρα, αφού θέλω να αποφεύγω τις πιθανότητες να πληγωθεί κατά την μεταφορά. Σχεδόν από την αρχή της ενασχόλησης μου με το Εγγλέζικο χρησιμοποιώ 16άρα μάνα και 14,6 παράμαλλο. Τα γεμάτα 4 προς 5 μποφόρ που επικρατούσαν και το βάθος των 12 μέτρων με έκαναν να επιλέξω έναν βαρύ φελλό 10+3. Δύσκολο σημείο είναι η αλήθεια αφού με την βυθομέτρηση, θυμήθηκα και διαπίστωσα ξανά, την ύπαρξη ενός μεγάλου σκαλοπατιού στον βυθό, στη απόσταση που ήθελα να μαλαγρώσω. Θα έπρεπε οριακά να δουλεύω στο σκαλοπάτι αυτό, αφού μετά από αυτό το βάθος γινόταν απαγορευτικό και το μαλάγρωμα εξαιρετικά δύσκολο λόγω των ρευμάτων. Είδα ότι ενώ ο κυματισμός ήταν προς τα μέσα, τα υπόγεια ρεύματα έρχονταν προς τα έξω.

Μέχρι να νυχτώσει δεν είχα πάρει κάτι εκτός από έναν συμπαθητικό κακαρέλο. Με το που νύχτωσε, συνέβη αυτό που απεχθάνομαι και απεύχομαι πάντα να συμβεί. Μια θαλαμηγός θα έδενε ακριβώς εκεί που είχα κάτσει. Τα μάζεψα και απογοητευμένος ήθελα να αποχωρίσω αλλά δεν υπήρχε άλλο καράβι για επιστροφή, το πρώτο ήταν 6:30 το πρωί. Προχώρησα προς το εσωτερικό του λιμανιού όπου συναντήθηκα με τους άλλους δύο οι οποίοι αποδείχτηκε πως ήταν απικαντζήδες. Αποφασίσαμε να περιμένουμε την άφιξη του τελευταίου καραβιού της γραμμής για να μη έχουμε πάλι τίποτα κάτσε-σήκω και όταν αυτό έφτασε, άδειασε τον κόσμο και έσβησε τις μηχανές, κάτσαμε σε μικρή απόσταση μεταξύ μας. Εκείνοι έκατσαν δίπλα στο καράβι και εγώ καμιά 15αριά μέτρα δεξιά τους, προς το εσωτερικό του λιμανιού. Ήξερα ότι εκεί ήταν σαφώς πιο ρηχά τα νερά αλλά ήταν τόση η απογοήτευση που δεν με ενδιέφερε, αφού είχα παραδεχτεί ότι δεν θα κάνω τίποτα. Το βάθος 6+ μέτρα. Πέταξα δύο μεγάλες μπάλες με μαλάγρα και μπίκα ανακατεμένα και ξεκίνησα.

Το αποτέλεσμα από τις 23:00 ως τις 5 το πρωί που έκοψαν τα ψάρια.

gif hosting

photo uploading

Το ψυγείο γέμιζε με γοργούς ρυθμούς.

how to screenshot on windows

photo hosting sites

Ο σαλούμπαρδος πιάστηκε σε ένα πολυάγκιστρο που είχα ρίξει δολωμένο με ωλό από χταπόδι που έβγαλα δολώνοντας το πρώτα με σαρδέλα. Το ρούφηξε όλο κάνοντας με να τον ρίξω μέσα μαζί με αυτό.

screen shot

Όλο το βράδυ φρόντισα να υπάρχει μέσα στο νερό και ένα ζωντανό σαργουδάκι αλλά η έκπληξη δεν έγινε. Τα βάρη των ψαριών δεν ήταν κάτι τρομερό αλλά μερικοί μισόκιλοι μου θύμισαν παλιά μεγαλεία. Το λιμάνι έχει πολύ ζωή και ανάλογα με το που θα κάτσεις θα βγάλεις και διαφορετικά ψάρια, αφού αλλάζει ο βυθός και τα βάθη. Πάντως δεν μπορεί να μην υπάρχουν και μεγάλοι σαργοί, απλά σε αυτό το λιμάνι δεν έχω καταφέρει ακόμα να τους βρω και να τους ξεβραχώσω :).



[url=https://postimage.org/]
online photo storage[/URL]
 
Last edited by a moderator:
Καλό το spinning αλλά είχα πεθυμήσει λίγο την μυρωδιά από τις μαλάγρες, τα σιαλούμ και τον ήχο των φρένων που τσιρίζουν στο κάρφωμα των μεγάλων χαρακωτών. Προορισμός λιμάνι που ποτέ δεν με έχει αφήσει άδειο αλλά από την άλλη μου έχει στερήσει την συνάντηση με τους γνωστούς και ακριβοθώρητους φαβούτιδες "παπούδες" που ξεπερνούν το 1 κιλό. Οι τόποι που κρατάνε ακόμα τέτοιους μνημειώδης σαργούς είναι μακριά και πολυέξοδοι προορισμοί για την εποχή.

Στο καράβι μαζί μου μπήκαν και δύο κύριοι που κουβάλαγαν τον εξοπλισμό ενός μαγαζιού ολόκληρου με είδη αλιείας :). 'Έχουν και άλλοι άγριες διαθέσεις απόψε, σκέφτηκα. Σε μία ώρα ο καταπέλτης κατέβηκε και κρατώντας το εγγλέζικο, το spinning, την απόχη και το ψυγείο, κατευθύνθηκα προς την μεριά εκείνη που ανέκαθεν προτιμάω να κάθομαι. Είναι δίπλα στην μπούκα του λιμανιού, την οποία σχεδόν πάντα είναι απρόσιτη για τέτοιου είδους ψαρέματα, λόγω των δυνατών ρευμάτων από την είσοδο ή την έξοδο των νερών.

Έδεσα την αρματωσιά μου, την οποία πάντα δένω στην ψαρεύτρα, αφού θέλω να αποφεύγω τις πιθανότητες να πληγωθεί κατά την μεταφορά. Σχεδόν από την αρχή της ενασχόλησης μου με το Εγγλέζικο χρησιμοποιώ 16άρα μάνα και 14,6 παράμαλλο. Τα γεμάτα 4 προς 5 μποφόρ που επικρατούσαν και το βάθος των 12 μέτρων με έκαναν να επιλέξω έναν βαρύ φελλό 10+3. Δύσκολο σημείο είναι η αλήθεια αφού με την βυθομέτρηση, θυμήθηκα και διαπίστωσα ξανά, την ύπαρξη ενός μεγάλου σκαλοπατιού στον βυθό, στη απόσταση που ήθελα να μαλαγρώσω. Θα έπρεπε οριακά να δουλεύω στο σκαλοπάτι αυτό, αφού μετά από αυτό το βάθος γινόταν απαγορευτικό και το μαλάγρωμα εξαιρετικά δύσκολο λόγω των ρευμάτων. Είδα ότι ενώ ο κυματισμός ήταν προς τα μέσα, τα υπόγεια ρεύματα έρχονταν προς τα έξω.

Μέχρι να νυχτώσει δεν είχα πάρει κάτι εκτός από έναν συμπαθητικό κακαρέλο. Με το που νύχτωσε, συνέβη αυτό που απεχθάνομαι και απεύχομαι πάντα να συμβεί. Μια θαλαμηγός θα έδενε ακριβώς εκεί που είχα κάτσει. Τα μάζεψα και απογοητευμένος ήθελα να αποχωρίσω αλλά δεν υπήρχε άλλο καράβι για επιστροφή, το πρώτο ήταν 6:30 το πρωί. Προχώρησα προς το εσωτερικό του λιμανιού όπου συναντήθηκα με τους άλλους δύο οι οποίοι αποδείχτηκε πως ήταν απικαντζήδες. Αποφασίσαμε να περιμένουμε την άφιξη του τελευταίου καραβιού της γραμμής για να μη έχουμε πάλι τίποτα κάτσε-σήκω και όταν αυτό έφτασε, άδειασε τον κόσμο και έσβησε τις μηχανές, κάτσαμε σε μικρή απόσταση μεταξύ μας. Εκείνοι έκατσαν δίπλα στο καράβι και εγώ καμιά 15αριά μέτρα δεξιά τους, προς το εσωτερικό του λιμανιού. Ήξερα ότι εκεί ήταν σαφώς πιο ρηχά τα νερά αλλά ήταν τόση η απογοήτευση που δεν με ενδιέφερε, αφού είχα παραδεχτεί ότι δεν θα κάνω τίποτα. Το βάθος 6+ μέτρα. Πέταξα δύο μεγάλες μπάλες με μαλάγρα και μπίκα ανακατεμένα και ξεκίνησα.

Το αποτέλεσμα από τις 23:00 ως τις 5 το πρωί που έκοψαν τα ψάρια.

gif hosting

photo uploading

Το ψυγείο γέμιζε με γοργούς ρυθμούς.

how to screenshot on windows

photo hosting sites

Ο σαλούμπαρδος πιάστηκε σε ένα πολυάγκιστρο που είχα ρίξει δολωμένο με ωλό από χταπόδι που έβγαλα δολώνοντας το πρώτα με σαρδέλα. Το ρούφηξε όλο κάνοντας με να τον ρίξω μέσα μαζί με αυτό.

screen shot

Όλο το βράδυ φρόντισα να υπάρχει μέσα στο νερό και ένα ζωντανό σαργουδάκι αλλά η έκπληξη δεν έγινε. Τα βάρη των ψαριών δεν ήταν κάτι τρομερό αλλά μερικοί μισόκιλοι μου θύμισαν παλιά μεγαλεία. Το λιμάνι έχει πολύ ζωή και ανάλογα με το που θα κάτσεις θα βγάλεις και διαφορετικά ψάρια, αφού αλλάζει ο βυθός και τα βάθη. Πάντως δεν μπορεί να μην υπάρχουν και μεγάλοι σαργοί, απλά σε αυτό το λιμάνι δεν έχω καταφέρει ακόμα να τους βρω και να τους ξεβραχώσω :).

uploading images

[img=https://s32.postimg.org/bitriafrp/zigaria2.jpg]image hosting without account
.shake hands..shake hands..shake hands..shake hands.
Ωραίος φίλε, μπράβο !!!!!
Μια χαρά ψαριά!
Διάβασα για φέρυ...λιμάνι...να υποθέσω Εύβοια (χωρίς πολλές λεπτομέρειες.sarcastic.)
 
Ο σαλούμπαρδος
Γιώργο σου αρέσει το κρέας του ,εχεις ξαναφαει?
Έμενα δεν με ενθουσιάσε καθολου πάντως..(βραστό τον είχα δοκιμάσει).
Εδω τον λεμε λούπο,και σαλουβαρδο λεμε το ολοθουριο.buy buy.
Καθε τόπος με τις δικές του ονομασίες..
 
Last edited:
Back
Top