Γράσο για τα τσοκ

Γιάννη το θεωρείς ανώτερο απο τα άλλα αντισκωριακα που κυκλοφορούν για γενική χρήση?
Δεν μπορώ να το βεβαιωσω χωρίς δοκιμές.
Διαπίστωσα απλά ότι για τα λεφτά του είναι εξαιρετικό, ειδικά σε σύγκριση με τα ειδικά των οπλων.
 
Last edited:
Ο κύριος λόγος που βάζουμε γράσο ( ..και όχι λάδι) στα τσοκ είναι για να μην ξεβιδώνουν( λασκάρουν) λόγω των ταλαντώσεων της κάνης στον πυροβολισμό. Αν ξεβιδώσουν, δεν το αντιληφθούμε έγκαιρα και κάνουμε βολή γίνεται ανεπανόρθωτη ζημιά στην κάνη αλλά και στο τσόκ.

Αν δεν βγάζεις συχνά το τσοκ από την κάνη για καθάρισμα οτι και να βάλεις σαν λίπανση θα καεί από τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσει η κάνη σε εκείνο το σημείο, το carbon θα περάσει εσωτερικά στο σπείρωμα, το τσοκ θα κολλήσει και πας για οπλουργό...
Αυτά για όπλα που κυνηγούν, σε αποθηκευμένο όπλο με λίγο γράσο στις βόλτες του τσοκ δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.
Θα συμφωνήσω για το ότι το γρασσο βοηθαει στο να μην λασκαρει το τσοκ.
Όσα όμως έγραψα αναφέρονται σε όπλα μαχιμα και όχι σε αυτά που κάθονται,γιατί αυτά που δεν χρησιμοποιούνται δεν χρειάζονται τίποτε παραπάνω από λίγο λαδι.
 
Εγω ακόμη και τον χειμώνα το τσοκ πέρα απο το συνεχόμενο καθάρισμα ,δεν το αφηνω επάνω.
Το μπροστινό μέρος της καννης όπου βιδωνονται τα τσοκ είναι το μόνο μέρος της καννης που δεν είναι χρωμιομενο. Άρα είναι ασφαλέστερο να είναι βιδωμένο το τσοκ ειτε λαδωμενο ειτε γρασσαρισμενο ώστε το μέρος αυτό της καννης να μην έρχεται σε επαφή με τον αερα με τον φόβο του σκουριασματος.
 
"Είκοσι χρόνια τώρα βάζω το γρασσο της Colonial Arms που είναι moly σε όλο το τσοκ και όχι μόνο στις βολτες και τα τσοκ βγαίνουν και καθορίζονται στο τέλος της σεζόν."
Γιάννη όντως αυτό το γράσο που αναφέρεις είναι οτι καλύτερο υπάρχει για αυτή τη χρήση και αναφέρει συγκεκριμένα στις προδιαγραφές του ότι δεν αφήνει να κολλήσουν τα τσοκ στο σπείρωμα της κάνης καθώς δεν καίγεται στις υψηλές θερμοκρασίες. Είναι πολύ καλό!
 
"Είκοσι χρόνια τώρα βάζω το γρασσο της Colonial Arms που είναι moly σε όλο το τσοκ και όχι μόνο στις βολτες και τα τσοκ βγαίνουν και καθορίζονται στο τέλος της σεζόν."
Γιάννη όντως αυτό το γράσο που αναφέρεις είναι οτι καλύτερο υπάρχει για αυτή τη χρήση και αναφέρει συγκεκριμένα στις προδιαγραφές του ότι δεν αφήνει να κολλήσουν τα τσοκ στο σπείρωμα της κάνης καθώς δεν καίγεται στις υψηλές θερμοκρασίες. Είναι πολύ καλό!
Αλέξανδρε τα οπλα μου τα προσέχω σαν τα μάτια μου και αυτά που γράφω είναι απόλυτα έτσι.
 
Η γνώμη μου είναι ότι το μεγάλο πρόβλημα το είχαν τα όπλα με τα εξωτερικά τσοκ και από τότε μας έχει μείνει μια ευαισθησία που αγγίζει την υπερβολή. Θυμάμαι με την Altair είχα σοβαρό πρόβλημα, αν την άφηνα για δεύτερο κυνήγι χωρίς να ξεβιδώσω το τσοκ , να το λαδώσω κ να το αφήσω μισή βολτα ξέσφιχτο για το επόμενο κυνήγι...χαιρετίσματα. Δεν ξεβιδωνε με τίποτα, δεν ξέρω γιατί αλλά τα εξωτερικά τσοκ της breda έσφιγγαν με το παραμικρό. Εκεί όντως θα χρειαζόταν ένα καλό γράσο αλλά τότε δεν ξέραμε από αυτά.
Αργότερα τα προβλήματα με τα εσωτερικά τσοκ μειώθηκαν κατά πολύ και σε αυτό βοήθησαν, κατά την γνώμη μου, τα κλειδιά τα οποία είχαν καλύτερη εφαρμογή και σου έδιναν την δυνατότητα να ασκήσεις μεγαλύτερη δύναμη χωρίς να κάνεις ζημιά.
Τέλος, με τα εσω-έξω τσοκ, το πρόβλημα εξαφανίστηκε τελείως. Δεν έχω δεί εσω-έξω τσοκ να μην ξεβιδώνει, οπότε θεωρώ άχρηστο το γράσο σε αυτά τα τσοκ, αν και το χρησιμοποιώ μέχρι να μου τελειώσει ένα σωληνάριο super lube που είχα αγοράσει πριν χρόνια. Αντίθετα, τα εσω-έξω είτε με γράσο είτε με λάδι ξεβιδώνουν από μόνα τους με τις τουφεκιές. Τις περισσότερες φορές καθαρίζω τις σπείρες τόσο του τσοκ, όσο και της κάννης και τα βιδώνω έτσι, χωρίς να βάζω τίποτα.
 
Και για να μην παρεξηγηθουν αυτά που γράφω πρέπει να επισημάνω ότι μετά από κάθε χρήση οι κάννες καθορίζονται όταν επιστρέψω σπίτι. Απλά δεν χρειάζεται να αφαιρέσω τα τσοκ.
 
Αντίθετα, τα εσω-έξω είτε με γράσο είτε με λάδι ξεβιδώνουν από μόνα τους με τις τουφεκιές. Τις περισσότερες φορές καθαρίζω τις σπείρες τόσο του τσοκ, όσο και της κάννης και τα βιδώνω έτσι, χωρίς να βάζω τίποτα.
Αν βάλεις σωστά το γράσο στην ποσότητα που πρέπει τα εσω-έξω τσοκ δεν λασκάρουν με τις ντουφεκιές. Έτσι γλιτώνεις και το ´τικ´ να στρίβεις το τσοκ κάθε 3-4 ντουφεκιές. Το λάδι είπαμε στη συντήρηση του όπλου και στις πατάτες.
 
Προσωπικα τα οπλα μου ολα ειναι με σταθερα τσοκ, οποτε μεχρι προτινος δεν ειχα ποτε προβληματιστει σχετικα με αυτο. Οταν πηρα το τελευταιο, αρχισε και ο προβληματισμος. Το καθαρισμα δεν ειναι συχνο, αντε να το καθαριζω καθε 1-2 βδομαδες το χειμωνα, εκτος αν εφαγε νερα, οποτε μολις στεγνωσει, ενω το καλοκαιρι ισως παει και παραπανω. Αυτο που κανω ομως παντοτε ειναι να ξεσφιγγω τα τσοκ πριν το βαλω στη βαλιτσα, και να τα σφιγγω με το χερι οταν το συναρμολογω και καθε τοσο στο κυνηγι ή στην πουλα. Δεν εχει τυχει ποτε να κολλησει καποιο, ουτε καν να ξεσφιγγει δυσκολα, αλλα κανενα τσοκ δεν σφιγγει με κλειδι, ακομα και καποια Brilley που εχουν εγκοπες. Νομιζω το σφιξιμο με το χερι αρκει.

Για τη λιπανση των σπειρωματων τους χρησιμοποιω λαδι RemOil με τεφλον, οπως και για το υπολοιπο οπλο.
 
Μιας και το αναφερουμε, εχω και γω τετοιο γρασο, της Molykote καθως και πουδρα της ιδιας εταιριας για λιπανση. Τα χρησιμοποιω ομως ελαχιστα, και σε οπλα που θα αποθηκευτουν καθως δεν στεγνωνουν.
 
κανενα τσοκ δεν σφιγγει με κλειδι, ακομα και καποια Brilley που εχουν εγκοπες. Νομιζω το σφιξιμο με το χερι αρκει.
Δεν θα συμφωνήσω Βικτορα. Αν βάζεις σε όλο το τσοκ γρασσο και έχεις γερά χέρια έχει καλώς, αλλοιως κινδυνεύεις κάποια φορά να γίνει η στραβή. Ένα ελάχιστο σφιξιμο με το κλειδί σιγουρευει το σφιξιμο. Έτυχε σε όπλο φίλου να καταστραφεί το ένα τσοκ επειδή λασκαρε στο σκοπευτηριο. Ένα μέρος της φούστας είχε γυρίσει προς τα μέσα και σχιστηκε. Αφού δεν έσκασε η καννη ήταν πολύ τυχερός.
 
Μιας και το αναφερουμε, εχω και γω τετοιο γρασο, της Molykote καθως και πουδρα της ιδιας εταιριας για λιπανση. Τα χρησιμοποιω ομως ελαχιστα, και σε οπλα που θα αποθηκευτουν καθως δεν στεγνωνουν.
Της Molykote που το βρήκες;
 
Mιλαω παντα για τσοκ εσω-εξω της Beretta, της Brilley και το U2 που πηρα. Ολα με το χερι, και τσεκαρισμα πριν κλεισω το οπλο για να ριξω. Πρακτικα μου χει γινει συνηθεια πλεον, πριν κλεισω, να τσεκαρω τα τσοκ. Μια φορα εσφιξα τα Brilley λιγο με το κλειδι, και στο τελος της πουλας ξεχασα να τα ξεσφιξω, οποτε οταν κρυωσε το οπλο τα χρειαστηκα. Απο τοτε, μονο με το χερι, και ξεσφιγμα παντα μετα. Φυσικα εννοειται οτι ειμαι υπερ της λιπανσης και συντηρησης, απλα αναφερω τι κανω εγω.

Μου τα ειχε στειλει ενας φιλος πριν καμποσα χρονια. Το γρασσο ειναι σε ενα κουτακι απο φιλμ, και το χρησιμοποιω με φειδω, η πουδρα το ιδιο. Φαντασου βεβαια οτι τοσα χρονια δεν εχει κατεβει η σταθμη τους ουτε στο ελαχιστο, οποτε θα με βγαλουν 2-3 ζωες .very funny.
 
Παλικάρια κι εγώ μόνο βαζελίνη βάζω, και λίγο ξεβίδωμα όταν γυρίζω από το κυνήγι . Όσο για τον έλεγχο στον κυνηγοτοπο το ελέγχω ή το αλλάζω αν χρειαστεί με ένα άδειο φυσίγγι, δεν κρατώ κλειδί.
 
Αντίθετα, τα εσω-έξω είτε με γράσο είτε με λάδι ξεβιδώνουν από μόνα τους με τις τουφεκιές.
Αν χρησιμοποιουσες το σωστό γρασσο και έκανες και ένα κλικ σφιξιμο με το κλειδί κανένα τσοκ δεν θα ξεβιδωνε. Τα τσοκ που δεν έχουν εγκοπες για κλειδί μπορούν να σφιχτουν σωστοτερα αν τυλιξουμε γύρω τους μια λουριδα λάστιχο από σαμπρελα ποδηλάτου. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να ξεσφιξουμε και τη βιδα της παπιας αν μας δυσκολεύει.
 
Παλιότερα χρησιμοποιουσα το γρασσο από την hoppe 9 , τώρα μαζί με κάτι τσοκ είχα παραγγείλει και γρασσο από την briley ( κι αυτή γρασσο συνιστά )και με τα δύο δεν είχα ποτέ πρόβλημα, αντίθετα με το λάδι μιας και έβγαζα όλη την χρόνια με το ίδιο τσοκ κάποτε δυσκολευτικα να το βγαλω γιαυτό και άρχισα να χρησιμοποιώ γρασσο.
Κων/νε το λαδι αν δεν έχει σωστες προδιαγραφές για αντοχη σε υψηλές θερμοκρασίες καίγεται και μετατρέπεται σε κολλωδη μαύρη μάζα, που όταν καεί τελείως στερεοποιειται και αντε μετά ξεβιδωσε το. Το λάθος γρασσο επίσης λειωνει και χάνει τις ιδιότητες του,αν μάλιστα δεν είναι καλά σφιγμενο το τσοκ, περνάνε μέσα τα αέρια της καυσης και το καίνε όπως το λαδι. Γιαυτό πρέπει να μιλάμε για προϊόντα με προδιαγραφές που να αναφέρονται λεπτομερώς στη συσκευασια
 
Last edited:
Παλικάρια κι εγώ μόνο βαζελίνη βάζω, και λίγο ξεβίδωμα όταν γυρίζω από το κυνήγι . Όσο για τον έλεγχο στον κυνηγοτοπο το ελέγχω ή το αλλάζω αν χρειαστεί με ένα άδειο φυσίγγι, δεν κρατώ κλειδί.
Η βαζελινη Μυρο είναι καλή για όταν έχουμε ξηροδερμια, όμως έχει θερμοκρασία τηξης τους 37 βαθμούς. Δηλαδή σε αυτή την θερμοκρασία παύει να είναι στερεο σώμα και αρχίζει και μετατρέπεται σε υγρο λαδι. Βάλε στον ήλιο ένα κουτάκι βαζελίνη και θα το δεις. Γιαυτό λοιπόν δεν μπορεί να συγκριθεί με το διθειουχο γρασσο που ανάλογα με την περιεκτικότητα του σε moly έχει σημείο τηξης από τους 350 έως 1100 βαθμούς Κελσίου.
 
Μ ε δεδομένο για μένα οτι δεν θα άφηνα ποτε το όπλο ακαθάριστο για μέρες.. ποσο μάλλον για μια σεζον!
Nομίζω πως απο την στιγμή που υπάρχει σπείρωμα το λογικό θα ειναι να βάζουμε γράσο .. το ψαγμένο της υπόθεσης είναι να μήν πληρώνουμε χρυσάφι ένα "εξειδικευμένο" τσοκογράσο ή οπλογράσο ενώ μπορούμε να πάρουμε πενταπλάσια ποσότητα απο κάποιο γράσο με την αντίστοιχη και ίσως ποιο καλη σύνθεση !
Γαι παράδειγμα διαβάζοντας μια ανάρτηση του κ. Γιάννη (jnp) στο θέμα "καθαρισμός" για τις ιδιότητες και την χρήση του sonax mos2 το αγόρασα 8,5 ευρώ αν δεν κάνω λάθος τα 400ml το οποίο ειναι κατι παραπάνω απο τέλειο στο καθάρισμα αλλα και στην λίπανση , τα οποία κάνω αδιαπραγμάτευτα μετα απο κάθε χρίση ή στην χειρότερη στην επόμενη μέρα εσωτερικά των καννών κτλ .
στο τελείωμα καθε καθαρίσματος κάνω ενα μικρό ψέκασμα με g96 γιατί μ αρέσει η μυρωδιά του , το οποίο παρεμπιπτόντως κανει 12-13 ευρώ τα 127ml .... χάος ! και ειναι σοβαρά υποδεέστερο στο καθάρισμα της κάννης απο το sonax.
αντίστοιχα με το καθαριστικό θα ψαχτώ και για γράσο για τα κλειδιά του όπλου και των τσοκ καθώς δεν θέλω να πληρώνω 5-6 ευρώ για ένα σωληνάκι γράσο σαν ''σφηνάκι''!
Οπότε παντα κατά την άποψη μου ιδέες δοκιμασμένες και τεκμηριωμένες είναι απόλυτα χρήσιμες
Και μερικές ιδέες για ψάξιμο:
https://www.stereotiki.gr/store4/morris-copper-grease-400ml.html#/product/4143
http://www.sks.gr/product_detail.jsp;jsessionid=0BCE600AACC031534236F3860C5BA6C3?
prdId=26&extLang=
Στην οδό Καλιρροης τριγύρω επίσης είναι καλά για ψάξιμο.
Η Loktite έχει επίσης εξαιρετικά anti-seize προϊόντα αλλά αντε βγάλε άκρη με τους εδώ άσχετους στα μαγαζιά.
 
Last edited:
Back
Top