Αναγνώριση Μανιταριών


Περιοχή
Λυκόβρυση
Όνομα
Παντελής
IMG_3638.jpg

Ένας πολύ καλός φίλος -ας είναι καλά- μου έδωσε την ευκαιρία να δοκιμάσω για πρώτη φορά μορχέλλες...

Ακολούθησα τη συνταγή του, με μικρές παραλλαγές...
αφού τσιγάρισα λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι, τις σωτάρισα

IMG_3641.jpg

και τις έσβησα με ένα ποτήρι μοσχάτο Τυρνάβου.
Πρόσθεσα λίγο βούτυρο στο τέλος, ίσα ίσα να λειώσει, φρέσκο θυμάρι, λεμόνι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

IMG_3642.jpgIMG_3643.jpgIMG_3644.jpg


Δεν έχω λόγια να περιγράψω αυτή τη γεύση...
 
Όνομα
Μανώλης
View attachment 23289

Ένας πολύ καλός φίλος -ας είναι καλά- μου έδωσε την ευκαιρία να δοκιμάσω για πρώτη φορά μορχέλλες...

Ακολούθησα τη συνταγή του, με μικρές παραλλαγές...
αφού τσιγάρισα λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι, τις σωτάρισα

View attachment 23291

και τις έσβησα με ένα ποτήρι μοσχάτο Τυρνάβου.
Πρόσθεσα λίγο βούτυρο στο τέλος, ίσα ίσα να λειώσει, φρέσκο θυμάρι, λεμόνι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

View attachment 23292View attachment 23293View attachment 23294


Δεν έχω λόγια να περιγράψω αυτή τη γεύση...
Και το άρωμα που αναδύουν!.....
 
Όνομα
Νίκος
Παντελή, μετά τις εκπληκτικές συνταγές σου ( οι φώτο όλα τα λεφτά), πήγα κι εγώ μία σύντομη απογευματινή βόλτα προς αναζήτηση τους.
Παρότι Φεβρουάριος, ο καλός καιρός έκανε τις μορχέλες να αναδυθούν και μέσα σε μιάμιση ώρα να μαζέψω αρκετές. Η αναζήτηση του συγκεκριμένου μανιταριού και η ανακάλυψη βιοτόπων του είναι κάτι ξεχωριστό. Κάτι σαν την ανακάλυψη της μιας και μοναδικής μπεκατσας σε μια μεγάλη βορινή πλαγιά! Ότι σπαράγγια είχαν ξεμυτισει , η παγωνιά τα έχει μαγκουρώσει.
Εννοείται έγινε ο βραδινος μεζές, ακολουθώντας την πρώτη συνταγή. Η δεύτερη έχει δοκιμαστεί αρκετές φορές αλλά όχι με κασέρι Μυτιλήνης (αύριο πάω να πάρω...).
 

Attachments

  • DSC01876.JPG
    DSC01876.JPG
    413,5 KB · Προβολές: 29
  • DSC01875.JPG
    DSC01875.JPG
    384,3 KB · Προβολές: 29
  • DSC01870.JPG
    DSC01870.JPG
    436 KB · Προβολές: 27
  • DSC01869.JPG
    DSC01869.JPG
    468,4 KB · Προβολές: 28
  • IMG_20210225_215305.jpg
    IMG_20210225_215305.jpg
    172,9 KB · Προβολές: 30
Περιοχή
Λυκόβρυση
Όνομα
Παντελής
Παντελή, μετά τις εκπληκτικές συνταγές σου ( οι φώτο όλα τα λεφτά), πήγα κι εγώ μία σύντομη απογευματινή βόλτα προς αναζήτηση τους.
Παρότι Φεβρουάριος, ο καλός καιρός έκανε τις μορχέλες να αναδυθούν και μέσα σε μιάμιση ώρα να μαζέψω αρκετές. Η αναζήτηση του συγκεκριμένου μανιταριού και η ανακάλυψη βιοτόπων του είναι κάτι ξεχωριστό. Κάτι σαν την ανακάλυψη της μιας και μοναδικής μπεκατσας σε μια μεγάλη βορινή πλαγιά! Ότι σπαράγγια είχαν ξεμυτισει , η παγωνιά τα έχει μαγκουρώσει.
Εννοείται έγινε ο βραδινος μεζές, ακολουθώντας την πρώτη συνταγή. Η δεύτερη έχει δοκιμαστεί αρκετές φορές αλλά όχι με κασέρι Μυτιλήνης (αύριο πάω να πάρω...).
Καλοφάγωτες Νικόλα! Εσύ είχες και τη χαρά, να τις βρεις και να τις μαζέψεις ο ίδιος! Πού; Αττική;
Μου έχει μείνει μία δόση ακόμα, έχω καναδυό ιδέες, θα ενημερώσω με φωτορεπορτάζ :)
 
Περιοχή
Λυκόβρυση
Όνομα
Παντελής
Σήμερα μαγείρεψα τελικά την τρίτη και τελευταία δόση μορχέλλες.
Παρά το ότι έμειναν δύο εβδομάδες στο ψυγείο, δεν ξεχώριζαν σε τίποτα από τις φρέσκες!
Βέβαια τις έλεγχα σχεδόν καθημερινά γιατί δεν είχα εμπειρία και φοβόμουν μην χαλάσουν.

1615138011623.png

Αποφάσισα λοιπόν να φτιάξω φιλετάκια κοτόπουλου με μορχέλλες α λα κρεμ,
1615138928662.png
δηλαδή αφού σωτάρισα σε βούτυρο κρεμμύδι, σκόρδο, κρεμμυδάκι φρέσκο και τις μορχέλλες τα έσβησα με λευκό κρασί.

1615138658468.png

Μετά τσιγάρισα το κοτόπουλο σε βούτυρο, τα έβαλα όλα μαζί και τα έσβησα με Sherry και πρόσθεσα κρέμα γάλακτος.

1615139240572.png

Δεν μπορώ να σας περιγράψω τη μοσχοβολιά!

Με λινγκουίνι ήταν ανεπανάληπτα...

1615140844366.png
 
Περιοχή
Καλάβρυτα ή Βερολίνο
Όνομα
Theodoros
Σήμερα μαγείρεψα τελικά την τρίτη και τελευταία δόση μορχέλλες.
Παρά το ότι έμειναν δύο εβδομάδες στο ψυγείο, δεν ξεχώριζαν σε τίποτα από τις φρέσκες!
Βέβαια τις έλεγχα σχεδόν καθημερινά γιατί δεν είχα εμπειρία και φοβόμουν μην χαλάσουν.

View attachment 24017

Αποφάσισα λοιπόν να φτιάξω φιλετάκια κοτόπουλου με μορχέλλες α λα κρεμ,
View attachment 24020
δηλαδή αφού σωτάρισα σε βούτυρο κρεμμύδι, σκόρδο, κρεμμυδάκι φρέσκο και τις μορχέλλες τα έσβησα με λευκό κρασί.

View attachment 24018

Μετά τσιγάρισα το κοτόπουλο σε βούτυρο, τα έβαλα όλα μαζί και τα έσβησα με Sherry και πρόσθεσα κρέμα γάλακτος.

View attachment 24022

Δεν μπορώ να σας περιγράψω τη μοσχοβολιά!

Με λινγκουίνι ήταν ανεπανάληπτα...

View attachment 24027
Παντελή, σε ζηλεύω.RESPECT.
Καλοφάγωτα!
 
Περιοχή
Λυκόβρυση
Όνομα
Παντελής
Παντελή, σε ζηλεύω.RESPECT.
Καλοφάγωτα!
Για ακόμη μία φορά 'λαχταριστός' !!!
Να είστε καλά, η μαγειρική είναι άλλο ένα χόμπυ μου όταν έχω χρόνο και όταν δεν με κυνηγάει η γυναίκα μου γιά να προσέχω τη διατροφή μου...:p
 
Όνομα
Νίκος
Βάση ημερολογίου η σημερινή εξόρμηση έγινε στα αγαπημένα μου έλατα. Παρά την μετριοτατη φετινή χρονιά, κάποιες βροχουλες πριν κάνα 10μερο έκαναν τη δουλειά τους και οι μορχελίτσες ήταν πιστές στις θέσεις τους. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι ο καιρός σε ότι κυνηγάμε έχει τον πρώτο λόγο.
 

Attachments

  • IMG_20210418_150030.jpg
    IMG_20210418_150030.jpg
    533,8 KB · Προβολές: 17
  • IMG_20210418_114354.jpg
    IMG_20210418_114354.jpg
    443,1 KB · Προβολές: 18
  • IMG_20210418_112405.jpg
    IMG_20210418_112405.jpg
    387 KB · Προβολές: 17
  • IMG_20210418_112546.jpg
    IMG_20210418_112546.jpg
    384 KB · Προβολές: 17
Περιοχή
Εύβοια
Όνομα
Χρήστος
Βάση ημερολογίου η σημερινή εξόρμηση έγινε στα αγαπημένα μου έλατα. Παρά την μετριοτατη φετινή χρονιά, κάποιες βροχουλες πριν κάνα 10μερο έκαναν τη δουλειά τους και οι μορχελίτσες ήταν πιστές στις θέσεις τους. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι ο καιρός σε ότι κυνηγάμε έχει τον πρώτο λόγο.
Πολύ ωραία! Ερωτώ αν βγω στο βουνό τις μαζεύω άφοβα; Διότι φαίνονται εύκολα αναγνωρισίμες ή υπάρχουν και άλλα είδη ή και όμοια μη εδώδιμα;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων !
 
Last edited:
Όνομα
Νίκος
Όντως είναι εύκολα αναγνωρίσιμες. Με αυτές που μπορεί να μπερδευτουν είναι οι Giromitra αλλά οι διαφορές τους είναι τεράστιες.
Παραθέτω και σχετικό link : https://www.agriamanitaria.gr/gyromitra-esculenta-άγρια-μανιτάρια/
Είναι κορυφαίο είδος και όχι τόσο εύκολο στην εύρεση του...με τσουχτερή τιμή για όσους τα εμπορεύονται (διαφωνώ με το εμπόριο όλων των άγριων ειδών, είτε έχει να κάνει με μανιτάρια ,είτε με θηράματα ,είτε με βότανα κλπ). Βρες εσύ και θα σε βοηθήσω στην αναγνώριση τους.
 
Top