Επιβλαβή Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Τα πετροκούναβα (Martes Foina), αλλά και οι αλεπές, κάποτε, στην εποχή των παππούδων μας (αλλά και παλαιότερα ακόμη) κυνηγιούνταν "μετά μανίας" από μερικούς κυνηγούς, διότι τα τομάρια τους, δηλαδή οι γούνες τους, είχανε μεγάλη χρηματική αξία, τουτέστιν ένα τομάρι (όμορφο και σε καλή κατάσταση) πετροκούναβου ή αλεπούς έφτανε να κοστολογείται μερικά μεροκάματα μαζί/αθροιστικά της τότε εποχής...!!!
Αυτά μού τα έχουν καταμαρτυρήσει και σε εμένανε τον ίδιο, κάποιοι παππούδες από το χωριό μου (μερικοί εν ζωή ακόμη), οι οποίοι κι αυτοί οι ίδιοι επιδίδονταν καμιά φορά σε αυτού του είδους τα κυνήγια για καθαρά βιοποριστικούς λόγους... Δηλαδή, ασχολούνταν περιστασιακώς με τα εν λόγω επιβλαβή, καθότι το κύριό τους θήραμα-στόχος ήτο ο λαγός...
Το έχω ξαναγράψει νομίζω κάποια φορά πιο παλιά, στο χωριό του πατέρα μου υπήρχε άτομο που όποτε ήταν να παντρέψει κορίτσι του και χρειαζόταν λεφτά για προίκα επιδιδόταν αποκλειστικά σε κουναβοκυνήγι με σκυλιά (τα έχωναν σε τρύπες και με καπνό και σκάψιμο τα έκανε να βγουν) και με παγίδες (έφτιαχνε λάκο, έβαζε κάθετη λεια σωλήνα για να μην μπορεί να σκαρβαλώσει προς τα πάνω το ζώο και κάτω έριχνε κεφάλια και ουρές από ρέγγες για να τα προσελκύσει και να πέσουν μέσα). Κατάφερε να παντρέψει και να προικίσει όλα του τα κορίτσια και μάλιστα τα τελευταία καλοπαντρεύτηκαν όταν μαθεύτηκε τι προίκα εξασφάλιζε στα κορίτσια του από τις γούνες....

Για τις δε αλεπούδες μαζεύονταν παρέες που έσερναν πατσές από ψόφια πρόβατα στα μονοπάτια που ξέραν ότι πέρναγαν τα ζούδια και τις άφηναν σε ένα άνοιγμα για δόλωμα και ακροβολίζονταν περιμένοντας να τις βαρέσουν.

Στο χωριό μου θυμάμαι έναν επαγγελματία κυνηγό, και λαθροκυνηγο, που κάθε Πέμπτη φορτωμένος με τομάρια αλεπούς και κουναβιου τα πήγαινε στο δασαρχείο. Εκείνα τα χρόνια ανθουσε και η γουνοποιια στην δυτική Μακεδονία, άρα υπήρχε αγορά και ίσως να μην υπήρχαν και τα εκτροφεία.

Επαγγελματίες κυνηγοι κουναβιων υπηρχαν τοτε γιατι όπως προειπατε το μεροκάματο ήταν πολυ καλό.....
Όσοι χρησιμοποιουσαν κυνηγετικά όπλα έριχναν μισοριξιες για να μην καταστραφεί το τομαρι του, γιατί έτσι έχανε την αξία πώλησης του....
Και ποτέ δεν γινόταν με χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων γιατί αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να πεφτουν οι τρίχες του ζώου.......

Υπάρχουν βάσιμες μαρτυρίες από μερικούς ανθρώπους της υπαίθρου (κυρίως ηλικιωμένους, αλλά και μεσήλικες), ότι ανέκαθεν, και μέχρι και πριν 30-40 χρόνια περίπου, απαντώνταν σε καλό βαθμό (υπήρχαν και διαβιούσαν αρκετά) στον ελλαδικό χώρο και τα λεγόμενα "όρνια" ("Γύπας" ή επιστημονικώς, "Gyps Fulvus"), τα οποία τρέφονταν με τα κουφάρια των νεκρών, κτηνοτροφικών ζώων από τα κοπάδια... Ωστόσο, με το πέρασμα των ετών και τη σημαντική ελάττωση και συρρίκνωση της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα, τα μεγάλα αυτά πτωματοφάγα πτηνά άρχισαν να εξαφανίζονται και να ελαττώνονται μη βρίσκοντας επαρκή ποσότητα τροφής... Παρά ταύτα, μάλλον απαντάται ακόμη το συγκεκριμένο είδος στον ελλαδικό χώρο, κυρίως στα βόρεια... Ο αντίστοιχος σύνδεσμος στη Βικιπαιδεία: el.wikipedia.org/wiki/Όρνιο
Τα συγκεκριμένα πτωματοφάγα πτηνά ήτανε τόσο λαίμαργα κι αδηφάγα... που μετά το "πλούσιο" γεύμα τους, για να ανυψωθούν και να πετάξουν, αναγκάζονταν να πάρουν φόρα και να "απογειωθούν" από διάφορα απόκρημνα σημεία...!!! Ειδάλλως, δυσκολεύονταν, όντως φαγωμένα μέχρι σκασμού και βαριά, να ανυψωθούν καθέτως, όπως συνήθως κάνουν όλα τα πτηνά...
Στην Κρήτη ζει το είδος γυπαετός https://cyclingcreta.gr/lammergeier/?lang=el

Το κατάμαυρο κοράκι λογικά πρέπει να είναι αυτό που βλέπουμε στα μπασίματα να περνά στα 300 μέτρα ψηλά, καταύμαρο και βγάζει μία σύντομη φωνή "κρρρ" (κάπως έτσι) που ακούγεται σαν να είναι δίπλα σου. Η hooded crow πρέπει να είναι λογικά η δική μας κουρούνα.

Τα πετροκούναβα (Martes Foina), αλλά και οι αλεπές, κάποτε, στην εποχή των παππούδων μας (αλλά και παλαιότερα ακόμη) κυνηγιούνταν "μετά μανίας" από μερικούς κυνηγούς, διότι τα τομάρια τους, δηλαδή οι γούνες τους, είχανε μεγάλη χρηματική αξία, τουτέστιν ένα τομάρι (όμορφο και σε καλή κατάσταση) πετροκούναβου ή αλεπούς έφτανε να κοστολογείται μερικά μεροκάματα μαζί/αθροιστικά της τότε εποχής...!!!
Αυτά μού τα έχουν καταμαρτυρήσει και σε εμένανε τον ίδιο, κάποιοι παππούδες από το χωριό μου (μερικοί εν ζωή ακόμη), οι οποίοι κι αυτοί οι ίδιοι επιδίδονταν καμιά φορά σε αυτού του είδους τα κυνήγια για καθαρά βιοποριστικούς λόγους... Δηλαδή, ασχολούνταν περιστασιακώς με τα εν λόγω επιβλαβή, καθότι το κύριό τους θήραμα-στόχος ήτο ο λαγός...
Και για να μην καταστρέφεται η γούνα από τα φυσίγγια, πολλοί κυνηγούσαν με παγίδες!

Το πρωι μέσα στην μέση του δρόμου κάτι τσιμπαγε μια κουρουνα...
Πλησιάζω κ βλέπωοτι ήταν ένας πατημένος σκαντζόχοιρος διερχόμενο αυτοκινητο.....
Ρε τα παντα πρεπει να τρωνε τα κωλοπουλα...

Άλλη μια τις προαλλες είχε κάτσει πανω στην πλακα μιας οικοδομής στην γωνία, κ έσκουζε ασταμάτητα μέσα στο μεσημέρι...
Έκανε ένα άλμα κ κατέβηκε στο έδαφος, κάτι πηρε στο στόμα, που δεν πρόλαβα να δω τι ήταν κ έφυγε........

.... στην μέση του δρόμου κάτι τσιμπαγε μια κουρουνα..
Άλλη μια τις προαλλες είχε κάτσει πανω στην πλακα μιας οικοδομής ......
Με παιρνει τηλεφωνο πελατισσα .
- Ο ηλιακος θερμοσιφωνας που μου εβαλες,κανει θορυβο! τακ τακ !
Το ακουσαν και οι γειτονισσες και μου ειπαν οτι μπορει να εκραγει!!
Παω, ανεβαινω στην ¨πλακα¨ ...κουρουνες εσπαγαν καρυδια....:cool:

καλησπερα σε ολους.αυτη την εποχη τη μεγαλυτερη ζημια την κανουν οι καρακαξες.δεν αφηνουν φωλια για φωλια απο μικρα πουλια και απο δεκαοχτουρες.μιλαμε για μεγαλη μαστιγα
Γι'αυτό όταν έρθει ο καιρός κανένα έλεος στις καρακαξες.

Γι'αυτό όταν έρθει ο καιρός κανένα έλεος στις καρακαξες.
Ναι, εδώ μερικοί λυπούνται τα φυσίγγια για δαύτα ειδικά τώρα με την ακρίβεια άστο....Τι καλά πουλάκια θα λένε κάνουν δουλειά, θα γεμίσει ο τόπος παραπάνω....

Status
Not open for further replies.
Back