Φίλε μου Νικόλα, Καλησπερα!Ηλία να σου πω τον λόγο: διότι πάντοτε μα πάντοτε το 12άρι βγάζει καλύτερα βλητικά αποτελέσματα από τα μικρότερα διαμετρήματα στις προαναφερθείσες (υπερ)ελαφρές γομώσεις των 24 και 28 γραμμαρίων...!!!
Γι' αυτό άλλωστε το 12άρι έχει επικρατήσει κατά κράτος και σε όλα τα σκοπευτικά αθλήματα με λειόκαννο, έναντι όλων των άλλων μικρότερων διαμετρημάτων...!!!
Επίσης, τα φυσίγγια για το 12άρι είναι κατά πολύ φθηνότερα απ΄ ό,τι όλων των άλλων μικρότερων διαμετρημάτων...!
Ποστάρω παρακάτω ένα ενδιαφέρον απόσπασμα από άρθρο επι του θέματος, αν και είμαι offtopic!(λιγάκι, θα με συγχωρέσουν πιστευτώ οι συντονιστές

Ποιο Είναι Το Καλύτερο Διαμέτρημα
Σοφοκλής Κοσκινάς13 Απριλίου 2021 (απόσπασμα από το άρθρο του στο kynigesia.gr)
Ποιότητα κατανομής
"Όταν αναφέρω τον όρο «ποιότητα βλητικού αποτελέσματος», δεν εννοώ τη δύναμη κρούσεις των σκαγιών στον στόχο, ούτε τις αποστάσεις που διανύουν, αλλά ούτε τις ταχύτητες που ταξιδεύουν. Εννοώ την ποιότητα της κατανομής των σκαγιών σε συνάρτηση με τον κύκλο διασποράς που μπορούμε να αποτυπώσουμε πυροβολώντας σε ένα χαρτί διαστάσεων 1 x 1 μέτρο. Είναι η τουφεκιά που διαιρώντας τον κύκλο κατανομής των σκαγιών σε τέσσερα τεταρτημόρια θα μας δώσει ίδιο αριθμό σκαγιών σε κάθε ένα από αυτά. Η τουφεκιά που θα έχει πολύ καλή κατανομή των σκαγιών μέσα στον κύκλο διασποράς χωρίς κενά. Μόνο ένα διαμέτρημα μπορεί να σταθεί απέναντι στο 12άρι και να του κλέψει την πρωτιά. Είναι το μοναδικό διαμέτρημα που δεν χρειάζονται συμβιβασμοί ούτε ιδιαίτεροι λόγοι για να το επιλέξει κανείς.
Πρόκειται για το διαμέτρημα 16 που ήταν, είναι και θα είναι, το καλύτερο για λειόκαννα όπλα που ρίχνουν σκάγια. Είναι το διαμέτρημα με την «τετράγωνη» γόμωση. Τα 27, 28 γραμμάρια σκάγια σε συνάρτηση με την εσωτερική διάμετρο της κάννης του 16αριού έχουν σαν αποτέλεσμα η γόμωση να έχει ίδια κολώνα (ύψος) και πλάτος σκαγιών. Γι’ αυτό, δηλαδή για το βλητικό αποτέλεσμα που δίνει, η γόμωση του 16αριού πήρε την ονομασία «τετράγωνη». Ακόμα και σήμερα που τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί, πλέον, σε εύρος γομώσεων με το 12, η τουφεκιά του 16αριού εξακολουθεί να είναι ποιοτικότερη. Αυτό που γράφω δεν είναι κάτι άγνωστο στους παλαιότερους κυνηγούς, κυρίως εκείνους που ήταν κάτοχοι όπλων με διαμέτρημα 16. Γνώριζαν πολύ καλά γιατί τα επέλεγαν αλλά και γιατί δεν τα άλλαξαν. Πλέον, είναι δύσκολο το να βρει κανείς υλικά για να γεμίσει 16άρια φυσίγγια, όπως είναι δύσκολο να βρει και έτοιμα φυσίγγια στο συγκεκριμένο διαμέτρημα. Ωστόσο αν αναζητάτε την ποιότητα στην τουφεκιά, αξίζει να έχετε όπλο με τέτοιο διαμέτρημα στην κατοχή σας."
Βέβαια υπάρχουν και άλλες, αντίθετες απόψεις επι του θέματος, γιατί εγώ είμαι λάτρης του διαμετρήματος 16(άρα ίσως όχι "αντικειμενικός"), η άποψη του Κοσκινά ίσως "υποκειμενική", και ούτο καθεξής!