Αποστασεις και μετρα λειοκανου οπλου

Αλεξ τα κοράκια στα 50m με τι τα σκοτώνεις? AthenKarpen αυτος ο χοντρός Άγγλος που ρίχνει 9 στα 10 στα 70 με 80 μετρα νομιζω χρησιμοποιεί ν.5 αγγλικο (2,8mm ) στις φασσες με γομωσεις 34 γρ. 425 m/s. Ο μέσος Έλληνας φασσας θα εριχνε ν.3 ( 3,3 ή 3,5 mm) και 50 γρ.
Κ όμως φίλε σχεδόν όλοι ν 6 ρίχνουν, οι πιο πολλοι
 
Ξαναλέω ... ωραίο θέμα.
1. Υπάρχουν όπλα και φυσίγγια που σκοτώνουν επαναλαμβανόμενα μεγάλα θηράματα στα 50 πραγματικά μέτρα ;
Ναι υπάρχουν. Ο Νίκος το έχει αποδείξει.
Αν πάρετε δε, federal tss 10€ το φυσίγγι μπορεί να σκοτώνει επαναλαμβανόμενα και στα 70μ.
2. Μπορεί κάποιος να σημαδέψει σωστά σε αυτά τα μέτρα ; Ναι πολύ έμπειροι κυνηγοί που έχουν πολλές επιτυχημένες απόπειρες και φυσίγγια με τις αντίστοιχες δυνατότητες, αλλά είναι άσχετο με το θέμα πιστεύω μιας και μιλάμε για απόσταση και όχι για ικανότητα σκόπευσης.
Λάθος σκόπευση γίνεται και στα 30μ.
Μην μπερδέψουμε ικανότητα σκόπευσης με απόσταση. Θεωρείστε ακίνητο θήραμα.
3. Μπορεί κάποιος να εκτιμήσει σωστά (+-3μ στα 50μ) απόσταση ειδικά στον ουρανό ; Κανένας !!! Όποιος λέει ότι μπορεί απλά δεν τον πιστεύω. 5μ παίζουν τεράστιο ρόλο μετά τα 40μ. Άλλο να τουφεκίσεις στα 45 και άλλο στα 50. Εκεί παίζεται όλο το παιχνίδι. Σου λέει κάποιος πήρα το παπί με αυτό το όπλο ή αυτό το εμπορικό μολύβδινο ή ατσάλινο φυσίγγι στα 70μ και ο άλλος τον πιστεύει και τρέχει να αγοράσει το ίδιο.
4. Πότε θεωρείται ηθικά σωστό να πατάμε την σκανδάλη ; Όταν οι πιθανότητες άμεσης καταβολής υπερτερούν κατά πολύ των πιθανοτήτων τραυματισμού ή της επιτυχίας από τύχη, βάση προηγούμενων εμπειριών. Προπάντων σεβασμός στο οποιοδήποτε θήραμα.
5. Ακούγονται εξωφρενικές αποστάσεις μεταξύ των κυνηγών; Αδιαμφισβήτητα ναι. Η ερώτηση κλειδί είναι η επαναληψιμότητα των βολών. Ο νέος κυνηγός (και όχι μόνο) θα τρέξει να αγοράσει ότι του προταθεί για να αυξήσει τις αποστάσεις καταβολής. Αυτό κινεί την αγορά, ειδικά των υδρόβιων.
6. Πως μπορώ να δω αν ο εξοπλισμός μου είναι ικανός να κάνει επαναλαμβανόμενα επιτυχημένες βολές στα πχ 50μ; Σε αυτές τις αποστάσεις μόνο ο πίνακας θα πει την αλήθεια.
μονο στο 4 θα διαφωνησω Βασιλη. Βαζεις το "ηθικο" που ειναι αλλο για τον καθεναν , οποτε το δικο μου λεει οτι δεν χρειαζεται να υπερτερουν οι πιθανοτητες αμεσης καταβολης. Ας ειναι πολυ μικροτερες οπως στην τσιχλα που ειναι 1 στις 5 , αρκει να ειναι σταθερες και επαναλαμβανομενες . Εχω 20% επιτυχια στην τσιχλα και αυτο θεωρω ηθικο για μενα . Αν αρχισω να ριχνω μονο στις μακρυνες θα πεσω στο 5-7% , καυλιαρικο δε λεω , θα με φτιαχνουν αυτες οι βολες, αλλα αυτο ΟΝΤΩΣ θα ειναι ανηθικο.
 
αυτος ο χοντρός Άγγλος που ρίχνει 9 στα 10 στα 70 με 80 μετρα νομιζω χρησιμοποιεί ν.5 αγγλικο (2,8mm )
Μην είσαι σίγουρος Λευτέρη τι φυσίγγια χρησιμοποιεί !!!!!
Καθόλου σίγουρος ... Ούτε τι σκάγια ... νούμερο και σύσταση, ούτε για τις αποστάσεις.

Αν καθίσουμε δίπλα δίπλα και του δώσω εγώ φυσίγγια να ρίξει τότε βλέπουμε.
Σε καμιά περίπτωση δεν βγάζω τον άνθρωπο τουφεκαλεύρη, είναι κορυφή, αλλά έχουν δει πολλά τα ματάκια μου όταν από πίσω πέφτει διαφήμιση.
 
μονο στο 4 θα διαφωνησω Βασιλη. Βαζεις το "ηθικο" που ειναι αλλο για τον καθεναν , οποτε το δικο μου λεει οτι δεν χρειαζεται να υπερτερουν οι πιθανοτητες αμεσης καταβολης. Ας ειναι πολυ μικροτερες οπως στην τσιχλα που ειναι 1 στις 5 , αρκει να ειναι σταθερες και επαναλαμβανομενες . Εχω 20% επιτυχια στην τσιχλα και αυτο θεωρω ηθικο για μενα . Αν αρχισω να ριχνω μονο στις μακρυνες θα πεσω στο 5-7% , καυλιαρικο δε λεω , θα με φτιαχνουν αυτες οι βολες, αλλα αυτο ΟΝΤΩΣ θα ειναι ανηθικο.
Εννοώ ότι στο πάτημα της σκανδάλης θεωρείς ότι θα "πάρεις" το θήραμα μιας και πολλές φορές στο παρελθόν έχεις πάρει πουλί σε αυτή την απόσταση.

Άσχετα αν χτυπάς τελικά 1 στα 5.

Δεν αρχίζεις δηλαδή τριπλέτες στον αέρα τουφεκιές στον θεό αφού εκεί περνάνε σήμερα τα πουλιά κτλ ή να χαλάσω τα καρτέρια των άλλων κτλ
Τουφεκάς όταν θεωρείς ότι οι πιθανότητες είναι με το μέρος σου ... απλά.
Δεν γεμίζεις τον ουρανό σκάγια προσευχόμενος κάτι να χτυπήσεις.
 
επίσης αυξησης του βάθους πεδιου , ξέρεις τι είναι αυτό φίλε ;;
Όχι πες μου.
Θέλω και τον αγγλικό όρο αν τον ξέρεις.

Βάθος πεδίου ξέρω μόνο σε κάμερες, είναι το εύρος των αποστάσεων μέσα στο οποίο ένα αντικείμενο αποτυπώνεται καθαρά και όχι θολά στην φωτό ή στο video.

Το μόνο που μπορώ να φανταστώ είναι διόφθαλμη όραση (σκόπευση) και εκτίμηση απόστασης με αυτή, καθώς ο μονόφθαλμος δεν μπορεί να εκτιμήσει αποστάσεις.
 
Last edited:
Λαμπη ιδιογομωτης ειμαι και ξερω τι λες.Εγω προσωπικα εχοντας και εμμονη
με φυσιγγια ανω των 50 κανω δοκιμες σε καθιστα κορακια που λογο της
μεγαλης αποστασης βαζουν τα γελια οταν με βλεπουν με το οπλο.Το τουμπανιαζω
βγαζω μεζουρα,φοραω γαντια και το μαδαω να δω την ζημια.Ετσι εχω ολη την
εικονα περι αποστασης,αριθμο σκαγιων που επληξαν και διατρηση.Δεν καθομαι
να μυρισω τα νυχια μου τι θα κανει το φυσιγγι σε κοπαδι με διορθωσεις,ουτε
τηλεφωνικους καταλογους κτλ.Εχω βλητικο τζελ αλλα δεν εχει ουτε οστα,ουτε
αρτηριες ουτε κανει κρα!!
Μπραβο απο μενα φιλε διοτι κανεις το απολυτο οσο αφορα ομως το δραστικο αποτελεσμα.Υπαρχουν φυσιγγια στην αγορα νικελ τα οποια εχουν δραστικο 50και60 μετρα με το αναλογο νουμερο και το ικανο σεταρισμα του εργαλειου κατι που γνωριζω απο 1ο χερι απο σκοπευτες που κυνηγουν και εχουν αναδειξει αποτελεσματα σε υδροβια.Ετσι και ποιο πανω ειπα οτι εχουμε τα εργαλεια και τα εφοδια να το κανουμε αλλα εδω ψαχνουμε το πως μπορουμε να το κανουμε και εδωσα μια προταση και για το λογο τα παιδια εχουν βαλει και το θεμα αποστασεων και προσκοπευσης.Παντως οφειλω να ομολογησω οτι θα ηθελα και εγω να γεμιζω αλλα ειναι κατι που στα νιατα μου εκανα και τωρα μου ειναι λιγο δυσκολο διοτι οπως ξερεις απαιτει χρονο και σοβαρη ενασχοληση.
 
Θα ειναι ρε νανακι κοκορας ο μικρος...
Εχει χοντρο κοκαλο ρε ασε απ το μεσιμερι εχω ψωφισει στο γελιο ρε που το βρηκες το βιντεακι ρε τρελε να ξερεις η κυβερνηση εκοψε τα παρατραγουδα για να μη γελαει ο κοσμος και μας εβαλε και καραντινα ειναι πουστοπαιδα ολοι αχαχαχαχαχαχαχαχα
 
Εχει χοντρο κοκαλο ρε ασε απ το μεσιμερι εχω ψωφισει στο γελιο ρε που το βρηκες το βιντεακι ρε τρελε να ξερεις η κυβερνηση εκοψε τα παρατραγουδα για να μη γελαει ο κοσμος και μας εβαλε και καραντινα ειναι πουστοπαιδα ολοι αχαχαχαχαχαχαχαχα
Ενα φιλαρακι μου το ειπε και εψαξα και το βρηκα :D
 
Παιδια γραφοντας ολοι τις αποψεις μας θα ρωτησω κατι ειναι δεδομενο το δραστικο βεληνεκες στο 13αρι τα 36.5 μετρα το ωφελιμο ενοειται βρισκεται αρκατα μετρα παραπανω για το μεγιστο δεν συζηταμε βλεπω πολλους και δυσανασχετουν με τα 40 η και σε καποιε περιπτωσεις τα 50 δεν αναφερομαι παραπανω ααυτο το δραστικο υφισταται εδω και καποιες δεκαετιες μη σας φαίνεται περιεργο οτι με τα σημερινα οπλα και τσοκ και φυσιγγια οτι εχει αυξηθει κατα πολυ τολμω να πω ισως και 30% απλα το θεμα ειναι επειδή τα υπολοιπα μπορεις να τα αγορασεις η να τα πετυχεις με τροποποιησεις αυτο που ειναι το ρεζουμε παντα ειναι να μπορεις να τα υποστηριξεις εσύ σαν σκοπευτης πραγμα δυσκολο για την πλειοψηφία δηλ πρωτα επρεπε να μπορουμε να εκμεταλευτουμε τις δυνατοτητες του οπλου και του πυρομαχικου και μετα να το βελτιωνουμε για να αποκομισουμε τα μεγιστα πραγμα που εγώ το προσπαθω αλλα κατ ουσια δεν το κανω ουτε εγω που το γραφω μας τρωει η τρελα αυτο βγαζει πιο σφιχτη ντουφεκια πιο καλη να κανω και το δικο μου ετσι και καλυτερο το μαρκετινγκ και η τρελα μας οπως και στα περισσότερα πραγματα
 
εδω ειναι η ουσια και οχι τα 50μ απο μονα τους.
Αυτα τα νουμερα σκαγιων που ανεφερες, για πια θηραματα , μπορουν εκει να μας δωσουν ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ κατανομες ;;;;;
Αυτα ειναι τα μεγαλα σε μεγεθος θηραματα, λαγος , πρασινα , χηνες

Για να καταλαβουμε οτι η ΚΑΤΑΝΟΜΗ ειναι τα παντα και η διατρηση (αναλογικα ) ΤΙΠΟΤΑ, ας φανταστουμε ενα σκαγι ν1 που τρυπαει ανετα την τσιχλα στα 100 μ. Ε και ; θα βαλω τσιπακι πανω στο ενα σκαγι για να μπει στον κωλο της τσιχλας στα 100μ ;
Η κατανομη θα βαλει το σκαγι πανω της

Κωστα μου , για το τι θα εκανα εγω στα 50 μετρα θα πω με το φουλ τσοκ μαμα.

Εαν σηκωνα οπλο στα 50 μετρα για παπι....δεν θα πηγαινα με 34 γραμμαρια σκαγια Ν4 -3 - 2 - 1.
Θα ειχα φυσιγγια των 48 - 50 γραμμαριων σκαγιων , οποτε και με την ελαχιστη καλη κατανομη το θηραμα
δεν θα γλυτωνε.....αρκει να εστελνα τα σκαγια επανω του.

ΥΓ. Τον ALEX 37 , ''αφηστε τον'' απ'εξω.....Ειναι ιδιογομωτης...και μια κατηγορια ΜΟΝΟΣ του....
δεν μιλαει....δεν παρουσιαζει φυσεκια του....αλλα ειναι ικανος να ''χωσει'' και τα 34 γραμμαρια σκαγια Ν5
στα 70 μετρα με το 100% μεσα στον κυκλο των 76 εκατοστων!!!!
Εχω δει φυσιγγια του.....και ξερω τι λεω!!
 
αλλα εδω ψαχνουμε το πως μπορουμε να το κανουμε
Θελει απλα να πιστεψεις την προσκοπευση και τιποτα αλλο.
Εκει που θα λες...Θα περασουν τα σκαγια μπροστα του,εκει
θα ξεκινησεις να εχεις αποτελεσματα απλα.Ειναι αργες οι
συναντησεις σε αυτα τα μετρα.Η κατανομη φερνει το πληγμα.
 
Θελει απλα να πιστεψεις την προσκοπευση και τιποτα αλλο.
Εκει που θα λες...Θα περασουν τα σκαγια μπροστα του,εκει
θα ξεκινησεις να εχεις αποτελεσματα απλα.Ειναι αργες οι
συναντησεις σε αυτα τα μετρα.Η κατανομη φερνει το πληγμα.
Σε τέτοια απόσταση είναι αρκετά δύσκολο να υπολογίσει κανείς ταχύτητα ώστε να μπει και η κατάλληλη προσκοπευση έστω και εμπειρικά.

Όπως επίσης και η παραμικρή αλλαγή πορείας γίνεται δύσκολα αντιληπτή.

Ο μόνος λόγος που ίσως θα γινόταν αυτό θα ήταν κατά τη γνώμη μου με πολύ εξειδικευμένο εξοπλισμό όπλο φυσιγγι τσοκ αλλά πιο σημαντικό το να χειρίζετε όλα αυτά ένας κυνηγός με μεγάλη εμπειρία σε αυτού του είδους τις βολές.

Θέλω να πω ότι όταν κάνεις 10 τέτοιες τουφεκιές όλη τη σεζόν και χωρίς να έχεις επιλέξει ειδικά όπλο τσοκ φυσιγγι δεν θα τα πας καλά ακόμη κι αν είσαι πολύ καλός Σκοπευτής.

Τώρα αν κάποιος λόγο θέσης έχει εξαναγκαστεί να κυνηγάει έτσι και έχει τεράστια εμπειρία που αυτό προϋποθέτει πολύ θήραμα και έχει επιλέξει όπλο τσοκ και φυσίγγια μετά από πολύ ψάξιμο ίσως....
 
13 αρι εγραψα μαλλον το προπο σκεφτομουνα
To 13άρι δεν με αγγιξε.Αλλά.. όταν σε διαβάζω (γιατί τις περισσότερες φορές γράφεις ωραία πράγματα)και ξέρω ότι έχεις τσακωθεί με την τελεία....παίρνω βαθιά ανάσα και ξεκινάω... :)
 
Τον ALEX 37 , ''αφηστε τον'' απ'εξω.....Ειναι ιδιογομωτης...και μια κατηγορια ΜΟΝΟΣ του....
δεν μιλαει....δεν παρουσιαζει φυσεκια του....αλλα ειναι ικανος να ''χωσει'' και τα 34 γραμμαρια σκαγια Ν5
στα 70 μετρα με το 100% μεσα στον κυκλο των 76 εκατοστων!!!!
Εχω δει φυσιγγια του.....και ξερω τι λεω!!
Γεμίζει απεμπλουτισμένου ουρανίου σκάγια.
Αυτό ειναι το μυστικό του. :)
 
Back
Top