Τρυγόνι - Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Και ο φίλος μου στο Νεοχώρι Αιτωλικού μου είπε ότι σήμερα δεν είχε τίποτα σπουδαίο .Πήρε όμως αυτός δυο στο ξεκλαρωμα στο βουνό ,πήρε ένα ο άλλος και άλλα δυο ο τρίτος.Καλοί σου είναι και αυτοί.Δεν έχει τίποτα και μαζεύουν πέντε τρυγονια.Τι θέλουν να βαρεσουν κάνα φορτηγό πουλιά ? Αυτό το "τιποτα " πρέπει να το αναθεωρήσουμε νομιζω
Φαντάσου εγώ τη θα πρέπει να πω..... .sarcastic.
Με ένα τουφεκισμένο τρυγόνι είμαι ακόμη. από τις 27 αυγούστου...σιγά μη ξανά δω τρυγόνι για φέτος βέβαια...αλλά οκ...κουβέντα να γίνεται!!

Με ένα τουφεκισμένο τρυγόνι είμαι ακόμη. από τις 27 αυγούστου...σιγά μη ξανά δω τρυγόνι για φέτος βέβαια...αλλά οκ...κουβέντα να γίνεται!!
Μην το λες αυτό ποτέ δεν ξέρεις τι φυλάει η κάθε μέρα . Και μην βάζεις ημερομηνίες.Ξαφνικά θα τα δεις μπροστα σου ακόμα και μετά τις 18

Κώστα από τώρα και μετά με το σκυλάκι ... ;)

Κι εγώ κανά 2-3 εξόδους θα κάνω ακόμη.....ως τις 15-18 τα κυνηγάω.....θα μου πεις......είχες τρυγόνια τις προηγούμενες ημέρες ρε Κώστα...απλά θα ακολουθήσω τυπικά τις ημερομηνίες.
Αν δε κάνει κανένα γυρισμα ο καιρός μη περιμένεις πραμα........
Τα πουλια περνάνε και κανένα κουρασμένο ξεμένει!!!

Έτσι πιστεύω........ :)
Εγώ πάλι όχι.Πιστευω ότι τα πουλιά κάθονται και συνεχίζουν.Θυμάμαι το 2002 τέλη Σεπτέμβρη που είχε κάτσει ένα κοπάδι τρυγόνια στην παραλία του Τσερφου.Πριν 6 χρόνια είχα τηλ από φίλο τσοπάνη έξω από το Καρπενήσι που σήκωσε τρυγόνια με τα πρόβατα στα 1500 μέτρα υψόμετρο.Φορτωνουν την γούσα και ξεκινάνε,νερό ψάχνουν και όπου το βρουν μόνο.Ο παππούς μου έλεγε...Πουλιά είναι.... Όχι αεροπλάνα,κουραζονται και αυτά!

Πιάστε ένα ύψωμα βράδυ και αγναντεψτε τριγύρω και προς τη θάλασσα.
Παντού θα δείτε φώτα.
Ξανασκεφτείτε γιατί δε βλέπουμε τρυγόνια.
Πιστεύεις ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα μείωσης πληθυσμού και φταίνε τα φώτα?
Όταν ανέβεις ξανακοιτα πόσες καλλιέργειες θα δεις στον ορίζοντα.Αμα τα τρυγόνια έτρωγαν ζαμπονοτυροπιτα και έπιναν καπουτσίνο θα είχαμε όριο τα 200.

Πιστεύεις ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα μείωσης πληθυσμού και φταίνε τα φώτα?
Όταν ανέβεις ξανακοιτα πόσες καλλιέργειες θα δεις στον ορίζοντα.Αμα τα τρυγόνια έτρωγαν ζαμπονοτυροπιτα και έπιναν καπουτσίνο θα είχαμε όριο τα 200.
Για τα περασματιαρικα δε φταίνε οι καλλιέργειες, γτ πολύ απλά το βράδυ που περνούν από πάνω δεν τις βλέπουν.
Οι καλλιέργειες που είναι πλέον ανύπαρκτες και δεν υπάρχουν ούτε απλά οργωμένα χωράφια έστω φταίνε που τα ανοιξιάτικα ενώ τα βλέπουμε στέκονται 1-2 μέρες αλλά δεν τοπιαζουν.
Μείωση σίγουρα υπάρχει αλλά δεν ευθύνεται ο μικρός ανατολικός αεροδιάδρομος της Ελλάδας και ο Έλλην κυνηγός. Αποδεδειγμένα.

Για τα περασματιαρικα δε φταίνε οι καλλιέργειες, γτ πολύ απλά το βράδυ που περνούν από πάνω δεν τις βλέπουν.
Οι καλλιέργειες που είναι πλέον ανύπαρκτες και δεν υπάρχουν ούτε απλά οργωμένα χωράφια έστω φταίνε που τα ανοιξιάτικα ενώ τα βλέπουμε στέκονται 1-2 μέρες αλλά δεν τοπιαζουν.
Μείωση σίγουρα υπάρχει αλλά δεν ευθύνεται ο μικρός ανατολικός αεροδιάδρομος της Ελλάδας και ο Έλλην κυνηγός. Αποδεδειγμένα.
Έχεις δει κανένα τρυγόνι με καρούμπαλο?Μια χαρά βλέπουν και γνωρίζουν άριστα τι έχουν από κάτω τους φίλε!!

Έχεις δει κανένα τρυγόνι με καρούμπαλο?Μια χαρά βλέπουν και γνωρίζουν άριστα τι έχουν από κάτω τους φίλε!!
Δεν ξέρω αν βλέπουν από κάποιες εκατοντάδες μέτρα πετώντας στα σκοτάδια καλλιέργειες στο έδαφος. Πιθανώς με φεγγαραδα μια σταρια να φεγγοβολαει, δεν αντιλέγω.
Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι και τις καλύτερες καλλιέργειες να έχεις άμα είναι δίπλα στον "πολιτισμό" δύσκολα θα πέσει εκεί.
Θα προτιμήσει κάπου πιο ήσυχα και ας πετάξει μετά για να ψάξει πάρα πέρα τροφή ή νερό. Και το νερό είναι πολύ βασικό επίσης, αυτό ναι θα φαίνεται πιο εύκολα σε φεγγαρολουστη βραδιά.
Τέτοιες μέρες πριν 11 χρόνια είχε κάνει τρομερή καταιγίδα με αστραπόβροντα. Έριξε πολλούς τόνους νερό με απίστευτες καταστροφές. Το ποτάμι σάρωσε τα πάντα, εξαφανίστηκαν περιουσίες. Ο Αύγουστος ήταν μάπα, δεν υπήρχε ντόπιο τρυγόνι για δείγμα. Καλλιέργειες ελάχιστες, όπως κάθε χρόνο τότε (κάπως καλύτερα απ' ότι σήμερα). Παρόλα αυτά είχαν πέσει τα περισσότερα τρυγόνια που έχω δει μέχρι σήμερα από κοντά στη ζωή μου. Είδα και κοπάδι 30αρι. Επίσης τα κράτησε και καμιά δεκαριά μέρες. Με μηδαμινές τροφές. Απλά το μέρος ήταν ακόμη τότε πιο "άγριο", μηδέν φώτα και δρόμοι.
Από τότε δεν έχω ξαναδεί έτσι πέρασμα Σεπτεμβρίου. Ευκαιριακά 1-2-3 ξεμπαρκα και μέχρι εκεί.
Αν ανέβεις όμως στους πρόποδες του βουνού και κοιτάξεις κάτω θα δεις μια θάλασσα από φώτα. Το τρυγόνι ΔΕΝ θα πέσει είναι άγριο θήραμα, δεν είναι σαν την τσίχλα που ζει και μέσα στα χωριά.

Δεν ξέρω αν βλέπουν από κάποιες εκατοντάδες μέτρα πετώντας στα σκοτάδια καλλιέργειες στο έδαφος. Πιθανώς με φεγγαραδα μια σταρια να φεγγοβολαει, δεν αντιλέγω.
Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι και τις καλύτερες καλλιέργειες να έχεις άμα είναι δίπλα στον "πολιτισμό" δύσκολα θα πέσει εκεί.
Θα προτιμήσει κάπου πιο ήσυχα και ας πετάξει μετά για να ψάξει πάρα πέρα τροφή ή νερό. Και το νερό είναι πολύ βασικό επίσης, αυτό ναι θα φαίνεται πιο εύκολα σε φεγγαρολουστη βραδιά.
Τέτοιες μέρες πριν 11 χρόνια είχε κάνει τρομερή καταιγίδα με αστραπόβροντα. Έριξε πολλούς τόνους νερό με απίστευτες καταστροφές. Το ποτάμι σάρωσε τα πάντα, εξαφανίστηκαν περιουσίες. Ο Αύγουστος ήταν μάπα, δεν υπήρχε ντόπιο τρυγόνι για δείγμα. Καλλιέργειες ελάχιστες, όπως κάθε χρόνο τότε (κάπως καλύτερα απ' ότι σήμερα). Παρόλα αυτά είχαν πέσει τα περισσότερα τρυγόνια που έχω δει μέχρι σήμερα από κοντά στη ζωή μου. Είδα και κοπάδι 30αρι. Επίσης τα κράτησε και καμιά δεκαριά μέρες. Με μηδαμινές τροφές. Απλά το μέρος ήταν ακόμη τότε πιο "άγριο", μηδέν φώτα και δρόμοι.
Από τότε δεν έχω ξαναδεί έτσι πέρασμα Σεπτεμβρίου. Ευκαιριακά 1-2-3 ξεμπαρκα και μέχρι εκεί.
Αν ανέβεις όμως στους πρόποδες του βουνού και κοιτάξεις κάτω θα δεις μια θάλασσα από φώτα. Το τρυγόνι ΔΕΝ θα πέσει είναι άγριο θήραμα, δεν είναι σαν την τσίχλα που ζει και μέσα στα χωριά.
εχεις απολυτο δικιο για ευβοια ,τωρα τα πουλια περνανε ολα απο αιγαιο μερια αλλα δεν εχει ζωνες ,οτι προλαβεις απο της 15 και μετα.

Φαγητό, νερό, φώτα, δίχτυα, σκάγια... κλπ, κλπ... Αυτά και πολλά άλλα που θα δυσκλεύαν έναν άνθρωπο, ντε και καλά θα πρέπει να δυσκολεύουν και ένα τρυγόνι.
Αν κοιτάζαμε ο καθένας μας, να μην σκεπτόμαστε και ενεργούμε με γνώμονα μόνο και μόνο το δικό μας συμφέρον τα πράγματα θα ήταν πιο... φυσικά. Μπορει κάποιοι να δυσκολευόταν αλλά θα ήταν πιο φυσικά... Για όλους και για όλα..
Ενέργεια, μεταφορές, επικοινωνία, απορρίμματα, ρύπανση, ... Δυστυχώς οι "ανάγκη" εξυπηρέτησης των "αναγκών" μας είναι πάνω από οτιδήποτε άλλο...
Δεν μας ανήκει τίποτα και φερόμαστε σαν να είναι όλα δικά μας...
Καλά να περάσουν όσοι βρεθούν στα πόστα και σήμερα, σε κάποια στροφή από το αναγκαστικό για την επιβιωση τους, ετήσιο ταξίδι τους προς τον Νότο.
Καλημέρα...

Last edited:
Status
Not open for further replies.
Back