Τουφεκιές στα όρια...

φιλε ποσα χρονια εμπειρια εχεις με τα οπλα γενικα και με το κυνυγι ? τι θηράματα κυνηγας ? ποσα φυσιγγια το χρονο κατά μεσο ορο ριχνεις ? δεν σου κανω ανακριση , από περιεργεια ρωταω
σε σχέση με την τεράστια εμπειρία που δηλώνεται εδώ, όχι δεν έχω μεγάλη εμπειρία.....δεν σας πλησιάζω σε γνώση, το ομολογώ ενώπιον Θεού κ ανθρώπων .ha ha.

σε σχέση με την τεράστια εμπειρία που δηλώνεται εδώ, όχι δεν έχω μεγάλη εμπειρία.....δεν σας πλησιάζω σε γνώση, το ομολογώ ενώπιον Θεού κ ανθρώπων .ha ha.
και παλι ειρωνεύεσαι , μια απλη ερωτηση σου εκανα , και παλι ειρωνεύτηκες φιλε , συγχαρητηρια δημοσια λοιπον σου δινω

και παλι ειρωνεύεσαι , μια απλη ερωτηση σου εκανα , και παλι ειρωνεύτηκες φιλε , συγχαρητηρια δημοσια λοιπον σου δινω
βιάζεσαι να βάλεις ταμπέλες......έτοιμο το είχες ???
το σωστό θα ήταν να έχεις διαβάσει και τις προηγούμενες σελίδες για να καταλάβεις ότι δεν αρνούμαι τις επιδόσεις και την εμπειρία σας... επειδή χαριτολογώντας μου είπες ότι "δεν μου κάνεις ανάκριση" , έτσι και εγώ για να ελαφρύνω το κλίμα χρησιμοποίησα έκφραση κλισέ των δικαστηρίων με την ανάλογη φατσούλα !!! και φυσικά δεν αναφέρομαι σε εσένα γιατί χρησιμοποιώ "αι" στη λέξη "δηλώνεται".....νόμιζα ήταν κατανοητό !!
επαναλαμβάνω λοιπόν επίσημα ότι, ΟΧΙ , απέχουν οι εμπειρίες μου από των υπολοίπων που έχουν τις προαναφερόμενες επιτυχιες στα κυνήγια τους !

ΓΙΩΡΓΟ ΜΟΥ δεν τηθετε θεμα ελευθ. του λογου, καθε αλλο μαλιστα. απλα η ηρονια απο μερικους που δεν εχουν σχεση με το θεμα αντι να ανηγουν τα αυτια τους που τους δηνετε η ευκερια να δουν καποια πραγματα ειναι τοσο αρνητικοι. Αρνιτηκος εχει δηκεομα να ειναι ο καθενας οταν ειναισχετικος με το θεμα.Τελος παντον δεν τρεχει τηποτα.ΕΓΩ προσοπικα και σετ απ γραφω και τιποτα κριφο δεν κραταο και αυτο θα σηνεχ. να κανω.
Καλησπερα επιδη τωρα βλεπω και διαβαζω τις διαφορες απαντησεις σχετικα με το θεμα εσυ φιλε μου και καποιοι αλλοι αναφερεται οτι καποιοι ασχετοι δεν πρεπει να μιλανε αλλα να εχουν μονο τα αυτια τους ανοικτα να ακουνε. Νομιζω δεν υπαρχει ποιο ρατσιστικο απο αυτο ..!!! Μιλαω μονο για τον εαυτο μου αφου θεορω οτι ειμαι απο τους ποιο ασχετους στο φορουμ και μαλιστα δεν το κριβω επανελειμενα. Και επιδη εγραψα και εγω για το θεμα θα πω....
Οτι γραφω το γραφω χωρις να θελω ποτε να θιξω ποτε κανεναν ....μακρια απο εμενα.....αλλα οπως θα δεις μου μου αρεσει να ρωρω για ολλα και να αμφησβητω αλλιως πως θα μαθω ? Μεσα απο απορειες και ερωτηματικα. Αλλωστε για να μην παρεξηγηθω δηλωσα για το ιδιο θεμα οτι με σεβασμο θα ακουω ολους του εμπειρους κυνηγους του φορουμ...
Ειμαι της αποψης ......μπορω να διαφωνω με αυτο που λες αλλα παντα θα υποστηριζω την ελευθερια να μιλας ελευθερα....!!!,
Καλοπροαιρετα η παρεμβαση μου ευχαριστω..!!!!

θα μου δώσει κάποιος μια συμβουλή για αποστάσεις ελαφρά πάνω από το όριο των 30μ και θα την ακολουθήσω να δω πόσο μπορώ να είμαι κοντά στο επιθυμητο αποτέλεσμα......όταν αυτός ο συνδιασμός "δουλέψει", θα πάω για πιό εξειδικευμένα στησίματα για το κάτι παραπάνω....
επίσης δεν πιστεύω απόλυτα στις δοκιμές σε βολές παράλληλα με το έδαφος και σε "ελεγχόμενο" περιβάλλον διότι θεωρώ ότι απέχουν τα αποτελέσματα από τις βολές υπό γωνία και προς τα πάνω......πυκνότητα αέρα, αυξανόμενη βαρύτητα κ.α. επηρεάζουν το αποτέλεσμα της οριακής βολής.....
Aν πραγματικα σε ενδιαφερει να ασχοληθεις με τετοιου ειδους τουφεκιες υπαρχει λυση αλλα θελει δουλεια και να αφιερωσεις χρηματα,λοιπον εγω θα εκανα το εξης.Θα συμβουλευομουν εναν συναδελφο που ξερω οτι δουλευει σε τετοιες αποστασεις οσον αφορα το θεμα του εξοπλισμου(τσοκακια,φυσιγγια,οπλο κτλ)και μετα βουρρρρ για το σκοπευτηριο και καλη μας τυχη:):)

Πριν ξεκινήσω να γράψω δύο πράγματα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Βασίλη (Vasilis) για την διαφορετικότητα που πηγάζει από τα γραπτά του και τον σεβασμό που δείχνει στους συνομιλητές του, για την ακρίβεια "συγγράφοντες" του, αφού δυστυχώς ο γραπτός λόγος είναι εδώ μέσα ο μοναδικός που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Θα ήθελα να προτρέψω και τους υπόλοιπους να προσπαθούν να ξεχωρίζουν τις καλοπροαίρετες παρουσίες (μηνύματα) και να μην βιάζονται να τσουβαλιάζουν όλους ανεξαιρέτως σε μια κατηγορία που ειρωνεύεται και προκαλεί. Είναι εμφανές ότι εκφράζει τις απορίες του ειλικρινά και όπως τις νοιώθει, εξάλλου είναι ένας άνθρωπος που ασχολείται με την ιδιογόμωση, πράγμα που σημαίνει ότι έχει βλητικές ανησυχίες και δεν περιορίζεται σε θέσφατα και προκαταλήψεις. Είναι από τους πρώτους που εκφράζει πάντα τον θαυμασμό του για ένα ωραίο κυνηγητικό βίντεο, έχει κυνηγητική εμπειρία σε διαφορετικά θηράματα πέραν της αγαπημένης στους περισσότερους από εμάς τσίχλας και έχει εκφράσει πολλές φορές την επιθυμία του να διευρύνει τις κυνηγητικές του εμπειρίες και σε διαφορετικά κυνήγια, όσο δύσκολο και αν φαντάζει αυτό για την χώρα μας και τις εποχές που ζούμε.
Βασίλη, σε ευχαριστώ προσωπικά για την ως τώρα παρουσία σου, θα ήθελα να είναι μεγαλύτερη, συγχώρεσε με αν η ειδική αναφορά σε σένα, σε κάνει να νιώθεις περίεργα αλλά ήταν κάτι που ένοιωθα και ήθελα να το εκφράσω.

Γιώργο δεκτό το μάθημα-συμβουλή και να είσαι σίγουρος ότι θα το δοκιμάσω και μακάρι να το επιτύχω! Σ΄ευχαριστώ και να είσαι καλά. ;)

Αυτό μάθημα όμως δεν μπορώ να το δεχτώ. Δεν χωρά καμμιά αμφιβολία για το κύρος και τον χαρακτήρα του Βασίλη. Δεν θα δεχτώ όμως να σε νοιώθω κριτή στα γραφόμενά μου. Δεν περιμένω από σένα να μου ανακοινώσεις ποιος είναι άξιος συγχαρητηρίων και ποιος όχι. Μπορείς με όποιους έχεις πρόβλημα να τους ονοματίζεις και όχι να τσουβαλιάζεις. Κατηγορείς κάποιους για τσουβάλιασμα ενώ στην πραγματικότητα το κάνεις (και; ) εσύ. Οι κριτικές και οι προτροπές που εκφράζονται από κάποιον δείχνουν ότι αυτός που τις κάνει έχει την αίσθηση ότι είναι ανώτερος από του υπόλοιπους. Αν είσαι το αφεντικό εδώ μέσα πες το καθαρά να το ξέρουμε. Δήλωσα από την αρχή άσχετος με τις εν λόγω τουφεκιές και παρακολουθούσα με ενδιαφέρον το θέμα εκφράζοντας τις απορίες μου. Ξαφνικά βγαίνεις εσύ να μας κρίνεις. Αυτό δεν το δέχομαι. Συγνώμη για το ύφος αλλά δεν δέχομαι να έχω "κριτική επιτροπή" πάνω από το κεφάλι μου ιδίως όταν δεν προσβάλλω και ειρωνεύομαι κανέναν.
Δηλώνω άσχετος και αποχωρώ από το συγκεκριμένο θέμα. Το αφήνω στους σχετικούς...

Χρήστο, πραγματικά σηκώνω τα χέρια ψηλά. Πως θεώρησες προσωπική κριτική για σένα, κάποιες προσωπικές σκέψεις που έκανα εγώ για τον Βασίλη, δεν μπορώ να το καταλάβω, όσο και να προσπαθώ, μήπως να το ξαναδιάβαζες το μήνυμα λίγο πιο ψύχραιμα; Αξίζει πάντως να το ξαναδιαβάσεις άλλη μια φορά. Εσύ πως θεώρησες ότι δέχτηκες κριτική; Εγώ έγραψα τα παραπάνω επειδή ένοιωσα ότι ο Βασίλης παρεξηγήθηκε από κάποιους στα λεγόμενα του. Εσύ βρε χρυσέ μου άνθρωπε, που κολλάς με όλο αυτό;

Καλησπερα επιδη τωρα βλεπω και διαβαζω τις διαφορες απαντησεις σχετικα με το θεμα εσυ φιλε μου και καποιοι αλλοι αναφερεται οτι καποιοι ασχετοι δεν πρεπει να μιλανε αλλα να εχουν μονο τα αυτια τους ανοικτα να ακουνε. Νομιζω δεν υπαρχει ποιο ρατσιστικο απο αυτο ..!!! Μιλαω μονο για τον εαυτο μου αφου θεορω οτι ειμαι απο τους ποιο ασχετους στο φορουμ και μαλιστα δεν το κριβω επανελειμενα. Και επιδη εγραψα και εγω για το θεμα θα πω....
Οτι γραφω το γραφω χωρις να θελω ποτε να θιξω ποτε κανεναν ....μακρια απο εμενα.....αλλα οπως θα δεις μου μου αρεσει να ρωρω για ολλα και να αμφησβητω αλλιως πως θα μαθω ? Μεσα απο απορειες και ερωτηματικα. Αλλωστε για να μην παρεξηγηθω δηλωσα για το ιδιο θεμα οτι με σεβασμο θα ακουω ολους του εμπειρους κυνηγους του φορουμ...
Ειμαι της αποψης ......μπορω να διαφωνω με αυτο που λες αλλα παντα θα υποστηριζω την ελευθερια να μιλας ελευθερα....!!!,
Καλοπροαιρετα η παρεμβαση μου ευχαριστω..!!!!
Μαλον εχεις κανει λαθος και μεταφραζεις τα γραφομενα μου με το δικο σου σκευτικο σηγουρα δεν εχω ενοησει ποτε κατι τετιο ουτε σηναδει με τον χαρακτηρα μου. Ξαναδιαβασε τα ποςτ .

Εφτασε ενα, καθαρα τεχνικο,θεμα να γινει αφορμη αντιπαραθεσεων και βολων εκατερωθεν σε προσωπικο επιπεδο!
Το θεμα ειναι απλο!Καθενας,κανει οτι θελει,οτι γουσταρει!Οτι του υπαγορευει η αισθητικη,η ηθικη,το κεφαλι του βρε αδερφε!!!!!!
Πειθεται η δεν πειθεται!Το θεμα αντιληψης,αντιληψης ξαναλεω,της αποστασης ειναι προσωπικο!
Δεν βγαινουμε στο κυνηγι με το πασετο στην κωλοτσεπη!
Τα τεχνικα,τα τι,τα πως και τα γιατι,ειπωθηκαν!
Προσωπικα,ΞΕΡΩ,πως αναξαρτητα απο τη σκοπευτικη μου δεινοτητα η μη,δε μπορω να "αντιμετωπισω" καποιον που ασχολειται και εξειδικευεται σ'ενα συγκεκριμενο θηραμα!Πολυ περισσοτερο,σε θηραμα που περναει σε μακρυνες αποστασεις και με μεγαλες ταχυτητες!
Ειναι αααλλη κατασταση η μακρυνη βολη!
Αν δε μπορω εγω,δεν συνεπαγεται πως δε μπορει καποιος αλλος!
Δε μπορω να δειξω στον παππου μου,τ'αμπελοχωραφα του......
Δεν επιδιωκω να (μετα)πεισω κανεναν!
"Ειναι ετσι,αν ετσι νομιζεις"
Δε με απασχολει,στο κατω κατω, το τι πιστευει και τι κανει ο καθενας,για να ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΘΕΙ το κυνηγι και την εξοδο του!
Εκτος και με θιγει,στην αντιστοιχη δικη μου!
Δεν βλεπω να μπορω να συνεισφερω,πλεον,σ'αυτην την συζητηση.
Αυτο που με στεναχωρει,ειναι να πηγαινει η κουβεντα σε αλλους "δρομους" που μονο σε καλο προορισμο δεν οδηγουν.......

ρε παιδια να ρωτησω κατι? γιατι τοση κοντρα μεταξυ μας και τοση κριτικη? μερικοι εκτελουν αυτες τις βολες αλλοι οχι. τοσο απλα ειναι τα πραγματα. οσοι θελουν να τις κανουν ας ακουσουν προσεκτικα να μαθουν πραγματα. οσοι παλι δεν το πιστευουν καλα κανουν. τοσο απλα. ας σταματησουν πια οι προσωπικες αντιπαραθεσεις

Εφτασε ενα, καθαρα τεχνικο,θεμα να γινει αφορμη αντιπαραθεσεων και βολων εκατερωθεν σε προσωπικο επιπεδο!
Το θεμα ειναι απλο!Καθενας,κανει οτι θελει,οτι γουσταρει!Οτι του υπαγορευει η αισθητικη,η ηθικη,το κεφαλι του βρε αδερφε!!!!!!
Πειθεται η δεν πειθεται!Το θεμα αντιληψης,αντιληψης ξαναλεω,της αποστασης ειναι προσωπικο!
Δεν βγαινουμε στο κυνηγι με το πασετο στην κωλοτσεπη!
Τα τεχνικα,τα τι,τα πως και τα γιατι,ειπωθηκαν!
Προσωπικα,ΞΕΡΩ,πως αναξαρτητα απο τη σκοπευτικη μου δεινοτητα η μη,δε μπορω να "αντιμετωπισω" καποιον που ασχολειται και εξειδικευεται σ'ενα συγκεκριμενο θηραμα!Πολυ περισσοτερο,σε θηραμα που περναει σε μακρυνες αποστασεις και με μεγαλες ταχυτητες!
Ειναι αααλλη κατασταση η μακρυνη βολη!
Αν δε μπορω εγω,δεν συνεπαγεται πως δε μπορει καποιος αλλος!
Δε μπορω να δειξω στον παππου μου,τ'αμπελοχωραφα του......
Δεν επιδιωκω να (μετα)πεισω κανεναν!
"Ειναι ετσι,αν ετσι νομιζεις"
Δε με απασχολει,στο κατω κατω, το τι πιστευει και τι κανει ο καθενας,για να ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΘΕΙ το κυνηγι και την εξοδο του!
Εκτος και με θιγει,στην αντιστοιχη δικη μου!
Δεν βλεπω να μπορω να συνεισφερω,πλεον,σ'αυτην την συζητηση.
Αυτο που με στεναχωρει,ειναι να πηγαινει η κουβεντα σε αλλους "δρομους" που μονο σε καλο προορισμο δεν οδηγουν.......
Α!!!!γιασου μπραβο βρε Γιαννη, αυτο πρεπει να σταματηση καποια στηγμη. προσοπ. εγω στο τελιωνω εδω.

Οκ, αφηνω πολλα αλλα, κ παμε εδω... Οι επιστημονες λοιπον μας λενε κ ποιο ειναι το σφαλμα εκτιμησης? Δηλαδη για ενα προπονημενο ματι ειναι το ιδιο με καποιον που δεν το εχει εξασκησειι... Καποιος που εχει τουφεκισει χιλιαδες θηραματα κ εχει ριξει εκατομμυρια φυσιγγια σε κυνηγι κ σκοπευτηρια αντιλαμβανεται το ιδιο λαθος την αποσταση με καποιον που ριχνει 100 φυσιγγια το χρονο?
Δηλαδη το σφαλμα ποσο ειναι, αφου μιλαμε για μετρησεις? Τα 50 μετρα που λεω εγω ας πουμε, ειναι πραγματικα 45 η ειναι 30 οποτε πεφτω 20 ολοκληρα μετρα εξω... Οχι τιποτα αλλο, απλα επειδη πολλες φορες στα καρτερια μου τα τσεκαρω τα ματια μου με σταθερα αντικειμενα μετρημενα με κορδελα θελω να ξερω... Αν το σφαλμα των ματιων ΜΟΥ συμφωνα με τους επιστημονες ειναι 20 μετρα, να ξερω να σας λεω οτι το πηρα στα 70 μετρα οταν το εχω παρει στα 50... .yel.
Εσυ Διονυση που οδηγεις κιολας μηχανη, ολοι οι ανθρωποι την ιδια αντιληψη της ορασης, του περιβαλλοντος κ τα ιδια αντανακλασστικα εχουν η ειναι καποιοι που ειναι πολυ πιο συγκεντρωμενοι η πιο ταλάντουχοι ας πουμε οποτε κ εξελισσονται πολυ πιο ευκολα?
Οι όμορφες συζητήσεις έτσι γίνονται.well done.

Επί της ουσίας τώρα.
Μπερδεύεις πάλι το σκοπευτήριο με το κυνήγι.
Είμαι σίγουρος ότι ένας έμπειρος σκοπευτής ξέρει ανά πάσα στιγμή όχι μόνο τα μέτρα που έσπασε τον δίσκο αλλά και τα εκατοστά.
Στο κυνήγι όμως όσες χιλιάδες φυσίγγια και αν έχεις ρίξει στο σκοπευτήριο , τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά.
Αν υποθέσουμε ότι υπήρχε ένας τρόπος κάθε φορά που σκότωνες ένα πουλί να μάθεις την ακριβή απόσταση , τότε ΝΑΙ σιγά σιγά θα συνήθιζες και σε κάποια φάση θα υπολόγιζες με μεγάλη ακρίβεια τις αποστάσεις .
Δυστυχώς όμως από την πρώτη στιγμή δεν υπάρχει κάτι να σε βοηθήσει και οι υπολογισμοί σου είναι κατα προσέγγιση με συνέπεια και η επόμενοι υπολογισμοί σου να είναι και αυτοί κατά προσέγγιση και πάει λέγοντας .
Με λίγα λόγια , όπως έχουμε αναλύσει και σε προηγούμενα ποστ , η εμπειρία σου ΔΕΝ σε βοηθάει να υπολογίσεις αποστάσεις διότι ουδέποτε εκπαιδεύτηκες για αυτό για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχει τρόπος.

Φυσικά και δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την ίδια αντίληψη και πιστεύω ακράδαντα ότι αν σου δινόταν η ευκαιρία να μάθαινες την ακριβή απόσταση καταβολής του θηράματος θα μάθαινες πολύ πιο γρήγορα από εμένα να υπολογίζεις με ακρίβεια την απόσταση της τουφεκιάς σου.:)

Χρήστο, πραγματικά σηκώνω τα χέρια ψηλά. Πως θεώρησες προσωπική κριτική για σένα, κάποιες προσωπικές σκέψεις που έκανα εγώ για τον Βασίλη, δεν μπορώ να το καταλάβω, όσο και να προσπαθώ, μήπως να το ξαναδιάβαζες το μήνυμα λίγο πιο ψύχραιμα; Αξίζει πάντως να το ξαναδιαβάσεις άλλη μια φορά. Εσύ πως θεώρησες ότι δέχτηκες κριτική; Εγώ έγραψα τα παραπάνω επειδή ένοιωσα ότι ο Βασίλης παρεξηγήθηκε από κάποιους στα λεγόμενα του. Εσύ βρε χρυσέ μου άνθρωπε, που κολλάς με όλο αυτό;

Γιώργο δεν είχα καταλάβει ότι δημιουργήθηκε τόσο σοβαρό θέμα με τον Βασίλη που σε οδήγησε να επέμβεις και απολογούμαι γι΄αυτό. Ως τι επενέβεις όμως; Ως ο "αρχηγός" της παρέας ή ως διαχειριστής του φόρουμ (admin); Αν είναι το πρώτο, τότε γούστο σου και καπέλο σου αλλά πες το μας να το ξέρουμε κι εμείς. Αν είναι το δεύτερο τότε καλά έκανες από τη μια αφού προέκυψε θέμα με τον Βασίλη (που μου διέφυγε) αλλά λυπάμαι από την άλλη που δεν έδειξες την ίδια ευαισθησία (με όποια ιδιότητα προτιμάς) όταν κάποιο μέλος του φόρουμ προσέβαλε εμένα και την παρέα μου με τον πιο χυδαίο τρόπο στο θέμα "Ορτύκια". Δυστυχώς, για μένα η σιωπηρή διαγραφή των μηνυμάτων ήταν το λιγότερο που θα μπορούσε να γίνει...
Είπα δεν θα ξαναγράψω εδώ αλλά ένιωσα την ανάγκη να απαντήσω στον Γιώργο. Πραγματικά δεν κατάλαβα το τόσο σοβαρό θέμα που προέκυψε με τον Βασίλη και λυπάμαι γι΄αυτό. Όποια απάντηση κι αν ακολουθήσει θέλω να γνωστοποιήσω για ακόμη μια φορά ότι δεν θα ξαναγράψω σ΄αυτό το τόπικ και δεν θα ήθελα να καταλογιστεί ως αδυναμία...
Θα συνεχίσω να διαβάζω με ενδιαφέρον τις απόψεις όλων...

Το καρφωνεις και μενεις πανω του και πριν πατησεις την σκανδαλη απλα σπρωχνεις το οπλο οσο πιο μπροστά μπορεις?
Δεν είμαι ειδικός για να κάνω μαθήματα, όπως παραπάνω χαρακτήρισε ο Χρήστος, την συμβουλή μου, απλά τουφεκάω από 12 χρονών με την επίβλεψη του πατέρα μου μέχρι την ενηλικίωση και θεωρώ ότι μπορώ να πω μια συμβουλή σε κάποιον που θα μου την ζητήσει. Ο όρος "πετάω" δεν ταιριάζει ακριβώς σε αυτό που περιέγραψα στον Χρήστο. Το "πετάω" το όπλο μπροστά έχει μεγαλύτερη εφαρμογή σε πιο ενστικτώδεις κινήσεις που είμαστε αναγκασμένοι να πραγματοποιήσουμε την τουφεκιά εντός ελάχιστου χρόνου. Οπότε μου αρέσει περισσότερο το "τραβάω" ή το "προσπερνάω" παρά το πετάω. Επίσης όχι όσο μπροστά μπορείς γιατί έτσι να τουφεκάμε σε άλλο ... νομό. Από προσωπική εμπειρία έχω διαπιστώσει ότι προσπερνάμε με αρμονική κίνηση και επιταχύνουμε αργά σε σχέση με τον στόχο, τόσο ώστε να αρχίζει να μας ξενίζει η όλη κατάσταση. Εννοείται ότι δεν παίρνουμε τα μάτια μας από το πουλί και βλέπουμε το στόμιο της κάννης με την περιφερειακή μας όραση. Πάντα στην δεύτερη τουφεκιά μεγαλώνουμε ακόμα περισσότερο την προσκόπευση χωρίς να σταματάμε το όπλο.

Δεν είμαι ειδικός για να κάνω μαθήματα, όπως παραπάνω χαρακτήρισε ο Χρήστος, την συμβουλή μου, απλά τουφεκάω από 12 χρονών με την επίβλεψη του πατέρα μου μέχρι την ενηλικίωση και θεωρώ ότι μπορώ να πω μια συμβουλή σε κάποιον που θα μου την ζητήσει. Ο όρος "πετάω" δεν ταιριάζει ακριβώς σε αυτό που περιέγραψα στον Χρήστο. Το "πετάω" το όπλο μπροστά έχει μεγαλύτερη εφαρμογή σε πιο ενστικτώδεις κινήσεις που είμαστε αναγκασμένοι να πραγματοποιήσουμε την τουφεκιά εντός ελάχιστου χρόνου. Οπότε μου αρέσει περισσότερο το "τραβάω" ή το "προσπερνάω" παρά το πετάω. Επίσης όχι όσο μπροστά μπορείς γιατί έτσι να τουφεκάμε σε άλλο ... νομό. Από προσωπική εμπειρία έχω διαπιστώσει ότι προσπερνάμε με αρμονική κίνηση και επιταχύνουμε αργά σε σχέση με τον στόχο, τόσο ώστε να αρχίζει να μας ξενίζει η όλη κατάσταση. Εννοείται ότι δεν παίρνουμε τα μάτια μας από το πουλί και βλέπουμε το στόμιο της κάννης με την περιφερειακή μας όραση. Πάντα στην δεύτερη τουφεκιά μεγαλώνουμε ακόμα περισσότερο την προσκόπευση χωρίς να σταματάμε το όπλο.
Ευχαριστω φιλε.
Δεν σε ρωτησα ως ειδικο.
Αε ρωτησα ως καρτεριτζη ποθ εχει περισοτερη εμπειρια απο εμενα και με αυτη την μεθοδο την οποια προσεξα σε μερικα βιντεο που ειδα και που απο συζητησεις με φιλους μου εδω αποδιδει καλυτερα στις μακρινές βολες στα καρτερια σε συγριση με το σκούπισμα.
Το κανει πιλυ καλος μου φιλος και το ειδα στην πραξη με φυσιγγι 28 γραμαρια νούμερο 9 σε τσιχλα γυρω στα 40-45 μετρα και εσβησα.
Ρωτησα καθαρα γιατι με ενδιαφερει το θεμα στις φασσες και στις τσιχλες.
Φυσικα μιας και στην φασσα αφιερωνω μονο μια εξορμηση και ατις τσιχλες μονο απο γεναρη και μετα περιπου 8 -12 εξορμησεις θα αργησω να το πετυχω αλλα εχω μαθει να ρωταω .
Ευχαριστώ ξανα :)

Γιώργο δεν είχα καταλάβει ότι δημιουργήθηκε τόσο σοβαρό θέμα με τον Βασίλη που σε οδήγησε να επέμβεις και απολογούμαι γι΄αυτό. Ως τι επενέβεις όμως; Ως ο "αρχηγός" της παρέας ή ως διαχειριστής του φόρουμ (admin); Αν είναι το πρώτο, τότε γούστο σου και καπέλο σου αλλά πες το μας να το ξέρουμε κι εμείς. Αν είναι το δεύτερο τότε καλά έκανες από τη μια αφού προέκυψε θέμα με τον Βασίλη (που μου διέφυγε) αλλά λυπάμαι από την άλλη που δεν έδειξες την ίδια ευαισθησία (με όποια ιδιότητα προτιμάς) όταν κάποιο μέλος του φόρουμ προσέβαλε εμένα και την παρέα μου με τον πιο χυδαίο τρόπο στο θέμα "Ορτύκια". Δυστυχώς, για μένα η σιωπηρή διαγραφή των μηνυμάτων ήταν το λιγότερο που θα μπορούσε να γίνει...
Είπα δεν θα ξαναγράψω εδώ αλλά ένιωσα την ανάγκη να απαντήσω στον Γιώργο. Πραγματικά δεν κατάλαβα το τόσο σοβαρό θέμα που προέκυψε με τον Βασίλη και λυπάμαι γι΄αυτό. Όποια απάντηση κι αν ακολουθήσει θέλω να γνωστοποιήσω για ακόμη μια φορά ότι δεν θα ξαναγράψω σ΄αυτό το τόπικ και δεν θα ήθελα να καταλογιστεί ως αδυναμία...
Θα συνεχίσω να διαβάζω με ενδιαφέρον τις απόψεις όλων...
Ευτυχώς κανένα θέμα δεν προέκυψε με τον Βασίλη, ούτε θεωρώ παρέμβαση το μήνυμα μου.Είπα εξαρχής ότι είναι μια προσωπική μου σκέψη. Το "αρχηγός της παρέας" το παρακάμπτω, για να μην πάει μακριά η βαλίτσα για παρέες, αρχηγούς κτλ. Αφού ένιωθες ότι είχες κάποιο παράπονο από την διαχείριση, καλό θα ήταν να το εκφράσεις τότε γιατί τώρα μπερδεύονται όσοι δεν καταλαβαίνουν σε τι αναφέρεσαι. Το μήνυμα του συγκεκριμένου σβήστηκε αμέσως όταν το διάβασα και του έστειλα και την σχετική επίπληξη με π.μ. Δεν ξέρω αν έκανα σωστά αλλά η σιωπηρή επέμβαση καμιά φορά είναι πολύ καλύτερη από το να δίνουμε έμφαση και να γιγαντώνουμε την μαλακία που μπορεί να πετάξει κάποιος.

Για παράδειγμα το Muller U4 η συγκεκριμένη εταιρία το προτείνει για πάνω από τα 60 μέτρα.
Αν δεν κάνω λάθος ο προορισμός του συγκεκριμένου τσοκ από τον κατασκευαστή αφορά την δεύτερη τουφεκιά στο αγώνισμα του double trap. Ωστόσο μπορεί κάποιος να πει ότι για ιδίων όφελος ο εταιρίες λένε ότι θέλουν. Αυτό που μπορούμε να κρατήσουμε είναι ο κανονισμός του ολυμπιακού τραπ που θεωρεί επιτυχημένο το σπάσιμο του δίσκου μέχρι τα 75 με 76 μέτρα, ανάλογα τις διαστάσεις του γηπέδου. Επίσης, στο ολυμπιακό trap απαγορεύονται όπλα με πατέντες όπως porting. Μια κάννη φουλ και ένα φυσίγγι 24 γρ που μπορεί να σπάσει τον δίσκο μέχρι τα 75 μέτρα.

Διονυση θες να σου πω και γω την γνώμη μιυ ρε φιλε?

Η συνεχης βολες σε καποιο θηραμα σε μια μεσου ορου αποσταση αλλα και πορεια βολης δημιιυργουν ενα αντανακλαστικο στο υποσυνειδητο το οποιο μες επιτρεπει εγκεφαλικά να τις επαναλαμβανουμε καθε φορά.
Οταν εχουμε τον σωστο συνδυασμό τσοκ και φυσιγκι και το σωστο οπλο στα μετρα μας και κανιυμε ενα κυνηγι συχνα καποια στιγμη θα γινεται η βολη ασυναισθητα.
Αν π.χ εσυ εχεις μαθει καλα τις βολες στις μαυρες του πρωινου τις σπιρτοζες και τις κανεις να κλαινε'' αυτο δεν σημαίνει οτι θα το κανουν ολοι.
Μπορω να σου πω οτι ειναι πιο δυσκολες αυτες αν αναλογιστεί κανεις ποσο κοντά ξαφνικα πςριοριαμενου χωρου και γρήγορα γίνονται που δεν καταλαβαινεις οτι στοχευεις.
Τις θεωρω πθο δυσκολες απο πορεις π.χ παπιων η φασσας πιυ περιμενεις το πουλί στρωτα καθαρα και το περνεις οραν εχεις μαθει κιολας την ''ντουφεκια''
Εκει λοιπον μετρας αποστααη η μετρα κλπ?
Η στοχευεις. ?
Δοκιμασε να στοχευσεις βαζοντας ακιδα στο πουλι και αμα πεσει σφυρα μου κλεφτικα.

Στθς δοκιμες η αποσταση γινεται με ταινια μετρημενα.
Αδιαμφησβητητο.
Στο κυνηγι η μετρηση ειτε ειναι 48 μετρα ειται ειναι 53 μετρα δεν θα παιξει ρολο.
Εαν εχεις μαθει να τα ντουφεκας εκει εμαθες ειτε στο 48 ειται στο 53 θα πεσει ρε φιλε.
Τωρα αν καποιος η καλύτερα να πιυμε εγω για να μην δινω λαθος εντυπώσεις ριχνω στα 40 μετρα και λεω οτι ειναι 60 λογω λαθους μου υπολογισμού αυτο δεν κανει ρην βολη αδυνατη.
Απλα εγω εχω λαθος και πρεπει να το βελτιωσω.
Αλλο αν μπορω να υπολογισω σαν σημειο αναφορας μια αποσταση και αλλο αν θα πεσει το πουλί.
Αμα ξερω να το ρίξω με ολα οσα υποθηκαν θα πεσει ρε παιδες.
Εχω δει απίστευτες βολες.
Ο φιλος μου αυτος ομως ειναι κυνηγος καρτεριτζης και ριχνει δυο φορες την βδομαδα σκοπςυτηριο και 8 κιβωτια των 250 σε τσιχλες και σιραριθρες τον χρονο.
Δεν μπορω να κοντράρω την εμπειρια του.
Ελα τωρα να πω σε ενα παιδι λεω τυχαια τωρα τον skaifall που νομιζω δεν κυνηγα ο άνθρωπος ορτυκια να ερθει μαζι μου.
Αμα παρει τα 3 στα δεκα θα μαι πολυ χαρουμενος.
Μονο την φερμα να δει οντας απειρος θα του κοπουν τα ποδια.
Εγω χωρις να το παινευτω θα παρω τα 9 ρε φιλε.
Σκαιφαλλ σε χρηαιμοποιησα τυχαια ως παράδειγμα φιλε να με συγχωρείς ειδικα αν τα κυνηγας και τα ξερεις.

Ελα να με παρει ο παυλος εμενα η αλλος φιλος στα μπασιματα σας στην τσιχλα που τις παιζετε σε περασματα στα 35-45 μετρα και τις βλεπετε κουκιδες.
Αμα παρω πουλι εκτος απ το δικο μου θα ναι ευτύχημα.
Εσυ ομως διπλα η ο παυλος θα τις κατεβαζεις μια χαρά.
Το ξερεις το εχεις γραμενο υποσυνείδητα.

Αμα εσυ τις κατεβαζεις ειται 35 μετεα ειναι ειται 45 μετρα ειναι πέφτουν. ......αρα γινεται.
Υποσυνειδητα ξερεις και που βρίσκεται και που θα ριξεις.
Αντε και πεσες εξω λιγα μετρα.

Τωρα αν λες οτι ηταν στα εκατο...δεν θα σκασω εγω να μαθω να ντουφεκαω στα 100.
Αλλα και συ πρεπει να θες να κοροιδευψεις τον εαυτο σου να βλεπεις τα 45 ως εκατο και να μιλας για τσιχλα.

Με λιγα λογια...νομιζω καλύφθηκε η κουβεντα.

Η νρουφεκια στα ορια ειναι η νρουφεκια ατο υποσυνειδητο οριο του καθε ενος απι εμας.
Του ντινγουιντ το οριο είναι αλλο εμενα αλλο εσενα αλλο.....

Βγειτε για κυνηγι φιλοι μου...απολαύστε το.....χαλαρωστε....και εχει πολλα το μυαλο μας μεσα για να το γεμιζουμε πιστευω και με υπερβολικη αναλυση του μεχρι ποσο μπορρι καποιος να ριξει.

Ριχνει οπου θελει οσο ξερει και οσο του επιτρεπει η ηθικη του και οι εμπειρια του (αμα τα περνει τα πουλια στα 60) και χει κοπιασει σε εξοπλισμο και γνωση να το κάνει τοτε και ηθικο ειναι και επιτευγμα)

Καλα κυνηγια.

Last edited:
Πολυ φασαρια για το τιποτα.Ακαριαιος θανατος στα 50+ μετρα στα υδροβια(πρασινα,σφυριχταρια,ψαλιδες) με ενα φυσιγγι 34-36 γρμ Νο4 και full τσοκ γινετε για πλακα.Αρκει να μπορει να το πραξει ο σκοπευτης.Προσωπικα γνωριζω αρκετους που μπορουν.Μετρησιμα μεγεθη σαφως και υπαρχουν.Η αποσταση του γκιουμε απο την γραμμη(συσταδα) των γιαλγκινιων(αλμυρικια)ειναι ευκολα μετρησιμη με μια απλη κορδελα.Οταν σε τουφεκιες τραβερσας σε πουλια που πετουν παραλληλα με την γραμμη πεφτουν μετα την συσταδα που απεχει 50 μετρημενα μετρα απο σενα δεν αφηνει νομιζω μεγαλα ερωτηματικα.Υπαρχουν και τα μη μετρησιμα υποθετικα μεγεθη.Δηλαδη οταν πετα 25(?) υποθετικα μετρα πανω απο την συσταδα μας ποση ακριβως ειναι η ολικη αποσταση μπορει να κανω λαθος υπολογισμο...
Αυτοι που ψαχνονται περισσοτερο απ'ολους στα οπλα τσοκ κανες φυσιγγια και πυριτιδες ειναι οι κυνηγοι φασας και υδροβιων.Και ειναι αυτοι κυριως που επιμενουν στην κουβεντα μας για τις μακρυνες τουφεκιες.Τυχαιο??Δεν νομιζω!Απλα και μονο γιατι ειναι του .. ανοιχτου πεδιου.Οι πενταοροφες οικοδομες μας δινουν την εντυπωση "βουνου" μεσα στην πολη.Αν δεις μια υπερυψομενη σκοπια στον Εβρο με το ιδιο υψος θα σου φανει "σπιτακι" εκει στη ανοιχτωσια.Το υψος της 5οροφης ειναι εντυπωσιακο με την πρωτη ματια και δεν ειναι λιγες οι φορες που το εχω διαβασει ως μετρο συγκρισης σε παρομοιες συζητησεις αλλα οσες φορες ειδα να πετουν περιστερια η γλαρη απο πανω ειπα νοητα απο μεσα μου "σε κατεβαζω απο κει με 8ρακι και ντεμι..ΑΝΕΤΑ"Εχετε το υπ οψη σας και παρατηρήστε το αν σας δοθει η ευκαιρια;)
Πανω στην κουβεντα τεθικε απο φιλους και το ηθικο κοματι του ζητηματος.Κατα την αποψη μου ειναι χειροτερο(απο ηθικης πλευρας) να ριξω μια καραμπινια 7/8αρια διασπορας σε ενα κοπαδι πουλιων στα 25-30 μετρα απ το να ριξω επιλεκτικα σε συγκεκριμενα πουλια στα 40-50μ με σφιχτο τσοκ και καταλληλα σκαγια.Ειναι αλλο διαφορετικο κοματι αυτο της ηθικης και δεν εχει να κανει τοσο με τις αποστασεις οσο με αλλους παραγοντες.
Αυτη ειναι απλως μια αποψη που εξεφρασα διαβαζοντας επι τροχαδειν το νημα και δεν εχω προθεση να θιξω προσωπα που συμετεχουν στην στην κουβεντα

Back