Καλημέρα μας

Η αληθεια ειναι μεταξυ και των δυο ''αποψεων'' που ακουστηκαν.
Το σίγουρο ειναι οτι οι μακρινες βολες με αξιωσεις χρειάζονται απιστευτη εμπειρία απο τον κυνηγο σε μακρινες βολες για να εχουν επαναληψη.
Θελουν συγκεκριμενες γομωσεις και τσοκ και συωκεκριμενη τεχνικη σκοπευσης και απευθύνονται συνηθως σε συγκεκριμενα θηράματα.
Επισης η εμπειρικη μετρηση της αποστασης ειναι κατι που πολυ λιγα ατομα κανουν αξιόπιστα με συνεχομενες εκτιμησης και ειναι κατι που διαπιστωσα σε πολλες συζητήσεις και πρακτικές εφαρμογες ακολουθουμενες με ρειντζ φαιντερ στηξ ενασχόληση μου με το αεροβολο.
Επιπλεον τα κυνηγια πιυ κανει καποιος ειναι σημαντικος παραγοντας στημ συχνοτητα των αποστασεων που θα ντουφεκαει και στην εμπειρία που εχει.
Καλο ειναι να διαφωνουμε με όμορφο τροπο και να επιλεγουμε τι θα αφομειωσουμε και τι οχι.
Αυτό μας δινει την δυνατοτητα και να μαθουμε και να μην χαλιομαστε.
Καποτε ψς καθαροαιμος σπριντερ ελαβα μερος σε ενα αγωνα ανωμαλου δρομου.
Φτανοντας πριν την εναρξη διαπιστωνω οτι μαζι μου βιαστικα εχω παρει μονο τα παπουτσια με καρφια ξεχνωντας τα κανονικα μιυ αθλητικα.
Ο δρομος ανωμαλος κυριολεκτικα με κυριος πετρα.
Τι θα εκανα λοιπον.
Ετρεξα τα χιλιομετρα με αυτα τα παπουτσια τερματιζοντας σε μια καλη σειρα αλλα τερματιζοντας συναμα και τον εαυτο μου παλευοντας να πατησω σταθερα την πετρα με καρφια.
Πεταξα τα παπουτσια φυσικα.
Το οτι τα κατάφερα δεν σημανει οτι θα τρεχουμε πια ανωμαλο δρομο με παπούτσια σπριντ.
Ενα οπλο και φυσιγκι ''φτιαγμενο'' για βολες στον βαλτο αν παει στην μπεκατσα η στο ορτυκι θα το κανεις προσαναμα στο τζακι.
Θα το λατρεψεις ομως στον βαλτο.
Σημασια εχει ΕΣΥ τι εχεις μαθει να κανεις με αυτο και αν εισαι τοσο μαγκας να ξερεις να το ''στηνεις'' καθε φορα με τετοιο τροπο ωστε να εχεις περισσότερες επιτυχιες αντι αποτυχιες.
Να ξέρεις πως να ριξεις και που και αναλογος θηεαματος.
Ριχνω σε μια κουρουνα με 10αρι διασποράς στα 50 μετρα με τσοκ 4-5.
Θα πεσει?
Ισως τυχαια.
Ριχνω σε μια κουρουνα μς τσοκ 1 στα δεκα μετρα με σκαι νούμερο 1 σε μια μπηκτη τουφεκια και ατσαλη επόμιση λογω ξαφνιασματος θα πεσει?
Η λυση ειναι στο εξης.
Βγηκα γα κουρουνες που συνηθως δεν πλησιάζουν πριν τα 50 μετρα και με ξαφνιασε και εχω τετπια εμπειρια....η βγηκα για ορτυκια που κυνηγαω συνηθως και της έριξα και αν πεσει επεσε.
Οποταν καλοι μου φιλοι ειναι πολοι οι παράγοντες.
Και το αποτέλεσμα υποκειμενικο.
Και το σίγουρο ειναι οτι το δραστικο βεληνεκες με συμβατικα φυσιγγια ειναι τα 36-40 μετρα και με ''εξειδικευμενα'' οπλα τσοκ και φυσιγγια μπορει να ανέβει πιστευω μεχρι και τα 60.
Βολες των 80-100 μετρων και πανω πιστευω καθαρα οτι θελουν και τυχη και απίστευτη εμπειρια για να μπορουν να επαναληφθουν γιαυτο και εαν δεν ριχνουμε καθημερινα φυσιγγια και δεν ειμαστε σιγουροι με δοκιμες οτι το κατεχουμε ...πολυ απλα καλυτερα να τις αποφευγουμε.
Δεν διαβασα περαν τον 5-10 προηγουμενων ποστ λογο χρόνου αλλα πιστευω οτι οταν βλεπουμε πρωτα το τι μπορουμε να κάνουμε εμεις συνηθως με βαση την εμπειρια μας ειμαστε καλυμενοι στο κυνηγι που κανει ο καθε ενας και σεβομαστε και τι μπορει να κανει και εχει εμπειρια ο αλλος.
Το μονο πιυ θα παρακαλουσα λοιπόν στις αποστασεις των 50-60 μετρων για τους φιλους που τις κάνουν συχνα και τις γνωριζουν ειναι να προσπαθειτε να μην χαλατε και το κυνηγι των διπλα αθελα σας με αυτες.
Αν ειστε για παπια και ειναι οι κυρίως βολη σας σε αυτή την αποσταση τοτε οκ.
Αλλα αν ειστε για φασσια και τα πουλιά θελουν να μπουν και φαίνεται οτι θα χαμηλώσουν και τα τουφεκατε σε αυτη την αποσταση τοτε χαλατε και εσας και τους διπλα σας.
Τιποτε δεν ειναι λαθος αρκει να ξέρουμε τι κυνηγαμε τι μπορούμε να κάνουμε και που σταματα η τεχνικη και αρχιζει η τυχη μιλώντας για βολες των 80-100 μετρων και εξαιροντας κυνηγους που ισως να τις κανουν αναγκαστικά συχνα σε καποια κυνηγια καθ εχουν ισως εμβαθυνει.
Εγω σπανια ριχνω στα 50 μετρα.
Εαν ειμουν αναγκασμενος να το εκανα θα φροντίζα να μαθω πως και που και σε πιο θηραμα.
Αλλα αν παω να κανω κανονα στα κυνηγια μιυ τις βολες 50 μετρων τοτε τα ορτυκακια θα με χαιρετουν και οι λαγοι μου θα γίνονται στιφαδο για αλλους ( στο πεταγμα )
Καλα κυνηγια σε όλους μας και καλη καρδιά