Ψάρι Σεβίτσε (Ceviche) - Καρπάτσιο (Carpaccio) - Ταρτάρ (Tartare)

Εδώ οι ...δουλειές του καλοκαιριού. Ενα τονάκι βαρους 1.800 γρ. έγινε μεσα σε 24 ώρες σούσι και σεβίτσε για την οικογενεια, από Ελλάδα και ΗΠΑ. Το σούσι με φύκι, αβοκάντο ή αγγούρι, ή "ωμό" (σασίμι) και ρύζι ειδικό μαζί με ριζοξυδο, τεριγιάκι αντί για σόγια και γουασαμπι (είχα ψωνίσει τα απαραίτητα από Αθήνα)
Για το σεβίτσε χρησιμοποίησα για γλύκα, ροδάκινο!!! που κάπου είχα διαβάσει, και το κλασικό χυμό και ξύσμα μοσχολέμονου.
Τα αλλα ρολάκια είναι με σουρίμι, ποιό ...αδελφίστικα.

Attachments

• Σου_2.jpg
    Σου_2.jpg
    247,8 KB · Προβολές: 20
  • Σου_1.jpg
    Σου_1.jpg
    236,3 KB · Προβολές: 20
  • Σεβ_1.jpg
    Σεβ_1.jpg
    225,3 KB · Προβολές: 20
Last edited:
Επειδή δεν υπάρχει σχετικό με "γούνες" θεμα και οταν ανοιξα αυτό εδώ γράφω :
"Ανοίγω αυτό το θέμα με ψάρια "ψημένα" όχι σε φωτιά αλλά σε άλλο μέσο (Αλάτι, ξύδι, λεμόνι κτλ)...."
παραθετω εδώ φωτογραφίες από την παραδοσιακή Αιγαιοπελαγήτικη Γούνα (Ψαρι αλατισμενο ψημένο στον ηλιο και τον αέρα), φτιαγμένη με κολιούς στο Ιόνιο πριν 10 μερες. Κολιούς πρωινούς από τον φίλο μου τον Τάκη με το γρι-γρί του.
Επειδή δεν είχα στο σπίτι κατάρτι για κρέμασμα, όπως οι ψαράδες, εβαλα τα ψαρια σε ταψιά αφού τα αλάτισσα, έβαλα πιπέρι και ρίγανη. Κάλυψη με τούλι για προστασία από τις μύγες και σφήκες. Συνολικά 8-9 ώρες στον ηλιο και το βράδυ που μεσολάβισε στο ψυγείο, για να μην μυρίσουν με τους 30 βαθμούς θερμοκρασία στο σπίτι. Τα ψάρια ...ήλθαν Αθήνα και ...αναπαύονται στον καταψύκτη. Για κατανάλωση με φίλους. Αν κανονιστεί κάτι εδώ θα προσκομίσω καλό δείγμα.

Attachments

• Γουν_1.jpg
    Γουν_1.jpg
    241,8 KB · Προβολές: 36
  • Γουν_2.jpg
    Γουν_2.jpg
    234,4 KB · Προβολές: 36
  • Γουν_3.jpg
    Γουν_3.jpg
    247,1 KB · Προβολές: 36
Σπύρο δεν φτάνει που μας κάνεις κάθε φορά να μας τρέχουν τα σάλια, τα λες και μπατιρόψαρα... .big smile.
Λοιπόν βάζω τα δικά μου (αν βρούμε κάποιο μαγαζί να μας τα φτιάξει) και βάλε τα δικά σου, γούνες, λακέρδες κλπ για ορντέβρ!

Και το τσίπουρο από μένα!
παραδοσιακή Αιγαιοπελαγήτικη Γούνα (Ψαρι αλατισμενο ψημένο στον ηλιο και τον αέρα), φτιαγμένη με κολιούς
Από σένα θα περίμενα κάτι αντίστοιχο του τόπου σου, δηλαδή πετάλι από μπάφα, προσωπικά το εκτιμώ πάρα πολύ, είναι βέβαια και συνυφασμένο από παιδικές μνήμες στην Πρέβεζαbbq2

Και το τσίπουρο από μένα!

Από σένα θα περίμενα κάτι αντίστοιχο του τόπου σου, δηλαδή πετάλι από μπάφα, προσωπικά το εκτιμώ πάρα πολύ, είναι βέβαια και συνυφασμένο από παιδικές μνήμες στην Πρέβεζαbbq2
Παντελή, από μπάφες και κεφαλους δεν έχω εμπειρία. Τα εχουν στην Πρεβεζα και τον Αμβρακικό ("Κόρφο" τον λέμε), σε Μεσολόγγι/ Αιτωλικό λόγω της λιμνοθαλασσας, στην πόλη της Λευκάδας από τα εκεί διβάρια και την Πάτρα από τα διβάρια στον Άραξο. Στο νησί μου δεν είχαμε τετοια ψάρια ουτε τα έφτιαχναν. Στον ήλιο μονο τα χταπόδια που παληά, προ ηλεκτρισμού, ξερά πλέον τα τύλιγαν σε βαμβακερές πετσετες, τα αποθήκευαν σε κασέλες και τα μαγείρευαν το χειμώνα με ζυμαρικά ή πατάτες αφού τα μούλιαζαν στο νερό πολλές ώρες για να "φουσκώσουν" και να μαγειρευτούν ευκολότερα.

Κεφαλος Αμβρακικου με ενα δαχτυλο λιπος στην κοιλια...
Ενω νομιζεις οτι θα ¨βγαζει" χωματιλα λογω βαλτου ειναι πεντανοστιμος πεταλι στα καρβουνα.
Απο χειμωνα παλι, να ειμαστε καλα, αν ερθει καποιος προς Ηπειρο μπορω να του δωσω ενα ψαρι να δοκιμασει.
Χαιρομαι να μοιραζομαι ψαρια με γνώστες!

Να επανερθω στο θεμα, τα τελευταια κανα 2 χρονια, οποτε παω για ψαρεμα , θα βγαλω κανα 2-3 σκαρους για σεβιτσε. Ειναι ευκολοι στο ψ/τ.
Λιγο παιδεμα στο φιλεταρισμα αλλα αξιζει

ΚΑΛΗΜΕΡΑ. Με καλεσε φιλος με σπίτι στην Τήνο στην παρουσιαση βιβλίου και (ανεξοδο είναι!!!) σας καλώ κι εσας.
Τον συγγραφεα ιδιοκτητη εξαιρετικου εστιατορίου και μαγειρα στην Τηνο, δεν τον ξερω, ομως έχω ακουσει τα καλύτερα από τον φιλο μου.
Ευκαιρία να τον γνωρίσουμε και να μάθουμε περισσοτερα για την ωρίμανση ψαριών.
Αν κάποιος ελθει ας στείλει μηνυμα

Μετά αφού ενημερωθούμε για τα ψαρια πάμε όσοι του HL για κάνα ...κοψίδι εκει κοντά!!!

https://marathiatinos.gr/synentefxi-tou-marinou-sourani-sto-travel-gr/

1749024712071.png

ΚΑΛΗΜΕΡΑ. Με καλεσε φιλος με σπίτι στην Τήνο στην παρουσιαση βιβλίου και (ανεξοδο είναι!!!) σας καλώ κι εσας.
Τον συγγραφεα ιδιοκτητη εξαιρετικου εστιατορίου και μαγειρα στην Τηνο, δεν τον ξερω, ομως έχω ακουσει τα καλύτερα από τον φιλο μου.
Ευκαιρία να τον γνωρίσουμε και να μάθουμε περισσοτερα για την ωρίμανση ψαριών.
Αν κάποιος ελθει ας στείλει μηνυμα

Μετά αφού ενημερωθούμε για τα ψαρια πάμε όσοι του HL για κάνα ...κοψίδι εκει κοντά!!!

https://marathiatinos.gr/synentefxi-tou-marinou-sourani-sto-travel-gr/

View attachment 97618
Μερικοί τα προτιμούν ανώριμα!
.big smile.

Back