L.R.F.

Καλησπέρα... Διακοπών συνέχεια και αυτη τη φορά με βρίσκει στην Καλαμάτα. Πρωινό ψαρεματακι σήμερα με αρκετό αέρα για lrf. Ξεκινάω το πρωί μου χτυπαει ένας λουτσος αλλά λίγο πριν τον πιάσω μου ξεψαρισε.. Στη συνέχεια παίρνω έναν με ωραία μάχη για το μέγεθος του. Συνεχίζω χωρίς κάτι ιδιαίτερο και με τον αέρα να δυναμώνει και εκεί που αρχίζω να σκέφτομαι να ξεκινήσω σιγά σιγά προς το αμάξι βλέπω γόνο να πηδάει και από πίσω σχετική αναταραχή... Ρίχνω το gravity pencil που λόγω βάρους την ψιλοπάλευε με τον δυνατό αέρα και παίρνω strike με δυνατά φρένα.. Όταν το έφερα αφού κουράστηκε και είδα ότι είναι μελανουρι, θηριακι 30ποντο, κατάλαβα τι θα επακολουθήσει... Στην επόμενη μια ώρα ερχόντουσαν και έφευγαν και σε κάθε εμφάνιση τους τσιμπαγα και από κανένα. Ευχαριστήθηκα φρένα και φευγια με τα άτιμα.. Τα τεχνητά που μου χτύπησαν ήταν το gravity pencil 8γρ της savage gear. Το rage tackle dagger των 6γρ και το tsurinoya 50s. Σήμερα το ευχαριστήθηκα...
View attachment 98344View attachment 98345
Μπράβο ρε παίχτη... Τα μελανουρια είναι σπάνια για την περιοχή μας εδώ κ ειδικά να πετύχεις κοπάδι κ να πάρεις μερικά ψάρια... Εγώ έχω περπατήσει χιλιόμετρα σε κατάλληλα μέρη τα τελευταία 3 χρόνια κ σε κοπάδι καλό δεν έχω πέσει ποτέ να φανταστείς... Δοκίμασε ξανά στο ίδιο μέρος, μπορεί να τα κρατήσει ο γόνος εκεί, έχουν ωραίο ψάρεμα

Το λουτσακι δεν ξέρω γιατί φαίνεται τόσο μικρό στην φωτό, στην πραγματικότητα είναι είναι σχεδόν 50 πόντους αλλά μου έκανε εντύπωση ότι είναι λίγο πιο ανοιχτόχρωμο από αυτά τα κλασσικά που ξέρω στο πάνω μέρος του σώματος του. Ήταν και μερικά άλλα μαζί, μου χτύπησε άλλος ένας αλλά ξεψαρισε λίγο πριν τον πιάσω... Όταν λες τηγάνι εννοείς με αλεύρι ή σκέτα όπως είναι??
IMG_2968.jpegIMG_2967.jpeg

Ο πάνω είναι ο λούτσος που υπήρχε πάντα στη μεσόγειο. Ο κάτω είναι το ξενικό είδος που ήρθε από ερυθρά θάλασσα.

Ναι αλευράκι φίλε!

.shake hands.Μπράβο ρε παίχτη... Τα μελανουρια είναι σπάνια για την περιοχή μας εδώ κ ειδικά να πετύχεις κοπάδι κ να πάρεις μερικά ψάρια... Εγώ έχω περπατήσει χιλιόμετρα σε κατάλληλα μέρη τα τελευταία 3 χρόνια κ σε κοπάδι καλό δεν έχω πέσει ποτέ να φανταστείς... Δοκίμασε ξανά στο ίδιο μέρος, μπορεί να τα κρατήσει ο γόνος εκεί, έχουν ωραίο ψάρεμα
Ευχαριστώ φίλε Άρη, όντως έχουν ωραίο ψάρεμα τα άτιμα. ΥΓ:Τα τεχνητά που μου πρότεινες δούλεψαν και δουλεύουν πολύ καλά.. Ευχαριστώ για την βοήθεια...shake hands.

View attachment 98354View attachment 98355

Ο πάνω είναι ο λούτσος που υπήρχε πάντα στη μεσόγειο. Ο κάτω είναι το ξενικό είδος που ήρθε από ερυθρά θάλασσα.

Ναι αλευράκι φίλε!
Ναι τέτοιο είναι έχεις απόλυτο δίκιο φίλε. Θα τα δοκιμάσω τηγάνι και θα επανέλθω... Σε ευχαριστώ..

View attachment 98354View attachment 98355

Ναι αλευράκι φίλε!
Βασίλη, το κάτω ψάρι το λέμε σκαρμό, και το θυμάμαι να υπάρχει στα νερά μας τουλάχιστον 40 χρόνια. Το γνωρίζω από πιτσιρικάς που δούλευα σε ψαράδικο.

Βασίλη, το κάτω ψάρι το λέμε σκαρμό, και το θυμάμαι να υπάρχει στα νερά μας τουλάχιστον 40 χρόνια. Το γνωρίζω από πιτσιρικάς που δούλευα σε ψαράδικο.
Όχι Βασίλη καμία σχέση με σκαρμό, εκτός κι αν αυτά τα λουτσάκια έχουν κάπου τοπωνύμιο "σκαρμός"
Ο σκαρμός είναι με στρογγυλό κεφάλι, μοιάζει πολύ με δράκαινα

Όχι Βασίλη καμία σχέση με σκαρμό, εκτός κι αν αυτά τα λουτσάκια έχουν κάπου τοπωνύμιο "σκαρμός"
Ναι θεωρείται πολύ ευτελές ψάρι, πιτσιρικάς που χανεύαμε με το παππού από την βάρκα και πιάναμε κάποιον ρωτούσαμε κοροιδευτικα τον παππού...τι ψάρι είναι αυτο? - σκαρμος στον κ@λο σου απαντούσε

Δεν πειραζει φιλαρακι φτανει που περασες καλα

Καταφερες να κανεις βολη στα 40-50 μετρα;
Με το λρφ;
Εγω δεν τα
Καταφερνω
Με το ζορι φτανω τα 40 με τα πλανακια των 7 γρ

Μαθημενος με τα βαριδια του καστιγκ οταν ψαρευα ετσι ειμαι απογοητευμενος απο τις αποστασεις των βολων μου

Ειμαι εντελως αρχαριος στο lrf και σε τοσο λεπτα εργαλεια
Όλοι όσοι ξεκινάμε το λρφ αγχονόμαστε για την απόσταση των βολών μας με τόσο μικρά κ ελαφριά τεχνητά... Ωστόσο η απόσταση είναι το τελευταίο που πρέπει να μας απασχολεί σε αυτό το ψάρεμα, εκτός κ αν ψαρεύουμαι από παραλίες κ τα ψάρια τρώνε από μια συγκεκριμένη ζώνη κ μετά που τη φτάνουμε δύσκολα... Κ εγώ όταν τα τονακια φτάνουν στα 60-70 μέτρα από την ακτή δύσκολα τα φτάνω ενώ το έκανα με buldo κ χελακι κ καλάμι spinning αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός του λρφ...
Σκοπός του λρφ είναι η ακρίβεια περισσότερο κ η δυνατότητα να ψαρέψεις εκεί που σκάει το κύμα, που κ πολλά ψάρια έχει, κ αψαρευτη σχεδόν ζώνη είναι με άλλες τεχνικές... Υπάρχουν ψάρια στα 5-10 μέτρα από την ακτή που δεν τα χωράει το μυαλό μας, όπως δεν τα χωραγε κ το δικό μου πριν αρχίσω να τα πιάνω....
Άρα η προσοχή μας πρέπει να στραφεί περισσότερο στο να μάθουμε να στέλνουμε το τεχνητό εκεί σέ ύποπτα για ψάρια σημεία κ να αποκτήσουμε ένα συγχρονισμό στα χτυπήματα του καλαμιού κ στο μάζεμα του μηχανισμού ώστε το τεχνητό μας να κάνει όσο το δυνατόν πιο αληθοφανή κίνηση...
Από εκεί κ πέρα η απόσταση βολής όταν μιλάμε για τεχνητά 4-5 γραμμάρια επηρεάζεται από την καταλληλότητα του καλαμιού μας για τέτοια βάρη, τη διάμετρο του νήματος μας κ φυσικά τον αέρα. Δεν θα κάνει την ίδια βολή κάποιος με ένα καλάμι 1-12gr κ νήμα 0,6 με ένα καλάμι 1-7gr κ νήμα 0,3....

Last edited:
ο σκαρμος δεν εχει στρογγυλο κεφαλι.μοιαζει με σαυρα.πατηστε στο google να δειτε πως ειναι.

ο σκαρμος δεν εχει στρογγυλο κεφαλι.μοιαζει με σαυρα.πατηστε στο google να δειτε πως ειναι.
Που λέει ο λόγος στρογγυλό, το ανέφερα έτσι ώστε να επισημάνω πως δεν έχει καμιά σχέση με το μυτερό κεφάλι του λούτσου, καμία ομοιότητα δηλαδή

Μπράβο ρε παίχτη... Τα μελανουρια είναι σπάνια για την περιοχή μας εδώ κ ειδικά να πετύχεις κοπάδι κ να πάρεις μερικά ψάρια... Εγώ έχω περπατήσει χιλιόμετρα σε κατάλληλα μέρη τα τελευταία 3 χρόνια κ σε κοπάδι καλό δεν έχω πέσει ποτέ να φανταστείς... Δοκίμασε ξανά στο ίδιο μέρος, μπορεί να τα κρατήσει ο γόνος εκεί, έχουν ωραίο ψάρεμα
Σε μέρη που κάνω shore (νότια), σχεδόν πάντα και αφού έχει βγει καλά ο ήλιος περνάνε μπροστά μου καλά κοπάδια από αυτά. Δεν κυνηγάνε παρότι έχει αρκετό γόνο. Απλά περνάνε.

Άλλο ψάρι ο σκαρμός και δεν μοιάζει με τον λούτσο που έβαλα παραπάνω. Μοιάζει με την δράκαινα αλλά δεν έχει δηλητήριο μεταξύ άλλων διαφορών. Ο συγχωρεμένος ο παππούς μου όταν πιάναμε κανα τέτοιο ψάρι του έβαζε τσιγάρο στο στόμα και το κάπνιζε! Εμείς τον λέμε Λύχνο στη Σύρο. Κανονικά λύχνος είναι ένα τροπικό ψάρι που έχει τέτοια μουσούδα. Μάλλον από εκεί πήρε την ονομασία του στο νησί.

IMG_2969.jpeg

Να γιατί είναι χρήσιμες οι επιστημονικές ονομασίες...
Από περιοχή σε περιοχή κάνουν την δεντρότσιχλα... γερακότσιχλα.....
Το ιδιο συμβαίνει κ με τα ψάρια..

Εδώ ορισμένοι ντόπιοι επαγγελματίες τους λούτσους τους λένε σκαρμούς...
Το ολοθούριο(ψωλιάγκος) το λένε σαλούβαρδο, ενώ ο σαλούβαρδος είναι ψάρι(εδώ το λέμε λούπο)...

Ο λύχνος ή κούκος(όπως τον λέμε εδώ) είναι άλλο είδος..

Να γιατί είναι χρήσιμες οι επιστημονικές ονομασίες...
Από περιοχή σε περιοχή κάνουν την δεντρότσιχλα... γερακότσιχλα.....
Το ιδιο συμβαίνει κ με τα ψάρια..

Εδώ ορισμένοι ντόπιοι επαγγελματίες τους λούτσους τους λένε σκαρμούς...
Το ολοθούριο(ψωλιάγκος) το λένε σαλούβαρδο, ενώ ο σαλούβαρδος είναι ψάρι(εδώ το λέμε λούπο)...

Ο λύχνος ή κούκος(όπως τον λέμε εδώ) είναι άλλο είδος..
Πες τα χρυσοστομε..... ΨΩΛΙΑΓΚΟΣ αυτο ειναι το ονομα του....
Μια φορα Τασαρα που ημουν μαζι με το ξαδερφακι μου, μας ειχαν βαλει οι θειοι μου να μαζεψουμε πολλους για να φτιαξουμε δολωμα για το παραγαδι. Ειχαμε παρει 2 ποδιες ( αυτες που εχουμε για το ψαροντουφεκο) και τις ειχαμε γεμισει. Βγαινουμε εξω και παιρνουμε μια σακουλα να τις βαλουμε ολες μαζι. Εκεινη την ωρα περναγαν 2 ''κυριες'' και μας ρωτανε τι ειναι αυτα. Γυρναω εγω με μια φυσικοτητα και τους λεω - ψωλιαγκοι.... Δεν ντρεπεστε και τι λογια ειναι αυτα και τετοια πραγματα σε μαθαινουνν οι γονεις σου και αλλα πολλα.
Ο ξαδερφος σαν μεγαλυτερος να εχει γινει ενα με τα βοτσαλα απο το γελιο κι εγω να τις κοιταω αποσβολομενος χωρις να βγαζω μιλια και να ρωταω τον ξαδερφο το τι κακο τους ειπα....

Πες τα χρυσοστομε..... ΨΩΛΙΑΓΚΟΣ αυτο ειναι το ονομα του....
Μια φορα Τασαρα που ημουν μαζι με το ξαδερφακι μου, μας ειχαν βαλει οι θειοι μου να μαζεψουμε πολλους για να φτιαξουμε δολωμα για το παραγαδι. Ειχαμε παρει 2 ποδιες ( αυτες που εχουμε για το ψαροντουφεκο) και τις ειχαμε γεμισει. Βγαινουμε εξω και παιρνουμε μια σακουλα να τις βαλουμε ολες μαζι. Εκεινη την ωρα περναγαν 2 ''κυριες'' και μας ρωτανε τι ειναι αυτα. Γυρναω εγω με μια φυσικοτητα και τους λεω - ψωλιαγκοι.... Δεν ντρεπεστε και τι λογια ειναι αυτα και τετοια πραγματα σε μαθαινουνν οι γονεις σου και αλλα πολλα.
Ο ξαδερφος σαν μεγαλυτερος να εχει γινει ενα με τα βοτσαλα απο το γελιο κι εγω να τις κοιταω αποσβολομενος χωρις να βγαζω μιλια και να ρωταω τον ξαδερφο το τι κακο τους ειπα....
Σατυρε!!!

Back