Cal.16

Αφού υπάρχει και όπλο διαμετρήματος καλ.10 τότε το 16αρι λογικά θεώρητε μικρο διαμετρημα(τουλάχιστον στα λόγια)..Άνοιξα αυτό το θεμα όχι γιατι εχω 16αρι αλλα ήθελα να μάθω κάποια πραγματα απο τους χρηστες αυτού του όπλου που καποτε μεσουρανούσε(κ.Στελιο και Γιάννη Κέρκυρα για σας μιλάω..:))..Όπως σε τι κυνηγια το χρησιμοποιείται και αν θεώρητε ότι μειονεκτεί σε κάποιο είδος κυνηγιού.Φυσικα οποιοσδήποτε φίλος μπορεί να γράψει την γνώμη του για αυτό το όπλο που πιστεύω ότι ειναι κρίμα να το αφήνουμε απέξω..Μην ξεχνάτε ότι καποτε στη Ελλάδα ήταν βασιλιάς.Τι λέτε δεν ειναι κρίμα να πάει χαμένο?:)
 
Γεια σου Γιώργο μερακλη!!:)
Και εγώ το ίδιο θα ηθελα:(
Ακούστε και κάτι άλλο..Πιτσιρικάς μετά το 36αρι κ το 12αρι μονοκαννο μου καρφώθηκε η ιδέα να πάρω 16αρι..(εννοείτε το όπλο θα πηγενε στο όνομα του πατέρα μου..)Θυμαμε είχα πάρει απο πριν 4 κουτιά 16αρια(fiocchi,Lambro πρασινο,BP,federal)..Τελευταια στιγμή το μετάνιωσα..και το μονοκαννο έγινε ηλεκτρονικό NINTEDO SUPER NES.buy buy..buy buy..buy buy..buy buy..buy buy..buy buy..smashfrak..smashfrak..hit..hit..very funny..very funny.
 
Last edited:
Σε κανενα κυνηγι που μπορεις να κανεις με φυσιγγια εως 28-30γρ δεν υστερει. Θες καρτερι, τσιχλα, τρυγονι; Θες ορτυκι; Θες μπεκατσα; Θες περδικα, λαγο, αγριοκουνελο; Οτιδηποτε κυνηγι θες το κανεις, αφηνω ομως απεξω λογω μη γνωσης, τα υδροβια. Εαν υπαρχουν τα μη τοξικα φυσιγγια για αυτο το διαμετρημα. Μοναδικο μειονεκτημα η μη ευρεση ευκολα εξειδικευμενων πυρομαχικων του, δηλαδη φυσιγγια με μη τοξικα σκαγια για υδροβια, ισως μονοβολα ή δραμια. Πλεονεκτημα το μικροτερο βαρος και το πιο ισορροπημενο οπτικα οπλο
 
Σε κανενα κυνηγι που μπορεις να κανεις με φυσιγγια εως 28-30γρ δεν υστερει. Θες καρτερι, τσιχλα, τρυγονι; Θες ορτυκι; Θες μπεκατσα; Θες περδικα, λαγο, αγριοκουνελο; Οτιδηποτε κυνηγι θες το κανεις, αφηνω ομως απεξω λογω μη γνωσης, τα υδροβια. Εαν υπαρχουν τα μη τοξικα φυσιγγια για αυτο το διαμετρημα. Μοναδικο μειονεκτημα η μη ευρεση ευκολα εξειδικευμενων πυρομαχικων του, δηλαδη φυσιγγια με μη τοξικα σκαγια για υδροβια, ισως μονοβολα ή δραμια. Πλεονεκτημα το μικροτερο βαρος και το πιο ισορροπημενο οπτικα οπλο
Και μια ακραία περίπτωση. Πριν καμμια δεκαετία χιονισε στο νησί μέχρι τη θάλασσα.
Ο φίλος μου βγήκε για μπεκατσινια σε ενα μικρο βαρικο δίπλα στη θάλασσα.
Σερνοντας πλησίασε σε ενα χωράφι και με F2 28 γρ ν7 πήρε μια χηνα με το 16αρι.
Σημάδεψε κεφάλι και λαιμό γιατί θυμοταν ότι του είπα ότι εκεί κτυπουν οι Αμερικανοί τους αγριογαλους. Τέσσερα σχεδόν κιλά ακαθαριστη.
 
Καλησπέρα. Το 16αρι στο μόνο που υστερεί (στην Ελλάδα) είναι στην πολλή μικρή ποικιλία φυσιγγίων, ακόμα και στο 20αρι τώρα πλέον βρίσκεις διασποράς και μάλλινα. Πιστεύω ότι για τα περισσότερα ελληνικά κυνήγια είναι ιδανικό, θα εξαιρέσεσω τα υδρόβια και τη Φάσσα ( αν και πιστεύω ότι και εκεί δεν θα είχε θεμα) . Οι αναλογίες όγκου δίνουν τα πιο όμορφα οπτικά οπλα, ειδικά στα δικανα, ακόμα και σε αυτογεμη αρκεί βάση και κάνες να είναι πραγματικά σε κλίμακα 16αρα. Το πρώτο μου όπλο ήταν μονοκανο baikal 16άρι, πιτσιρικάς ακόμα χωρίς αδεια, ακόμα θυμάμαι τις κιχλες και τα κοτσύφια που έπεφταν κεραυνοβόλημενα. Φέτος έχω κυνηγήσει μεχρι τωρα με μια 16αρα ithaca και οι εντυπώσεις μου είναι άριστες, άλλωστε οι περισσότεροι τα έχετε δει. Τα φυσίγγια που έχω χρησιμοποιήσει είναι imperial με 27 γραμ. και R16 δορκάς με 28 γραμ, και τα δύο στις λίγες ομολογουμένως τουφεκιες μου άφησαν άριστες εντυπώσεις. Βέβαια τώρα πλέον δεν παράγουν όλες οι εταιρίες το διαμέτρημα 16 αλλά αν κάποιος ψάξει μπορεί να βρει όπλα και μεταχειρισμένα σε πολλή χαμηλές τιμές. Βλητικα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα αλλά διαμέτρηματα. Ελπίζω να μην σας κούρασα.
* Μπράβο Τάσο ωραίο θέμα.
 
Όνειρο μου είναι ένα πλαγιόκαννο 16άρι......love.
Αν ήταν να μας κάνουν ποτέ "Κύπρο" (που εμένα προσωπικά δε θα με χάλαγε καθόλου) πιστεύω ότι θα ήταν το απόλυτο όπλο...
Το έχω και εγώ κατά νου ;)
Από περιγραφές του πατέρα μου πάντως, οι πιο πολλοί παλιοί κυνηγοί πλάγια 16αρια είχαν και κυνηγούσαν άνετα όπως με τα 12αρια (υπάρχουν και υπερβολικές ίσως αναφορές ακόμα και απ' τον πατέρα μου, ότι "έκοβαν" καλύτερα τα 16αρια)
 
Σε ευχαριστώ Γιάννη!
Ήμουν σίγουρος πως θα σου αρεσε το θεμα:)
Τα ίδια πιστεύω και εγω για το 16αρι..Συμφωνώ με όλους,
Οπως ειχα ξαναπεί καποτε αυτό το οπλο εχει δυο μύθους η μηπως πραγματικότητες..
Λένε παλιοί κυνηγοί ότι κόβει μακρύτερα απο 12αρι(!).fff.
Και επισης λένε ότι για κοντινές βολές θέλει οπλο με πιο ανοιχτό τσακ απο το συνηθισμένο γιατι ειναι πολύ συγκεντρωτικο.fff.
Υπήρχαν περιπτώσεις που αυτά τα παραδείγματα τα άκουσα απο είχε που κυνηγούσε και με οπλο 12αρι..
Πολύ θα ηθελα να κυνηγούσα με ένα 16αρι πλαγιο..στην τελική ας ειναι και μονοκαννο έστω για μια ώρα..
 
Αν ήταν να μας κάνουν ποτέ "Κύπρο" (που εμένα προσωπικά δε θα με χάλαγε καθόλου) πιστεύω ότι θα ήταν το απόλυτο όπλο...
Το έχω και εγώ κατά νου ;)
Από περιγραφές του πατέρα μου πάντως, οι πιο πολλοί παλιοί κυνηγοί πλάγια 16αρια είχαν και κυνηγούσαν άνετα όπως με τα 12αρια (υπάρχουν και υπερβολικές ίσως αναφορές ακόμα και απ' τον πατέρα μου, ότι "έκοβαν" καλύτερα τα 16αρια)
Κυριαρχει και εδώ ο ίδιος μύθος Βασίλη!!
 
Πιθανότατα οι τουφεκιές που βγάζει να έχουν πιο σφιχτό κέντρο... και μένα το 20αρι βγάζει πολύ σφιχτές τουφεκιές... στα καθιστά δηλαδή έχω πάρει πολύ μακριά πουλιά τσιχλες και τρυγόνια... Τι να πω από κει και πέρα...
 
ΤΟ 16άρι ΓΙΑ ΟΛΑ;
Kυριε Νικητα,καλημερα σας!Σε διαφορα sites διαβαζω οτι για τα κυνηγια της Ελλαδος (πλην των υδροβιων λογω ατσαλινων σκαγιων) επαρκει μια χαρα το 16αρι οπλο.Βλεποντας ομως τις γομωσεις των 16αριων φυσιγγιων διαπιστωσα οτι υπαρχουν,σχεδον αποκλειστικα, με 28 γραμμαρια σκαγιων.Εξαιρεση(αν δεν απατωμαι) η FEDERAL που τα βγαζει με 32 γραμμαρια(υποθετω κατι σαν semi-magnum για τα 16αρια με τη θαλαμη τους των 70mm).Κατα τη γνωμη σας,μπορει να παει καποιος π.χ.για κυνηγι φασσας με 28 γραμμαρια(ιδιως το βαρυ χειμωνα)?.Η για αγριογουρουνο με τα μικρα,σχετικως,δραμια του διαμετρηματος αυτου?Εκτος αν ειναι δεινος σκοπευτης και χρησιμοποιει μονον μονοβολα!Περιμενω την εγκυρη γνωμη σας και σας ευχαριστω εκ των προτερων!
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ιστορικά το διαμέτρημα 16 ήταν το πρώτο διαμέτρημα για πολλά χρόνια πριν αντικατασταθεί από το 12. Στη Νότιο Αμερική είναι μέχρι σήμερα δημοφιλές και σε πολλές περιοχές η πρώτη επιλογή των κυνηγών. Στην ανατολική Ευρώπη ήταν το πρώτο διαμέτρημα μέχρι και την εποχή του μεσοπολέμου. Είναι λοιπόν αποδειγμένη η ικανότητα του να καταβάλει τα περισσότερα θηράματα.
Το πρόβλημα του διαμετρήματος 16 αρχίζει από την δημοτικότητα του κυνηγίου υδροβίων στην Αμερική, όπου αποτελούσε από παλιά το κύριο κυνήγι τόσο για επαγγελματίες όσο και για ερασιτέχνες κυνηγούς. Εκεί το 16 δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το 12 λόγω περιορισμού της γόμωσης του. Οταν το 12 απέκτησε και έκδοση μάγκνουμ το 16 παραμερίστηκε εντελώς με την λογική του "το 12 κάνει για όλα". Και επειδή η Αμερική είναι η μεγαλύτερη αγορά του κόσμου οι εκεί επιλογές επιβάλλονται έμμεσα παντού.
Ομως το κυνήγι δεν είναι απλά μια προσπάθεια αποκόμισης θηραμάτων και τίποτε άλλο. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες όπως η απόλαυση της χρήσης του κυνηγετικού όπλου, το ζύγισμα του, η αίσθηση στα χέρια. Το 16 είναι το ιδανικό σχήμα όπλου σε ότι αφορά ζύγισμα και κράτημα απλά επειδή οι διαστάσεις του είναι οι πιο αρμονικές και έχουν την καλύτερη αναλογία όγκων καννών σε σχέση με τον όγκο της βάσης.
Στο 16 οι γομώσεις είναι από 28 έως 32 και δεν υπάρχει μάγκνουμ έκδοση, ευτυχώς, διότι η απουσία της άφησε τις διαστάσεις του όπλου ανέπαφες. Με αυτές τις γομώσεις το 16 "φτάνει" όλα τα θηράματα πλην των υδροβίων. Για την φάσσα θα έλεγα ότι αν επιτρέπονταν τα ομοιώματα θα έφτανε μέχρι και εκεί, αλλά δεν επιτρέπονται ομοιώματα στην Ελλάδα και έτσι στη φάσσα χρειάζεται το 12 με την μεγαλύτερη γόμωση.
Στον αγριόχοιρο με μονόβολο, όχι με ψήφους, το 16 είναι υπεραρκετό. Αλλωστε τα περισσότερα τρίκαννα Drilling που χρησιμοποιούνται για αυτό ακριβώς το κυνήγι στην κεντρική Ευρώπη είναι 16άρια.
 
Δυστυχώς εδώ στο νησί αν και αρκετοί έχουν 16αρια παλιά(πλαγια κυρίως)Ελάχιστοι κυνηγάν με αυτα..δυστυχώς..
Εχω δει ένα ωραίο πλαγιο τσεχοσλοβάκικο με δείκτες οπλισης(σαν το μονοκαννο μπαικαλ)Δεν Θυμαμε την μάρκα του..Αγορασμένο το 1970.ωραιο πράμα..:)
 
Last edited:
Όχι ρε Τάσο,όχι ρε φίλε...εσύ έγκλημα διέπραξες! :D .buy buy. :D
Αυτό ξαναπεστο..το ειχα σκυλομετανιωσει μετα.:(
Και ακομα το φυσάω και δεν κρυώνει...kkk.
Με κέρδισε ο Mario yioshi το internasional super Star soccer και το mortal combat 3 ultimate...smashfrak..hit.
 
(υπάρχουν και υπερβολικές ίσως αναφορές ακόμα και απ' τον πατέρα μου, ότι "έκοβαν" καλύτερα τα 16αρια)
Υπερβολή δεν είναι γιατί δίνει πολύ καλές κατανομες στα 28 γρ και ήταν πιο καλοζυγισμενο από τα πιο πολλά δωδεκαρια.
 
16αρι δεν εχω Τασο,τι να το κανω?Ακομα αντεχω να κοβαλαω το 12αρι:D,παρ ολα αυτα τα μικροτερα διαμετρηματα σε δικαννο ειναι πανεμορφα!
Είδα τα 32γρ ν4 που αναφέρετε και πίστευα οτι μιλουσατε για 16αρι και αυτο γιατί είστε από τους λίγους που πειραματίστηκαν με 32γρ ν4!!!!!!!!!!κάποιοι από 36γρ και πάνω.....
 
Σίγουρα τα 61μ.Ειναι αρκετά μεγάλη απόσταση..κάτι παρά πάνω από οριακή τουφεκια.Ολοι μας λίγο ως πολύ έχουμε κάνει τέτοιες βολές σε φτερωτά θηράματα.Το θέμα πόσο άξιος ειναι ο κυνηγός ουτ ωσοστε να έχει επαναλαμβανόμενες βολες σε αυτές τις αποστάσεις.Τα 61μ αφορούν όπλα καλ12 όμως ίσως το 16αρι να μην μειονεκτεί σε αυτή την απόσταση.
ΥΓ Γυρίζοντας πριν χρόνια από κυνήγι περδικας βλέπω έναν κότσυφα καθισμένο σε μια αμυγδαλια σε τρελή απόσταση.Αποφασισα να του ρίξω για να δω τι θα κάνει το 6αρι εκεί πέρα.(dorkas 2001 34γρμάλλινη)ριχνω με την αριστερή κάννη(φουλ)και πέφτει(!!!).Στο μαδησμα βρήκα 2 μελανιές στο σώμα(λογικό ήταν σε αυτή την απόσταση)και ένα σκάγι στο μάτι.και το πουλί ξερό.Δεν θέλω να πω μέτρα γιατί δεν γνωρίζω.Αυτο που έχω σκοπό να κάνω ειναι την άλλη φορά που θα πάω εκεί θα πάρω μεζούρα μαζί μου να δω με ακρίβεια.ιδιαιτερα σπάνια περιπτωση αλλά πέρα για πέρα αληθινη
 
Για να πούμε τωρα και κάτι άλλο για αυτο το διαμετρημα..
Πως γίνετε στο 20αρι να εχει φυσιγγια διασποράς και το 16αρι οχι?
Σκέφτητε οτι με 28γρ διασποράς και ορτυκια κυνηγάει κάποιος και μπεκατσα..Εξάλλου τα περισσότερα 16αρια στη χώρα μας έχουν σφιχτά τσοκαρισματα.Πως γίνετε να μην το εχει προβλέψει αυτο κάποια εταιρία?Τόσο δύσκολο ειναι να φτιαχτεί διασπορεας για 16αρι..
Ο κυπριδημος ειχε γράψει κάποτε σαν απάντηση σε ερωτηση ιδιογωμοτη που αφορούσε φυσιγγια καλ16
Οτι βάζοντας ένα κομμάτι σκληρό πλαστικο(τηλεκάρτα πχ)Η ένα χαρτονακι σε σχήμα σταυρού μέσα στο κυαθιο..Έχουμε ένα φυσίγγι διασπορας..Η Έστω πιο ανοιχτή τουφεκια..
 
Για να πούμε τωρα και κάτι άλλο για αυτο το διαμετρημα..
Πως γίνετε στο 20αρι να εχει φυσιγγια διασποράς και το 16αρι οχι?
Σκέφτητε οτι με 28γρ διασποράς και ορτυκια κυνηγάει κάποιος και μπεκατσα..Εξάλλου τα περισσότερα 16αρια στη χώρα μας έχουν σφιχτά τσοκαρισματα.Πως γίνετε να μην το εχει προβλέψει αυτο κάποια εταιρία?Τόσο δύσκολο ειναι να φτιαχτεί διασπορεας για 16αρι..
Ο κυπριδημος ειχε γράψει κάποτε σαν απάντηση σε ερωτηση ιδιογωμοτη που αφορούσε φυσιγγια καλ16
Οτι βάζοντας ένα κομμάτι σκληρό πλαστικο(τηλεκάρτα πχ)Η ένα χαρτονακι σε σχήμα σταυρού μέσα στο κυαθιο..Έχουμε ένα φυσίγγι διασπορας..Η Έστω πιο ανοιχτή τουφεκια..
Προσωπική γνώμη παντα: Τάσο νομίζω ότι όπως φτιάχνουν για το cal20 άνετα θα φτιάχνονται και για το cal16 απλά είναι θέμα αγοράς, ποια εταιρεία θα τα φτιάξει με τόσο μικρό καταναλωτικό κοινο. Όλα είναι θέμα ζήτησης και προσφοράς όπως έχω ξαναγράψει κυρίαρχο το δωδεκαρι ακολουθεί το 20αρι το 28αρι και τέλος το410. Πάντα σε θέμα ζήτησης εννοώ τα μεσαία 16αρι και 24αρι είναι παραγκονισμενα από άποψη πυρομαχικων.
 
Back
Top