Σπύρο προσωπική μου άποψη είναι οτι η breda παντα ήτανε καλύτερη απ τη benelli. όπως και οτι Beretta και benelli ήτανε παντα υπερτιμημενες όσον αφορα τα όπλα τους ειτε αυτογεμη ειτε δικανα
Ευριπίδη, αν και δεν έκανα συγκριση γενικά των όπλων BREDA και των BENELLI, απλά έγραψα ότι μπορεί η 930i να καλύψει ένα κενό των ''ψαγμένων'' βλητικά οπαδών της BENELLI, που ψάχνουν μια κάννη με τα χαρακτηριστικά της κάννης της 930i
Αν και δεν έχω ασχοληθεί αρκετά με τις καραμπίνες, για να ξέρω λεπτομέρειες, αν ήθελα να κάνω μια σύγκριση των όπλων των 2 αυτών εταιριών, απ' αυτά που διαβάζω και από τα όπλα των γνωστών μου που περιεργάζομαι καμιά φορά , άλλα και από κουβέντες που κάνω μαζί τους, έχω την αίσθηση (χωρίς να λέω ότι είναι και σωστή) ότι από τα μοντέλα BREDA που κυκλοφορούν, δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να τους δίνει σαφές (τουλάχιστον) πλεονέκτημα σε σχέση με την ΒΕΝΕLLI, να έκανε δηλ. έναν BENELLAKIA (να το πω έτσι) να αλλάξει εταιρία και να πάει στην BREDA:
Η ALTAIR από θέμα μηχανισμού είναι αερίων, όποτε δεν μπορώ να κάνω σύγκριση με τον αδράνειας της BENELLI, από ποιότητα υλικών και κατασκευής καθώς και desing μια MONTEFELTRO π.χ είναι ένα σκαλί πάνω, από κάννες σαν εσωτερική γεωμετρία, οι κλασσικές Ιταλικές 18,3-18,4 νορμάλ κώνους και τσοκ, οπως οι BENELLI δηλ.
Η παλιά ERMES πανομοιότυπο αξιόπιστο μηχανισμό με την BENELLI, στα ίδια επίπεδα ποιότητας υλικών και κατασκευής με μια RAFFAELO, στο desing μια RAFFAELO είναι μπροστά (προσωπική άποψη), από κάννες και αυτή μια από τα ίδια με μια RAFFAELO.
H XΑΝΤΗΟS (το μοντέλο που μ' αρέσει περισσότερο από την BREDA και γενικά στις πρώτες προτιμήσεις μου όσο αφορά τις καραμπίνες) υψηλή ποιότητα υλικών και κατασκευής, ατσάλινη κατασκευή (ένα συν αυτό) πολύ ωραίο desing και στα πρώτα μοντέλα κάννη και τσοκάκια costum από την BRILEY με 18,6 αυλό, αυτό το όπλο θα μπορούσε να έχει σαφή πλεονέκτημα από μια RAFFAELO, αν δεν έβγαζε κάποιες ''παιδικές ασθένειες'' στα 1α μοντέλα και αν όταν ξεπέρασε αυτές τις ''ασθένειες'' δεν άλλαζε την κάννη με μια κλασσικής φιλοσοφίας, όπως τις παραπάνω (νομίζω μόνο τα τσοκάκια BRILEY κράτησε)...
Την ECHO δεν την έχω πιάσει στα χέρια μου, ούτε κάποιος γνωστός μου την είχε, οπότε δεν μπορώ να εκφέρω άποψη.
Το 930i, απο αυτά που διαβάζω βέβαια, δεν το έχω δει από κοντά, και αν αποδείξει και την αξιοπιστία του, θα έχει όλα τα πλεονεκτήματα μιας RAFFAELLO συν μια σαφώς πιο σύγχρονης τεχνοτροπίας κάννη (θα ήταν ενδιαφέρουσα μια σύγκριση αυτής της κάννης με την POWER BORE της BENELLLI) που μπορεί να της δώσει τα ''φόντα'' να πάρει ξεκάθαρο κεφάλι από την BENELLI και απο τα προηγούμενα μοντέλα της BREDA φυσικα...
Και πάλι λέω οτι αυτή είναι η δική μου αίσθηση, χωρίς να έχω ''καταπιαστεί'' πολύ με τις καραμπίνες...