Γιώργο, όσα αναφέρεις για τα χρώματα (σώμα, κεφάλι, μονόχρωμα) δεν είναι σίγουρη μέθοδος για να ξεχωρίσεις ένα Πυρηναίων. Υπάρχουν ανοιχτόχρωμα στο σώμα και από τις δύο φυλές όπως επίσης να έχουν καφέ κεφάλι. Αν είναι μονόχρωμο δεν θα είναι Πυρηναίων αλλά δεν επιβεβαιώνει (αν δεν συμβάλουν και τα άλλα χαρακτηριστικά) πως είναι Κούρτσχαρ και όχι το Αμερικάνικο κακέκτυπο πόιντερ στο βίντεο. Το ύψος είναι και αυτό αμφισβητούμενο χαρακτηριστικό γιατί μπορεί να πρόκειται για νεαρό Κούρτσχαρ που δεν έχει ολοκληρώσει το ύψος του, σαν νέο θα έχει και την ανάλογη "κομψότητα".
Χρήστο, αποδόμησα το ποστ του Γιώργου, του τα έβγαλα "όλα λάθος"

Όμως έχει δίκιο, απλά δεν περιέγραψε σωστά το θέμα..badboys.
Κατ' αρχήν για κάποιον που του αρέσει μία φυλή, ασχέτως αν δεν πρόκειται να αποκτήσει ποτέ, το πρώτο που έχει να κάνει είναι να διαβάσει το στάνταρντ της φυλής (που για το Πυρηναίων είναι πολύ συνοπτικό, το αντίθετο από το του Κούρτσχαρ). Δεύτερο να βλέπει πολλές φωτογραφίες ή βίντεο από βραβευμένους σε εκθέσεις σκύλους και φυσικά να παρακολουθεί όσες εκθέσεις μπορεί. Έτσι θα συνηθίσει το μάτι του και από μακρυά θα μπορεί να ξεχωρίζει την φυλή, με περισσότερη εξάσκηση και το φύλο.
Η πρώτη, λοιπόν, πληροφορία για το σε πια φυλή ανήκει, μας έρχεται από την
γενική εμφάνιση. Στην γενική εμφάνιση συμπεριλαμβάνονται όσα είπε ο Γιώργος αλλά και κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μπορούμε να ξεχωρίσουμε από κάποια απόσταση, όπως π.χ. η θέση το σχήμα και το μήκος των αυτιών. Η κυρτή γραμμή του ρινικού καλάμου στο Κούτσχαρ ή το ανέβασμα της κοιλιάς στην οσφύ στο Πυρηναίων. Μια άλλη σοβαρή πληροφορία μας έρχεται από την κίνηση (κυρίως σε τροχασμό) κάθε φυλή έχει τον τύπο της.
Από κοντά, μπορούμε να δούμε και άλλες λεπτομέρειες όπως π.χ. το σχήμα των ματιών, την έκφραση κπα. ή να πιάσουμε για να καταλάβουμε το λεπτότερο (fine) τρίχωμα του Πυρηναίων.
Με άλλα λόγια, Χρήστο, μη ψάχνεις για ένα - δυο χαρακτηριστικά "κλειδί" που θα σου πουν: αυτό είναι Πυρηναίων.