7αρια για τσιχλοκότσυφα...

Για εμενα το 9ν είναι το ιδανικότερο για τσιχλοκοτσυφα κ το 8ν για Κυργιαρινες κ γερακοτσιχλες, επίσης χρησιμοποιούμε το 8ν στα τσιχλοκοτσυφα σε παγετό κ πολυ υγρασία!
Το 10ν κ το 11ν κάνουν πολύ καλή δουλειά, αλλά γεμίζουν το θυραμα με σκαγια κ σπας τα δόντια σου!

Είχα γεμίσει d20 1,50x28 σε Νο 10 με σπαρκ και έκανε κηδείες στις τσίχλες με 4* ........ Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν κάτι καρακάξες που περνάγαμε τις πατσαβουριαζε κανονικά......... Ούτε "κιχ" δεν κάνανε..........
Νομίζω ότι οφείλεται στο πλήθος των σκαγιων.......
Σεταπ και για μονοκαννο λογο ανακρουσης....P.skeet 23 στο καρτερι κ Ζ2Μ 24 στο περπατητο....έργααα...στο τελος γεμισα κ με Τασκώφ γιατι ηταν τελος χρονιας...χα χα.

Με τον αδελφό μου κυνηγάμε χρόνια φάσσα, δεν εχεις βάλει ποτέ 6αρια και κάτω, 7αρια 36gr φανατικά και μόνο.
Ξερά κάποια πουλιά, σε οριακές αποστάσεις με τσοκ black duck(φουλ δλδ) και γενικά κόβει πουλιά εκεί που κόβει το κάθε "φασσοφυσιγγο"
Απλά θεωρώ ότι το 7αρι στα τσιχλοκότσυφα το χρησιμοποιούν κάποιοι έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους, μην περάσει και καμιά φάσσα, καμιά κυριαρίνα, κάνα παπί κτλ, λίγο κερδίζει στην απόσταση, λίγο στο τραύμα και με το ανάλογο τσοκ το 7αρι προσαρμόζεται σε πολλές συνθήκες.
Εγω προσωπικά όλα αυτά τα χρόνια στις μπασιάρικες τσίχλες πάω με 8 και ντεμι και στα περπατητά 9-10 πάλι με ντεμι

Δεν θυμάμαι αν το έχω ξαναγράψει, αλλά εδώ στα Πετράλωνα είναι μια παρέα -φουρναραιοι-που κυνηγάνε φανατικά τσίχλα περπατητο Βοιωτία μεριά μόνο με 7αρια και μουφα η κανη.
Κάνουν και νούμερα μάλιστα.
Όταν ρώτησα γιατί 7αρι , μου είπαν ότι και ενα σκαγι να πάρει θα πέσει...

Δεν θυμάμαι αν το έχω ξαναγράψει, αλλά εδώ στα Πετράλωνα είναι μια παρέα -φουρναραιοι-που κυνηγάνε φανατικά τσίχλα περπατητο Βοιωτία μεριά μόνο με 7αρια και μουφα η κανη.
Μου θύμησες ένα ηλικιωμένο κυνηγό ο οποίος δεν είναι πλέον εν ζωή που έλεγε ότι το καλύτερο σκάι είναι το 6άρι διότι κάνει για όλα τα κυνήγια πλήν γουρουνιού.

Γιατι όχι, αφου εχουν αποτέλεσμα!!!!
Κανω το ιδιο στο τρυγόνι...το 3ο φυσιγγι μου, είναι
Νο6 ×34....ουκ ολίγες φορες με εχει δικαιώσει, μιας κ κυνηγαω με 1* ή 2* και αυτο το θήραμα....γούστα ειναι αυτα!!!

Και ένας καλός φιλος εδώ απο το φόρουμ μόνο 7 και η παρέα του
Πήγαινα σε διαφορά μέρη εδώ γύρω γύρω απο Αθήνα
Έβλεπα super kill 7
Έβλεπα ρουμε 7
Πως συναντιόμαστε σε ένα μέρος και μιλούσαμε πριν γνωριστούμε πιάσαμε κουβέντα για φυσίγγια και βλέπω όλοι τους 7αρια
Ρε τους λέω εσείς πάτε εκεί και εκεί ρίχνοντας 7αρια
Ναι μου λένε μόνο 7
Έτσι δεν είναι κύριε Νίκο

Τον τρελάναμε ... άντε να πω και εγώ ...
Αν ήμουν νέος κυνηγός σε τσίχλες σε σχετικά νορμάλ αποστάσεις θα ξεκίναγα με 4* και #9 και μετά θα δοκίμαζα το 3* και #9.
Αν δεν είχα επιτυχίες θα βελτίωνα πρώτα την σκόπευση και μετά θα κοίταγα το φυσίγγι.

2* δεν έχω βάλει ποτέ αλλά έχω βάλει XF και #7.
Κάποιες τσίχλες κατέβαιναν από πολύ ψηλά με την ανάλογη προσκόπευση πάντα.
Και το 36,5m δεν είναι ψηλά.
Πάντως φίλε μου, για να πω την αδυναμία μου, όταν η τσίχλα ή ο κότσυφας πετάει γρήγορα από πάνω μου δεν μπορώ εύκολα να σου πω αν είναι 30 ή 35 μέτρα μακριά μου....think.

Είχαμε στη παρέα ηλικιωμένους,(τώρα δυστυχώς έχουν φύγει από τη ζωή)που κυγηγουσαν πάντα με 7αρι.Ο λόγος ήταν στάνταρ τσοκαρισμενες κάννες φουλ η δύο και ότι έπρεπε να το αφήνουν το πουλί να φύγει μακριά για να ρίξουν , επειδή λόγο ηλικίας δεν μπορούσαν τις μπηχτές ,το ίδιο και σε μαύρες δεν έριχναν ποτέ.

Το 7ν σε ελληνικό σκαγι εινα 7+μισο σε ευρωπαϊκό! (τα ελληνικά σκαγια είναι μισό νούμερο ποιο ψιλά)
Το #7 σε ελληνικά είναι ότι και στην ιταλική κλίμακα,δηλ Φ2,1mm.
Παλιότερα όταν έβγαζε σκάγια ο ΛΑΜΠΡΟΥ ήταν Φ2,4mm(#7,5).

Κανένας απολύτως δεν μπορεί ...
Βασίλη εγώ υπολογίζω σωστά (πάνω/κάτω 5 μέτρα) μέχρι τα 20-25 μέτρα με το μάτι. Μετά δεν μπορώ να εκτιμήσω καθόλου σωστά τις αποστάσεις. Αυτό το ανακάλυψα πρόσφατα που άρχισα να μετράω κάποιες αποστάσεις στο Google Earth. Από τα 30 μέτρα και μετά υποεκτιμάω πολύ σημαντικά την απόσταση. Μέτρησα απόσταση από το δέντρο που είμαι στο καρτέρι μου μέχρι ένα συγκεκριμένο σημείο που με το μάτι το εκτιμούσα 45-50 μέτρα και το Google Earth το έβγαλε 98μέτρα. Μέτρησα το πλάτος του χωραφιού που με το μάτι έλεγα ότι είναι 100μέτρα και το Google το έβγαλε 197μέτρα. Δηλαδή όταν βλέπω μία απόσταση και νομίζω ότι είναι 40μέτρα με το μάτι, μάλλον θα είναι γύρω στα 80.

11αδα που κερδίζει,δεν αλλάζει!
Αφού κάνουν δουλίτσα έτσι,ποιος ο λόγος να βάλουν κάτι άλλο?
Θεωρώ σίγουρο ότι δεν έχουν δοκιμάσει άλλο νούμερο!
Από κάποιον παλιό το ακουσαν-εμαθαν,με αυτά ξεκίνησαν,τους "έκατσαν"και συνεχίζουν...

Οσοι βάζουν ν7 στην τσίχλα συνήθως δεν αλλάζουν σκαγι κ για άλλα θηράματα, τρυγονια, περδικες, μπεκατσες κλπ όλα με ένα νούμερο...
Κ εδώ που τα λεμε από το να πηγαίνουμε σε άλλες ακραίες περιπτωσεις κ να γεμίζουμε ουρανό με σκάγια καλά κάνουν, αν την παρουν μαγκιά τους...

"Η τσίχλα έτσι κ φάει ένα 7αρι την γαμ...ε"
Δεν ισχυει...
Μπορεί να πέσει αλλά που θα πεσει κ πως θα πεσει είναι το θέμα..
Δεν μιλάω για τραυμα σε καίριο σημείο,η κοψόφτερα...
Με λίγα λόγια δεν δίνει παντοτε..νεκρές τσιχλες...

Όσο για τα σκαγια ν10 θα ξαναπω αφου μου δώθηκε η ευκαιρία μια δική μου παρατηρηση....

Άκουω κ διαβάζω:
"Τα ανοιχτά τσοκ συνδυάζονται πολυ καλα με ψιλά σκαγια"...
"Βάλε 5* και ν10 στο περπατητο είναι θάνατος"...
Σωστά όλα αυτά....

Ωστόσο....
Με 32γρ ν10 κ συγκεντρωτηρα κ τσοκαρισμα 1-3* τα αποτελεσματα στο περπατητο μου θυμίζουν φυσίγγια διασποράς(με σκάγια ν9 συνήθως).....
...θάνατος....
Κ περσι που δοκιμασα για πρωτη φορα 32γρ ν11 είδα τα ίδια κ καλυτερα αποτελέσματα..

Άρα..
Από ότι καταλαβαίνω θα πρέπει να έχουν κάπως μεγαλυτερο άνοιγμα κ σε συνδιασμο με το πληθος τους να συγχωρουν σκοπευτικα λαθη παροτι βρίσκονται σε συγκεντρωτηρα κ ρίχνονται κ με κλειστά τσοκ..

Το προτεινω κ σαν λυση σε όσους δεν διαθέτουν όπλο με ανοιχτά τσοκ κ δεν θέλουν να καταφύγουν σε φυσίγγια διασπορας, μεσοταπες, κλπ για τα περπατητα τους....
Επίσης δοκιμάστε κ σκητοφυσιγγα 24γρ ν9,5, πολυ καλα αποτελέσματα...
Δυο οικονομικές λυσεις.............

ΥΓ
Αυτα τα σκάγια δεν σκοτώνουν τις τσίχλες όπως κάνουν πχ τα 8αρια....
Αλλά τις κοιμίζουν γλυκά......
Πέρνουν σκάγια πανω τους κ ειναι λες κ τρώνε ένα...χάδι κ πεφτουν ξέρες....

Παρόλα αυτα κ για δικους μου λόγους επιμένω στα σκάγια ν9 για το κυνήγι της.....

Το #7 σε ελληνικά είναι ότι και στην ιταλική κλίμακα,δηλ Φ2,1mm.
Παλιότερα όταν έβγαζε σκάγια ο ΛΑΜΠΡΟΥ ήταν Φ2,4mm(#7,5).
Λάθος φίλε φ2,1 στην Ιταλική είναι 9ν κ το 7ν είναι φ2,5
Τα ελληνικά 7αρια φ2,4 όπως έγραψα τα ελληνικά είναι μισό νούμερο ψιλοτερα!

Οσοι βάζουν ν7 στην τσίχλα συνήθως δεν αλλάζουν σκαγι κ για άλλα θηράματα, τρυγονια, περδικες, μπεκατσες κλπ όλα με ένα νούμερο...
Κ εδώ που τα λεμε από το να πηγαίνουμε σε άλλες ακραίες περιπτωσεις κ να γεμίζουμε ουρανό με σκάγια καλά κάνουν, αν την παρουν μαγκιά τους...

"Η τσίχλα έτσι κ φάει ένα 7αρι την γαμ...ε"
Δεν ισχυει...
Μπορεί να πέσει αλλά που θα πεσει κ πως θα πεσει είναι το θέμα..
Δεν μιλάω για τραυμα σε καίριο σημείο,η κοψόφτερα...
Με λίγα λόγια δεν δίνει παντοτε..νεκρές τσιχλες...

Όσο για τα σκαγια ν10 θα ξαναπω αφου μου δώθηκε η ευκαιρία μια δική μου παρατηρηση....

Άκουω κ διαβάζω:
"Τα ανοιχτά τσοκ συνδυάζονται πολυ καλα με ψιλά σκαγια"...
"Βάλε 5* και ν10 στο περπατητο είναι θάνατος"...
Σωστά όλα αυτά....

Ωστόσο....
Με 32γρ ν10 κ συγκεντρωτηρα κ τσοκαρισμα 1-3* τα αποτελεσματα στο περπατητο μου θυμίζουν φυσίγγια διασποράς(με σκάγια ν9 συνήθως).....
...θάνατος....
Κ περσι που δοκιμασα για πρωτη φορα 32γρ ν11 είδα τα ίδια κ καλυτερα αποτελέσματα..

Άρα..
Από ότι καταλαβαίνω θα πρέπει να έχουν κάπως μεγαλυτερο άνοιγμα κ σε συνδιασμο με το πληθος τους να συγχωρουν σκοπευτικα λαθη παροτι βρίσκονται σε συγκεντρωτηρα κ ρίχνονται κ με κλειστά τσοκ..

Το προτεινω κ σαν λυση σε όσους δεν διαθέτουν όπλο με ανοιχτά τσοκ κ δεν θέλουν να καταφύγουν σε φυσίγγια διασπορας, μεσοταπες, κλπ για τα περπατητα τους....
Επίσης δοκιμάστε κ σκητοφυσιγγα 24γρ ν9,5, πολυ καλα αποτελέσματα...
Δυο οικονομικές λυσεις.............

ΥΓ
Αυτα τα σκάγια δεν σκοτώνουν τις τσίχλες όπως κάνουν πχ τα 8αρια....
Αλλά τις κοιμίζουν γλυκά......
Πέρνουν σκάγια πανω τους κ ειναι λες κ τρώνε ένα...χάδι κ πεφτουν ξέρες....

Παρόλα αυτα κ για δικους μου λόγους επιμένω στα σκάγια ν9 για το κυνήγι της.....
Μετά από 40 + χρόνια φανατικός στο τσιχλοκυνήγι, έχω καταλήξει και εγώ ότι το ιδανικό σκάγι είναι το 9άρι.
Θεωρώ ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να φάει τρία 9άρια από ένα 7άρι.
Φυσικά όλες οι απόψεις είναι εξ ίσου σεβαστές και ο καθένας μας κυνηγά όπως τον βολεύει καλύτερα.

Back