Φάσσα-Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Καλησπέρα! Ψάχνω βιβλίο ή ταινία για να αρχίσω να μαθαίνω τα βασικά για το κυνήγι της φάσσας. Έχετε να προτείνετε κάτι από τα δύο? Ότι ξέρω είναι από τα βίντεο στο youtube που βλέπω τα οποία όμως δεν έχουν σκοπό να μάθουν κάτι...

βασιλη το καλυτερο βιβλιο για μενα ειναι εδω μεσα. οτι και να ρωτησεις, οτι απορια και να εχεις, ειναι σιγουρο πως θα σου απαντηθει. ισως καμια φορα να ακουσεις και δυο αποψεις. και αυτο θα σε κανει να σκεφτεις και να αποφασιζεις.
οτι και να διαβασεις, οτι και να δεις σε γιουτουμπ και διαφορα, θα σε αφησει με ερωτηματικα.

Μου αρέσουν πολύ οι ταινίες του Πάνου Μουσούλη αλλά ο τύπος γουστάρει τις μπεκάτσες...θα κοιτάξω αυτές που λες! Να είσαι καλά Τάσο!
Χωρίς να κάνω διαφήμιση η ταινίες του Χριστογιαννη(γενικά)Ειναι οι καλύτερες στο είδος τους..Τις βλέπεις κ ανατριχιάζεις..Έχω δει γαλλικές ιταλικές κ διάφορες ελληνικές αλλά δεν πιάνουν μια..Βιβλίο που να γράφει αποκλειστικά για το κυνήγι της φασσας δεν υπάρχει από όσο ξέρω.

βασιλη το καλυτερο βιβλιο για μενα ειναι εδω μεσα. οτι και να ρωτησεις, οτι απορια και να εχεις, ειναι σιγουρο πως θα σου απαντηθει. ισως καμια φορα να ακουσεις και δυο αποψεις. και αυτο θα σε κανει να σκεφτεις και να αποφασιζεις.
οτι και να διαβασεις, οτι και να δεις σε γιουτουμπ και διαφορα, θα σε αφησει με ερωτηματικα.
Το θέμα είναι Γιάννη ότι δεν ξέρω καν τι ερωτήσεις πρέπει να κάνω. Το καλό είναι ότι ξέρω μερικά μέρη κοντά στο σπίτι μου τα οποία θα δοκιμάσω φέτος. Αλλά δεν ξέρω πχ πότε να πάω, πώς πρέπει να είναι το καρτέρι, ποιες είναι οι συνήθειες των μεταναστευτικών πουλιών κλπ...

Βασίλη η παροιμία λέει ρωτώντας πας στη πόλη..
Όλο και κάποιος(καλός)άνθρωπος που κυνηγάει αυτό το θήραμα εκεί κοντά στα μέρη σου θα σου πει τα μυστικά αυτού του πανέμορφου πράγματι θηραματος..Πιάσε κουβέντα με κάποιον μεγαλύτερο σου κ δεν θα χάσεις..;)

δες της ταινιες που σου ειπε ο τασος, αλλα και η πρωτη στην χαλκιδικη ειναι καλη ταινια.
απο εκει και περα θα βοηθησουμε οσο μπορουμε,.

σε πια περιοχη κυνηγας βασιλη? βουνο η καμπο?

Βασίλη η φάσσα κατά την γνώμη μου θέλει πολύ ψάξιμο...
Άμα διαθέτεις χρόνο και κατάλληλο όχημα κάποια στιγμή θα τις πετύχεις.
Το σημαντικό είναι να βρεις που υπάρχει τροφή(βελάνι,καλαμπόκι) γιατί αυτό από χρονιά σε χρονιά διαφέρει.
Αυτό που δεν αλλάζει και είναι στάνταρ είναι τα μέρη από όπου περνάνε τα πουλιά στην μετανάστευση.
Από τις δικές μου σημειώσεις που κρατάω,τα πουλιά μπαίνουν στην χώρα μας από τις 15 του Οκτώβρη περίπου και ανάλογα τις καιρικές συνθήκες.

δες της ταινιες που σου ειπε ο τασος, αλλα και η πρωτη στην χαλκιδικη ειναι καλη ταινια.
απο εκει και περα θα βοηθησουμε οσο μπορουμε,.

σε πια περιοχη κυνηγας βασιλη? βουνο η καμπο?
Πέρυσι μπήκαμε στο σπίτι μας στο Δίστομο οπότε κάπου εκεί γύρω θέλω να τις ψάξω φέτος! Παρνασσός και Ελικώνας δηλαδή...

Πέρυσι μπήκαμε στο σπίτι μας στο Δίστομο οπότε κάπου εκεί γύρω θέλω να τις ψάξω φέτος! Παρνασσός και Ελικώνας δηλαδή...

Παρακάλα να έχει τροφή και που λέγαμε και να μπούνε κια πουλιά. Θα τις πετύχεις κάποια στιγμή, αλλά για να τις ντουφεκίσεις μπορεί να πρώτα να στα διογκώσουν αρκετά....

Χριστογιάννη σου προτείνω κ γω.
Μπορείς να μάθεις πολλά κ απο άρθρα περιοδικών(θα μπορούσα να σου δανείσω κάποια που μου άρεσαν)
Ακόμα θα μπορούσαμε να κανονίσουμε κ ένα κυνηγι σε λίγο καίρο που έρχονται ώστε να σου μεταφέρω όποιες λιγες γνώσεις κ εμπειρίες έχω:)

Εγώ θυμάμαι στην Ηπειρο απο τι πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη πέρναγαν πολλά πουλιά.Αυτά ανήκουν στο παρελθόν.Γιατί και τα πουλιά λιγόστεψαν και μετακινούνται λιγότερο αφού οι χειμώνες πια ειναι ήπιοι.
Οι ημερομηνίες που προανέφερα εδώ και πολλά χρόνια ειναι ματαιος κόπος.Πρέπει να φτάσουμε στα τέλη Οκτώβρη πια.
Θα έλεγα πως οι καλές ημερομηνίες στην Ήπειρο για μπασίματα τελευταία χρόνια είναι η πρώτη βδομάδα του Νοέμβρη.
Μην ξεχνάτε οτι υπάρχουν και πουλιά ντοπιάρικα και μάλιστα σε κάποιες περιοχές σε μεγάλους η και πολύ μεγάλους αριθμούς, τα οποία αλλάζουν δρομολόγια για εύρεση τροφής τώρα το φθινόπωρο που θερίζονται καλαμπόκια κλπ και μερικοί νομίζουν ότι μπαίνουν πουλιά .

Last edited:
Και πιο νωρίς..Απο αρχές Οκτώβρη φαίνονται Βόρεια.. 12 έκανα πέρσυ την πρώτη σε τσιχλοκάρτερο στην Θήβα

Είναι ανάλογα το μέρος.
Πάνω κάτω εκεί γύρο στις 15 γίνονται τα καλά μπασίματα.
Και φυσικά αναφέρομαι για εδώ στην κεντρική Μακεδονία.

βασιλη θα σου πω δυο τρια πραγματα για αρχη.
θα ξεκινησω λεγοντας σου πως πρεπει να ξερεις την περιοχη που θελεις να ψαξεις. αν ξερεις δρομους χωματοδρομους, και την μορφολογια των βουνων που θα ψαξεις, τοτε τα πραγματα γινοντε πιο ευκολα για σενα. απο εκει ξεκινας. και φυσικα το απαρετητο 4χ4.
οποτε πριν ακομη βαλει πουλια, ψαχνεις για τροφη και νερο.
αν δεν εχεις της παραπανω δυνατοτητες, τοτε κοιτας αν μπορεις να κολλησεις με καποιον που ηδη κυνηγα φασσα.
τα πρωτα περασματα οντος ξεκινουν απο της 10 οκτωμβρη και μετα, με αποκορυφωμα το τελευταιο 10ημερο του οκτωμβρη. ολα τα αλλα ειναι μετακινησεις και μετατωπησεις.
η φασσα ξερει της περιοχες που θα επισκευτει. ξερει που παει και που θα μεινει. εχει οδηγους, εχει ρουφιανους, εχει και σκοπους.

καποιες συμβουλες ακομη. μην περνεις πληροφοριες απο αλλους και πας να βρεις φασσες.
να ξες πως η φασσες αρεσκοντε στα ρεματα με μεσεδες - οξιες και νερο. πολλες φορες ειναι εκει μεσα και δε φαινονται. ψαχνοντας ριχνε και καμια ντουφεκια μεσα.

αυτα απο μενα για αρχη. εχουμε και σηνεχεια.

καπου στο φβ ειχα γραψει ενα μεγαλο κατεβατο για την φασσα. ειχα κανει πολυ καιρο οσπου να το τελειωσω. ο βλακας το ανεβασα εκει, και δε κρατησα αρχειο. τωρα παπαλα. δεν μπορω να το βρω. ηταν κατι σαν αρθρακι, για τπ κυνηγι της στο βουνο, βαση της οποιας μικρης πηρας εχω αποκτησει απο δαυτην.

Κρίμα ρε Γαμωτο..Θα ήταν ωραίο Γιαννη να το έβρισκες κ να το έβαζες εδώ.
Αυτό που λέγετε ότι την φασσα την "τραβάει"ο καπνός από την φωτιά ισχύει?αρκεί να μην υπάρχει φλόγα λένε..
Αυτό που έχω παρατηρήσει (ίσως σαν τυχαίο γεγονός)Είναι ότι εκεί που κάνω καρτέρι είναι ένα εκκλησάκι και έχει τύχει να περάσουν οι φασσες συριζα με τα κεραμίδια!!!!!!Μου έχουν πει η παλιότεροι ότι τα παλιά χρόνια το εκκλησάκι ήταν το καλύτερο πόστο!!!

δεν την χαλαει την φασσα καποιο οικημα. δεν δινει σημασια. γενικα δεν φοβαται τιποτα τοοποιο εχει βρει εκει τον καιρο που επιασε εκει. οτι καινουργιο εμφανηστει, την χαλαει. για τον καπνο το εχω ακουσει και εγω. σε μερος που περνανε τα πουλια αναβω φωτια. στην τροφη ποτε.

Η φασσα δεν θέλει νευρικούς κυνηγούς που θα αφήνουν την φυλαχτρα και θα περπατάνε πέρα δώθε..(Δυστυχώς είμαι ένας από αυτούς).
Κάτι πολύ σημαντικο που το γνωρίζουμε όλη όσοι κυνηγάμε είναι η αντανάκλαση του όπλου στον ήλιο.Ειχα κυνηγό απέναντι μου στα 300+ μέτρα κ η λάμψη με στράβωνε από τις Κάννες όταν χτύπαγε ο ήλιος.Μα δεν υπάρχει περίπτωση να μην το δει η φασσα..

Status
Not open for further replies.
Back