Τσίχλες παστές

Hunterslife Team

Staff member
Ξεπουπουλιάζουμε τα τσιχλοκότσυφα, τα καθαρίζουμε από εντόσθια, τα καψαλίζουμε στο καμινέτο και τα βάζουμε στην κατάψυξη. Μόλις συγκεντρώσουμε τον επιθυμητό αριθμό, τα ξεπαγώνουμε και τα πλένουμε καλά να φύγει το αίμα και τα καμενα πουπουλάκια που έχουν μείνει.

Αφού τα πλύνουμε καλά τα βάζουμε σε τρυπητό να σουρώσουν. Τα γυρίζουμε κάμποσες φορές για να στραγγίξουν τα νερά. Ρίχνουμε τα πουλιά σε μια λεκάνη και τα πασπαλίζουμε με αρκετό έως πολύ κύμινο. Τα ανακατεύουμε με τα χέρια μας καλά, να πάει παντού το κύμινο.

Παίρνουμε ένα μεγάλο σουρωτήρι και δημιουργούμε μια στρώση από χοντρό αλάτι. Ταξινομούμε τα πουλιά με τα στήθη προς τα κάτω, κοντά-κοντά το ένα με το άλλο και σκεπάζουμε τελείως με χοντρό αλάτι. Επαναλαμβάνουμε με πουλιά και ξανά σκεπάζουμε τελείως με χοντρό αλάτι. Κάνουμε το ίδιο μέχρι να γεμίσει το σουρωτήρι. Το τελευταίο στρώμα είναι με αλάτι, τα πουλιά να μην φαίνονται καθόλου. Σκεπάζουμε το σουρωτήρι με ένα πιάτο ανάποδα και βάζουμε από πάνω ένα βάρος να πιέζει προς τα κάτω το περιεχόμενο.

Αφήνουμε το σουρωτήρι 48 ώρες στο ψυγείο αλλά όχι λιγότερο. Βάζουμε από κάτω ένα ταψάκι για να στραγγίζουν τα αίματα. Ξεπλένουμε με πολύ νερό να φύγει όλο το αλάτι πάνω από τα πουλιά. Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα, ρίχνουμε αρκετό κύμινο και τα σκεπάζουμε με ΡΕΤΣΙΝΑ και μόνο ρετσίνα (όχι άλλο κρασί γιατί θα μας τις γλυκίσει και θα χάσουν την αλμύρα ). Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 75 λεπτά (τον χρόνο τον μετράμε από την ώρα που θα πάρουν βράση) και τις κατεβάζουμε από την φωτιά. Τις σουρώνουμε καλά να στραγγίσουν.

Βάζουμε σε τηγάνι ελαιόλαδο να κάψει καλά και κάνουμε ένα γρήγορο πέρασμα τα πουλιά από μέσα μόλις για να πάρουν χρώμα. Με τρυπητή κουτάλα τα γυρίζουμε γύρω-γύρω να κοκκινίσουν λίγο και τα βγάζουμε. Τα αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο και τα παστώνουμε (τοποθετούμε δίπλα-δίπλα) σε δοχείο (κατά προτίμηση πήλινο, γυάλινο). Αδειάζουμε το λάδι του τηγανιού μέσα στο δοχείο και σκεπάζουμε όλα τα πουλιά με καινούριο λάδι.

Εγώ προσωπικά επειδή θέλω να τις συντηρώ στο ψυγείο, σκεπάζω με σπορέλαιο και όχι με ελαιόλαδο για να μην παγώνει. Αν έχετε κάποιο ψυχρό-δροσερό μέρος (υπόγειο) μπορείτε να τις βάλετε σε ελαιόλαδο και να τις τοποθετήσετε εκεί.

– Υπάρχουν στο εμπόριο 5κιλες σακούλες με χοντρό αλάτι, προσέχουμε να είναι κανονικό αλάτι και όχι κάποια τύπου light που έχουν κυκλοφορήσει τελευταία.
– Πριν περάσουμε τα πουλιά από το τηγάνι μπορούμε να τα σφουγγίσουμε με χαρτί κουζίνας για να μην γίνουμε πυροτέχνημα με το καυτό λάδι.
- Όταν αδειάσει το βάζο, μην πετάξετε το λάδι. Τηγανίστε μια τηγανιά πατάτες ... ;)
– Σερβίρονται αφού τις στραγγίξετε από το λάδι και τις κόψετε στα 4, συνοδεύονται με τυράκι, λιαστή τομάτα και …τσίπουρο.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ…
 
Last edited by a moderator:
Πόσο καιρό μπορούμε να τις διατηρήσουμε στο ψυγείο?
Ένα γυάλινο βάζο που σφραγίζει αεροστεγώς είναι καλό για αυτή την δουλειά?
 
Πόσο καιρό μπορούμε να τις διατηρήσουμε στο ψυγείο?
Ένα γυάλινο βάζο που σφραγίζει αεροστεγώς είναι καλό για αυτή την δουλειά?

Εγώ σε πήλινο που τις κλείνω τις εχω κρατήσει και χρόνο και δεν έχουν πάθει τπτ..για το γυάλινο δεν ξερω Κώστα..αλλα δεν πιστευω να χεις προβλημα
 
Last edited by a moderator:
Γιώργο για πόσο καιρό μπορούμε να τις διατηρήσουμε στο ψυγείο?
Ένα γυάλινο βάζο που σφραγίζει αεροστεγώς είναι καλό για αυτή την δουλειά?
Τέλειο είναι. Τώρα για τον καιρό, δεν το έχω ψάξει πολύ γιατί δεν προλαβαίνουν να μείνουν. Αν έχετε σκοπό να φτιάξετε αρκετές, αποθηκεύστε τες σε ελαιόλαδο. Θεωρώ ότι στο ελαιόλαδο και στο ψυγείο, μένουν για όσο θες. Απλά θα χρειαστεί να τις ζεσταίνετε λίγο πριν τις σερβίρετε για να λιώνει το λάδι.
 
Τετοιες οδηγιες ουτε το Gps δεν δινει... Ακου τις καψαλιζουμε στο καμινετο, κ οταν συγκεντρωσουμε τον επιθυμητό αριθμο....goodboy.
Αξιζει να την φτιαξετε τη συνταγη ειναι πολυ καλη... Εμενα το τσιπουρο στην Καλυβα δεν με συγκινει αλλα αφηνω τους αλλους να πινουν κ εγω τρωω τις τσιχλες...victory.
Την εχω δοκιμασει κ με μπεκατσινια τη συνταγη κ ειναι κ σε αυτα πολυ καλη...
 
Τέλειο είναι. Τώρα για τον καιρό, δεν το έχω ψάξει πολύ γιατί δεν προλαβαίνουν να μείνουν. Αν έχετε σκοπό να φτιάξετε αρκετές, αποθηκεύστε τες σε ελαιόλαδο. Θεωρώ ότι στο ελαιόλαδο και στο ψυγείο, μένουν για όσο θες. Απλά θα χρειαστεί να τις ζεσταίνετε λίγο πριν τις σερβίρετε για να λιώνει το λάδι.

Εγω έχω ακόμη δυο βάζα γυάλινα απο πέρυσι.Οταν τις σφράγησα εκτός απο το λάδι έριξα μεσα στο βάζο και λίγο απο το κρασι που βράζανε .
 
Last edited:
Ψηλέ, λες να παστώσουμε κάνα βαρέλι σβουρίτζια? .what.
Λες να καταλάβουν ότι δεν είναι τσίχλες; Θα γλείφουν τα πόδια τους....big smile.
 
Ψηλέ, λες να παστώσουμε κάνα βαρέλι σβουρίτζια? .what.
Λες να καταλάβουν ότι δεν είναι τσίχλες; Θα γλείφουν τα πόδια τους....big smile.
Ασε φιλε και σε ενα κτηματακι προσφατα... 3 παλικαράκια ειχαν γεμισει τις πουλιαστρες τους... Για παστο πηγαιναν....very funny.
 
Αυτή την ώρα φτιάχνω τσίχλες με συνταγή αλεπουδιάρη.Δοκιμασμένες από πέρσι και είναι πολύ ωραίες.
Γεια σου χουντάλα .....beer


Σας μπέρδεψα με τα παρατσούκλια ;
 
Καλά ρε, δεν δουλεύεις και δεν είσαι για κυνήγι; o_O

Γύρισα χθές το βράδυ από Αλιβέρι και ήμουνα κουρασμένος.Ασε την ταλαιπωρία που τράβηξα με το κτελ.Έκανα τρεις ώρες και βάλε να φτάσω.
Κάθομαι και αύριο αλλά δεν βλέπω να βρίσκω κανέναν διαθέσιμο
 
Την διαδικασια την έχω δει σε ντιβιντι κ την περιγράφω..
Αφού καθαρίσουμε τα πουλιά κ κόψουμε φτερουγες,με το ψαλίδι ανοίγουμε διάπλατα το στήθος του πουλιού βάζοντας χοντρό αλάτι..το κεφάλι του πουλιού κ ο λαιμός μπενει μέσα στο ανοιγμένο στήθος κ το πουλί κλεινει.Αφου τις βάλουμε σε ένα ταπερ τις αφήνουμε στην συντήρηση του ψυγείου μας για 3 μέρες.Κατοπιν της βάζουμε σε μια κατσαρόλα κ ρίχνουμε νερό σκεπάζοντας τα πουλιά,λίγο ελαιόλαδο,ξερή ρίγανη(για μυρωδιά)και στιβουμε λεμόνι μέσα για να μην μαυρίσουν τα πουλιά..τις βάζουμε να πάρουν βραση ελέγχοντας ως εξής:πιανουμε την τσίχλα από τα πόδια και τραβάμε προς τα έξω,όταν νιώσουμε ότι το κρέας είναι μαλακό τότε τις βγάζουμε από την φωτιά κ τις αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγιξουν καλά.Περνουμε ένα πλαστικό δοχείο(προτιμάτε γιατί είναι πιο "σκοτεινό")τις ρίχνουμε μέσα σκεπάζοντας με ελαιόλαδο φροντίζοντας να μην εξέχει κάποιο μέρος του πουλιού έξω από το λάδι γιατί μουχλιαζει..Και κλείνουμε καλά το δοχείο.Η τσίχλες είναι έτοιμες και μπορούν να καταναλωθούν ακόμα κ το καλοκαίρι..ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:χρησιμοποιουμε ΜΟΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ και κανένα άλλου είδους λάδι διότι τα πουλιά ΔΕΝ συντηρουντε..Ούτε παστώνουμε τα πολύ χτυπημένα θηράματα..Παραδοσιακός τρόπος παστωματος στην Λακωνία από την εποχή που τις έπιαναν με αγκίστρια..
 
Last edited:
Back
Top