Τσίχλα-Κοτσύφι-Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Ουτε την ειδα σημερα. Δεν ηταν ομως τοσο ζεστη οσο χτες, και πριν λιγο με πληροφορησαν οτι ειδαν τσιχλες να μπαινουν. Αυριο ισως ειναι καλυτερα
βικτωρα προσωπικη μου αποψη χωρις να θελω να σε παρω στο λαιμο μου μην πας αυριο γιατι τους δινει νοτιοδυτ.απο παρασκευη και μετα βοριαδες

το πρωί πήρε τηλ. ο ανηψιός μου και μου είπε ότι είδε πολλά πουλιά σήμερα στην δουλειά του
3- 5 μαζί περνούσαν σε μεγάλο ύψος
πριν λίγο μίλησα με τον φίλο μου Λάζαρο που μου είπε τα ίδια κι αυτός ήταν κυνήγι πήρε 4 τσίχλες και 1 ο συγκυνηγός του
μου είπε επί λέξει <<λιγότερα από χθές αλλά πολλά>>
επιμένω λοιπόν ότι τα πουλιά μπαίνουν και ο καιρός τους αλλάζει δρομολόγιο

τα πουλιά λοιπόν όπως έχω καταλάβει από την εμπειρία μου μπαίνουν με τις ημερομηνίες ο καιρός απλά αλλάζει το δρομολόγιο τους
τι λέτε κι εσεις;;;;;;
Μάκη συμφωνώ, τα πουλιά θα περάσουν στην εποχή και στις ημερομηνίες που πρέπει να περάσουν. Το θέμα είναι να επικρατούν οι άνεμοι και οι καιρικές συνθήκες που θα τα φέρει στην περιοχή που τα περιμένεις εσύ.
Για παράδειγμα τα κιχλοκότσυφα που έρχονται από τα Βόρεια αυτή την εποχή, θέλουν ΒΔ-Β-ΒΑ ανέμους προκειμένου να τα βοηθάει στην πτήση τους και να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια για το ταξίδι τους.
Τώρα αν επικρατούν Νοτιάδες στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και Βοριάδες π.χ στην Ιταλική Χερσόνησο, τα πουλιά που υπάρχουν στα Βαλκάνια, θα σταματήσουν την αποδημία στον τόπο που είναι και θα περιμένουν να φυσήξει ούριος άνεμος για να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
Τα πουλιά όμως που ξεκινούν από την Ρωσία ή την Κεντρική Ευρώπη, θα διαλέξουν τον αεροδιάδρομο της Ιταλίας να ταξιδέψουν, που επικρατούν άνεμοι που τα βοηθάει στο ταξίδι τους.
Κάποια λίγα πουλιά βέβαια, θα τα δούμε να περνάνε και με νοτιά αλλά πιστεύω αυτές είναι περισσότερο τοπικές μετακινήσεις της ευρύτερη περιοχής, πιθανό για αναζήτηση περιοχών με μεγαλύτερη προσφορά τροφής και όχι γενικευμένο πέρασμα.
Ακόμα και παλιά, που τα πουλιά μπαίναν και σε μεγαλύτερους αριθμούς, όταν το βράδυ φυσούσε Βοριάς, ήταν καθαρός ο ουρανός και τα αστέρια τρεμοπαίζαν στον ουρανό και το πρωί άσπριζε στους κάμπους το ''δροσόπαγο'' (εκάνε ''κεραντζάνα'' λέγαν στην Κέρκυρα), ήταν και οι μέρες που τα πουλιά μπαίναν μαζικά μέχρι το μεσημέρι.
Και βάση των δικών μου παρατηρήσεων τις μέρες που φυσούσαν βόρειοι άνεμοι γινόνται και τα καλύτερα περάσματα. Φέτος π.χ στην περιοχή των Ιωαννίνων, που το πάει όλο νοτιά, έχει φτάσει 21 Οκτώβρη και δεν έχει κάνει αξιόλογο μπάσιμο, ούτε σε αριθμούς πουλιών, ούτε σε διάρκεια. Μπαίνουν κάποια πουλιά για μισή ώρα το πολύ 3 τέταρτα και αυτό είναι όλο.
Τώρα η αποδημία των πουλιών είναι ένα μυστήριο και αυτή είναι και η μαγεία της γι' αυτό δεν είμαι απόλυτος σ' αυτά που λέω, απλά αναφέρω τις δικές μου παρατηρήσεις αλλά και παρατηρήσεις παλαιότερων κυνηγών που με έμαθαν να κυνηγάω...

Last edited:
βικτωρα προσωπικη μου αποψη χωρις να θελω να σε παρω στο λαιμο μου μην πας αυριο γιατι τους δινει νοτιοδυτ.απο παρασκευη και μετα βοριαδες

Ο καιρος παντως δειχνει ιδανικος για αυριο. Κρυωσε αισθητα, εριξε τη βροχουλα του, και εχει ξαστερωσει τωρα. Θα παω και ας ειναι και φολα, δε τη παταω οπως με τα τρυγονια.

Χθες το απόγευμα ξανά για τσίχλες στο Πήλιο, τα πουλιά πολύ λιγότερα από την προηγούμενη φορά που πήγα, δυστυχώς δεν μου πέρασε καμιά από το καρτέρι μου. Στο τέλος έπιασε βροχή και σταμάτησαν να περνάνε.

Χθες το απόγευμα ξανά για τσίχλες στο Πήλιο, τα πουλιά πολύ λιγότερα από την προηγούμενη φορά που πήγα, δυστυχώς δεν μου πέρασε καμιά από το καρτέρι μου. Στο τέλος έπιασε βροχή και σταμάτησαν να περνάνε.
Φιλαρακι μηπως εχεις καμια σχεση με το ζολω;

Σημερα απογευματινο Παιανια για κοντα καλα ητανε ειδα μαζι με κοτσυφια 16 πουλια ολα βγηκαν απο 18.40 μεχρι 19.00.Διονυση δυσκολα τα πραγματα και το Σαββατο και ευβοια και φθιωτιδα και αττικη δεν βλεπω να καθαριζει ο καιρος..buy buy.

Καλημέρα. Παρ'ολο που το βράδυ είχε συννεφιά άκουσα 4-5 Τσιν, τώρα έχουν περάσει πάνω από το μαγαζί 6 κιχλες, 2 δυάδες και 2 μονές. Ο καιρός τώρα έχει ανοίγματα και έχει βάλει ψύχρα, το πηγαίνει για να καθαρίσει. Για να δούμε, δεν κρατιονται οι κοπέλες, θέλουν να κατέβουν .sarcastic.

Status
Not open for further replies.
Back