Τρυγόνι - Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Εμένα πιός θα μου πει,για τα στάρια που έχει γεμίσει η Ηλεία...;;;;; :rolleyes:
Οι σταριές Κώστα, είναι μια χαρά για τα τρυγόνια. Ειδικά αν υπάρχει μεγάλο δέντρο στο χωράφι δεν θα βγεις χαμένος. Δεν συγκρίνονται με τα ηλιόσπορα βέβαια, αλλά αν ρωτήσεις παλιότερους κυνηγούς θα σου πουν ότι στις σταριές μαζεύονταν τα τρυγόνια. Μην κοιτάς που σταμάτησε η καλλιέργεια του σταριού για ένα διάστημα και τώρα δειλά δειλά ξαναδίνει. Από Θεσσαλία και κάτω δύσκολα βρίσκεις ηλιόσπορο.

Οι σταριές Κώστα, είναι μια χαρά για τα τρυγόνια. Ειδικά αν υπάρχει μεγάλο δέντρο στο χωράφι δεν θα βγεις χαμένος. Δεν συγκρίνονται με τα ηλιόσπορα βέβαια, αλλά αν ρωτήσεις παλιότερους κυνηγούς θα σου πουν ότι στις σταριές μαζεύονταν τα τρυγόνια. Μην κοιτάς που σταμάτησε η καλλιέργεια του σταριού για ένα διάστημα και τώρα δειλά δειλά ξαναδίνει. Από Θεσσαλία και κάτω δύσκολα βρίσκεις ηλιόσπορο.
Λιόσπορα βλέπω μόνο στν κήπο μου Βασίλη... :p
ΑΛΛΑ τα στάρια εδώ κάτω,την τελευταία 3 ετία θα έλεγα,πως όλο κ πληθένουν....δν λέω,καλό είναι το στάρι,αλλά για τα τοπιάρικα,τα οποία αν δν υπάρχουν,δν θα έχουν κ οι σταριές τρυγόνια....κρίκος είναι....
Ακόμη κρατώ μικρό καλάθι....ως την 1η εβδομάδα του Αυγούστου,που θα βγω για παρατήρηση τοπίου....κ στο θέρισμα του σταριού,θα τις κάνω 2-3 γύρες.

Αυτό που λέει ο Βασίλης το πιστεύω και εγώ.
Εδώ όσα χρόνια έσπερναν στάρια τον Σεπτέμβρη είχαμε κάθε μέρα τρυγόνια και τα κυνηγούσαμε όλη την ημέρα στα σταροχώραφα ειδικά όσα ήταν κοντά σε πευκώνες...
Από τότε που σταμάτησε η επιδότηση για τα στάρια και σταμάτησαν να σπέρνουν τρυγόνια έχουμε δυο τρία πρωινά που κάνει πέρασμα ...

Και σταριες που μπαίνουν, όπου και όσο μπαίνουν ακόμα, εγώ παρατηρώ ένα κακό. Θεριζονται τόσο τέλεια που δε μένει ούτε σπυρί στο χωράφι, μιλάμε περνάνε μέχρι και σύριζα απ' τις ελιές, δεν αφήνουν τίποτα. Παλιά θυμάμαι να υπάρχουν αθεριστα γύρω απ' τα δέντρα, και στις γωνιές των χωραφιών, καθώς επίσης και οι μπάλες στο χωράφι, που τις κάναμε και σκαμνάκια και φυλαχτρα. Τώρα τίποτα, τι να πέσει να φάει; Σανό;; (Αυτό το τρώμε εμείς αμασητο....)

Και σταριες που μπαίνουν, όπου και όσο μπαίνουν ακόμα, εγώ παρατηρώ ένα κακό. Θεριζονται τόσο τέλεια που δε μένει ούτε σπυρί στο χωράφι, μιλάμε περνάνε μέχρι και σύριζα απ' τις ελιές, δεν αφήνουν τίποτα. Παλιά θυμάμαι να υπάρχουν αθεριστα γύρω απ' τα δέντρα, και στις γωνιές των χωραφιών, καθώς επίσης και οι μπάλες στο χωράφι, που τις κάναμε και σκαμνάκια και φυλαχτρα. Τώρα τίποτα, τι να πέσει να φάει; Σανό;; (Αυτό το τρώμε εμείς αμασητο....)
Αυτό, το να μην μένει καρπός στο χωράφι, όντως είναι πολύ άσχημο. Απλά ελπίζουμε να πέσει και λίγος σπόρος στο χωράφι για να μαζευτεί κανένα πουλί.

Αναμενοντας να έρθει η ώρα να ταΐσω τα μελίσσια εθεάθησαν δωδεκα (12) να έρχονται από τον κάμπο προς το κοντινό δασος. Πιο μετά μπορεί να πέρασαν κι άλλα δεν μπορούσα όμως να τα δω. Κάτι έχει πιασει λοιπον. Το μέρος είναι απαγορευμένο για την έναρξη και ανοίγει 15/9.

Σήμερα έκανα ερωτήσεις σε προμηθευτές στη δουλειά γιατί έχει πάρει ανοδική πορεία η τιμή στο ηλιέλαιο και μου απάντησαν ότι υπάρχει έλλειψη λόγω προβλήματος στην καλλιέργεια του φυτού....κάποια αρρώστια ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων....
Αλήθεια....ψεματα...αυτό μου είπαν.

Σήμερα έκανα ερωτήσεις σε προμηθευτές στη δουλειά γιατί έχει πάρει ανοδική πορεία η τιμή στο ηλιέλαιο και μου απάντησαν ότι υπάρχει έλλειψη λόγω προβλήματος στην καλλιέργεια του φυτού....κάποια αρρώστια ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων....
Τα περισσότερα ηλιόσπορα από ότι γνωρίζω προορίζονται για την παραγωγή βιοντίζελ.
Τα φετινά χωράφια ηλιόσπορου τουλάχιστον στην βόρειο Ελλάδα τα σπέρνουν αυτή τη περίοδο μαζί με τα καλαμπόκια και τα θερίζουν τέλη Αυγούστου και Σεπτέμβρη.
Πέρσι πάντως είχαν σπείρει πολλά χωράφια ηλιοσπορων.Φετος δεν γνωρίζω τι γίνεται.

Τα περισσότερα ηλιόσπορα από ότι γνωρίζω προορίζονται για την παραγωγή βιοντίζελ.
Τα φετινά χωράφια ηλιόσπορου τουλάχιστον στην βόρειο Ελλάδα τα σπέρνουν αυτή τη περίοδο μαζί με τα καλαμπόκια και τα θερίζουν τέλη Αυγούστου και Σεπτέμβρη.
Πέρσι πάντως είχαν σπείρει πολλά χωράφια ηλιοσπορων.Φετος δεν γνωρίζω τι γίνεται.
Να σου πω την αλήθεια Γιάννη...ιδέα δεν έχω ... οτι μου είπαν σας λεω.
Ξέρω βέβαια ότι οι 2 από αυτούς κάνουν εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων ηλιέλαιου και ίσως αυτό να μην αφορά την χώρα μας.

Να σου πω την αλήθεια Γιάννη...ιδέα δεν έχω ... οτι μου είπαν σας λεω.
Ξέρω βέβαια ότι οι 2 από αυτούς κάνουν εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων ηλιέλαιου και ίσως αυτό να μην αφορά την χώρα μας.
Τα περισσότερα προορίζονται για βιοντίζελ προσωπικά θα βάλω πιο πολλά στρεμμάτα από περισυ και γνωρίζω και άλλους που θα βάλουν περισσότερα από άλλες χρονιές.....

Το μεγαλύτερο κομμάτι από τα ηλιόσπορα πάει για βιοντίζελ. Ένα μικρό ποσοστό είναι για λάδι και είναι διαφορετικός ο σπόρος. Για τα πουλιά το ίδιο κάνει τρώνε και τα δύο. Τώρα για τα στρέμματα που φυτεύτηκαν υπήρχε μία φημολογία ότι δεν θα έχει καλή τιμή φέτος και οι αγρότες μαζεύτηκαν λίγο στα στρέμματα. Είχαν και λίγο ανεβασμένη τιμή τα σιτηρά πέρυσι και όλο αυτό συνέβαλε στην μείωση των χωραφιών.

Το μεγαλύτερο κομμάτι από τα ηλιόσπορα πάει για βιοντίζελ. Ένα μικρό ποσοστό είναι για λάδι και είναι διαφορετικός ο σπόρος. Για τα πουλιά το ίδιο κάνει τρώνε και τα δύο. Τώρα για τα στρέμματα που φυτεύτηκαν υπήρχε μία φημολογία ότι δεν θα έχει καλή τιμή φέτος και οι αγρότες μαζεύτηκαν λίγο στα στρέμματα. Είχαν και λίγο ανεβασμένη τιμή τα σιτηρά πέρυσι και όλο αυτό συνέβαλε στην μείωση των χωραφιών.
Αντίθετα φίλε μου η τιμή ανέβηκε εξαιτίας ενός εμπόρου και μπήκαν αρκετά περισσότερα στρέμματα επίσης πολλοί αγρότες επειδή έχουν κάνει σχέδια βελτίωσης για μηχανήματα κτλπ θα βάλουν γιατί επιβάλεται ανάλογα τι έχεις δήλωση.....οπότε βλέπω να είναι περισσότερα από άλλες χρονιές ανάλογα και την περιοχή βέβαια....πάντως τα τρυγόνακια είναι σε ικανοποιητικούς αριθμούς εδώ ....

Δν σου λένε ψέματα Στράτο....το ηλιέλαιο το τελευταίο 3 μηνο πήρε 3 φορές ανατήμηση σταδιακά....
Μια συσκευασία ηλιέλαιου του 1lt. όχι γνωστή μάρκα αλλά
(οικονομικής επωνυμίας) πέρισυ το καλοκαίρι κόστιζε Μ.Ο. 1.35 με 1.45€....μετά τα χριστούγεννα πήγε στο 1.55€....φεβρουάριο πήγε 1.69€....αυτή τη στιγμή έχει 1.90€......επίσης τα 10lt μπουκάλια ηλιέλαιου είναι δυσεύρετα πλέον....αυτό που σου γράφω δν είναι θεωρία,αλλά πραγματικότητα....

Αντίθετα φίλε μου η τιμή ανέβηκε εξαιτίας ενός εμπόρου και μπήκαν αρκετά περισσότερα στρέμματα επίσης πολλοί αγρότες επειδή έχουν κάνει σχέδια βελτίωσης για μηχανήματα κτλπ θα βάλουν γιατί επιβάλεται ανάλογα τι έχεις δήλωση.....οπότε βλέπω να είναι περισσότερα από άλλες χρονιές ανάλογα και την περιοχή βέβαια....πάντως τα τρυγόνακια είναι σε ικανοποιητικούς αριθμούς εδώ ....
Η τιμή παρέμεινε η ίδια με την περσινή περίοδο δηλαδή 0.37 λεπτά το κιλό για το βιοντίζελ και 0,40 για τα σπόρια που προορίζονται για λάδι τα οποία είναι λίγα αναλογικά

Η τιμή παρέμεινε η ίδια με την περσινή περίοδο δηλαδή 0.37 λεπτά το κιλό για το βιοντίζελ και 0,40 για τα σπόρια που προορίζονται για λάδι τα οποία είναι λίγα αναλογικά
Όταν λέω ανέβηκε εννοώ σε σχέση με την τιμή που έλεγαν στην αρχή........εγώ φέτος πχ θα βάλω 270 στρέμματα ήλιος σε σχέση με άλλες χρονιές δηλαδή περισσότερα όπως γνωρίζω και άλλη και ο λόγος η τιμή που έμεινε στα περσινά επίπεδα γιατί με αυτήν που λέγανε ούτε 100 στρεμμάτα δεν θα έβαζα.....πάντως εδώ έχει πουλιά και ήλιους σπασμένους αρκετούς για να δούμε τι θα γίνει φέτος.....

Status
Not open for further replies.
Back