με τον κουλη που μπλεξαμεεεε εχουμε πωλα κουφααα ακωμη να δουμεεεεεεΣημερα ειδα τα πρωτα 3 τρυγωνια προτοφανες για τετοια εποχη ακομα δεν το πηστευω....και εναν τρυγωνοσουρτι/κατσουλοπιπι απως τα λεμε εδω ...η φυση τρελαθηκε

με τον κουλη που μπλεξαμεεεε εχουμε πωλα κουφααα ακωμη να δουμεεεεεεΣημερα ειδα τα πρωτα 3 τρυγωνια προτοφανες για τετοια εποχη ακομα δεν το πηστευω....και εναν τρυγωνοσουρτι/κατσουλοπιπι απως τα λεμε εδω ...η φυση τρελαθηκε
Τρυγονοσούρτη ή Κωλοζώνο (τν λευκό) έχω δει 2 εβδομάδες τώρα κ η 1η μου σκέψη ήταν τα Απρηλιάτικα...παράλληλα με αυτές τις νοτιαδούρες που είχαμε δν μου φένεται ΚΑΘΟΛΟΥ παράξενο που είδες έστω τα πρώτα βιαστικά πουλάκια.....Σημερα ειδα τα πρωτα 3 τρυγωνια προτοφανες για τετοια εποχη ακομα δεν το πηστευω....και εναν τρυγωνοσουρτι/κατσουλοπιπι απως τα λεμε εδω ...η φυση τρελαθηκε
Είδα και εγώ σήμερα τον πρώτο τσαλαπετεινό αλλά και κούκο όχι τον κοινό αλλά τον μεγάλο ( Clamator glandarius ) τον οποίο πρόλαβα και φωτογράφησα !!!Σήμερα το πρωί ο πατέρας μου είδε στην Αργολίδα τον πρώτο τσαλαπετεινό για φέτος.
Λες να κατάλαβαν ότι δεν θα κάνουμε φέτος έναρξη και άρχισαν να έρχονται από νωρίς ;;;Σημερα ειδα τα πρωτα 3 τρυγωνια προτοφανες για τετοια εποχη ακομα δεν το πηστευω....και εναν τρυγωνοσουρτι/κατσουλοπιπι απως τα λεμε εδω ...η φυση τρελαθηκε
Ήθελα να το γράψω και εγώ !!Άσε Γιώργη....
Ένας κούκος,δν φέρνει την άνοιξη....![]()
Πολύ ωραίος μπράβο, έχεις βρει ωραίο δέντρο κ μου φτιάχνουν τη διάθεση οι φωτογραφίες σού... σπάνια βλέπω τέτοιους τα τελευταία χρόνια...Είδα και εγώ σήμερα τον πρώτο τσαλαπετεινό αλλά και κούκο όχι τον κοινό αλλά τον μεγάλο ( Clamator glandarius ) τον οποίο πρόλαβα και φωτογράφησα !!!
Ατυχώς ήταν πίσω από κλαριά και δεν ήταν εύκολο να εστιάσω και να βγουν καθαρές οι φωτογραφίες.
Άρη ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
Μπορεί να είναι ιδέα μου, αλλά στην περιοχή που μένω τα τελευταία 25 χρόνια νομίζω πως μένουν περισσότερα τρυγόνια να φωλιάσουν, τις χρονιές που κάνει κάποιο πέρασμα όψιμο, δηλ. μετά την πρωτομαγιά.Πέρυσι το τριήμερο 20-23 Απριλίου είχε πολύ δυνατά περάσματα αποδημητικών (για τα δεδομένα της περιοχής μου πάντα) αυτό που μας έκανε εντύπωση ήταν ο τρομερός αριθμός κούκων, ούτε παιδί δεν είχε δει τόσους πολλούς μαζεμένους ο πατέρας μου (είναι 64 σήμερα)
Πολλούς συκοφαγους επίσης, να "παίζουν" σε ελιές και αμυγδαλιές και κάμποσα κοπαδακια τρυγόνια, τα οποία βέβαια (δυστυχώς για εμάς) συνέχισαν για βορειότερα το ταξίδι και δεν εγκαταστάθηκαν εδώ.
Αμα δεις καμια 50αρια πουλμαν τον Αυγουστο,δεν θα ειναι τουριστες....Μπορεί να είναι ιδέα μου, αλλά στην περιοχή που μένω τα τελευταία 25 χρόνια νομίζω πως μένουν περισσότερα τρυγόνια να φωλιάσουν, τις χρονιές που κάνει κάποιο πέρασμα όψιμο, δηλ. μετά την πρωτομαγιά.
Συμφωνώ αυτά που περνάνε νωρίς δε στέκονται, 1-2 μέρες το πολύ να ανακάμψουν σε δυνάμεις και δρόμο. Τα τελευταία είναι αυτά που φωλιάζουν.Μπορεί να είναι ιδέα μου, αλλά στην περιοχή που μένω τα τελευταία 25 χρόνια νομίζω πως μένουν περισσότερα τρυγόνια να φωλιάσουν, τις χρονιές που κάνει κάποιο πέρασμα όψιμο, δηλ. μετά την πρωτομαγιά.
Οι τσαλαπετεινοί έρχονται τώρα νωρίς νωρίς, με τα χελιδόνια...έχει τύχει να δω πολλές χρονιές και από παλιά, τσαλαπετεινούς πριν τις 15 Μαρτίου.Συμφωνώ αυτά που περνάνε νωρίς δε στέκονται, 1-2 μέρες το πολύ να ανακάμψουν σε δυνάμεις και δρόμο. Τα τελευταία είναι αυτά που φωλιάζουν.
Πέρσι εγώ παρατήρησα ότι ξεκίνησαν αργά να εμφανίζονται τα πρώτα τα είδα 20 Απριλίου όταν οργωναμε ένα χωράφι, το τρακτέρ σήκωσε και ένα ορτύκι απ' τα χορτάρια.
Άλλες χρονιές έχω δει και νωρίτερα, το πιο νωρίς που θυμάμαι ήταν πρωταπριλιά.
Από φίλους έχω ακούσει και τέτοιες μέρες να δουν πχ τσαλαπετεινό, μάλιστα μια χρονιά τέτοιο καιρό είχε κάνει και χιόνι και ένας γνωστός είχε δει έναν καημένο τσαλαπετεινό μες στα χιόνια.
Και κυνηγοί να είναι, μόνο τουρισμό θα κάνουν!!! ... δεν μένουν πουλιά πλέον, αν αρχίσουν να περνάνε και νωρίς νωρίς δεν θα μείνει φτερό εδώΑμα δεις καμια 50αρια πουλμαν τον Αυγουστο,δεν θα ειναι τουριστες....
Δεν το σωζεις....Και κυνηγοί να είναι, μόνο τουρισμό θα κάνουν!!! ... δεν μένουν πουλιά πλέον, αν αρχίσουν να περνάνε και νωρίς νωρίς δεν θα μείνει φτερό εδώ![]()
Πετεινάρι(έτσι λέμε τον τσαλαπετεινο εδώ) εχω δει πολλες φορες αυτή την εποχή....Οι τσαλαπετεινοί έρχονται τώρα νωρίς νωρίς, με τα χελιδόνια...έχει τύχει να δω πολλές χρονιές και από παλιά, τσαλαπετεινούς πριν τις 15 Μαρτίου.
Γεια σου ρε Σακηηηηηηη με τα ωραιαααααααα σουουουουουουου!!!!!!!!!παντως εμεις εδω καλα παμε απο δεκαοχτουρεςςςς![]()
Κισσοκουκος το όνομα τού, πολύ σωστές οι παρατηρήσεις....Άρη ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
Ευτυχώς έβαλες καθαρές φωτογραφίες αυτού του πουλιού και διευκολύνεις να τον δουν καθαρά και να ενημερωθούν όσοι δεν το γνωρίζουν, ότι αυτός ο κούκος κάνει πολύ καλή δουλειά! τρώει τις κάμπιες των πεύκων και βάζει τα αυγά του στις φωλιές της καρακάξας. Βοηθάει στη υγεία των πεύκων και μειώνει τις καρακάξες ...
Επίσης είχα περί τα δέκα χρόνια να δω, πέρυσι συνάντησα αρκετούς κοινούς κούκους (5-6) που επίσης τα τελευταία χρόνια δεν έβλεπα ή έβλεπα έναν δυο.