Τρυγόνι - Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Στις 31 Αυγούστου πάντως, πέρασαν κάποια πουλιά σε ένα ευρύ μέτωπο βέβαια, εκτός μιας περιοχής όπου στάθμευσαν αργά το απόγευμα αρκετά πουλιά. Την επόμενη δεν είχε μείνει τίποτα παρα μονο κάποια γιαβρακια που ίσως ήταν κ ντόπια κ δεν ακολούθησαν. Μαζεματα, τα ονομάζουμε στην περιοχή, τα απογευματινά μπασιματα απο τα Σκόπια προς το Ελληνικό έδαφος όπου συνήθως το πρωί δεν μένουν εκτός αν ο καιρός κάνει αυτό που πρέπει... Σήμερα το απόγευμα για 40 λεπτά έγινε πάλι, δυο φιλαράκια κάναν 14 πουλιά γεμάτα χρώμα κ λίπος...!
Το έχω παρατηρήσει και εγώ το φαινόμενο περίπου στα ίδια μέρη.Ακόμα και σε ημερομηνίες πριν την έναρξη.
Δυστυχώς αυτά τα πουλιά δεν μένουν στην περιοχή,αλλά φεύγουν το ίδιο βράδυ.

καλησπερα, με εκαψε ο ήλιος μεσημεριατικα αλλα τουλάχιστον το καναμε μεγια με λαμπρο σπορτινγκ
IMG_20180904_181951.jpg
Ωραίος Σπύρο,καλή συνέχεια να έχεις !
Τώρα αρχίζουν τα ωραία...:)

Ωραια σηζητηση που ολοι απο την πλευρα τους εχουν δικιο, εχει να κανει με τον τοπο και το χρονο που κυνηγα ο καθενας το τρυγονι...
Προσωπικα μιας κ ειναι ενα θηραμα που το λατρευω, κ το ειχα απωθημενο σαν παιδακι γιατι δεν το κυνηγαγε ο πατερας μου, απο το 2003 που βγαζω αδεια, οι συγκυριες το εχουν φερει ετσι που το κυνηγαω ανελλιπως κ καθημερινως χωρις να εχω χασει χρονιες με τουλαχιστον 20-25 εξοδους απο Αυγουστο μεχρι τελος Σεπτεμβρη... Εχω τουφεκισει πολλα τρυγονια, ειδικα μεχρι το 2008, παρα πολλα χωρις μεγαλη επιτυχια κ σιγα σιγα πηρα χερι κ μαζεψα εικονες απο τη φιγουρα του, τετοιες ωστε να μην τρεμει το οπλο στα χερια μου απο την ταραχη κ να φτασω σε σημειο να το τουφεκαω αρκετα καλα...

Εχω περασει απο ολα τα νουμερα των σκαγιων, απο ΟΛΑ, απο το 7, το 7,5, το 8, το 7/8 μιξ, το 8,5, το 8/9 μιξ, το 9, ακομα και το 9/10 μιξ κ εχω τουφεκισει πουλια σε ολες τις συνθηκες κ τις αποστασεις... Το σκαγι που θα επελεγα αν επρεπε να κυνηγησω με αυτο τα παντα, ειναι το 7/8 μιξ, γιατι ξερω οτι θα μου δωσει στο χερι χωρις τραυματισμους, οποιοδηποτε τρυγονι περασει σε ακτινα 45-50 μετρων απο το καρτερι μου...
Ολα εχουν να κανουν ομως με τον τροπο που κυνηγαμε κ το καρτερι μας...

Ειδα για παραδειγμα οτι το 7αρι που ξεκινησα να τα κυνηγαω ηταν οριακα υπερβολικο για τις μεσες αποστασεις 25-35 μετρα που σκοτωνα το 70% των τρυγονιων, ή ειδα ας πουμε οτι το 9/10 μιξ που ηταν φωτια σε κατι κλειστα καρτερια κ εκαιγε τα πουλια, επασχε μετα τα 30-35 μετρα, είτε απο θεμα προσκοπευσης που οριακα εμενα πισω (ηθελε αισθητα μεγαλυτερη απο τα 7αρια) είτε απο θεμα διατρησης αν δεν τυχαινε να το βρουν 5-6 σκαγια το πουλι... Κραταγαν τα πουλια στα σκαγια πιο ευκολα...
Επισης ειδα οτι στο περπατητο στις ελιες που προλαβαινα να κανω μια μπηχτη τουφεκια, τα ψιλα σκαγια βολευαν πολυ σκοπευτικα, αλλα αν εμενα οριακα πισω μου εφευγαν τα πουλια τραυματισμενα μεσα στις ελιες...
Επισης αλλο τρυγονι ειναι το τοπιαρικο, με το ελαχιστο λιπος και τους 35 βαθμους στην ατμοσφαιρα και αλλο το περασματιαρικο, γεματο λιπος, σε μερες που ολα σταζουν απο την υγρασια...

Θυμαμαι μια φορα που ηρθε ενας φιλος για κυνηγι στα ακρωτηρια κ ειχε εμπειρια κυριως απο Αυγουστιατικα τρυγονια, οπαδος των 9αριων κυριως, την φραση που ειπε οταν μας περασαν κανα δυο κοπαδακια στα 40-45 μετρα... "τωρα καταλαβαινω γιατι ολοι στα περασματα επιμενετε στα 7αρια"

Να σημειωσω οτι περα απο τα πολλα εμπορικα διαφορετικα φυσιγγια που εχω δοκιμασει, τις πολλες δοκιμες στα νουμερα των σκαγιων τις εχω κανει πανω στο ΙΔΙΟ φυσιγγι που εχω καταληξει καποια χρονια τωρα, βλεποντας τις διαφορες στην πραξη...
Ολα λοιπον ειναι αποδοτικα, απο τα 7αρια μεχρι και τα 10αρια, ΟΛΑ μου εχουν δωσει πουλια, αλλα απο εκει κ περα ολα εχουν να κανουν με τις αποστασεις που τουφεκαμε συνηθως κ τον τοπο...

Το πιο αποτελεσματικο για μενα οταν δεν ξερουμε ΠΟΥ κ ΠΟΤΕ θα τουφεκισουμε ειναι το 7/8 μιξ η το 7,5, ενω το πιο αποδοτικο στην τσαντα οταν τουφεκαμε κοντα, κατω απο 35 μετρα μονο, ειναι το 9... Εγω επειδη ξερω οτι δεν μπορω να μην το τουφεκισω οταν περασει, επιλεγω το 7/8... :)
Με καλύψες!!!.well done.
καλησπερα, με εκαψε ο ήλιος μεσημεριατικα αλλα τουλάχιστον το καναμε μεγια με λαμπρο σπορτινγκ
IMG_20180904_181951.jpg
Όλο και κάτι κινείται στα πάτρια από Σάββατο κατεβαίνω κι εγώ...
Εδώ και 4 χρόνια αναμένω ένα καλό περασμαthink

Παραδοσιακό νουμερο το 7αρι στο τρυγόνι..για αυτό κ είναι σπάνιο να δεις κυνηγό μεγάλης ηλικίας που να ρίχνει κάτι ψιλότερο..παλιά βεβαια το κυνηγούσαν κ την άνοιξη κ εκεί τα πράγματα άλλαζαν λίγο..
Όμως ειναι γνωστό ότι το μέγεθος του σκαγιου δεν καθορίζετε μόνο από το θήραμα αλλα κ την απόσταση βολής που περιμένουμε ότι θα τουφεκισουμε..αλλα αυτό πολλές φορές είναι αδύνατον να
"μαντευτει"..
Για αυτό το λόγο πιστεύω ότι το 8αρι των 2,3 ειναι ίσως η καλύτερη επιλογη..κοντά κ μσκρια..
Νομίζω είναι καλύτερο να κυνηγάμε το κάθε θηραμα με ενα μεγεθος σκαγιων αναζητώντας την μέση λύση κ να μην μπλέκουμε με πολλα..

Για αυτό το λόγο πιστεύω ότι το 8αρι των 2,3 ειναι ίσως η καλύτερη επιλογη..κοντά κ μσκρια..
Νομίζω είναι καλύτερο να κυνηγάμε το κάθε θηραμα με ενα μεγεθος σκαγιων αναζητώντας την μέση λύση κ να μην μπλέκουμε με πολλα..

Μπράβο Τάσο! Συμφωνώ και επαυξάνω...!
Το 8 είναι η χρυσή τομή στις τρυγόνες και, γενικότερα, υπάρχουν οι "χρυσές τομές" στα κατάλληλα νούμερα για όλα τα θηράματα ανεξαιρέτως, και καλό είναι να κάνουμε αποκλειστική χρήση αυτών των "χρυσών τομών" για να μην μπερδευόμαστε και δυσκολευόμαστε ματαίως...!

Παραδοσιακό νουμερο το 7αρι στο τρυγόνι..για αυτό κ είναι σπάνιο να δεις κυνηγό μεγάλης ηλικίας που να ρίχνει κάτι ψιλότερο..παλιά βεβαια το κυνηγούσαν κ την άνοιξη κ εκεί τα πράγματα άλλαζαν λίγο..
Όμως ειναι γνωστό ότι το μέγεθος του σκαγιου δεν καθορίζετε μόνο από το θήραμα αλλα κ την απόσταση βολής που περιμένουμε ότι θα τουφεκισουμε..αλλα αυτό πολλές φορές είναι αδύνατον να
"μαντευτει"..
Θα συμφωνήσω κι εγώ έχω καταλήξει στο 8αρι και μάλιστα 32 γρ που χρησιμοποιω και στις τσίχλες. Έχει και την πυκνότητα και ικανή διάτρηση για κάτι παραπάνω από τις μεσαίες βολές αναλόγως το τσοκ βέβαια. Τις βολές στο τρυγονι στα περάσματα δεν μπορείς να τις προβλέψεις γι αυτό κοιτάζεις να είσαι όσο δυνατόν πιο καλυμμένος. Ένα δικαννο με τσοκαρισμα 4* και 2* ή μια καραμπίνα με 3* κι ένα καλό 8αρι πιστεύω είναι ιδανικό.

"μαντευτει"..
Τασο πολυ καλα τα λες..καθε θηραμα θελει μονο ενα νουμερο σκαγια βεβαια αναλογα με το μερος που κυνηγαει ο καθενας..πχ σε μας εδω εχει πολυ πουρναρι και για τρυγονια τσιχλες και μπεκατσα εχω καθιερωσει το 8αρι σταθερα οσα χρονια γεμιζω..οτι πολλα θηραματα καταβαλοντε και με αλλα νουμερα ειναι δεδομενο αλλα εξαρταται απο την αποσταση που τουφεκαμε..εχω παρει λαγο προπερσυ με 8αρι αλλα και κοτσυφι με 5αρια..το ζητουμενο ειναι να καταβαλεις το θηραμα χωρις να το στραπατσαρεις αλλα και χωρις να το κανεις και σουρωτηρι

Νωρίς δεν είναι;
Καλημέρα!
Το ημερολόγιο που κρατώ....3 αλλά και 6/9/17 στην Λαυρεωτική τα τρυγόνια δεν με άφησαν παραπονεμένο! Ποτέ δεν είναι νωρίς για την Λαυρεωτική. Δεν ξέρεις πότε θα γίνει το πέρασμα! Κάθε επίσκεψη κρύβει εκπλήξεις.
Την προηγούμενη εβδομάδα που είχε ακόμα φεγγάρι και βοριαδάκι ένα κοπάδι ~50 πουλιά εθεάθη το πρωί από φίλο ψαρά και κυνηγό...να μπαίνει από την θάλασσα της Κερατέας την ώρα που μάζευε το παραγάδι του. Στα Καλύβια όπου ζω...όλο και κάποια τρυγόνια βλέπεις στα καλώδια.

Νωρίς δεν είναι;
Μη σου πω και αργά ότι είναι... Έφυγαν και άλλοι πριν από μενα.Οταν όλοι οι λόφοι είναι γεμάτοι κυνηγούς που περπατάνε από τις 6 μιση το πρωί και δεν έχουν σηκώσει τρυγονι και δεν ακούγεται τουφέκια σε όλη τη Λαυρεωτική, το μόνο που μπορείς να περιμένεις να έρθει είναι η...ζέστη!

Μη σου πω και αργά ότι είναι... Έφυγαν και άλλοι πριν από μενα.Οταν όλοι οι λόφοι είναι γεμάτοι κυνηγούς που περπατάνε από τις 6 μιση το πρωί και δεν έχουν σηκώσει τρυγονι και δεν ακούγεται τουφέκια σε όλη τη Λαυρεωτική, το μόνο που μπορείς να περιμένεις να έρθει είναι η...ζέστη!
εχω πετύχει να μπαίνουν και πιο αργά πουλιά μετά τις 8.30.
δεν ξέρω καθόλου αν ισχύει και στο Σούνιο αυτό βέβαια

εχω πετύχει να μπαίνουν και πιο αργά πουλιά μετά τις 8.30.
δεν ξέρω καθόλου αν ισχύει και στο Σούνιο αυτό βέβαια

Σωστός! Λαυρεωτική πριν από 2 χρόνια....2016-2017...ενώ έφυγαν όλοι γύρω στις 8:30...είπα να κάτσω για καρακάξες. 9:00 με 9:30 μπήκαν τα τρυγόνια!!
Δυστηχώς όμως...μερικές φορές πρέπει να πάμε γραφείο...οπότε δεν υπάρει η πολυτέλεια

Το ότι μπορεί να μπουν και αργότερα ισχύει αλλά είναι πιο σπάνιο κι από τα ίδια τα περάσματα. Συνήθως η καλή μέρα απ το πρωί φαίνεται. Πηγαίνοντας στο καρτέρι αν έχει πουλιά τα ακούς να ξεκλαρωνουν. Μετά μπορεί να μπουν αλλά για εμάς που πάμε πολύ συχνά Λαυρεωτική, δηλ μέρα παρά μέρα κάποιοι και κάθε μέρα, αν δεις δεν έχει φεύγεις Αφού θα ξαναπάς αύριο...

Status
Not open for further replies.
Back