Ωραια σηζητηση που ολοι απο την πλευρα τους εχουν δικιο, εχει να κανει με τον τοπο και το χρονο που κυνηγα ο καθενας το τρυγονι...
Προσωπικα μιας κ ειναι ενα θηραμα που το λατρευω, κ το ειχα απωθημενο σαν παιδακι γιατι δεν το κυνηγαγε ο πατερας μου, απο το 2003 που βγαζω αδεια, οι συγκυριες το εχουν φερει ετσι που το κυνηγαω ανελλιπως κ καθημερινως χωρις να εχω χασει χρονιες με τουλαχιστον 20-25 εξοδους απο Αυγουστο μεχρι τελος Σεπτεμβρη... Εχω τουφεκισει πολλα τρυγονια, ειδικα μεχρι το 2008, παρα πολλα χωρις μεγαλη επιτυχια κ σιγα σιγα πηρα χερι κ μαζεψα εικονες απο τη φιγουρα του, τετοιες ωστε να μην τρεμει το οπλο στα χερια μου απο την ταραχη κ να φτασω σε σημειο να το τουφεκαω αρκετα καλα...
Εχω περασει απο ολα τα νουμερα των σκαγιων, απο ΟΛΑ, απο το 7, το 7,5, το 8, το 7/8 μιξ, το 8,5, το 8/9 μιξ, το 9, ακομα και το 9/10 μιξ κ εχω τουφεκισει πουλια σε ολες τις συνθηκες κ τις αποστασεις... Το σκαγι που θα επελεγα αν επρεπε να κυνηγησω με αυτο τα παντα, ειναι το 7/8 μιξ, γιατι ξερω οτι θα μου δωσει στο χερι χωρις τραυματισμους, οποιοδηποτε τρυγονι περασει σε ακτινα 45-50 μετρων απο το καρτερι μου...
Ολα εχουν να κανουν ομως με τον τροπο που κυνηγαμε κ το καρτερι μας...
Ειδα για παραδειγμα οτι το 7αρι που ξεκινησα να τα κυνηγαω ηταν οριακα υπερβολικο για τις μεσες αποστασεις 25-35 μετρα που σκοτωνα το 70% των τρυγονιων, ή ειδα ας πουμε οτι το 9/10 μιξ που ηταν φωτια σε κατι κλειστα καρτερια κ εκαιγε τα πουλια, επασχε μετα τα 30-35 μετρα, είτε απο θεμα προσκοπευσης που οριακα εμενα πισω (ηθελε αισθητα μεγαλυτερη απο τα 7αρια) είτε απο θεμα διατρησης αν δεν τυχαινε να το βρουν 5-6 σκαγια το πουλι... Κραταγαν τα πουλια στα σκαγια πιο ευκολα...
Επισης ειδα οτι στο περπατητο στις ελιες που προλαβαινα να κανω μια μπηχτη τουφεκια, τα ψιλα σκαγια βολευαν πολυ σκοπευτικα, αλλα αν εμενα οριακα πισω μου εφευγαν τα πουλια τραυματισμενα μεσα στις ελιες...
Επισης αλλο τρυγονι ειναι το τοπιαρικο, με το ελαχιστο λιπος και τους 35 βαθμους στην ατμοσφαιρα και αλλο το περασματιαρικο, γεματο λιπος, σε μερες που ολα σταζουν απο την υγρασια...
Θυμαμαι μια φορα που ηρθε ενας φιλος για κυνηγι στα ακρωτηρια κ ειχε εμπειρια κυριως απο Αυγουστιατικα τρυγονια, οπαδος των 9αριων κυριως, την φραση που ειπε οταν μας περασαν κανα δυο κοπαδακια στα 40-45 μετρα... "τωρα καταλαβαινω γιατι ολοι στα περασματα επιμενετε στα 7αρια"
Να σημειωσω οτι περα απο τα πολλα εμπορικα διαφορετικα φυσιγγια που εχω δοκιμασει, τις πολλες δοκιμες στα νουμερα των σκαγιων τις εχω κανει πανω στο ΙΔΙΟ φυσιγγι που εχω καταληξει καποια χρονια τωρα, βλεποντας τις διαφορες στην πραξη...
Ολα λοιπον ειναι αποδοτικα, απο τα 7αρια μεχρι και τα 10αρια, ΟΛΑ μου εχουν δωσει πουλια, αλλα απο εκει κ περα ολα εχουν να κανουν με τις αποστασεις που τουφεκαμε συνηθως κ τον τοπο...
Το πιο αποτελεσματικο για μενα οταν δεν ξερουμε ΠΟΥ κ ΠΟΤΕ θα τουφεκισουμε ειναι το 7/8 μιξ η το 7,5, ενω το πιο αποδοτικο στην τσαντα οταν τουφεκαμε κοντα, κατω απο 35 μετρα μονο, ειναι το 9... Εγω επειδη ξερω οτι δεν μπορω να μην το τουφεκισω οταν περασει, επιλεγω το 7/8...