Τρυγόνι - Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Άλλο ένα τρυγονάκι μου έκανε τη χάρη απόψε και "συναντήθηκε" με τα 9ράκια μου (28g)! Αυτή τη φορά ήτανε φετιναράκι, αλλά αξιόλογου μεγέθους για φετινάρι και μάλιστα με λιπάκι... Μάλλον θα προέρχεται από την 1η ωοτοκία, αυτή της άνοιξης... Για άλλη μια φορά, η γούσα του γεμάτη με σπόρια στο μέγεθος φακής (μάλλον βίκος ή κάτι άλλο)... Μου σηκώθηκε, λες και ήτανε φερμαριστό, από μια ελιά μπροστά μου, στα 7 - 8 μέτρα απ' το πόστο μου! Ευτυχώς, αντέδρασα ψύχραιμα, δεν σάστισα και το "ξάπλωσα" με την 4άρα κάννη του cynergy, πριν αυτό προλάβει να κρυφτεί... Έπεσε σε κάτι βατσινιές με κοφτερά αγκάθια, αλλά, ευτυχώς, όχι πολύ βαθιά, και έτσι μπόρεσα και το ανέσυρα με μερικές γραντζουνιές μόνο, για σουβενίρ...

Άποψή μου, ότι αυτά τα τρυγόνια που συναντώ καθημερινά είναι 100% ντόπια... Όσο κάνει ακόμα καλοκαίρι και βρίσκουν φαϊ, δεν βιάζονται/πιέζονται να φύγουν, εκτός εάν χαλάσει δραματικά ο καιρός και τα διώξει... Έτσι, εάν διατηρηθούν ευνοϊκές οι καιρικές συνθήκες, θα αρχίσουν την αποδημία τους κατά τις 15 Σεπτέμβρη, καλώς εχόντων των πραγμάτων... Μέχρι τότε, όλο και κάποιο θα φαίνεται στον ορίζοντα (εκτός, είπαμε, εάν χαλάσει απότομα και δραματικά ο καιρός...)... Συμφωνώ με τον Γιάννη, αμέσως πιο πάνω...
Του φίλου μας του Τσιπούρα ρίχνεις κάνα φυσιγγάκι τώρα Νικόλα??? Βάλε και καμιά φώτο άμα θες τα όπλα σου να τα θαυμάσουμε!! Αν έχει και κανα τρυγονακι η φωτο ακόμα καλύτερα!!

Το παράδοξο πάντως είναι πως εδώ κ χρόνια αυτές οι απογευματινες εκπλήξεις προτιμούν τα ίδια σημεία κ μάλιστα με ακρίβεια.. Ενώ κάποιες περιοχές έχουν αλλοιωθει όσον αφορά τον βιότοπο αυτά εξακολουθούν να βουταν κ να συγκεντρώνονται εκεί. Τυχερός οποιος βρεθεί σε ένα τέτοιο κομμάτι κ βλέπει μέχρι το τελευταίο φως τρυγόνια να έρχονται απτο πουθενά σαν βουτες κ να κλαρωνουν.

Παίδες, να διευκρινίσω, πως στην άποψή μου λίγο πιο πάνω, αναφέρομαι αποκλειστικά στη Ρούμελη (Κεντρική/Στερεά Ελλάδα), καθώς εκεί, και μόνον, δραστηριοποιούμαι κυνηγετικά...
Στην βόρεια Ελλάδα, τα τρυγόνια έχουν... "άλλον Θεό"...! Εκεί, μετακινούνται εντελώς διαφορετικά αυτό το διάστημα και με πρώτη προτεραιότητα (είναι και αλλιώς ο καιρός εκεί, αλλά και αισθητά μεγαλύτερος ο πληθυσμός τους)... Και, φυσικά, δεν αμφιβάλλω καθόλου σχετικώς με όσα γράφουν αμέσως πιο πάνω οι δύο φίλοι (Γιώργος, Δημήτρης)...

Last edited:
Του φίλου μας του Τσιπούρα ρίχνεις κάνα φυσιγγάκι τώρα Νικόλα??? Βάλε και καμιά φώτο άμα θες τα όπλα σου να τα θαυμάσουμε!! Αν έχει και κανα τρυγονακι η φωτο ακόμα καλύτερα!!

Βασίλη, άμα πάρω κι εγώ σύγχρονο κινητό, δηλαδή απ' αυτές τις "γκουμούτσες", που μόνο καφέ δεν φτειάχνουν, κάτι θα γίνει... Προς το παρόν, δεν έχω κατάλληλο μέσο για φωτό...
Στα τρυγονάκια, τώρα για αρχή μόνο, ρίχνω με κάτι 28άρια πράσινα του Ιορδάνογλου σε Νο 9. Έχω και του Τσιπούρα βέβαια, ένα "φόρτωμα" φυσιγγάκια και, συγκεκριμένα, τα 28άρια του με G2000 της Β & Ρ, σε Νο 9,5 & 10, αλλά δαύτα θα τα απολαύσω από τα τσιχλομπασίματα και μετά... Δεν θα αισθανόμουν σιγουριά με τόσο ψιλά σκαγάκια στα λιγοστά τρυγόνια, γι' αυτό και δεν τα ρίχνω σ' αυτά... Προτιμώ το 9άρι... Θα μου πεις βέβαια... "σιγά τη διαφορά", αλλά είναι και θέμα ψυχολογίας η ντουφεκιά: πρέπει να νιώθουμε σίγουροι για τα πυρομαχικά μας...!

Σωστός Νικόλα! Εγώ είδα ωραία πράγματα από το 9,5αρι φέτος!

Nαι, το παρατήρησα απ' τα γραφόμενά σου αυτό Βασίλη...! Αν μη τι άλλο λοιπόν, δείχνει ικανό κι αυτό για το τρυγόνι, σε λογικές, τουλάχιστον, αποστάσεις...
Πάντως, εγώ προσωπικά, δηλώνω λάτρης του ψιλού σκαγιού (σε λογικά πλαίσια βέβαια), διότι είναι πιο πυκνή σε σκάγια η ντουφεκιά, με αποτέλεσμα το πολυπόθητο, πολλαπλό και θανατηφόρο τραύμα...!

Το παράδοξο πάντως είναι πως εδώ κ χρόνια αυτές οι απογευματινες εκπλήξεις προτιμούν τα ίδια σημεία κ μάλιστα με ακρίβεια.. Ενώ κάποιες περιοχές έχουν αλλοιωθει όσον αφορά τον βιότοπο αυτά εξακολουθούν να βουταν κ να συγκεντρώνονται εκεί. Τυχερός οποιος βρεθεί σε ένα τέτοιο κομμάτι κ βλέπει μέχρι το τελευταίο φως τρυγόνια να έρχονται απτο πουθενά σαν βουτες κ να κλαρωνουν.
Τυχεροι κ εσεις που ζειτε σε αυτα τα μερη κ μπορειτε να ειστε συνεχεια κοντα στη φυση!! Μπραβο σας για τις ανταποκρισεις!

Κι εγώ ήμουν αρνητικός και σκεπτικός με όσους έλεγαν ότι χρησιμοποιούν ακόμα και Νο9. Πέρσι πήρα το πρώτο με Νο9 και φέτος αποκλειστικά με Νο9,5. Απλά δεν σκεφτόμουν τι έχω στη θαλαμη, συγκέντρωση στο στόχο και μπαμ! Μέχρι τα 30μ σε καλύπτουν άνετα.

Είναι και σχετικά ευάλωτο θήραμα το τρυγόνι. Πέφτει εύκολα ακόμη και με επιπόλαια τραύματα και δεν έχει και πολλά κουράγια, συνήθως καταλήγει. Δεν είναι σκληρό μυοσκελετικά, όπως οι "εξαδέλφες" του οι φάσσες ή τα αγριοπερίστερα...
Για παράδειγμα, αναφέρω ότι έχω δοκιμάσει στο παρελθόν 9άρια και στις κυριαρίνες (turdus viscivorus) που είναι οι μεγαλύτερες τσίχλες και με μέγεθος παρεμφερές του τρυγονιού: ε, λοιπόν, σε καμία περίπτωση δεν πέφτουν εύκολα σαν το τρυγόνι, αλλά ακόμα κι αν πέσουν τραυματισμένες, αντέχουν για πολύ ακόμα και τις κυνηγάς σαν "αίλουρος" μέσα στα έλατα μέχρι που τις χάνεις οριστικά συνήθως... Εκεί λοιπόν (στις κυργιαρίνες), σαφώς καλύτερο είναι το 8άρι, ακόμη και το 7άρι... Ευαίσθητο/ευάλωτο θήραμα είναι και το ορτυκάκι βεβαίως - βεβαίως... 10άκια σ' αυτό...

Το παράδοξο πάντως είναι πως εδώ κ χρόνια αυτές οι απογευματινες εκπλήξεις προτιμούν τα ίδια σημεία κ μάλιστα με ακρίβεια.. Ενώ κάποιες περιοχές έχουν αλλοιωθει όσον αφορά τον βιότοπο αυτά εξακολουθούν να βουταν κ να συγκεντρώνονται εκεί.
Τι το ιδιαιτερο εχουν αυτα τα σημεια;
Εχεις καταλαβει γιατι τα προτιμουν τα πουλια;

Τι το ιδιαιτερο εχουν αυτα τα σημεια;
Εχεις καταλαβει γιατι τα προτιμουν τα πουλια;
Δεν έχουν τίποτα το ιδιαίτερο, τουλάχιστον στα μάτια μας.. Είναι βέβαια σχετικά πάνω στις παραδοσιακές γραμμές των περασμάτων τους αλλά υπάρχουν κ καλύτεροι τόποι που δεν τους προτιμούν.

Κατι θα εχουν σιγουρα που δεν μπορουμε να καταλαβουμε εμεις! Ισως καποιο ρευμα αερα που θα τα βοηθησει να ξεκινησουν δυναμικα, ισως το μικροκλιμα, ισως.... δεν ξερω τι αλλο!
Τελικα ειχε σημερα πουλακια?

Είναι και σχετικά ευάλωτο θήραμα το τρυγόνι. Πέφτει εύκολα ακόμη και με επιπόλαια τραύματα και δεν έχει και πολλά κουράγια, συνήθως καταλήγει. Δεν είναι σκληρό μυοσκελετικά, όπως οι "εξαδέλφες" του οι φάσσες ή τα αγριοπερίστερα...

Συμφωνω στο οτι μυοσκελετικα ειναι πολυ ευκολο στα σκαγια, αλλα δεν συμφωνω στο οτι τα επιπολαιο ψιλα σκαγια θα μας δωσουν το πουλι... Αν το βρουν τα ακροσκαγα, κ μαλιστα 9αρια συνηθως κραταει κ πιανει καποιο κοντινο δεντρο εξασθενημενο...
Μιλαω για τα περασματιαρικα πουλια που εχουν αρκετο λιπος...

Στα νοτια τιποτα ιδιαιτερο, χαζοφαινονται τρυγονακια, αλλα αραια κ διασπαρτα...

Για παράδειγμα, αναφέρω ότι έχω δοκιμάσει στο παρελθόν 9άρια και στις κυριαρίνες (turdus viscivorus) που είναι οι μεγαλύτερες τσίχλες και με μέγεθος παρεμφερές του τρυγονιού: ε, λοιπόν, σε καμία περίπτωση δεν πέφτουν εύκολα σαν το τρυγόνι, αλλά ακόμα κι αν πέσουν τραυματισμένες, αντέχουν για πολύ ακόμα και τις κυνηγάς σαν "αίλουρος" μέσα στα έλατα μέχρι που τις χάνεις οριστικά συνήθως... Εκεί λοιπόν (στις κυργιαρίνες), σαφώς καλύτερο είναι το 8άρι, ακόμη και το 7άρι... Ευαίσθητο/ευάλωτο θήραμα είναι και το ορτυκάκι βεβαίως - βεβαίως... 10άκια σ' αυτό...

Kαλημέρα στην παρέα!!
Ξέρω ότι μπορεί σε ορισμένους να ακουστεί περίεργο...αλλά εδώ και 2 χρόνια...σε τρυγόνια...ορτύκια και περπατητές τσίχλες σε ζεστές ημέρες....ρίχνω αποκλειστικά...28γρ Νο8 σκοπευτικά. Φθηνά...οικονομικά (περ 4,90 ευρώ με 5 το κουτί)...και με επιτυχία.
Βέβαια...δεν τουφεκάω θηράματα που δεν μπορώ να βρώ μετά...ούτε όπως έγραψαν σε άλλο post στα 50+ 60+ κτλ κτλ. Πέρσι στα μπασίματα της τσίχλας αποφάσισα να τουφεκίσω ψηλωμένες τσίχλες, γιατί όπως και να το κάνουμε... μια ψηλωμένη επιτυχημένη τουφεκιά ανεβάζει την αυτοπεποίθηση σου. Όταν κατάλαβα πως για να πάω να τις βρώ έχανα αρκετό χρόνο...και πουλιά που περνούσαν χαμηλότερα..το σταμάτησα!
Στην μπεκάτσα....βάζω το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη...αλλά ευτυχώς εκεί ρίχνουμε λίγα!

Ξέρω ότι μπορεί σε ορισμένους να ακουστεί περίεργο...αλλά εδώ και 2 χρόνια...σε τρυγόνια...ορτύκια και περπατητές τσίχλες σε ζεστές ημέρες....ρίχνω αποκλειστικά...28γρ Νο8 σκοπευτικά.
Καθόλου περίεργο :).... τα 28γρ είναι μια χρυσή τομή που αποδίδουν από τον καύσωνα του Αυγούστου μέχρι το χιόνι του Ιανουαρίου.

Καθόλου περίεργο :).... τα 28γρ είναι μια χρυσή τομή που αποδίδουν από τον καύσωνα του Αυγούστου μέχρι το χιόνι του Ιανουαρίου.
Θέλω βέβαια να πω...ότι το σκοπευτικό φυσίγγι θέλει υπομονή μέχρι να το μάθεις!
Είναι γρήγορο...και δεν ανοίγει γρήγορα όπως άλλα. Δεν συνχωρεί εύκολα λάθη.
Στην αρχή...αρχίζεις τις δικαολογίες...ότι δεν σκοτώνει...δεν πάει κτλ κτλ που όλοι λέμε για να δικαιολογήσουμε τις αστοχίες μας.
Θέλει λιγότερη προσκόπευση και ανάλογα το όπλο πιο ανοιχτά τσόκ από ότι θα έβαζε κάποιος συνήθως. Βέβαια μερικές δοκιμές σε πίνακα πάντα βοηθούν.
Μόλις όμως αρχίζεις να το μαθαίνεις....δύσκολα το αλλάζεις πόσο μάλλον όταν η διαφορά του στην τιμή αγγίζει πολλές ακόμα και τα 2 ευρώ/κουτί.

Το ακρόσκαγο είναι ακρόσκαγο, είτε Νο7 είτε Νο10, το τρυγόνι δεν πέφτει από 1-2 επιπόλαιους τραυματισμούς, έτσι έχασα την πρώτη μέρα ένα μεγάλο, με Νο7 του έριξα, αλλά το πήρε η άκρη της τουφεκιάς. Έπιασε σε μια διπλανή συκιά τραυματισμένο και μετά το έχασα στο πυκνό

Status
Not open for further replies.
Back