Το Ξύλο βγήκε από τον παράδεισο...

Δεν ξέρω αν είπαμε αλλά έχω την απορία τί είναι το true oil; Λινέλαιο;

:confused: ... Γιατί παιδί μου δεν διαβάζεις; :)
56% mineral spirits, modified oil 33%, and linseed oil 11%.

Το true oil περιέχει 11% λινέλαιο.
 
Εδώ μπορείτε να δείτε την διαδικασία σε video. Είναι η τελειότερη διαδικασία για το true oil που έχω βρει και με βοήθησε πάρα πολύ στο ξεκίνημα μου.
http://theprojectjunkie.com/guns-firearms-accessories/rifle-stock-refinishing-ruger-1022.html
Και μια που εισαι μαστορας και καλλιτέχνης με δικο σου καναλι στο youtube το επομενο που θα φτιαξεις να το τραβηξεις και να το ανεβασεις!!.shake hands.
 
Μετά από λαϊκή απαίτηση ανοίγω αυτό το θέμα για να μπορούμε να συζητάμε τα πάντα που αφορούν τα ξύλινα μέρη των όπλων μας.

Η ενασχόληση μου με τα ξύλινα μέρη του όπλου ξεκίνησε δειλά όταν αποφάσισα να ξαναβγάλω στο κυνήγι το παλιό πλάγιο Baikal του παππού. Η αναγκαιότητα να μακρύνει το κοντάκι με έβαλε στην διαδικασία να ψάξω πληροφορίες για τα ξύλινα μέρη του όπλου και πιο συγκεκριμένα για αυτό που οι ξένοι αποκαλούν refinishing. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα μου βγει τόσο πάθος και μεράκι για την συγκεκριμένη ενασχόληση. Δεν κοίταγα την ώρα, στο τελείωμα της ημέρας να αποτραβηχτώ στο "εργαστήριο" μου και να περάσω λίγη ώρα παρέα με τα ξύλα, τα λάδια, τα βερνίκια, τα διαβρωτικά, τις μπογιές, τους διαλύτες, τα στεγνωτικά, τα γυαλόχαρτα, τα ντουκόχαρτα κτλ κτλ κτλ.

Παραθέτω μερικές φώτος από την πρώτη μου δουλειά που αφορούσε το όπλο μου αναφέρω παραπάνω.

Πριν...




Περιμένοντας να δράσει το διαβρωτικό ....


Κάτω από την μπογιά εμφανίστηκαν κάποιες δυσάρεσστες εκπλήξεις που είχαν δημιουργήσει τα λάδια λύπανσης των μεταλικών μερών, δυστυχώς δεν έχω τις φωτογραφίες και αναγκάστηκα να κάνω την μέθοδο της λεύκανσης ... wood bleaching. Στην συνέχεια κωλήθηκε και η προέκταση.







Το κοντάκι βάφτηκε και έτυχε περιποίησης με όλη την σειρά της B.Casey και του πασίγνωστου True Oil. Έγιναν αρκετά λαθάκια αλλά στο τέλος ήμουν περίφανος γιατί ήταν η πρώτη μου ενασχόληση και μου άρεσε.

Ωραιο θεμα ψηλε... Μπραβο...
 
Στο τελευταίο κοντάκι του Παναγιώτη που ανέβασα φώτο στις προηγούμενες σελίδες, ακολούθησα μια μέθοδο κάπως αιρετική για το λινέλαιο και δεν το μετάνιωσα. Το αιρετική πάει στο γεγονός που όλοι θέλουν το λινέλαιο να χρησιμοποιείται εξαιρετικά λίγο. Όπως έχω ξαναπεί η λογική του λινελαίου είναι να γίνει όσο βαθύτερος εμποτισμός είναι δυνατόν.

Αφού αφαίρεσα το βερνίκι και το χρώμα (δεν καταλαβαίνω γιατί τα βάφουν ειδικά κάποια σκούρα ξύλα), σιδέρωσα το ξύλο με πολύ ατμό και με βρεγμένη πετσέτα ώστε να επανέλθουν κάποια χτυπηματάκια αλλά και για να αφαιρέσω όση μπογιά δεν είχε βγάλει το διαβρωτικό. Απλώνουμε μια καλά βρεγμένη πετσέτα με νερό πάνω στο ξύλο και έχοντας το σίδερο για τα ρούχα στην δυνατή ένταση με ατμό ακουμπάμε επιπόλαια και κάπως φευγάτα, όχι πολύ ώρα πάνω στο ξύλο, το σίδερο πατώντας ταυτόγχρονα το κουμπί για τον επιπλέον ατμό. Θέλει υπομονή, ακουμπάμε 1-2 δευτερόλεπτα πάνω στην βρεγμένη πετσέτα, σηκώνουμε, ακουμπάμε 1-2 δευτερόλεπτα πάνω στην βρεγμένη πετσέτα κτλ κτλ κτλ. Ελέγχουμε να είναι πάντα η πετσέτα βρεγμένη. Αυτή η μέθοδος κάνει θαύματα και θα εκπλαγείτε όταν δείτε χτυπήματα και βαθουλώματα να εξαφανίζονται και να έρχονται πρόσωπο με το υπόλοιπο ξύλο. Αρκεί να μην είναι τόσο δυνατά τα χτυπήματα που να έχουν κόψει τις ίνες του ξύλου.

Αφού αφήσουμε το ξύλο να στεγνώσει φυσικά, τρίβουμε προσεκτικά με γυαλόχαρτο 180, μετά με 240 και τέλος με 320. Μετά αραιώνουμε 75% (νέφτι πεύκου) - 25% BLO και το ζεσταίνουμε σε καμινέτο λίγο πριν τον βρασμό. Με ένα πινέλο περνάμε για μια ώρα περίπου συνέχεια το ξύλο (εκτός από τις ψάθες) παρατηρώντας που ρουφάει περισσότερο λάδι και συνεχώς βρέχουμε όλη την επιφάνεια. Τις ψάθες πρέπει να να τις σκεπάσετε με χαρτοταινία την οποία έχουμε κόψει με ψαλίδι στο σχήμα τους. Με αυτόν τον τρόπο θα εμποδίσουμε να τρέξει λάδι μέσα σε αυτές.

Μετά από μια ώρα συνεχούς εμποτισμού με το αραιωμένο λάδι, σκουπίζουμε καλά το κοντάκι και το άφηνουμε για μισή ωρίτσα να ξεκουραστεί και να ξεράσει όσο λάδι δεν θέλει. Μετά από μισή ώρα λοιπόν, πολύ καλό σκούπισμα πάλι και κρέμασμα για 3 μέρες μέχρι να στεγνώσει τελείως. Προσέχουμε να χρησιμοποιούμε βαμβακερή φανέλα σε όλα τα σκουπίσματα του ξύλου που να μην αφήνει χνούδια. Το ιδανικό είναι να σκουπίζουμε με γάζα αλλά αυτό δεν είναι πολύ οικονομικό. Δεν κρεμάμε το κοντάκι σε μέρος που να το βλέπει ο ήλιος, προτιμούμε σκιερό μέρος που να αερίζεται. Εγώ για να επισπεύσω το στέγνωμα αγόρασα ένα κινέζικο ανεμιστηράκι των 5€ και το τοποθέτησα κοντά στο ξύλο να το φυσάει όλο το 24ωρο. Επίσης ένα ωραίο κόλπο που βοηθάει στο στέγνωμα είναι να χρησιμοποιήσουμε στεγνωτικό. Στο μαγαζί που θα προμηθευτούμε το BLO μπορούμε να ζητήσουμε στεγνωτικό. Η ποσότητα που θα χρησιμοποιήσουμε είναι 1-2% επί της συνολικής ποσότητας του μίγματος. Εγώ ρίχνω απλά 1-2 σταγόνες, πολύ λιγότερο δηλαδή από την οδηγία του κατασκευαστή, έτσι πιο πολύ για ψυχολογικούς λόγους για να είμαι σίγουρος ότι θα στεγνώσει. Έτσι και αλλιώς το BLO (Boiled Linceed Oil) αυτό το χαρακτηριστικό έχει, στεγνώνει πολύ γρηγορότερα από το απλό λινέλαιο, το οποίο απλό μπορεί και να μην στεγνώσει ποτέ.

Μετά από 3 μέρες, ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε το σφράγισμα των πόρων του ξύλου. Χρησιμοποιώντας αραιωμένο λάδι ( 50-50) ξεκίνάμε υγρό γυαλοχαρτάρισμα με ντουκόχαρτο ν.400. Με μια σύριγγα προσθέτουμε σταγόνες λαδιού όταν δείχνει να στεγνώνει το ντουκόχαρτο και μετά από λίγο θα αρχίσει να σχηματίζεται μια λεπτή λάσπη με την οποία πρέπει να καλύψουμε όλο το κοντάκι (εννοείται εκτός των ψαθών). Κρέμασμα και στέγνωμα για 48 ώρες.

Επανάληψη της διαδικασίας του υγρού γυαλοχαρταρίσματος πάλι με (50-50) λάδι με ντουκόχαρτο ν.600 και στέγνωμα για 48 ώρες. Αυτή την φορά όμως πριν το κρεμάσουμε σκουπίζουμε την λάσπη με ένα πανάκι με κινήσεις που έχουν πάντα την ίδια φορά πιέζοντας πάνω στο ξύλο. Μην ξεχνάτε σκοπός είναι να γεμίσουμε τους πόρους, όχι να αφαιρέσουμε το μείγμα. Για την ακρίβεια ο σκοπός μας δεν είναι να σκουπίσουμε ακριβώς αλλά να πιέσουμε την λάσπη να εισχωρήσει στους πόρους.

Αφού λοιπόν στεγνώσει το κοντάκι ξεκινάμε προσεκτικό το λεπτομερή τρίψιμο με στεγνό ντουκόχαρτο ν.800. ώστε να φύγει η στεγνή λάσπη και να γίνει λείο. Σε αυτό το σημείο δεν τρίβουμε για να βγάλουμε ξύλο γι'αυτό θέλει αργά και απαλά, θέλουμε να αφαιρέσουμε την ξεραμένη λάσπη αλλά να μείνουν οι πόροι κλειστοί.

Συνεχίζουμε το ελαφρύ τρίψιμο με ντουκόχαρτο ν. 1000, 1500, 2000 και στο τέλος κάνουμε ένα υγρό γυαλοχαρτάρισμα με ντουκόχαρτο 2500 και λάδι από το αραιωμένο 50-50. Τρίβουμε ελαφρά βρέχοντας το ντουκόχαρτο με λάδι. Σε αυτό το στάδιο σκοπός δεν είναι η δημιουργία λάσπης όπως στην αρχή αλλά το γυάλισμα. Έτσι και αλλιώς θα δούμε ότι με το 2500 δεν αφαιρείτε ξύλο. Σκουπίζουμε καλά και αφήνουμε ένα 24ωρο να στεγνώσει.

Μετά από 24 ώρες ξεκινάμε τα περάσματα με λάδι, τώρα πλέον δεν ασχολούμαστε ξανά με λείανση και σφραγίσμτατα, από δω και πέρα μόνο λάδι. Ξεκινάμε να περνάμε με 75-25 αναλογία για παράδειγμα 5 χέρια. Μεταξύ του κάθε χεριού αφήνουμε ένα 24ωρο. Μετά άλλα 5 χέρια με αναλογία 50-50 και στο τέλος άλλα 5 χέρια με 25-75. Μεταξύ κάθε χεριού τρίβουμε πολύ απαλά με ένα scotch brite. H διαδικασία περάσματος των χεριών είναι 2-3 σταγόνες από την κάθε μεριά του κοντακιού και τρίψιμο με την παλάμη μας τόσο που να νοιώθουμε το χέρι μας να ζεσταίνεται.

Μετά όρεξη να έχουμε μπορούμε να γυαλίσουμε με αλοιφαδόρο και γυαλιστική κρέμα, να περάσουμε conditioner, κεριά κτλ κτλ κτλ
 
Last edited by a moderator:
Ξέχασα να γράψω παραπάνω ότι μετά το τέλος της διαδικασίας, βγάζουμε την ταινία από τις ψάθες τις οποίες μπορούμε να αναζωογονήσουμε με έναν ψαθολόγο, πολύ δύσκολη δουλειά όμως που απαιτεί εξειδικευμένα εργαλεία. Παίρνουμε μετά μια οδοντόβουρτσα ή ένα πινελάκι ζωγραφικής και αφού στραγγίσουμε πάρα πολύ καλά περνάμε τις ψάθες ένα ή δύο χέρια. Προσοχή, πάρα πολύ καλό στράγγισμα για να μην στομώσει η ψάθα με λάδι.
Επίσης ένα απαραίτητο τρικ είναι η χρησιμοποίηση ενός μικρού κομματιού ξύλου στο οποίο τυλίγουμε το επιθυμητό γυαλόχαρτο και τρίβουμε με αυτό. Υπάρχουν έτοιμα μικρά μπλοκ στο εμπόριο αλλά είναι δύσκολο να βρούμε όλη την γκάμα σε νούμερα.
 
καλησπερα παιδια:) οσοι εχετε κανει καινουργιο κοντακι, και το εχετε περασει λινελαιο, το περασατε μετα με κερι?
Το σκεφτομαι.xm. γιατι μετα δεν μπορεις να ξαναπερασεις λινελαιο....
Η το αφηνουμε οπως ( με λινελαιο) ειναι και το περναμε καθε εξαμηνο/χρονο ενα χερι ακομα.xm.
Τι λετε? εσεις τι εχετε κανει στα κοντακια σας?
 
Φίλε Διονύση κάπου έχεις μπερδευτεί και όχι άδικα αφού όλα αυτά τα φινιρίσματα ξύλου προκαλούν μπέρδεμα. Άκου λοιπόν τι γίνεται. Μην νομίζεις ότι βάζοντας λίγο κερί σε κρέμα ή κηραλοιφή σε ένα πανάκι και τρίβοντας το κοντάκι θα δημιουργηθεί κάποια κρούστα που θα μείνει για μια ζωή. Μετά από λίγο καιρό το κερί θα φύγει, με την χρήση. Αν από την άλλη το κερί δεν φύγει, που δεν υπάρχει περίπτωση αφού είναι τόσο λεπτό το φίλμ που θα δημιουργηθεί πάνω στο όπλο, γιατί θα πρέπει να περάσεις και άλλο χέρι λινέλαιο; Αν δεν φύγει το κερί, δεν υπάρχει λόγος να περαστεί με επιπλέον λινέλαιο το όπλο. Το κερί δες το σαν μια επιπλέον προστασία, όχι σαν κάτι μόνιμο.
 
Εγώ στο δικό μου πάντως δεν θα βάλω κερί, μετά τα λαδώματα θα κάνω ένα τρίψιμο με ψιλή κρέμα που τρίβουν τα αυτοκίνητα και τέλος ...:)

 
Φίλε Διονύση κάπου έχεις μπερδευτεί και όχι άδικα αφού όλα αυτά τα φινιρίσματα ξύλου προκαλούν μπέρδεμα. Άκου λοιπόν τι γίνεται. Μην νομίζεις ότι βάζοντας λίγο κερί σε κρέμα ή κηραλοιφή σε ένα πανάκι και τρίβοντας το κοντάκι θα δημιουργηθεί κάποια κρούστα που θα μείνει για μια ζωή. Μετά από λίγο καιρό το κερί θα φύγει, με την χρήση. Αν από την άλλη το κερί δεν φύγει, που δεν υπάρχει περίπτωση αφού είναι τόσο λεπτό το φίλμ που θα δημιουργηθεί πάνω στο όπλο, γιατί θα πρέπει να περάσεις και άλλο χέρι λινέλαιο; Αν δεν φύγει το κερί, δεν υπάρχει λόγος να περαστεί με επιπλέον λινέλαιο το όπλο. Το κερί δες το σαν μια επιπλέον προστασία, όχι σαν κάτι μόνιμο.

καλημερα φιλε Γιωργο. τελικα, μετα το λινελαιο, τι πρεπει να βαλουμε (γιαλιστικη αλοιφη?-κερι?) ωστε να προστατεψουμε το κοντακι?.xm.
και λογικα, οπως ειπες, δεν θα ειναι μονιμη προστασια...
:)





:)
 
Last edited:
Φίλε Διονύση κάπου έχεις μπερδευτεί και όχι άδικα αφού όλα αυτά τα φινιρίσματα ξύλου προκαλούν μπέρδεμα. Άκου λοιπόν τι γίνεται. Μην νομίζεις ότι βάζοντας λίγο κερί σε κρέμα ή κηραλοιφή σε ένα πανάκι και τρίβοντας το κοντάκι θα δημιουργηθεί κάποια κρούστα που θα μείνει για μια ζωή. Μετά από λίγο καιρό το κερί θα φύγει, με την χρήση. Αν από την άλλη το κερί δεν φύγει, που δεν υπάρχει περίπτωση αφού είναι τόσο λεπτό το φίλμ που θα δημιουργηθεί πάνω στο όπλο, γιατί θα πρέπει να περάσεις και άλλο χέρι λινέλαιο; Αν δεν φύγει το κερί, δεν υπάρχει λόγος να περαστεί με επιπλέον λινέλαιο το όπλο. Το κερί δες το σαν μια επιπλέον προστασία, όχι σαν κάτι μόνιμο.
Το καινούργιο το άρχισες λινελαιο ή θέλεις πρώτα να το δοκιμάσεις;
 
καλημερα φιλε Γιωργο. τελικα, μετα το λινελαιο, τι πρεπει να βαλουμε (γιαλιστικη αλοιφη?-κερι?) ωστε να προστατεψουμε το κοντακι?.xm.
και λογικα, οπως ειπες, δεν θα ειναι μονιμη προστασια...
:)
Είναι καθαρά θέμα γούστου, το κερί εγώ δεν το συμπαθώ, θεωρώ ότι μετά από λίγο καιρό θαμπώνει. Η γυαλιστική αλοιφή δεν προσφέρει προστασία απλά κάνει το τελειωτικό φινίρισμα για να γυαλίσει το κοντάκι το δυνατόν περισσότερο. Μεγαλύτερη προστασία από αυτήν που θα του προσφέρει το λάδι δεν μπορείς να δώσεις. Αυτό ισχύει για φινίρισμα λαδιού, τώρα αν θες μεγαλύτερη προστασία πας αναγκαστικά στο true oil αλλά εκεί δεν μιλάμε για φινίρισμα λαδιού αλλά περισσότερο βερνικιού.
 
Αν ωστόσο θες μια επιπλέον προστασία με κερί, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτό που δείχνει το βίντεο και νομίζω το έχει φέρει ο Καλκαντζακος.:)

 
Last edited by a moderator:
Το καινούργιο το άρχισες λινελαιο ή θέλεις πρώτα να το δοκιμάσεις;
Ε πρώτα να το δοκιμάσω, μπορεί να θέλει λίγο πείραγμα το pitch
 
Αν ωστόσο θες μια επιπλέον προστασία με κερί, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτό που δείχνει το βίντεο και νομίζω το έχει φέρει ο Καλκαντζακος.:)


ευχαριστω για την απαντηση:) ναι, αυτο το κερο, το φερνει ο καλκαντζακος....ειδα στο βιντεο του larry, οτι το βαζει και στις καννες.asking.
εγω εκανα μια κεραλοιφη, με καθαρο μελισσοκερι, και φυσικο νεφτι πευκου....αλλα αφου δεν προσφερει τιποτα το κερι, μαλον θα τα αφησω ετσι οπως ειναι με το λινελαιο....απλα, μετα απο κανα 6μηνο/ χρονο, θα τα περασω ενα χερι λινελαιο...cool.
 
Last edited:
Back
Top