Τοπικές ονομασίες θηραμάτων

Τα κιρκίρια τα λέμε μπέχρους,τα πράσινα τα λέμε γερμάνια...Τις φλυαρόπαπιες μουγκόνισες,τους κουταλάδες παπουτσάρες,τις βαρβάρες θαλασσογέρμανα και τις σαρσέλες της άνοιξης κρινέλια... Λίγο πολύ τα υπόλοιπα παπιά στην Ελλάδα έχουν κοινές ονομασίες

Τωρα να δειτε στη Μεσσηνια πως εχουν τα πραγματα ...... Τα μπεκατσινια τα λεμε τζιγαδια ,τις νερόκοτες λουσινες, τις φαλαρίδες μπαλιες,τα ανηκοντα στην οικογενεια των χαραιδριδων τουρλια ,τα ψαρονια βουρτσελια, τις μπεκάτσες ξυλόκοτες,τα μικρα παπια μασουρακια και θα θυμηθώ και αλλα!

Κορμοράνος =κορασινα
Σιταριθρες= χωματενια γιατί όλο στα φρεσκοσπαρμενα ειναι.
Γερανοι= απλια
Συκοφαγος=κιτρινος
Κεφαλάς = συκοφας
Τσιχλα=σικνα
Κοτσυφας=μαυροσικνα
αλλιώς χειμώνια!
Χειμωνια λέμε και μεις ένα είδος μου διαφεύγει ποιο?

Και στην Κεφαλλονιά ψημούδια:):)
ψημοτρυγονα κ ψωμοτρυγονα...sarcastic.
Μπεκατσα-ξυλοκοτα,Φλωρος-ατσαραντος,Τσονι-σπιγγος,σουσουραδα-κωλοσουσα,κοκκινολαιμης-τσιπουρογιαννης,καλογερος-στεφανουδα,ψαρονι-τσιρονι,δεντροτσιχλα-καλαμοτσιχλα,συκοφαγος-συκολογος,τσαλαπετεινος-πετειναρι..
Θυμισου κ εσυ τιποτα αλλο...sarcastic.

o_O
Όταν σε πήγαινα για κάναβοκακκαρα έκανες την πάπια, τώρα που έμαθες τα μέρη το παίζεις ιστορία.. .love.
:oops:....καλά που με γνώρισες και έκανες κάνα κυνήγι της προκοπής γιατί όλο στην λουσίνα και στους καψοράχους ήσουνα, γατάκι.....my man.

Κορμοράνος =κορασινα
Σιταριθρες= χωματενια γιατί όλο στα φρεσκοσπαρμενα ειναι.
Γερανοι= απλια
Συκοφαγος=κιτρινος
Κεφαλάς = συκοφας
Τσιχλα=σικνα
Κοτσυφας=μαυροσικνα

Χειμωνια λέμε και μεις ένα είδος μου διαφεύγει ποιο?
Τα ψαρόνια λέμε εδώ κατω έτσι..δεν ξέρω για άλλο είδος..για ρώτα στο νησί..

ψημοτρυγονα κ ψωμοτρυγονα...sarcastic.
Μπεκατσα-ξυλοκοτα,Φλωρος-ατσαραντος,Τσονι-σπιγγος,σουσουραδα-κωλοσουσα,κοκκινολαιμης-τσιπουρογιαννης,καλογερος-στεφανουδα,ψαρονι-τσιρονι,δεντροτσιχλα-καλαμοτσιχλα,συκοφαγος-συκολογος,τσαλαπετεινος-πετειναρι..
Θυμισου κ εσυ τιποτα αλλο...sarcastic.
Πως τα ξέρω εγώ! η σουσουραδα είναι η γκρίζα και η κίτρινη σουσουραδα-μαρτιακους, τα ψαρονια-σβοριτζα και μαλον την συταρίθρα-τσιρο που πάντα εμφανίζονται με γρεο και σε κοπάδια τον Οκτώβρη και μου αρέσει γιατί τα βάζω ατρέσο.my man.
στα υπόλοιπα έτσι ακριβώς;);)

Μπεκάτσα - Ξυλόκοτα
Ψαρώνι - Στρούνος
Τσίχλα - Κίχλα
Κότσιφας - Μαύρος η Κερομίτης
Συταρίθρα - Τουρλουρά η Τουρλίδες
Τσικνιάς - Γλαρόνι
Συκοφάγος - Φλώρος
Γερακότσιχλα - Σταρόκιχλα
Κοκκινότσιχλα - Κοκινοφτερούδες
Πετρίτης - Τραχηλάρις
Γεράκι - Μαυρογέρακο
Σπουργίτη - Σπούγγος
Κοκκινολαίμης - Ρούβελας
Γλάρος - Κάονας
Αετομάχος _ Καράκαλος
Μελισουργος - Χελιμουργός
Τσαλαπετεινός - Γουζιός
Σουσουράδα - Κολοσούσα
και οι Φάσσες οι γνωστές Ουκρανέζες Π****νες .kiss me.

Last edited:
Back