Τα πρώτα βήματα

Γιωργο σε ευχαριστω πολυ... Πολυ χρησιμες οι παρατηρησεις σου κ ειναι μεσα σε λιγες γραμμες ολα αυτα που εχω στο μυαλο μου...
 
Δηλαδή προτείνετε στις πρώτες επαφές με θηράματα, τα θηράματα να πετάνε και να φεύγουν; Είναι σωστό να τα δένουμε για να μην τα χάνουμε; Αυτό που κάναμε κάποτε και τους ψαλιδίζαμε τα φτερά, ήταν λάθος;
 
Γιωργο σε ευχαριστω πολυ... Πολυ χρησιμες οι παρατηρησεις σου κ ειναι μεσα σε λιγες γραμμες ολα αυτα που εχω στο μυαλο μου...
Αρι με τα ημερα ορτυκια κινδυνευεις να κάνεις σοβαρά λάθη.
Δεν είσαι επαγγελματίας εκπαιδευτής, ούτε καν έμπειρος ερασιτέχνης φαντάζομαι.
Περίμενε το Σεπτέμβρη και τότε η εμπειρία από ένα άγριο δεν θα συγκρίνεται με δέκα ημερα.
Μην κάνεις τα λάθη που κάναμε όλοι, λίγο υπομονή.
Μάθε την υπακοη και απορτ και περίμενε το αγριο θηραμα. Τότε το σκυλί θα είναι πιο ώριμο να δεχτεί τα κυνηγετικα ερέθισματα.
 
Δηλαδή προτείνετε στις πρώτες επαφές με θηράματα, τα θηράματα να πετάνε και να φεύγουν; Είναι σωστό να τα δένουμε για να μην τα χάνουμε; Αυτό που κάναμε κάποτε και τους ψαλιδίζαμε τα φτερά, ήταν λάθος;

Για εμένα είναι καλύτερο ο σκύλος να το πω πολύ απλοϊκά να καταλάβει ότι αυτό που μύρισα ωχ έφυγε το πίεσα...την επόμενη θα είμαι πιο επιφυλακτικός ή ακόμα και πιο ορμητικός για να μην προλάβει να μου φύγει!Όσες φορές όμως και να όρμηξα ποτέ δεν τα κατάφερα..ενώ όσες περίμενα τον Άρη να πλησιάσει κάτι καταφέραμε!Ενώ με τα ήμερα υπάρχει το ενδεχόμενο του ορμάω=πιάνω=ευχαρίστηση=φέρμα ανύπαρκτη!Ακριβώς για να μην τα χάσουμε καταφεύγουμε στο δέσιμο ή στο ψαλιδισμα αλλά περισσότερο κακό κάνουν παρά καλό αυτά τα τεχνάσματα!

Αρι με τα ημερα ορτυκια κινδυνευεις να κάνεις σοβαρά λάθη.
Δεν είσαι επαγγελματίας εκπαιδευτής, ούτε καν έμπειρος ερασιτέχνης φαντάζομαι.
Περίμενε το Σεπτέμβρη και τότε η εμπειρία από ένα άγριο δεν θα συγκρίνεται με δέκα ημερα.
Μην κάνεις τα λάθη που κάναμε όλοι, λίγο υπομονή.
Μάθε την υπακοη και απορτ και περίμενε το αγριο θηραμα. Τότε το σκυλί θα είναι πιο ώριμο να δεχτεί τα κυνηγετικα ερέθισματα.

Τα ιταλικά ορτύκια κάνουν για εκπαίδευση,σίγουρα καλό θα είναι και εμείς να έχουμε μια εμπειρία!Επίσης σίγουρα καλό θα είναι να ξέρουμε ότι θα πετάξουν,όπως τα περισσότερα ιταλικά(εγώ ποτέ δεν είχα πρόβλημα)!Σε καμία περίπτωση το άγριο θήραμα δεν μπορεί να συγκριθεί με το ήμερο ότι και να λέμε,η αναλογία ίσως να μην είναι 1 με 10 να είναι 1 με 100!Το κακό είναι πως δεν έχουμε την πολυτέλεια του άγριου...για αυτό και κάποια σενάρια κυνηγίου κάποιες φορές,υπό προυποθέσεις,βοηθούν!Συνήθως τα ήμερα χρησιμοποιούνται και στο να διορθώσουμε κάποια λάθη!
 
Το κακό είναι πως δεν έχουμε την πολυτέλεια του άγριου...
O Aρις ειναι διπλα σε περιοχες περασματων.Ειναι σιγουρο οτι σεπτ/οκτωβρη θαχει τις ευκαιριες του.
Εγω επιμενω να μην ρισκαρει αφου ειναι μεσα στα θηραματα.
 
Άρη για εμένα το καλύτερο στην ηλικία της σκύλας είναι καταπέλτης και περιστεράκι ή δεκαοχτούρα .Αν έχεις την πολυτέλεια να βρεις κάποιον καταπέλτη ξεκίνα με αυτο .Το βασικό που πρέπει να μάθει είναι ότι δεν μπορεί να το πιάσει το θήραμα όσο και να πλησιάσει και όσο και να τρέξει.Οπότε εφόσον φερμάρει το πτηνό που είναι στο καταπέλτη και το αφήσεις αστην να τρέξει όσο μπορεί να καταλάβει ότι είναι δώρο άδωρων,το ίδιο και αν δεν το φερμάρει αστην να το κυνηγήσει .Το ορτύκι είναι λίγο ρίσκο όχι πως θα χαλάσει ο κόσμος άμα πάει κάτι στραβά
Αν και το γνωρίζεις πιστεύω ότι και από τα δυο να επιχειρήσεις τοποθέτησε την σκύλα κόντρα στον αέρα :)
 
Καλημέρα και χρόνια πολλά.
Για να δεις αντιδράσεις... δηλαδή για να τσεκάρεις. Ας αφήσουμε τα περί φέρμας και στητών ορτυκιών σε πρώτη φάση. Αυτό καθ' αυτό το τσεκάρισμα, ο έλεγχος για να δούμε ΑΝ ο σκύλος μας "το κάνει" (το οτιδήποτε) είναι κακό. Όλα τα θέματα που αφορούν την κυνηγητική εκπαίδευση πρέπει να έχουν μία αλληλουχία έτσι που το ένα στάδιο να φέρνει το άλλο με μία φυσικότητα σαν να ήταν η επέκταση της ίδιας πράξης (εντολής). Εδώ κολλάει αυτό που είπε ο Γιώργος: "Εσύ ξέρεις καλύτερα την σκυλίτσα οπότε να κρίνεις αν πρέπει ή όχι" Ποτέ δεν πρέπει να κάνουμε κάτι για να δούμε τι θα κάνει ο σκύλος μας, αλλά θα το κάνουμε όταν είναι έτοιμος για αυτό. Π.χ. όταν ο σκύλος μάθει το Κάτσε δεν πρέπει να τον τσεκάρουμε αν θα κάνει κάτσε και στα 10μ. γιατί αν δεν το κάνει ή θα πρέπει να τον τιμωρήσουμε ή να αρχίσουμε τις διορθώσεις, με άλλα λόγια διακινδυνεύουμε να "κάψουμε" μια εντολή. Θα πρέπει να ακολουθήσουμε τα βήματα: κάτσε (με λουρί), κάτσε (χωρίς λουρί), βαδίζουμε κάτσε (με λουρί), κάτσε (χωρίς λουρί), κάτσε και εμείς απομακρυνόμαστε ένα βήμα, κάτσε και εμείς απομακρυνόμαστε δύο και μετά 3, 5, 7, 10, βήματα. Κάτσε και κάνουμε τεταρτημόρια, ημικύκλια, κύκλους γύρο του. Και τέλος από απόσταση 2-3μ λέμε κάτσε και μάλιστα σε μία στιγμή που στρίβει προς εμάς. Αυτό θα πει αλληλουχία... δεν τσεκάρω, διδάσκω. Δεν θέλω να βλέπω αντιδράσεις αλλά εκτελέσεις εντολών μου ή φυσική εξέλιξη των ασκήσεων.
Αν σκυλίτσα σου είναι πλήρως εκπαιδευμένη στην βασική υπακοή, δηλαδή αν εκτελεί, αυτές τις 4-5 εντολές 8 με 9 φορές στις 10. Αν έχεις επιτύχει μια στρωτή (σε βάθος και πλάτος) έρευνα, σε διάφορα τοπία (κάμπο, πλαγιές, πέτρα, ρουμάνια κλπ). Ναι είναι η ώρα να τελειώνεις την εκπαίδευση και όποια πιθανή διόρθωση στην φέρμα.
Αν ζούσες σε περιοχή με πολλά θηράματα, θα μπορούσες να την εκπαιδεύσεις και να της ρυθμίσεις την έρευνα πάνω στα άγρια πουλιά. Το να της δείξεις ένα ήμερο, έτσι ξεκάρφωτα, μόνο την δική σου αδημονία θα ικανοποιήσεις. Σημείωσε πως αν η κουτάβα δεν ελέγχετε πλήρως με κάτσε ή στοπ το ορτύκι θα το κυνηγήσει θα το σηκώσει 2-3 φορές, αυτό θα κουραστεί και στο τέλος θα το πιάσει. Καλύτερα να χρησιμοποιείς περιστέρια που ξαναγυρνάνε σε περιστερώνα, πετάνε δυνατά, δεν πιάνονται, αν γίνει και κάποιο λάθος δεν είναι θηρεύσιμο είδος, οπότε δεν θα κλειδώσει σε κάποιο λάθος.
Εσύ αποφασίζεις.
Καλή Ανάσταση
 
Καλύτερα να χρησιμοποιείς περιστέρια που ξαναγυρνάνε σε περιστερώνα, πετάνε δυνατά, δεν πιάνονται, αν γίνει και κάποιο λάθος δεν είναι θηρεύσιμο είδος, οπότε δεν θα κλειδώσει σε κάποιο λάθος.
Εσύ αποφασίζεις.
Καλή Ανάσταση

Συμφωνώ με αυτό για αυτό και το έγραψα πολλές φορές να εξασφαλίσουμε ότι το ορτύκι θα είναι ''καλό''!Με τα περιστέρια αν χρησιμοποιήσουμε καταπέλτη έχει για εμένα το αρνητικό ότι ο καταπέλτης μυρίζει πολύ και από εμάς(τον προτιμώ μόνο για διορθώσεις)...επίσης αν το βάλουμε χωρίς καταπέλτη με την μέθοδο Dizzy πάλι αν δεν ξέρουμε καλά και το πως να το τοποθετήσουμε μπορεί και να μην ξυπνήσει αρα για εμένα και αυτό εμπεριέχει κινδύνους(αν πάμε τον σκύλο χωρίς λουρί),όχι ότι με το ιταλικό είμαστε σίγουροι!Το περιστέρι βέβαια έχει το καλό ότι δεν έιναι θήραμα οπότε και λάθος να γίνει...έχεις εναλλακτική!
 
Last edited:
Πολυ χρησιμες οι παρατηρησεις ολων κ ευχαριστουμε που τις μοιραζεστε μαζι μας γιατι εκτος απο μενα, ειναι θεματα που αφορουν κ πολλους αλλους κυνηγων οι περισσοτεροι εκ των οποιων εχουν μια δικη τους γνωμη, συνηθως λανθασμενη κ την αναπαραγουν...
Εννοειτε πως σε καθε περιπτωση πρεπει να εχουμε εξασφαλισει οτι το θηραμα θα πεταξει κ δεν θα προλαβει ο σκυλος να το αρπαξει...
Για το μονο που δεν ανησυχω ειναι για το αν θα συναντησει ο σκυλος αγριο θηραμα. Αν εγω ειμαι καλα, θα συναντησει κ μαλιστα αρκετα...
Απο την αλλη μεχρι τοτε, δεν πρεπει περα απο τις βολτες να νιωσει κ μια εντονη μυρωδια ισως για να ερεθισουμε τα ενστικτα του περα απο την οποια δικη μας αγωνια για να το δουμε να φερμαρει η οτιδηποτε αλλο?
Μακαρι να υπηρχαν αγρια θηραματα για να μπορεσω να του δειξω στο μεσοδιαστημα αλλα δυστυχως δεν εχουμε...
 
Υπακοη, κοινωνικοποιηση και επαφή με τη φύση :αυτά χρειάζεται το κουτάβι ως το Σεπτέμβρη.
Υπομονή και κανένα ωραίο κορίτσι :αυτό χρειάζεται το αφεντικό του κουταβιου.
 
Φόρα τις Νεοπρέν και πήγαινε την στην Γιάλοβα να κοινωνικοποιηθεί με τα μπατακόνερα. Πάρε και αυτά τα μαραφέτια που τις πετάς και ξεκίνα την τις βουτιές. Μην σου πω να βγάλεις και έναν πράσινο από τον καταψύκτη....sarcastic.
Εκτός και αν κάνεις στροφή στην ποιότητα και μου αρχίσεις τα ορτυκάκια και τις μπεκάτσες ... .guitar.
 
  • Like
Reactions: jnp
Την τεταρτη μς το καλο θα ποσταρο ενα παλαιότερο μου αρθρο που δημοσίευσα πθο παλιά.
Ίσως καποιοι το βρουν χρήσιμο.
Δεν εχω προσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστη πριν την τεταρτη
 
Απο την αλλη μεχρι τοτε, δεν πρεπει περα απο τις βολτες να νιωσει κ μια εντονη μυρωδια ισως για να ερεθισουμε τα ενστικτα του περα απο την οποια δικη μας αγωνια για να το δουμε να φερμαρει η οτιδηποτε αλλο?
Σε καμία περίπτωση δεν ερεθίζουμε με ένα (άντε και 5) ορτυκάκια εκτροφής τα ένστικτα φέρμας ενός σκύλου. Αν τα έχει θα τα δείξει οποτεδήποτε.
Και για να γίνω απόλυτα κατανοητός: αν ζούσα κοντά σε πεδινές, θα έβγαζα το κουτάβι για εκπαίδευση έρευνας (αφού θα ήταν έτοιμο) στον τόπο με τις πέρδικες. Να πέφτει σε 8-10 ζευγάρια στην κάθε του έξοδο. Το να βάλω ένα δύο ορτικάκια δεν θα κερδίσω τίποτα.
 
Δυστυχώς ή ευτυχώς ότι αφορά την εκπαίδευση των σκύλων(κυνηγετική,υπακοή,άμυνας κλπ κλπ) είναι σχετικό!Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι κανόνες κάποιοι άξονες πάνω στους οποίους κινείσαι αλλά μεγάλη βαρύτητα έχει ο χαρακτήρας και η νοοτροπία του κάθε ζώου!Τι εννοώ;;;Όλα προσαρμόζονται στον εκάστοτε χατρακτήρα του ζώου!Συμφωνώ με τον κύριο Γιάννη ότι 1,5,10 ορτύκια στητά δεν κάνουν τίποτα σε ένα σκύλο σε αντίθεση με την δυνατότητα να είμαστε μέσα στις πεδινές!Όμως και σε αυτή την περίπτωση πρέπει κάποιος να ξέρει να το διαχειριστεί!Θα προτιμούσα να βρίσκω με ένα κουτάβι λιγότερα πουλιά από αυτά που προανέφερε ο κύριος Γιάννης και θα εξηγήσω τι εννοώ!Σίγουρα η συχνή επαφή με τα θηράματα τονώνει τα ένστικτα του σκύλου,τον μπριζώνει να το πούμε λαικά του αυξάνει την ένταση!Τα πολλά πουλιά όμως ελλοχεύουν και κάποιους κινδύνους σε κουτάβια...επειδή θα είναι εκπαίδευση και δεν θα ολοκληρώνεται η κυνηγετική φάση...λόγω της συχνής επαφής(μόνο σε τέτοια περίπτωση αναφέρομαι) με πολύ θήραμα μπορεί το κουτάβι να αρχίσει να ''παίζει' ή να αρχίσει να γίνεται εξαιρετικά επιφυλακτικό με σπασμωδική έρευνα,αν κιόλας τα μαθήματα γίνονται σε ίδια χωράφια!Ένας φίλος σε παρόμοια περίπτωση με του Άρη έπεσε σε πέρασμα ορτυκιών με το χρονιάρικο πόιντερ του(τότε πανηγυρίζαμε τι τυχεροί που είμαστε πάμε όσο πιο συχνά μπορούμε θα γίνει αστέρι)...πολλά χρόνια πριν τότε δεν σκαμπάζαμε γρι!Το βγάζαμε όσο περισσότερο μπορούσαμε...στην αρχή τα ξεσήκωνε μετά άρχισε τις φέρμες και γενικά ο σκύλος είχε τρελαθεί(10-15 ορτύκια σε κάθε έξοδο)!Μετά από ένα μήνα αφού είχε σηκώσει πολλά περισσότερα από 100 πουλιά...στην αρχή αφερμάριστα μετά με φέρμα αλλά δεν μας δεχόταν και στα τελειώματα άρχισε να συνεργάζεται(με εκπαίδευση)κανένα τουφεκισμένο ορτύκι...ο σκύλος με το που κατέβαινε από το αυτοκίνητο ήταν σε φέρμα από το λουρί..τον έλυνες και πήγαινε όλο το χωράφι πονταροντας..σταματούσε συνέχεια..μετά πάλι πόντα χωρίς να έχει βρει πουλιά την συγκεκριμένη στιγμή,αυτό ν αγίνεται για όση ώρα τον ειχαμε στο χωράφι 1-2-3 ώρες!Για να ξεκολλήσει μας πήρε πάρα πολύ καιρός...μα πάρα πολύς!Να τον βάζουμε σε χωράφια που ξέραμε ότι δεν έχει πουλιά να τον βάζουμε με σκύλο που ξέραμε πως δεν κάνει συναίνεση οπότε να μην συναινεί στα συχνά σταματήματα του πρώτου,τέλοσπάντων ο σκύλος αυτή την στιγμή είναι μια χαρά κυνηγόσκυλο αλλά μετά από πολύ κόπο την συγκεκριμένη περίοδο!Τι θέλω να πω με όλο αυτό...αυτο που είπα στην αρχή και τόνισε και ο κύριος Γιάννης ότι εσύ ξέρεις την σκύλα εσύ γνωρίζεις καλύτερα τι πρέπει και πως,εσύ ξέρεις αν μπορείς να διαχειριστείς πολλά θηράματα σε κουτάβι,εσύ γνωρίζεις(περισσότερο από εμας τουλαχιστον) αν η σκύλα θα μπορεί να διαχειριστεί πολλά πουλιά ή τουλάχιστον να έχεις μιά ιδέα!Για αυτό και ο κύριος Γιάννης αναφέρει την αλληλουχία...ο καθένας που γνωρίζει ζει και ασχολείται με το σκυλί του γνωρίζει ή πρέπει να γνωρίζει ή πρέπει να βλέπει-προβλέπει πιο είναι το επόμενο βήμα της αλληλουχίας...!Όλα αυτά τα λέμε και τα αναφέρουμε όχι για χάρη εντυπωσιασμού,ούτε για εφέ,ούτε από εξυπνάδα τα λέμε για να μπορεί ο καθένας να απολαμβάνει την έξοδο με τον σκύλο του στο έπακρο(Το λέω γιατί έχω ακούσει από πολλούς ναι καλά τα λέει αυτά για να το παίξει έξυπνος και δήθεν ότι ξέρει,δεν ξέρω προσπαθώ να μάθω για αυτό και τα λέω)!
Υπομονή και κανένα ωραίο κορίτσι :αυτό χρειάζεται το αφεντικό του κουταβιου.
Όσο για το ωραίο κορίτσι...μια χαρά το είδαμε το κορίτσι στην έκθεση είναι υπερκαλυμμένος από αυτή την πλευρά!

Άντε πάμε και στην εκκλησία και τα υπόλοιπα από αύριο--μεθαύριο να χψνέψουμε κιόλας!Καλή ανάσταση σε όλους!
 
Εχει μπεκατσινια οσο κραταει νερα ο τοπος.
Ελαχιστα πλεον...Παλιοτερα εμεναν κ μερικα τοπιαρικα... Απο Αυγουστο παλι που ξαναξεκινουν τα πρωτα περασματα...;)
Βεβαια δεν ξερω κατα ποσον θα ηταν σωστο να ξεκινησει σε μπεκατσινια ενα απειρο κουταβι... Ειναι ενα πολυ δυσκολο θηραμα για το σκυλο φερμας, συν ολες τις υπολοιπες μυρωδιες του βαλτου που το μπερδευουν αρκετα...
 
Συμφωνώ για τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργήσουν τα πολλά πουλιά όταν, ιδίως, δεν τουφεκιούνται. Στο παράδειγμά μου δεν αναφέρομαι για όλα τα εκπαιδευτικά αλλά για τις πρώτες εξόδους και τις πρώτες φέρμες.
Όσα αφορούν, Γιώργο, τα περί εντυπωσιασμού - εφέ - εξυπνάδων κλπ. βγάλε τα από το σκεπτικό σου. Θα φθαρείς. Όποιος γνωρίζει κάτι και θέλει να το μοιραστεί με άλλους, ένα πράγμα μόνο θα πρέπει να έχει στο μυαλό του, να είναι έτοιμος για κριτική ή σχολιασμό οπότε θα πρέπει να είναι σε θέση να τεκμηριώσει την άποψή του.
 
Ειναι ενα αρθρο που δημοσιευσα σε κυπριακο φορουμ το 2013.
Πολυς κοσμος το χε βρει βοηθητικο, γιαυτο το βαζω και εδω, γιατι ισως βοηθησει καποιο συναδελφο.
Ουτε ξερολας ειμαι ουτε αλανθαστος ουτε εκπαιδευτης επαγγελματιας

Απλα πολλα παιδια με βοηθησαν εδω με δικες μου αποριες οποταν εαν τους βοηθησω και γω, θα νιωθω ομορφα.


Καλημερα

Βλέπω οτι πολλα παιδια εχουν το προβλημα με την σταθεροποιηση της φερμας, και δυστυχως πολλοι απελπιζονται, αφηνοντας σκυλια αξιολογα στο τελος να καταληγουν ξεσηκωτες αντι δεικτες, και να αλλαζουν καποια στιγμη χερια, γιατι ξεσηκωνουν το θηραμα, και δεν μπορει να το καρπωθει ο ιδιοκτητης τους.

Ας ξεκινησουμε απο τα βασικα.

Α. Η φερμα ειναι ΕΝΣΤΙΚΤΟ και δεν διδασκεται.
Οπως και ολα τα ενστικτα, υπαρχει ενφυτο και ΕΑΝ δωθουν τα καταλληλα ερεθισματα, καποια στιγμη θα εκδηλωθει απο μονη της.
Ομως αυτο το ενστικτο χρειαζεται καλιεργεια και αναπτυξη σε καποια σκυλια, ακριβως γιατι πρεπει να χαλιναγωγηθει προς την σωστη κατευθυνση.Ο λογος που καποια σκυλια την εκδηλωνουν αμεσα, σωστα και νωριτερα, η αλλα πιο αργα και ελαχιστα, η μετρια ειναι διαιρουμενος σε δυο κατευθυνσεις. Πρωτον ο χαρακτηρας του ζωου( υπερβολικο παθος - ζηλος - νευρικο - αποφασιστικο κλπ) και δευτερον οι δικοι μας χειρισμοι.

Με την εκπαιδευση δουλευουμε προσ την σωστη κατευθυνση και αυτη διαφοροποιειται αναλογως του χαρακτηρα του ζωου.
Τους δικους μας χειρισμους ομως, πρεπει να τους κουμανταρουμε μονοι μας, προς το σωστο και αυτο ειναι που ειναι το πιο δυσκολο, διοτι θα αφησουμε σκοπιμα θηραματα να φυγουν, θα πρεπει να κανουμε υπομονη κατα την εκπαιδευση και θα πρεπει να στερηθουμε, χρονο, χρημα και υπνο για να δωσουμε ερεθισματα


ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Κατα τους περιπατους μας και το παιγνιδι με το 2 μηνων και πανω σκυλακι μας, θα δουμε οτι αντιδρα και κοντοστεκετε σε διαφορα ερεθισματα, απο κινησεις . πχ πεταλουδες, αλιζαβρες, πουλακια κλπ.
Αυτο ειναι κατι που θελουμε και που μας ευχαριστει, και ειναι η πρωτη εκδηλωση του ενστικτου( προσοχη ΟΠΤΙΚΑ οχι ΟΣΦΡΗΤΙΚΑ)

Εδω κανω μιαν παρενθεση οτι η φερμα μπορει να εκδηλωθει και με τους διο τροπους, τοσο οπτικα, οσο και οσφρητικα, η σωστη ομως εφαρμογη της ειναι μονο οσφρητικα, γιαυτο και καθως μεγαλωνει το σκυλακι, ειδικα μετα τους 6 μηνες, ΠΟΤΕ δεν καλιεργουμε ΣΚΟΠΙΜΑ την οπτικη φερμα( βλεπε καλαμι ψαρεματος με ποδι λαγου - φτερο πουλιου - ορτυκια εκτροφης ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙ κλπ) ( ΕΚΤΟς ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗς ΛΑΘΩΝ ΣΕ ΣΚΥΛΙΑ ΠΟΥ ΕΜΑΘΑΝ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΧΡΙ 18 ΜΗΝΩΝ ΣΥΝΗΘΩΣ)

Οταν το σκυλακι γινει 4 μηνων, τοτε κανουμε 2 φορες την εβδομαδα, σε διαστημα 3 ημερων,για δυο βδομαδες και σε χρονο οσο απαιτουν 3 επναληψεις ( δηλαδη πχ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΓΙΑ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ, ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ)...........την χρηση ενος καλαμιου ψαρεματος, με μια μισινα, πιο κοντη απο το μηκος του καλαμιου.
Πριν ξεκινησουμε φροντιζουμε το κουταβι να εχει παιξει αρκετα και να εχει ‘’ποκατσει’’ η ενεργεια του για κανενα 10 λεπτο.
Κρατουμε ψηλα το καλαμι και ριχνουμε στα δεξια μας το φτερο, περιπου στα 3-4 μετρα....αυτο θα τρεξει να το παρει...αμεσως το ξαναριχνουμε στααριστερα...αυτο θα γινει αρκετες φορες, μεχρι που θα καταλαβει οτι δεν μπορει να το παρει και θα δουμε οτι ακινητοποιειται.
Οταν γινει αυτο πλεον κανουμε τρεις επαναληψεις, δεξια και αριστερα, και καθε φορα φροντιζουμε να το ηρεμουμε και να το χαιδευουμε λεγοντας μπραβο.
Αυτη ειναι η πρωτη εκδηλωση μιας σωστης ΟΠΤΙΚΗΣ φερμας.
Τελειωνοντας το περνουμε αγκαλια, το χαιδευουμε, το παιζουμε και το παμε στο κλουβι του οπου θα φαει και θα ξεκουραστει.
ΕΑΝ ΤΟ ΚΟΥΤΑΒΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΑΥΤΕΣ ΒΔΟΜΑΔΕΣ ΔΕΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΗΝ ΦΕΡΜΑ ΑΛΛΑ ΤΡΕΧΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ, ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕΑΦΗΣΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΦΤΕΡΟ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ, ΣΤΑΜΑΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΕΝΤΕΛΩΣ, ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΑ ΝΕΥΡΙΚΟ ΚΟΥΤΑΒΑΚΙ ΚΑΙ ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΑΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Αυτο ειναι η εκπαιδευση ‘’εντολης ακινησιας’’ την οποια προσωπικα μαθαινω παντα σε ολα τα σκυλια , ειτε πετυχει με το καλαμι, ειτε οχι.

Θα χρειαστουμε ενα σχοινι, και ενα ακινητο σταθερο σημειο σε υψος, με οριζοντια θεση, οπως π.χ ενα κλωνι απο ενα δεντρο στην αυλη, μια σωληνα απο την καλυφη μιας κληματαριας κλπ.
Στην μια ακρη κανουμε μια σταθερη θηλια, και στο αλλο βαζουμε ενα ανοιγομενο χαλκα.
Ριχνουμε το σχοινι πανω απο το κλωνι – σωληνα και πρεπει να φτανουν και οι δυο ακρες λιγο πριν το εδαφος, .....περναμε το χαλκα απο την υποδοχη στο λουρακι που φοραει το κουταβι στο λαιμο( οχι το κολανακι για τα τζιβιτζια) και την θηλια την περναμε απο τα πισω ποδια , στο υψος του ισχιου, δηλαδη μπροστα απο τα μερια του ζωου και πιο πισω απο την ουρα.
Ετσι εχουμε δεμενο το ζωο, μπρος και πισω, απο ενα σχοινι που ειναι περασμενο στο κλωνι – σωληνα.
Το κουταβακι θα θελει να παει δεξια - αριστερα.....εμεις το σηκωνουμε στον αερα και το κατεβαζουμε ακινητο, σε ορθια θεση, λεγοντας την εντολη, ΟΠ.
Χαλαρωνουμε το σχοινι και αυτο παει να τρεξει....επαναλαμβανουμε, μεχρι να μεινει σταθερο. Αφου χαλαρωσουμε το σχοινι.οταν γινει αυτο τοτε λεμε πολλα μπραβο,και αφου μενει ετσι, το ελευθερονουμε και παμε για παιγνιδι.
Οταν η ασκηση αυτη πετυχαινει και το σκυλακι βαζοντας στο οπ ακινητοποιειται, και μενει εκει. Τοτε....συνεχιζουμε την ασκηση ,ακριβως οπως στην αρχη αλλα με ενα πολυ πιο κοντο σχοινι, το οποιο κραταμε εμεις στην μεση, με το ζωο ,δεμενο οπως πριν , καθως βαδιζουμε.
ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΔΗΛΑΔΗ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΟΤΥΜΕ ΤΟ ΚΛΩΝΙ – ΣΩΛΗΝΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΡΜΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ.
Βαδιζουμε παρεα με το σκυλακι με το σχοινι ετοιμο για να το ακινητοποιησουμε....ξαφνικα λεμε ΟΠ και σταμα τουμε το σκυλακι και το βαδισμα, κρατωντας το ακινητο σε ορθια θεση, ασκωντας δυναμη προς τα πανω, ωστε να μενει ακινητο.
Με την επαναληψει, σε μια βδομαδα, θα μενει ακινητο μονο με το ΟΠ, χωρις να χρειαζεται να το συγκρατουμε με το σχοινι.
Ακολουθως αφηνουμε εντελως το σχοινι και ο περιπατος μας θα γινεται με ενα πιο μακρυ , συνηθισμενο λουρι.........λεγοντας το ΟΠ το σκυλακι θα πρεπει να μενει ακινητο, εντελως.....αλλιως ξαναγυρναμε στο σχοινι , μεχρι να το πετυχουμε.

Η τελειοποιηση της ασκησης γινεται οταν το κουταβι , τρεχει εντελως ελευθερο και με την εντολη ΟΠ σταματαει ακινητο και σταθεροποιειτε, μεχρι να του πουμε εμεις να συνεχισει.
Ο σκοπος της εντολης αυτης ειναι να εφαρμοστει ειτε στην καθημερινοτητα, οταν θελουμε να το σταματησουμε αμεσα, πχ φολα, διασταυρωση δρομου, συναντηση με κουφη.........αλλα κυριως για την σταθεροποιηση της φερμας, οταν εχουμε ενα κουταβι που ορμα.
Οταν το κουταβι ορμησει και δωσουμε την εντολη ΟΠ, τοτε σταματαει αμεσως. Εαν ομως συνεχισει, ΤΟΤΕ μπορουμε να το τιμωρησουμε, με ασφαλεια, αφου αυτο ξερει οτι τιμωρειται για ανυπακοη εντολης και οχι για το θηραμα.Ετσι δεν δικαινδυνευουμε να συνδεσει την τιμωρια λανθασμενα με το θηραμα και να διμηουργησουμε προβληματα στην σχεση κουταβιου – θηραματος.
Οταν μαθει σωστα την εντολη ΟΠ........τοτε θα χρησιμοποιησουμε ενα θηραμα εκτροφειου, το οποιο χωνουμε καπου και αφου εχει παιξει το κουταβι, το οδηγουμε προς αυτο, με ενα μακρυ 10 μετρο σχοινι,με τον αερα κοντρα.Σκοπος ειναι να εντοπισει το θηραμα. Χωρις βα το βλεπει.Εαν το ξεπεταξει , και το τρεξει, δεν κανουμε τιποτε.....μετα απο αρκετα ξεσηκωματα, θα καταλαβει οτι δεν μπορει να το πιασει και θα φερμαρει.
Εαν φερμαρει, για μερικα δευτερολεπτα και παει να μουνταρει, λεμε ΟΠ και το σταθεροποιουμε ,ε το σχοινι και την εντολη, ηρεμοντας το και επιβαλλοντας της εφαρμογη της εντολης.

ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΟ ΚΟΥΤΑΒΙ ΘΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙ ΤΗΝ ΦΕΡΜΑ, ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΟΠ ΘΑ ΤΟ ΗΡΕΜΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΟΣΟ ΘΕΛΟΥΜΕ( δεν το παρακανουμε, γιατι αυτο δημιουργει στρεσς στο σκυλακι, και ειναι μικρο, μεχρι 2 λεπτα το μεγιστο.
Οταν πετυχει πλεον αυτο, η ασκηση θα γινει με ελευθερο σκυλι, και το θηραμα θα εχει κομμενα φτερα, ωστε αντι να πετασει να κινιετε στο εδαφος.......οταν το σκυλι μεινει σε φερμα, με οσα ειπαμε πιο πισω, τοτε κτυπαμε το πουλι με ενα αεροβολο, και το αφηνουμε να το παρει.

Ειναι η αποκορυφοση και η τελικα ευθεια ωστα να καταλαβει οτι φερμα = θηραμα, ξεσηκωμα = τιποτε.
Οταν το σκυλι βγει στο βουνο, εκει τα πραγματα αλλαζουν αφου εχουμε να κανουμε με οχι ελεγχομενους παραγοντες.
Οταν ενα θηραμα , του επιτρεψει να το φερμαρει, τοτε ηρεμουμε , λεμε συνεχως την εντολη ΟΠ και επενουμε οταν πετυχει.

ΕΑΝ ξεσηκωσει απο τα μουτρα του ενα θηραμα, και φτεει το κουταβι και οχι οτι το θηραμα δεν σταθηκε σε φερμα, τοτε, αφου το κυνηγησει, βαζουμε το σκυλι στην θεση ΟΠ στο σημειο που ξεσηκωσε το θηραμα, και το αφηνουμε εκει ακινητο τιμωρια για 5 λεπτα.
Ποτε δεν λεμε μπραβο σε ενα σκυλι που ξεσηκωσε θηραμα το οποιο επρεπε να ειχε φερμαρει.

Στο κυνηγι ακολουθως, ΠΟΤΕ δεν κτυπαμε αφερμαριστο θηραμα στο σκυλι, αλλιως χανουμε οσα με κοπο κτισαμε στην εκπαιδευση.( θηραμα που σκοπιμα ξεσηκωσε εβω επρεπε να ειχε φερμαρει, οχι θηραμα που δεν αφησε να φερμαριστει)
Ειδικα στις αρχες και στις πρωτες εξοδους ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ.

Γιαυτο ειναι ιδανικο ενα σκυλακι να εχει αρκετες επαφες πριν την πρωτη εξορμηση, γιατι ετσι μεγαλωνει η πιθανοτητα, να μην χρειαστει να φυγουν θηραματα ατουφεκιστα.

Απο την στιγμη που το ΟΠ θα χρησιμοποιηθει στην παρουσια θηραματος, τοτε, το χρησιμοποιουμε μονο παρουσια θηραματος, η κατι που ερεθιζει την περιεργεια του ζωου, οπως ειναι η φολα, το αυτοκινητο, η μια κουφη.
Διοτι με το που ακουει, αμεσως οι αισθησεις του ψαχνουν...

Τα πιο πανω δεν ειναι μιας μερας δουλεια, ειναι δουλεια δυσκολη, που πρεπει να σας ευχαριστει να γινεται μαι θα χρειαστουν περιπου 2-3 μηνες διαδοχικων ασκησεων για να μπορεσετε να την πετυχετε.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ , ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΩ ΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΚΥΛΙ, ΝΑ ΜΗΝ ΔΟΥΕΛΕΥΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΝΙΩΘΕΤΕ ΚΑΛΑ, ΕΧΕΤΕ ΝΕΥΡΑ ΚΛΠ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΒΑΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ , ΔΙΟΤΙ ΕΑΝ ΤΗΝ ΕΧΕΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ Η ΣΧΕΣΗ Σας ΕΙΝΑΙ ΣΤΕΝΗ ΚΑΙ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΤΕ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ.

ΔΥΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
ΑΓΑΠΗ ΓΙΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΤΑΒΙ
ΥΠΟΜΟΝΗ

Χρυσανθος - Kurzthaar
 
Συμφωνώ ότι για να πετύχει η εκπαίδευση χρειάζεται αγάπη και υπομονή...επισημαίνω ως κυριότερο την ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ !Διαφωνώ με την οπτική φέρμα...είμαι της άποψης να μην χρησιμοποιηθεί καθόλου το καλάμι(θα εκδηλώσει το ένστικτο του όπως και εσύ αναφέρεις όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή δεν χρειάζονται πειραματισμοί),όπως επίσης διαφωνώ με τον τρόπο εκμάθησης του ΟΠ!Δεν εννοώ ότι δεν ειναι αποτελεσματικά αυτά..αλλά πιστεύω πως υπάρχουν άλλοι μέθοδοι που οδηγούν πιο σίγουρα στην επιτυχή εκμάθηση μιας εντολής!
 
whoa ή stop ή hop είναι η εντολή που ακινητοποιεί τον σκύλο σε όρθια θέση. Αν ψάξετε στο youtube και στο google θα διαβάσετε ή θα δείτε πολλές μεθόδους όπως και αυτή που περιέγραψε ο Χρύσανθος. όπως αυτή:
ή με κλίκερ όπως αυτή:
ή με σκέτο οδηγό θηλιά όπως εδώ:
και εδώ ή με e-collar:
και
Όπως έχω πει πολλές φορές, υπάρχουν πολλές μέθοδοι για να επιτύχουμε μία εντολή, προσωπικά προτιμώ να επιλέγω την ευκολότερη, την αποτελεσματικότερη, αυτή που θα εκτελείται για πάντα. Πιο εύκολη από την συνέχεια του να σταματά ο σκύλος όποτε σταματώ να περπατώ δεν νομίζω να υπάρχει. Το δείχνω στα βιντεάκια. Αν δεν γίνεται κατανοητή από το σκύλο ή αν δεν συναινεί τότε θα περάσω σε μία άλλη δυσκολότερη μέθοδο.
 
Back
Top