Πυρκαγιές

Αυτό για όσους πιστεύουν ότι τις φωτιές δεν τις βάζουν ανθρώπινα χέρια αλλά πιάνουν καταλαθος από τσιγάρα και..γυαλιά.Ελαχιστες φωτιές έχουν μπει καταλαθος η από αμελεια.Ας μην κοροϊδευόμαστε.Ολα έχουν τον σκοπό τους στην ζωή..
 
Στις φωτογραφιες παντως οι φιαλες φαινονται αθικτες. και επειδη συνηθως ειναι υπο πιεση, η εκρηξη δεν θα τις αφηνε αθικτες.
 
Εχει τυχει να ζησω απο κοντα δυο φωτιες στον Ταυγετο, μιας κ παλευαμε να γλιτωσουμε ενα σπιτακι που εχουμε επανω κ ομολογω πως ειναι απο τα χειροτερα συναισθηματα που εχω νιωσει στη ζωη μου... Δεν υπαρχει χειροτερο πραγμα απο το να βλεπεις τα δαση να καταστρεφονται χωρις επιστροφη... Θεωρω οτι το μεγαλυτερο ποσοστο των πυρκαγιων ειναι εμπρησμοι κ οι υπευθυνοι ειναι για δημοσιο κρεμασμα...
 
Στο εξοχικό κάποια χρονιά θυμάμαι έχω σβήσει 2 φωτιές εν τη γενέση τους με κουβά. Την τρίτη δεν πρόλαβα, ξέφυγε και την έσβησε η πυροσβεστική αφούέκαψε καμμια τριανταριά στρέμματα και πέρασε ξυστά απο το σπίτι. Ολες στο ίδιο σημείο. Στις αμυγδαλιές Μάκη.
Πρίν καμμια εικοσαριά μέρες στο χωριό έπεσε κεραυνός στο χωράφι μου με τις ελιές και πήρε ένα δέντρο φωτιά. Ορεινό σημείο και δυσπρόσιτο, κάποιος φώναξε πυροσβεστική που θέλει καμμια ώρα για να πάει εκεί, απλώσανε μάνικες πάρα πολύ μακριά απο το δρόμο και ετσι σώθηκε το χωραφάκι και το βουνό όλο.
 
Γερασιμε, δεν μπορω να καταλαβω ποσο μεγαλες ειναι οι φιαλες, αλλα ειναι υπο πιεση. Ειναι κομματακι δυσκολο σε τοση ζεστη να μην εχουν σκασει. Απο την αλλη το να βαλεις φωτια με φιαλες ειναι καπως κουλο. Βαλε βενζινη, κατι ευφλεκτο τελος παντων, που δεν θα χρειαστει πολυ ψηλη θερμοκρασια για να αναφλεγει ή να εκραγει, γιατι θα πρεπει να δεις και πως θα την δωσεις. Ενω η βενζινη παιρνει πολυ ευκολοτερα και εχει και αξιοπιστα αποτελεσματα.
 
Ειμουνα σε δυο φωτιες και ξερω καλα τι σημαινει.
Στην μια μαλιστα απο τον καπνο κτυπησα κ ευτυχως ειχα αλλον διπλα μου αλλιώς ....
οταν ειμιυν στο στρατο καηκε το χωριο της μανας μιυ στο οποιο μεγαλωσα.
Θυμαμαι εκλαιγα σαν μωρο....
δεν υπάρχει τετοιο συνσισθημα.
πρεπει αυτοι που τες βαζουν να χασουν τοπο δικο τους για να καταλαβουν τον πονο υου αλλού.
Αλλα δεν τους το ευχομαι γιατί ανηκει σε όλους μας το βουνο κ η πατριδα.
θα τους τιμωρησει Ο Θεος....ολα τα βλεπει.
δεν μπορει να χωρεσει ο νους μου ποσο αρρωστοι ειναι αυτοι οι ανθρωποι.
σιγουρα κ με καμιά πουτ......δεν είναι κ δεν ηταν ποτε κυνηγοι.
κανενας κυνηγός δεν θα καιγε ποτε τον τοπο του.
γθα τις φυαλες δεν ξερω.
μοιάζουν νε τις φυαλες που χρησιμοποιουμε.
στην ηλεκτροκοληση.
ειναι εξαιρετικα βαριες γθα να τις πας δθα χειρός στο τοπο.
μονο εαν ηταν εκει σαν μπαζα απο παλιά η αν τις εριξαν με αυτοκινητο σπο ψηλα κ κατεληξαν εκει.
δεν θελω να δω φωτο του καμενου τοπου.
το εζησα κ δεν θελω ξανα...
 
Έτυχα και γω σε φωτιά οταν ημουν φαντάρος..Επειδη υπηρέτησα σε στρατόπεδο που ειχε κεραίες για πομπούς..ειχε κοπεί ενα καλώδιο το οποίο σπινθηρηζε και δεν άργησε το κακο να γινει..θα μου μεινει αξέχαστος ο θόρυβος που εκανε στο Πέρασμα της και το πόσο γρήγορα εξαπλωνόταν..
 
εδώ και 5 λεπτά ακούγωνται πυροσβεστικές σειρήνες
από τηλ. φίλης για 4η φορά από χθες παίρνει φωτιά στο ίδιο σημείο λίγο πριν βγούμε απο Μαραθώνα προς λίμνη
δεν έχει να κάψει πολλά εκεί γιατί είναι ήδη καμένα
φοβάμαι όμως μήπως είναι μπλόφα να μετακινηθουν οι δυνάμεις εκεί και βάουν φωτιά αλλού
μακάρι να βγω λάθος
 
Στις φωτιες της Πελοποννησου το 2007 ειχε παρει μερος στην κατασβεση ο ξαδερφος μου που ειναι πυροσβεστης
Θυμαμαι τα λογια του
Καθομασταν το βραδυ στην πλαγια του βουνου και ξαφνικα απεναντι που ηταν ακαφτο το βουνο αναβαν σαν κερακια και ξεκινουσε μετα απο λιγο το μπουρλοτο
Απο τοτε που νομιμοποιησαν τα αυθαιρετα εχουν γινει ολα καρβουνο για να πανε μετα οι κτηματομεσιτες και να μετατρεψουν τα καμμενα σε οικοπεδα για πωληση
Να προσθεσουμε και τις αννεμογενητριες + οτι καποιοι κτηνοτροφοι βαζουν μπουρλωτα για να ανανεωθει η βλαστηση
Θα μπορουσαν να τις ελενξουν τις πυρκαγιες ανετα βγαζοντας το στρατο για 2 μηνες εξω στην υπαιθρο να κανει περιπολιες και ελενχους
Στα παπ@ρια τους ομως
 
Back
Top