Μπόλιασμα-Εμβολιασμός δέντρων και φυτών!

Χθες και προχθές έκανα και τη βόλτα μου από Κυνουρία, όπου σκάλισα, βοτάνισα και έφτιαξα τον κήπο πριν προλάβω να τον χαρώ και να φάω κάτι καθώς τον φύτεψα όταν γύρισα μέσα στο καλοκαίρι... Θα μαζέψουν οι δικοί μου τουλάχιστον, καθώς βλέπω τον καιρό να διατηρείται παρατεταμένα καλοκαιρινός...



Φυσικά επισκέφτηκα και τα κεντράδια μου:




Το αλουμινόχαρτο χρησιμεύει για να κάνει αντανάκλαση στον ήλιο και να μην 'ανάβει' από τη ζέστη το σημείο του εμβολιασμού, ενώ τα κλαρί του παλιού φυτού που αφήνω κάτω από το κέντρωμα είναι για να παροχετεύονται οι πολλοί χυμοί ώστε να μην σαπίσει το παλούκι και να αναπνέει και το δέντρο και να μην σκάσει αν δεν πιάσει το κέντρωμα. Επίσης αν πιάσει το κέντρωμα, το κλαρί αυτό παράγει τροφή που βοηθάει στην ανάπτυξη του κεντραδιού.

Αν το κεντράδι πιάσει καλά και πετάξει ένα μεγάλο βλαστάρι σα νήμα όπως αυτό παρακάτω, κόβεται πια το πλάγιο βοηθητικό κλαρί (φαίνεται η τομή) και ψαλιδίζεται το νήμα στην κορφή για να μην ψηλώσει υπερβολικά και σπάσει όπως συζήτησα με τον @giannis_k προηγουμένως...



Στη σελίδα 28 είχα παρουσιάσει ένα πρώτο κέντρωμα που είχα κάνει σε μη παραγωγική καρυδιά σε franquette την προηγούμενη άνοιξη:



Μετά από ένα χρόνο έχει ήδη καρπό:



Επίσης στη σελίδα 32 είχα κόψει μια αιωνόβια καρυδιά που ξεράθηκε:



Σχίστηκε και ορίστε η ξυλεία που έβγαλε για πούλημα κορμός και κλάρες...

 
Η μουριά σε τι μπορεί να γυρίσει?

Η μουριά κεντρώνεται σε άλλες ποικιλίες μουριάς (π.χ. στενόφυλλη, πλατύφυλλη, με μούρα, χωρίς κτλ), δεν φαίνεται να έχει ιστοσυμβατότητα με άλλα είδη... Κάποιοι λένε πως μπορεί να γίνει συκιά, αλλά δεν έχω δει πουθενά να το έχει τολμήσει κάποιος και δεν νομίζω και να πιάσει..
 
Σήμερα το πρόγραμμα είχε φρεζαρίσματα στους ορεινούς καρυδώνες και ποτίσματα. Δυστυχώς τα γουρούνια είχαν διαλύσει τα λάστιχα στα ρέματα, με αποτέλεσμα η κεντρική στέρνα να είναι γεμάτη αλλά να μην έρχεται νερό από τις 2 παροχές ώστε να γεμίζουν από τις υπερχειλισεις της και οι υπόλοιπες που έμειναν πια στεγνές... φαγαμε τα χέρια μας για να τα φτιάξουμε...






Μετά δοκιμή τα λάστιχα και έλεγχος στα δέντρα. Τόσο τα μεγάλα




όσο και κεντρωμένα περσινά και προπέρσινα χαίρουν άκρας υγείας και καρποφορίας...
106571278_277597183347437_7094674705337411800_n.jpg



106935944_1513555985491060_5881746083063915984_n.jpg
106555599_320948959307228_3967403978333290210_n.jpg

Τα σκυλιά πάλι κοντά στις εργασίες, αν και κάποια στιγμή μέσα στο ρέμα σηκώσαν κάποιο ζαρκάδι ή γουρούνι και χάλασαν τον κόσμο...
75534747_1166107687099036_52821192141316095_n.jpg
 
Τον Απρίλιο βάλαμε τα σποράκια σε γλαστρακια, τα μεγαλώσαμε και μετά από 2 μήνες φυτευτηκαν τα πρώτα στο χωράφι (βλέπε στην ακριβώς προηγούμενη σελίδα).

Σήμερα είναι πια ένας πλήρως μεγαλωμένος κήπος στην αρχή της παραγωγής του.




Mαζεψαμε τους πρώτους καρπους και μαζί και αλλα αχλαδια



Τίποτα πιο υπέροχο από ντομάτα παλιάς ράτσας, δικής σου παραγωγής, με σάρκα γεμάτη ζάχαρη και μυρωδια μαζί με τυρί από το βουνό...



Και φυσικά λόγω εποχης μαζέψαμε και άγρια δαμάσκηνα για μαρμελάδα, φουλ στις βιταμίνες





Έχω αρχίσει και κέντρωνω και ημέρα δαμάσκηνα εδώ και 2 χρόνια πάνω στις άγριες που γίνονται και αποξηραμενα, γιατί τα άγρια γίνονται αμέσως ζουμί και κάνουν μόνο για άμεση κατανάλωση και μαρμελαδα, και πάνε πολύ καλά ... Σε μια βδομάδα θα μαζέψω τα πρωτα



free url hosting


Αύριο είμαστε για Τριφυλία. Γιορτάζει το χωριό και έχουμε να ανεβούμε στο Μοναστήρι με τα πόδια.
 
Ω ρε φίλε! Τρομερά!
Η γαλλική αυτή ποικιλία κεντρωμένη πάνω σε ελληνική βασιλική καρυδιά στα 1200 υψόμετρο έχει τρομερή απόδοση και επιτυχία...
received_743814092731185.jpeg
Ήδη του χρόνου θα επεκταθεί η πραγματοποίηση των κεντρωμάτων και στο υπόλοιπο χωράφι...
 
Εγερτήριο από τις 4 το πρωί σήμερα να πάμε Αρκαδία για να κόψουμε, να κλαδέψουμε τις καρυδιές και να να βγάλουμε κεντράδια. Αφού κάναμε το πρωινό μας καρτεράκι στις μαύρες και τα πουλιά πήγαν να με φάνε για 25 λεπτά περνώντας από παντού, έφτασε η ώρα για δουλειά...

Αρχικά κόψιμο και πέρασμα με novaril οι καρυδιές που δεν είχαν κορμούς αξίας αλλά είχαν πετάξει σε βολικά σημεία για κέντρωμα, πήγε να βοηθήσει και ο σκυλάκος παίρνοντας το πινέλο και βάφτηκε έτσι για να μην τον ματιάζουν...

photo uploader

photo url


Κόψιμο από κάτω οι άχρηστες ή γέρικες καρυδιές αλλά με οικονομική αξία ο κορμός τους



Κλάδεμα τα περσινα κεντρώματα Howard και Franquette ώστε να βγουν κεντράδια για τα φετινά...




Μαζέψαμε ξύλα, κλαριά και κορμούς στις άκρες και αποχαιρετίσαμε προσωρινά το κτήμα μας...




Πήραμε πατάτα από το κελάρι και βρήκαμε όψιμα σταφύλια στο αμπέλι



Βαρέσαμε 6 κοτσύφια στον κισσό απογευματινό


Και επιστρέψαμε στη βάση μας Μεσσηνία για τζακάρα και καναπεδάρα με το σκυλάκο...
 
Ο λαός το λέει ξεκάθαρα, κλαδευε Γενάρη και μην κοιτάς φεγγάρι...

Αφού δεν έχει κυνήγι, και τα διδακτικά καθήκοντα αργούν, είπα να φτιάξω τις αχλαδιές να μην τις έχω για μετά...

Τροχισαμε και αποστειρωσαμε τα εργαλεία...

IMG_20210101_121657.jpgIMG_20210101_122218.jpg
IMG_20210103_114518.jpg

Κλαδευα και όπου εβρισκα κατάλληλα κλαδιά για να βγαλω μοσχεύματα για να κεντρωσω την άνοιξη γκοτσιες δεν τα άφηνα...
IMG_20210103_164340.jpg

Τώρα έχει διαλογή και χωρισμό ανά ποικιλια στο σπιτι...



IMG_20210103_135800.jpg



Δέσιμο και αεροστεγής συσκευασία με τριπλή σακούλα και ψυγείο για να χρησιμοποιηθούν ως μοσχεύματα σε 3 μήνες...



Αύριο μηλιές, κερασίες και βυσσινιές έχει το μενού...
 
Λοιπόν μου είχε ζητηθεί και πιο παλιά, μου ζητήθηκε σημερα και από το Χρήστο @PredatoZ, οπότε πάμε δούμε τον αγενή πολλαπλασιασμό με μεταμόσχευση φυτικου ιστού, δηλαδή το κεντρωμα βήμα βήμα.

Καταρχήν κεντρώματα γίνονται μεταξύ δέντρων που είναι συγγενικά ώστε να ταιριάζουν οι χυμοί τους και να υπάρχει ιστοσυμβατότητα. άρα όλα τα ξινά μεταξύ τους (νεράτζι, πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι, κίτρο, περγαμόντο κτλ), όλες οι ελιές μεταξύ τους, τα αχλαδοειδή και μηλοείδή (γκορτσια, κυδωνιά, αχλαδιά, μηλιά), τα κερασοειδή (βυσσινιά, κερασιά, αγριοκερασιά,αγριοβυσιννιά) κτλ

Σημασία μεγάλη παίζει ο καιρός του κεντρώματος. Πρέπει να υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία των χυμών από τη ρίζα στα κλαριά στα δέντρα που μας ενδιαφέρει. Άρα άνοιξη που ανεβάζουν χυμούς και αρχίζει η βλάστηση σε φυλλοβόλα και αειθαλή ή προς τα τέλη Αυγούστου που αρχίζουν να κατεβάζουν χυμούς σιγά σιγά και να προετοιμάζονται για το φθινόπωρο. Λόγω όμως της πολύ υψηλής ζέστης που στεγνώνει τα μοσχεύματα πριν κολλήσουν με το δέντρο και της ταλαιπωρίας που έχουν υποστεί τα δέντρα από την έλλειψη νερού είναι πολύ δύσκολο να πιάσει κέντρωμα σε εντελώς ξερικό δέντρο. Μόνο σε ποτιστικά δέντρα ή σε δέντρα που είναι σε σκιερά μέρη.

Για αυτό προτιμώ σχεδόν πάντα ανοιξιάτικους εμβολιασμούς. Ακόμα και τότε αν υπάρχει η δυνατότητα ποτίζω το δέντρο που θέλω να κεντρώσω και πριν και μετά το κέντρωμα για να βοηθήσω τη συγκόληση. Δείγμα ότι το μητρικό-άγριο δέντρο είναι έτοιμο για κέντρωμα αποτελεί το γεγονός ότι έχει μόλις πετάξει 1-2 φρέσκα φύλλα. Πιο πριν μπορεί να είναι ακόμα σε χειμερία ύπνωση, πιο μετά μπορεί να έχει "ξεθυμάνει" το φυτό από χυμούς ή να έχει πάρα πολλούς και να "πνίξει"-σαπίσει το μόσχευμα. Για τις περιοχές της Μεσσηνίας και της Αρκαδίας που έχω κτήματα, αυτό σημαίνει ότι το παράθυρο για τα κεντρώματα είναι μέσα στον Απρίλη συνήθως. Διαλέγω πρωινές ή απογευματινές ώρες σε μέρες με συννεφιά και υγρασία για να μην στεγνώσουν τα μοσχεύματα και οι τομές γρήγορα.

Το φυτό που έχει ανεβάσει χυμούς, και όπως λέμε 'σηκώνει" κέντρωμα, μόλις το χαράξουμε με μαχαίρι σε ένα σημείο τη φλοίδα του αυτή ανοίγει εύκολα με τη βοήθεια του μαχαιριού εύκολα αριστερά και δεξιά χωρίς να σπάει ή να σχίζεται... αν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο μην μπείτε στον κόπο, δεν θα πιάσει το μόσχευμα .ο,τι και να κάνετε. Εδώ ένα παράδειγμα φλοίδας σε δέντρο που σηκώνει... Είχα ελέγξει πιο πριν σε πιο ψηλό σημείό ότι σήκωνε για να το κατατομήσω τόσο χαμηλά γιατί αλλιώς αν το έκοβα έτσι και δεν σήκωνε, θα το κατέστρεφα...
windows 7 print screen

Μετά πρέπει να βρούμε τα κατάλληλα μοσχεύματα-κεντραδια. Τα παίρνουμε από υγιή, δυνατά φυτά που έχουν καρπίσει και έχουν δείξει παραγωγικότητα και ανθεκτικότητα. Είναι περσινά ευθεία βλαστάρια που δεν έχουν βλαστήσει ακόμα τα μάτια τους και που κοιτάνε την ανατολή, σε πάχος περίπου όσο ένα μολύβι και μήκος 15-20 εκατοστά. Για τα αειθαλή δέντρα τα κεντράδια βγαίνουν εκείνη τη μέρα, μέχρι να τα κεντρώσουμε τα διατηρούμε σε σακούλα χάρτινι μαζί με νοτισμένπο χαρτί κουζίνας. Όσο δεν χρησιμοποιηθουν πετάγονται δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν άλλη μέρα. Τα κεντράδια των φυλλοβόλων διαλέγονται μέσα στο χειμώνα και διατηρούνται μέσα στο ψυγείο στη συντήρηση σε διπλή αεροστεγή σακούλα έως και 5 μήνες. Τη μέρα του κεντρώματος θα βγουν απο το ψυγείο και θα διατηρηθούν με τον ίδιο τρόπο όπως και τα φρέσκα. όσα δεν χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να πεταχθούν μετά.

Τα κεντράδια ελιάς και εσπεριδοειδών στο δέντρο σήμερα... και διαλεγμένα μετά...



prntscr



(Συνεχίζεται....)
 
Κεντραδια δεν βγάζω ποτέ από 1 μόνο ήμερο δέντρο και σε κάθε άγριο δέντρο κεντρώνω από διαφορετικά ήμερα, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο ανιστοσυμβατότητας μεταξύ τους, δηλαδή να μην ταιριάζουν τα δέντρα στους χυμούς παρότι συγγενικά, και τα μοσχεύματα να απορριφθούν, όπως αποτυγχάνει η μεταμόσχευση και στον άνθρωπο αν δεν υπάρχει ίδια συμβατότητα.

Εκτός από τα κεντράδια, για το κέντρωμα χρειαζόμαστε απολυμασμένη ψαλίδα και πριόνι, χαρτοταινία, νάυλον ταινία κεντρώματος ή βούρλο, αντιβακτηριδιακή πάστα κλαδέματος και εμβολιασμού, λίγο χαρτί κουζίνας ή βαμβάκι, polybag τροφίμων 4ή7 lt και χαρτοσακούλα σαν αυτή που βάζουμε τα φρούτα ή το ψωμι...



Αρχίζοντας το κέντρωμα τώρα μητρικό-άγριο-μη παραγωγικό δέντρο, το καθαρίζουμε από όλα τα κλαριά κάτω από το κέντρωμα... αν δεν το κάνουμε πολύ απλά όλοι οι χυμοί θα πάνε σε αυτά και το κέντρωμα θα ξεραθεί. Σε ελιές και ξινά δεν αφήνω τίποτα για να αναγκάσω το φυτό να τα δεχτεί. Στα φυλλοβόλα υπάρχει ο κίνδυνος το φυτό αν δεν δεχθεί το κέντρωμα να μην μπορεί να διοχετεύσει αλλού τους χυμούς του, καθώς δεν πετανε εύκολα από τον κορμό ή κωλορίζια, και να σκάσει αφήνω και ένα άγριο κλαρί στο ίδιο ύψος με το κέντρωμα και ως δικλείδα ασφαλείας και το αφαιρώ αργότερα..

Στη σημερινή ελιά έκοψα με αλυσοπρίονο το χοντρό λοξό και με το χειροπρίονο αυτά που θα ήθελα να κεντρώσω. Διαλέγω όσο μπορώ ευθεία κλαριά με λείο φλοιό από 5 έως 15 πόντους πάχος. Πιο λεπτά είναι καλύτερα να κεντρωθούν με μάτι (άλλη τεχνική, για άλλη φορά), πιο μεγάλα δεν κολλανε εύκολα και καλά... Δεν κόβω ποτέ αλυσοπρίονο τα κλαριά που θα κεντρώσω, καθώς το λάδι που μένει επάνω καίει τις τομές και δεν πιάνει εύκολα το κέντρωμα. Άλλωστε αν δεν το κόβει το χειροπρίονο δεν κάνει για κέντρωμα...


(ο δεύτερος κορμός είχε κεντρωθεί πέρσι και τον έκοψα σύριζα στο κεντράδι για να πάρει πι πολύ δύναμη)

Εκεί που θέλω να κεντρώσω χαράζω τη φλοίδα με το μαχαίρι και την ανοίγω αριστερά δεξιά


Στη συνέχεια παίρνω το μόσχευμα και αφού του αφαιρέσω τα φύλλα χωρίς να χαλάρω στα ματια ή το κλαράκι το κόβω κάτω χαμηλά ώστε να δημιουργήσω ένα κεντρί-πένα (εξού και κέντρωμα)


Είναι σημαντικό να εμφανιστεί αυτό το πράσιμο σωλινάκι στο κέντρο του κλαριού και να μείνει αρκετά χοντρό ώστε να χωθει μέσα στη φλοίδα χωρίς να σπάσει


Μετά τυλίγω το μερος με χαρτοταινία για να κρατήσει την υγρασία του. όχι με μονοτική ή συκευασίας, έχει κόλλα που είναι τοξική και θα νεκρώσει τα πάντα. Περνάω επίτηδες λίγο πάνω από το επίπεδο και τη γυρίζω προς τα μέσα.




Δένω καλά και σφιχτά και βάζω πάστα γύρω γύρω και στα σημεία που είναι εκτεθειμένο ξύλο από το μητρικό δέντρο και στις κορυφές από τα κεντράδια.. (έχω βάλει πάστα όπως φαίνεται και στις τομές που έκανα στον άλλο κορμό με το αλυσοπρίονο)





(Συνεχίζεται....)
 
ένα μικρό κομμάτι χαρτί ή βαμβάκι τοποθετείται αναμεσα για να απορροφήσει την περίσσεια υγρασίας που θα σχηματιστεί μέσα στο χώρο για να μην μας σαπίσουν τα κεντράδια.

Σκεπάζουμε με τη σακούλα και μετά από πάνω βαζουμε τη χαρτοσακούλα. Φροντίζουμε και οι δυο να μην ακουμπάνε ακριβώς τα κεντράδια, αλλα να δημιουργούν ένα είδος φούσκας.


Η συγκόληση επιταχύνεται αν υπάρχει υγρασία και ζέστη. Αν υπάρχει μόνο ζέστη ή κάνει κρύο το κεντράδια μπορεί να μην κολλήσουν. Η σακούλα εξασφαλίζει την αύξηση της θερμοκρασίας και τη διατήρηση της υγρασίας και η χαρτοσακούλα τη μόνωση από την άμεση επαφή με τον ήλιο που θα βράσει τα κεντράδια.

Κάθε βδομαδα ελέγχουμε πως πάει και μόλις βλαστήσουν τα κεντράδια τα αφήνουμε χωρίς τις σακούλες. όταν θα μεγαλώσουν και θα φοσυκώσουν θα λύσουμε το δέσιμο για να μην τα κόψει και θα δέσουμε πιο χαλαρά ανανεώνοντας και την πάστα. Για διασπορά κινδύνου αν κεντρώνω 2 μέρη στο ίδιο δέντρο, το ένα το σκεπάζω και το άλλο το αφήνω ελεύθερο. Γιατί αν δεν έρθω και αυτά πετάξουν και μένουν πολύ καιρό με τη σακούλα θα χαλάσουν...


Αν κάτι κουνήσει τα κεντράδια δεν θα πιάσουν. Αυτό συμβαίνει συνήθως με τα αιγοπρόβατα... για αυτό με τα κλαριά του άγριου φτιάχνω ένα φράχτη που θα προστατέψει τα κεντράδια...



Καλή επιτυχία.
 
Ευχαριστούμε για την πολύ ωραία,κατανοητή και χρήσιμη περιγραφή των διαδικασιών.Με λίγα λόγια άψογος!!.RESPECT..shake hands.
 
ένα μικρό κομμάτι χαρτί ή βαμβάκι τοποθετείται αναμεσα για να απορροφήσει την περίσσεια υγρασίας που θα σχηματιστεί μέσα στο χώρο για να μην μας σαπίσουν τα κεντράδια.

Σκεπάζουμε με τη σακούλα και μετά από πάνω βαζουμε τη χαρτοσακούλα. Φροντίζουμε και οι δυο να μην ακουμπάνε ακριβώς τα κεντράδια, αλλα να δημιουργούν ένα είδος φούσκας.


Η συγκόληση επιταχύνεται αν υπάρχει υγρασία και ζέστη. Αν υπάρχει μόνο ζέστη ή κάνει κρύο το κεντράδια μπορεί να μην κολλήσουν. Η σακούλα εξασφαλίζει την αύξηση της θερμοκρασίας και τη διατήρηση της υγρασίας και η χαρτοσακούλα τη μόνωση από την άμεση επαφή με τον ήλιο που θα βράσει τα κεντράδια.

Κάθε βδομαδα ελέγχουμε πως πάει και μόλις βλαστήσουν τα κεντράδια τα αφήνουμε χωρίς τις σακούλες. όταν θα μεγαλώσουν και θα φοσυκώσουν θα λύσουμε το δέσιμο για να μην τα κόψει και θα δέσουμε πιο χαλαρά ανανεώνοντας και την πάστα. Για διασπορά κινδύνου αν κεντρώνω 2 μέρη στο ίδιο δέντρο, το ένα το σκεπάζω και το άλλο το αφήνω ελεύθερο. Γιατί αν δεν έρθω και αυτά πετάξουν και μένουν πολύ καιρό με τη σακούλα θα χαλάσουν...


Αν κάτι κουνήσει τα κεντράδια δεν θα πιάσουν. Αυτό συμβαίνει συνήθως με τα αιγοπρόβατα... για αυτό με τα κλαριά του άγριου φτιάχνω ένα φράχτη που θα προστατέψει τα κεντράδια...



Καλή επιτυχία.
Μπράβο Γρηγόρη, εξαιρετική περιγραφη και φωτογραφίες
Η δικιά μου προσπάθεια, πηρα ψαλιδα που κοβει αρσενικό και θηλυκό, εκανα και αυτο με την σακούλα που ειχα δει στο διαδίκτυο, δεν σκεφτηκα για την υπερθέρμανση λογω ηλιου και ετσι θα το σκεπασω με χαρτοσακκουλα οπως εγραψες

hometown cooking near me
 
Μπράβο Γρηγόρη, εξαιρετική περιγραφη και φωτογραφίες
Η δικιά μου προσπάθεια, πηρα ψαλιδα που κοβει αρσενικό και θηλυκό, εκανα και αυτο με την σακούλα που ειχα δει στο διαδίκτυο, δεν σκεφτηκα για την υπερθέρμανση λογω ηλιου και ετσι θα το σκεπασω με χαρτοσακκουλα οπως εγραψες

hometown cooking near me
Σταύρο καλή επιτυχία!Βάλε πάστα και στις τομές που έχει κάτω από τα κεντράδια για να μην μπει ζέστη, κρύο ή μικρόβια από εκεί. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Αυτός ο εμβολιασμός που εκανες λέγεται σφηνοειδής ή καβαλάρης, εγώ πιο πάνω έδειξα τον υπόφλοιο εκεντρισμό ή στεφανίτη.

Ο καβαλάρης είναι προτιμητέος για αμπέλια, δέντρα που βγάζουν κόλλα όπως οι κερασίες που έχεις κάνει και οι οποίες αν δεν έχουμε καλή αποστείρωση και περιποίηση οι μεγάλες τομές μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες και σοβαρές μολύνσεις και όταν θέλουμε σε ένα δέντρο πολλαπλές ποικιλίες χωρίς να χαλάσουμε την ανθοφορία και την καρποφορία από τις υπόλοιπες. Είναι όμως πολύ δύσκολος τρόπος εμβολιασμού αν δεν υπάρχει η ψαλίδα που κόβει τα δυο μέρη πλήρως συμπληρωματικά σε V και λόγχη ή σε Ω για να κολλήσουν εύκολα.

Η μόνη περίπτωση που έχω καταφέρει να κάνω κάτι παρόμοιο σε καβαλάρη με απόλυτη επιτυχία χωρίς ειδικό εργαλείο είναι αυτό που φαίνεται στο βίντεο εδώ μετά το 7:37 με λόγχη με διπλή γλώσσα.


Ο μουστάκιας αυτός ο Μεξικανός μεγάλο μαστόρι και τον ευχαριστώ για όσα έδειξε στην κάμερα... Στο 3:00 δείχνει ένα τρόπο εμβολιασμού από τον οποίο έχω πάρει πολλά στοιχεία όπως θα διαπιστώσετε (αυτός κάνει το λέγόμενο πλάγιο εκεντρισμό). Γενικά σε αυτό που έδειξα πιο πάνω σε δικά μου δέντρα, έχω πάρει στοιχεία από περίπου 15 βίντεο και βιβλία καθώς αν θέλεις να ξεκινήσεις να κεντρώνεις ειδικά σε μικρή ηλικία, οι "παλιοί" ντόπιοι, ακόμα και συγγενείς "κεντριστές" σε βλέπουν εχθρικά και υποτιμητικά ως "νιάνιαρο ή Αθηναίο που δεν ξέρεις που σου παν τα 4 και θέλεις να μάθεις και κέντρωμα"... Τώρα βλέπω πως κεντρώνουν και απλά γελάω με την ασχετοσύνη τους και τη χαρά τους αν πιάσουν έστω τα μισά...

Για να μην παρεξηγηθώ, δεν λέω κάτι για τους ανθρώπους της επαρχίας, τους οποίους θαυμάζω και στους οποίους σε πολλά θέλω να μοιάσω, ούτε για αυτούς που δεν έχουν πολλές γνώσεις για κάτι και προσπαθούν, αλλωστε την απόλυτη γνώση δεν την έχει κανείς. Καταφέρομαι ενάντια σε οποιαδήποτε μικρόμυαλη τοπικιστική συμπεριφορά και αλαζονία... Η γνώση είναι για να διαχέεται και έτσι μόνο εξελίσσεται. Ως διδάσκοντας και ερευνητής το ξέρω απόλυτα και από πρώτο χέρι...

Είμαστε όλοι νάνοι που φαινόμαστε ψηλοί επειδή ακουμπάμε σε ώμους γιγάντων τους οποίους διαδεχθήκαμε...
 
Σταύρο καλή επιτυχία!Βάλε πάστα και στις τομές που έχει κάτω από τα κεντράδια για να μην μπει ζέστη, κρύο ή μικρόβια από εκεί. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Αυτός ο εμβολιασμός που εκανες λέγεται σφηνοειδής ή καβαλάρης, εγώ πιο πάνω έδειξα τον υπόφλοιο εκεντρισμό ή στεφανίτη.

Ο καβαλάρης είναι προτιμητέος για αμπέλια, δέντρα που βγάζουν κόλλα όπως οι κερασίες που έχεις κάνει και οι οποίες αν δεν έχουμε καλή αποστείρωση και περιποίηση οι μεγάλες τομές μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες και σοβαρές μολύνσεις και όταν θέλουμε σε ένα δέντρο πολλαπλές ποικιλίες χωρίς να χαλάσουμε την ανθοφορία και την καρποφορία από τις υπόλοιπες. Είναι όμως πολύ δύσκολος τρόπος εμβολιασμού αν δεν υπάρχει η ψαλίδα που κόβει τα δυο μέρη πλήρως συμπληρωματικά σε V και λόγχη ή σε Ω για να κολλήσουν εύκολα.

Η μόνη περίπτωση που έχω καταφέρει να κάνω κάτι παρόμοιο σε καβαλάρη με απόλυτη επιτυχία χωρίς ειδικό εργαλείο είναι αυτό που φαίνεται στο βίντεο εδώ μετά το 7:37 με λόγχη με διπλή γλώσσα.


Ο μουστάκιας αυτός ο Μεξικανός μεγάλο μαστόρι και τον ευχαριστώ για όσα έδειξε στην κάμερα... Στο 3:00 δείχνει ένα τρόπο εμβολιασμού από τον οποίο έχω πάρει πολλά στοιχεία όπως θα διαπιστώσετε (αυτός κάνει το λέγόμενο πλάγιο εκεντρισμό). Γενικά σε αυτό που έδειξα πιο πάνω σε δικά μου δέντρα, έχω πάρει στοιχεία από περίπου 15 βίντεο και βιβλία καθώς αν θέλεις να ξεκινήσεις να κεντρώνεις ειδικά σε μικρή ηλικία, οι "παλιοί" ντόπιοι, ακόμα και συγγενείς "κεντριστές" σε βλέπουν εχθρικά και υποτιμητικά ως "νιάνιαρο ή Αθηναίο που δεν ξέρεις που σου παν τα 4 και θέλεις να μάθεις και κέντρωμα"... Τώρα βλέπω πως κεντρώνουν και απλά γελάω με την ασχετοσύνη τους και τη χαρά τους αν πιάσουν έστω τα μισά...

Για να μην παρεξηγηθώ, δεν λέω κάτι για τους ανθρώπους της επαρχίας, τους οποίους θαυμάζω και στους οποίους σε πολλά θέλω να μοιάσω, ούτε για αυτούς που δεν έχουν πολλές γνώσεις για κάτι και προσπαθούν, αλλωστε την απόλυτη γνώση δεν την έχει κανείς. Καταφέρομαι ενάντια σε οποιαδήποτε μικρόμυαλη τοπικιστική συμπεριφορά και αλαζονία... Η γνώση είναι για να διαχέεται και έτσι μόνο εξελίσσεται. Ως διδάσκοντας και ερευνητής το ξέρω απόλυτα και από πρώτο χέρι...

Είμαστε όλοι νάνοι που φαινόμαστε ψηλοί επειδή ακουμπάμε σε ώμους γιγάντων τους οποίους διαδεχθήκαμε...
Ειναι παντου η νοοτροπια αυτη φιλε
Στο κυνηγι και στα σκυλια ακομη να δεις
Μυστικοπαθεια φουλ
Οταν φευγουμε αφηνουμε τα παντα πισω!!!
Το μονο που δεν τελειωνει απο αυτα ειναι η προσφορα μας και οι γνωσεις που αφησαμε
Τα λεφτα τα τρωνε αλλοι και τελειωνουν
Οι γνωσεις χανονται μαζι μας αν δεν τις μεταδωσαμε
Ευχαριστω για το αναλυτικο σου ποστ!!!
 
Λοιπόν @tsakalos έχω κάποιες απορίες.Πρώτον, με την σακούλα και την χαρτοσακούλα θα το αφήσουμε δεμένο κοντά 1 μήνα όσο περίπου θέλει για να σκάσει;Δεν θα έχει κανένα θέμα;Δεύτερον, το κεντράδι νομίζω αν παρατήρησα καλά το έχεις φάει δεξιά,αριστερά και απο την πίσω μεριά ώστε να παίρνει και απο την φλούδα; Εκτός δηλαδή από το πράσινο σωληνάκι.
 
Λοιπόν @tsakalos έχω κάποιες απορίες.Πρώτον, με την σακούλα και την χαρτοσακούλα θα το αφήσουμε δεμένο κοντά 1 μήνα όσο περίπου θέλει για να σκάσει;Δεν θα έχει κανένα θέμα;Δεύτερον, το κεντράδι νομίζω αν παρατήρησα καλά το έχεις φάει δεξιά,αριστερά και απο την πίσω μεριά ώστε να παίρνει και απο την φλούδα; Εκτός δηλαδή από το πράσινο σωληνάκι.
Αεροστεγές κλείσιμο μέχρι να πετάξει. Μετά μπορείς να το ανοίξεις. Αν έχεις χρόνο και όρεξη μπορείς για μια βδομάδα αφού πετάξει να το κλείνεις μόνο το μεσημέρι ή όταν το χτυπά πολύ ο ήλιος και να το έχεις ανοιχτό τις υπόλοιπες να "ψηθεί" χωρίς να ψηθεί. Στο πίσω μέρος πρέπει να φύγει η φλοίδα και στο κάτω μέρος να έχει μικρό σκαλοπάτι για να πιάσει καλύτερα στη φλοίδα τους δέντρου και να ενωθεί μαζί της. Στη φωτογραφία που είναι μέσα στη φλοίδα φαίνεται αυτό. Θέλει προσοχή μη φύγει πολύ μέρος από το ξύλο και λεπτύνει πολύ και σπάσει κατά την είσοδο στη φλοίδα. Το πολύ τροχισμένο μαχαίρι μπορεί να φάει πιο πολύ ξύλο. Στα κεντρώματα φυλλοβόλων που είναι πιο ξυλώδη τα μοσχεύματα και χωρίς πολλούς χυμούς αυτό δεν συμβαίνει τόσο εύκολα όπως σε ελιά και ξινά που είναι πιο φρέσκα και με χυμούς.
 
Σταύρο καλή επιτυχία!Βάλε πάστα και στις τομές που έχει κάτω από τα κεντράδια για να μην μπει ζέστη, κρύο ή μικρόβια από εκεί. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Αυτός ο εμβολιασμός που εκανες λέγεται σφηνοειδής ή καβαλάρης, εγώ πιο πάνω έδειξα τον υπόφλοιο εκεντρισμό ή στεφανίτη.

Ο καβαλάρης είναι προτιμητέος για αμπέλια, δέντρα που βγάζουν κόλλα όπως οι κερασίες που έχεις κάνει και οι οποίες αν δεν έχουμε καλή αποστείρωση και περιποίηση οι μεγάλες τομές μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες και σοβαρές μολύνσεις και όταν θέλουμε σε ένα δέντρο πολλαπλές ποικιλίες χωρίς να χαλάσουμε την ανθοφορία και την καρποφορία από τις υπόλοιπες. Είναι όμως πολύ δύσκολος τρόπος εμβολιασμού αν δεν υπάρχει η ψαλίδα που κόβει τα δυο μέρη πλήρως συμπληρωματικά σε V και λόγχη ή σε Ω για να κολλήσουν εύκολα.

Η μόνη περίπτωση που έχω καταφέρει να κάνω κάτι παρόμοιο σε καβαλάρη με απόλυτη επιτυχία χωρίς ειδικό εργαλείο είναι αυτό που φαίνεται στο βίντεο εδώ μετά το 7:37 με λόγχη με διπλή γλώσσα.


Ο μουστάκιας αυτός ο Μεξικανός μεγάλο μαστόρι και τον ευχαριστώ για όσα έδειξε στην κάμερα... Στο 3:00 δείχνει ένα τρόπο εμβολιασμού από τον οποίο έχω πάρει πολλά στοιχεία όπως θα διαπιστώσετε (αυτός κάνει το λέγόμενο πλάγιο εκεντρισμό). Γενικά σε αυτό που έδειξα πιο πάνω σε δικά μου δέντρα, έχω πάρει στοιχεία από περίπου 15 βίντεο και βιβλία καθώς αν θέλεις να ξεκινήσεις να κεντρώνεις ειδικά σε μικρή ηλικία, οι "παλιοί" ντόπιοι, ακόμα και συγγενείς "κεντριστές" σε βλέπουν εχθρικά και υποτιμητικά ως "νιάνιαρο ή Αθηναίο που δεν ξέρεις που σου παν τα 4 και θέλεις να μάθεις και κέντρωμα"... Τώρα βλέπω πως κεντρώνουν και απλά γελάω με την ασχετοσύνη τους και τη χαρά τους αν πιάσουν έστω τα μισά...

Για να μην παρεξηγηθώ, δεν λέω κάτι για τους ανθρώπους της επαρχίας, τους οποίους θαυμάζω και στους οποίους σε πολλά θέλω να μοιάσω, ούτε για αυτούς που δεν έχουν πολλές γνώσεις για κάτι και προσπαθούν, αλλωστε την απόλυτη γνώση δεν την έχει κανείς. Καταφέρομαι ενάντια σε οποιαδήποτε μικρόμυαλη τοπικιστική συμπεριφορά και αλαζονία... Η γνώση είναι για να διαχέεται και έτσι μόνο εξελίσσεται. Ως διδάσκοντας και ερευνητής το ξέρω απόλυτα και από πρώτο χέρι...

Είμαστε όλοι νάνοι που φαινόμαστε ψηλοί επειδή ακουμπάμε σε ώμους γιγάντων τους οποίους διαδεχθήκαμε...
Κλασσική περιπτωση Γρήγορη. Ο παντογνώστης υπάρχει παντου. Ο ξάδερφος παρακαλάγε ένα μπαρμπα απο το χωριο του να του δείξει και εκείνος αρνιόταν πεισματικά λες και θα πρόδιδε το μυστικό της αιωνιας νιοτης! Τελικά με λίγο διάβασμα και βίντεο στο διαδίκτυο ο ξάδερφος ξεκίνησε σιγά σιγά και τώρα μετά από 5-6 χρόνια το χέρι του σπάνια λαθευει!!! Θα του δείξω και αυτά που ανέβασες εδώ να πάρει καμία ιδεα!!!
 
Με φόλα έχω επιχειρήσει σε αγριελιές και έχω μεγάλη επιτυχία.Ο παππούς δάσκαλος και όταν ακούγαμε βροχές κόβαμε απο μπουκάλι και το βάζαμε για να μην βραχεί και όταν έκανε ζέστη το βγάζαμε για να μην ανάψει και όλα αυτά να είσαι κοντά.Αν δέσω με σακούλα και χαρτοσακούλα απο πάνω και κλείσω μέσα την φόλα είναι εξίσου καλός ο τρόπος;
 
Back
Top