Για να ξαναπάμε στο τεράστιο και διαχρονικό θέμα του λειόκαννου όπλου ...το κοντάκι...
Ετσι όπως εγώ το αντιλαμβάνομαι και απ' αυτά που συμπεραίνω απο τα γραφόμενα, εδώ μέσα, των πιο ειδικών από μένα στο θέμα...
Για να φτιάξεις το σωστό κοντάκι, πρέπει να επωμίζεις σωστά και σταθερά...για να μάθεις σωστή επώμιση, πρέπει να έχεις σωστό κοντάκι στα μέτρα σου...
Μου μοιάζει λίγο σαν ''η κότα έκανε τ' αυγό ή το αυγό την κότα''...
Άρα αν πάμε να φτιάξουμε κοντάκι (μιλάω για εξ' αρχής καινούριο κοντάκι και όχι βελτίωση του ήδη υπάρχοντος) υπάρχουν 2 εκδοχές...
1) Φτιάχνουμε ένα κοντάκι ακριβώς στις σωματομετρικές μας διαστάσεις, ''αδειάζουμε'' το ποτήρι των γνώσεών μας, βάζουμε τις πιθανές κακές συνήθειες και τα ''κουσούρια'' επώμισης που έχουμε αποκτήσει, από τη χρόνια χρήση κοντακιών με λάθος μέτρα, στην άκρη και ξεκινάμε από την αρχή να μάθουμε τη σωστή επώμιση (έτσι όπως την διδάσκουν οι δάσκαλοι σκοποβολής), σε ένα κοντάκι, που είναι απόλυτο στα μέτρα μας και θα μας ''αναγκάσει'' να μπούμε σωστά πάνω του...
η δύσκολη περίπτωση αλλά με τέλεια αποτελέσματα, κοντάκι στις σωματομετρικες μας διαστασεις-σωστή επώμιση...
2) Φτιάχνουμε ένα κοντάκι προσαρμοσμένο στο δικό μας τρόπο επώμισης, αυτής που ξέρουμε και μας βολεύει, με τις όποιες ιδιαιτερότητες και ''κουσούρια'' της και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, παίρνουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα που μπορούμε να έχουμε από ένα κοντάκι custom, όχι στα μέτρα μας, άλλα στην δική μας ιδιαίτερη επώμιση...
Πολύ ευκολότερος δρόμος που μπορεί να σε φτασει σε ενα αποδεκτό αποτέλεσμα, μπορεί πολύ υψηλό, χωρίς να διορθώνονται όμως τα όποια πιθανα ''κουσούρια'' επώμισης...
Κατά την άποψή μου όλα εξαρτώνται από τον χρόνο που έχει κάποιος στη διάθεσή του και την όρεξη που έχει να αλλάξει συνήθειες...Δεν εξαρτάται καθόλου από την ηλικία και από τα πόσα χρόνια κυνηγάει κάποιος...
Έχω δει 55αρι κυνηγό να μαθαίνει διόφθαλμη σκόπευση και 45+ που όχι μόνο έμαθε διόφθαλμη σκόπευση αλλά και άλλαξε μεριά επωμισης όταν είδε οτι είχε αντίθετο χέρι-ματι...
Σε ένα καινούριο κυνηγό, σίγουρα θα πρότεινα τον 1ο δρόμο...
Προσωπικά, μάλλον, θα κράταγα μόνο την εικόνα του στομίου-στόχου που θέλω να' χω στην επώμιση...
Ένα κοντάκι απόλυτα στα μέτρα μου, είναι μια βελτίωση που θέλω να την επιχειρήσω κάποια στιγμή, αν μου το επιτρέψουν τα οικονομικά μου βέβαια...
Αλλά επειδή εγώ βλέπω από την κυνηγετική τους άποψη τα πράγματα και η κυνηγετική δραστηριότητα είναι από τις πιο μερακλίδικες δραστηριότητες...θα διάλεγα έναν μαστορα που θα μου εξασφάλιζε -εκτός από τα σωστά μέτρα- και τις τέλειες εφαρμογές ξύλου-μετάλλου και την άψογη από άποψη σχεδίασης και εκτέλεση ψάθα, αλλά και το τέλειο φινίρισμα. Αν βρισκόταν και το σωστό, από άποψη αντοχής και φοράς νερών ξύλο, θα' ταν το τέλειο...και φυσικά το κοντάκι θα συνόδευε και μια πάπια από το ίδιο ξύλο...
Εξάλλου το κοντάκι είναι μια ''ακίνδυνη'' επέμβαση στο όπλο, που άμα δε σου ''βγει'' δεν τρέχει και τίποτα...ξαναβάζεις το ''μαμίσιο'' και απλά κλαις τα λεφτα σου...