"Κοντακίαση"

αν ηταν όπως το περιγραφεις ειχες κατεβασει πολύ το χτενι , όταν κουμπωνες δυνατα το αριστερο ματι κυριαρχουσε γιατι το δεξι δεν εβλεπε τιποτα και το οπλο εριχνε αριστερα , σωστα τα λεω ?
Σωστά τα λες αλλά του είχα αλλάξει τα φώτα του κοντακιου. Το που έριχνε, άστο. Δεξιά, έριχνε. Το πρώτο όπλο που είχα καταφέρει να ρίχνει δεξιά. :)

Μακρια απο μενα ....καθε αλλο προσπαθω να μαθω...!!
Αργύρη, αν δεν μιλάμε για προβληματική κάννη, η οπτιμα υπερτερεί στις κυνηγητικες γομωσεις των στενότερων αυλών, Αυτό πάρα πολύ γενικά.

εχω ολες τις διαμέτρους αυλων σε οπλα , μετα από καποια χρονια καταλαβα ότι τελικα λιγο μετρανε οι αυλοι φιλε
Ετσι οπως το θετεις ειναι σαν να λες....οτι καλες οι οπτιμα καννες αλλα την ιδια δουλεια κανουν και οι μη διευριμενοι αυλοι...σωστα !!!
Συγνωμη ετσι το καταλαβα εγω....!!

Ετσι οπως το θετεις ειναι σαν να λες....οτι καλες οι οπτιμα καννες αλλα την ιδια δουλεια κανουν και οι μη διευριμενοι αυλοι...σωστα !!!
Συγνωμη ετσι το καταλαβα εγω....!!
πολύ σωστα , μετα από καποιο αριθμο οπλων και αριθμο δοκιμων , καταλαβα ότι τελικα η διαμετρος των αυλων τα τσοκ και τα φυσίγγια ερχονται δευτερα , και σχεδόν δεν εχουν σημασια αν τα σκαγια δεν πανε εκει που κοιταω και φυσικα αν δεν ξερω τον τροπο να τα στειλω εκει που κοιταω

Αν η κοινή λογική θεωρείται επιπολαιότητα τότε είμαι επιπόλαιος. Το θέμα είναι πόσοι από αυτούς που διάβασαν τη σειρά των μηνυμάτων το θεώρησαν ειρωνεία. Έτσι για να ξέρουμε πόσοι επιπόλαιοι υπάρχουν στο φόρουμ...
να θυμασσαι παντα ότι ακουμε αυτά που θελουμε να ακούσουμε , και δεχομαστε παλι αυτά και μονο αυτά που θελουμε να δεχτούμε , καληνύχτα και καλη συνεχεια χωρις διαμάχες ευχομαι

Σε προτρέπω να διαβάσεις τη σειρά των μηνυμάτων και τη κουβέντα μου με τον skyfall, και να μου πεις εσύ ως αντικειμενικός αναγνώστης αν θα έβγαζες το συμπέρασμα ότι ειρωνεύτηκες το σχόλιό μου για τη δική μου κάννη και για τη δική μου επιλογή να πάρω και ακόμη κάννη μια με αυλό 18,3... Έχεις την αντικειμενικότητα να το κάνεις; Αν ναι, θα δεις ότι έχω δίκιο.

να θυμασσαι παντα ότι ακουμε αυτά που θελουμε να ακούσουμε ,...
Αυτό το γνωρίζω αλλά δεν μπορώ να κάνω ότι δεν ακούω σε λόγια σου που με ενοχλούν

...και δεχομαστε παλι αυτά και μονο αυτά που θελουμε να δεχτούμε ...,
Θα δέχομαι μόνο τις αδιαμφισβήτητες γνώσεις σου και όχι τα ενοχλητικά σου για μένα σχόλια

...καλη συνεχεια χωρις διαμάχες ευχομαι
Και εγώ το εύχομαι. Απλά από το ύφος των γραφόμενών σου εξαρτάται...
Ας το ξεχάσουμε λοιπόν και συνεχίζουμε...
.shake.

Last edited:
Για να ξαναπάμε στο τεράστιο και διαχρονικό θέμα του λειόκαννου όπλου ...το κοντάκι...

Ετσι όπως εγώ το αντιλαμβάνομαι και απ' αυτά που συμπεραίνω απο τα γραφόμενα, εδώ μέσα, των πιο ειδικών από μένα στο θέμα...
Για να φτιάξεις το σωστό κοντάκι, πρέπει να επωμίζεις σωστά και σταθερά...για να μάθεις σωστή επώμιση, πρέπει να έχεις σωστό κοντάκι στα μέτρα σου...
Μου μοιάζει λίγο σαν ''η κότα έκανε τ' αυγό ή το αυγό την κότα''...

Άρα αν πάμε να φτιάξουμε κοντάκι (μιλάω για εξ' αρχής καινούριο κοντάκι και όχι βελτίωση του ήδη υπάρχοντος) υπάρχουν 2 εκδοχές...
1) Φτιάχνουμε ένα κοντάκι ακριβώς στις σωματομετρικές μας διαστάσεις, ''αδειάζουμε'' το ποτήρι των γνώσεών μας, βάζουμε τις πιθανές κακές συνήθειες και τα ''κουσούρια'' επώμισης που έχουμε αποκτήσει, από τη χρόνια χρήση κοντακιών με λάθος μέτρα, στην άκρη και ξεκινάμε από την αρχή να μάθουμε τη σωστή επώμιση (έτσι όπως την διδάσκουν οι δάσκαλοι σκοποβολής), σε ένα κοντάκι, που είναι απόλυτο στα μέτρα μας και θα μας ''αναγκάσει'' να μπούμε σωστά πάνω του...
η δύσκολη περίπτωση αλλά με τέλεια αποτελέσματα, κοντάκι στις σωματομετρικες μας διαστασεις-σωστή επώμιση...

2) Φτιάχνουμε ένα κοντάκι προσαρμοσμένο στο δικό μας τρόπο επώμισης, αυτής που ξέρουμε και μας βολεύει, με τις όποιες ιδιαιτερότητες και ''κουσούρια'' της και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, παίρνουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα που μπορούμε να έχουμε από ένα κοντάκι custom, όχι στα μέτρα μας, άλλα στην δική μας ιδιαίτερη επώμιση...
Πολύ ευκολότερος δρόμος που μπορεί να σε φτασει σε ενα αποδεκτό αποτέλεσμα, μπορεί πολύ υψηλό, χωρίς να διορθώνονται όμως τα όποια πιθανα ''κουσούρια'' επώμισης...

Κατά την άποψή μου όλα εξαρτώνται από τον χρόνο που έχει κάποιος στη διάθεσή του και την όρεξη που έχει να αλλάξει συνήθειες...Δεν εξαρτάται καθόλου από την ηλικία και από τα πόσα χρόνια κυνηγάει κάποιος...
Έχω δει 55αρι κυνηγό να μαθαίνει διόφθαλμη σκόπευση και 45+ που όχι μόνο έμαθε διόφθαλμη σκόπευση αλλά και άλλαξε μεριά επωμισης όταν είδε οτι είχε αντίθετο χέρι-ματι...
Σε ένα καινούριο κυνηγό, σίγουρα θα πρότεινα τον 1ο δρόμο...
Προσωπικά, μάλλον, θα κράταγα μόνο την εικόνα του στομίου-στόχου που θέλω να' χω στην επώμιση...

Ένα κοντάκι απόλυτα στα μέτρα μου, είναι μια βελτίωση που θέλω να την επιχειρήσω κάποια στιγμή, αν μου το επιτρέψουν τα οικονομικά μου βέβαια...
Αλλά επειδή εγώ βλέπω από την κυνηγετική τους άποψη τα πράγματα και η κυνηγετική δραστηριότητα είναι από τις πιο μερακλίδικες δραστηριότητες...θα διάλεγα έναν μαστορα που θα μου εξασφάλιζε -εκτός από τα σωστά μέτρα- και τις τέλειες εφαρμογές ξύλου-μετάλλου και την άψογη από άποψη σχεδίασης και εκτέλεση ψάθα, αλλά και το τέλειο φινίρισμα. Αν βρισκόταν και το σωστό, από άποψη αντοχής και φοράς νερών ξύλο, θα' ταν το τέλειο...και φυσικά το κοντάκι θα συνόδευε και μια πάπια από το ίδιο ξύλο...

Εξάλλου το κοντάκι είναι μια ''ακίνδυνη'' επέμβαση στο όπλο, που άμα δε σου ''βγει'' δεν τρέχει και τίποτα...ξαναβάζεις το ''μαμίσιο'' και απλά κλαις τα λεφτα σου....sarcastic.

Last edited:
πολύ σωστα , μετα από καποιο αριθμο οπλων και αριθμο δοκιμων , καταλαβα ότι τελικα η διαμετρος των αυλων τα τσοκ και τα φυσίγγια ερχονται δευτερα , και σχεδόν δεν εχουν σημασια αν τα σκαγια δεν πανε εκει που κοιταω και φυσικα αν δεν ξερω τον τροπο να τα στειλω εκει που κοιταω

αν και χαρουμενος κατοχος πια ενος οπλου με αυλο 18.6 διευριμενο αυλο ( Α400 UNIKO) Θα συμφωνησω με τον κατα τα αλλα συμπαθη και εν μερη συνονοματο φιλο dimitri benellli an βρεις το τσοκ που σου ταιριαζει για το κυνηγη που κανεις και το σωστο τσοκ για τα μετρα που θες να ριξεις αν τουφεκας σωστα θα εχεις επιτυχιες
και η σωστη σκοπευσηειναι το Α και το Ω .... ΟΜΩΣ

Αργύρη, αν δεν μιλάμε για προβληματική κάννη, η οπτιμα υπερτερεί στις κυνηγητικες γομωσεις των στενότερων αυλών, Αυτό πάρα πολύ γενικά.

οπως λεει ο μαστορας παραπανω που με βοηθησε στην αρχη μου (μετα απο χρονια στον παγκο χαχχαα Εξου και μαστορας) σε ενα στενο αυλο αν βαλουμε μεγαλες γομοσεις υπαρχει προβλημα στην κυνηγητικη κατανομη των σκαγιων... πολλες συγκρουσεις και περιοχεσ με κενα η πολυ πυκνη κατανομη που δεν θελει κανεις κυνηγος

Για να φτιάξεις το σωστό κοντάκι, πρέπει να επωμίζεις σωστά και σταθερά...για να μάθεις σωστή επώμιση, πρέπει να έχεις σωστό κοντάκι στα μέτρα σου...
Μου μοιάζει λίγο σαν ''η κότα έκανε τ' αυγό ή το αυγό την κότα''...
Σπύρο να σου πω οτι στο θεμα των μέτρων .. αυτή η κουβέντα ήταν και η διαπίστωση του Κυπριδημου όταν μας μιλούσε για αυτό το θέμα .. η κατάληξη ήταν και πάλι με ασάφεια ... πάντως κατέληξε λέγοντας περίπου οτι τα σωστά μέτρα ενός κυνηγετικού όπλου εχουν μεσα και τα σκοπευτικά κουσούρια του κυνηγού.
*Μακη αν δεν το κατάλαβα εγω κάλα διόρθωσε ..
Αυτό που εχω συμπεράνει εγώ ειναι για να χτίσεις ενα κοντάκι στα μέτρα σου θέλει να προηγείται μια κάποια εμπειρία με πειραματισμούς και εξάσκηση ώστε να έχεις μια αντίληψη για το τι συμβαίνει οταν ρίχνεις , να μπορείς να το εξηγήσεις στον μάστορα και να μπορέσει να σου φτιάξει κατι που θα το βρίσκεις απίστευτα βολικό στην πράξη ..
*μιλάω παντα για κυνηγετική χρίση ενος ανήσυχου κυνηγού που ψάχνει το μέγιστο των δυνατοτήτων του και όχι για αθλητική σκοποβολή. εκει αλλάζουν σίγουρα τα δεδομένα

Last edited:
πάντως κατέληξε λέγοντας περίπου οτι τα σωστά μέτρα ενός κυνηγετικού όπλου εχουν μεσα και τα σκοπευτικά κουσούρια του κυνηγού.
*μιλάω παντα για κυνηγετική χρίση ενος ανήσυχου κυνηγού που ψάχνει το μέγιστο των δυνατοτήτων του
Εδω είναι η απορία μου Χρήστο...
Αν φτιάξουμε ένα κοντάκι πάνω στα πιθανά κουσούρια επώμισης που έχουμε αποκτήσει, παίρνουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων μας ή το μέγιστο των δυνατοτήτων της λάθος επώμισης...

Και για να πω και μια δική μου εμπειρία...το προηγούμενο Chapuis που είχα, όταν έκανα την παραγγελία με τις προδιαγραφές του όπλου και φτάσαμε στο κοντάκι,ο υπεύθυνος του καταστήματος, έβγαλε μια κάρτα της Chapuis που είχε ένα σχεδιάγραμμα ανθρωπίνου σώματος σε προφίλ και έπρεπε να αποτυπώσουμε τις δικές μου διαστάσεις πάνω στο σχεδιάγραμμα (θυμάμαι...μέτρα χεριού, μέτρα πήχη, μέτρα παλάμης, απόσταση ζυγωματικού-κόρης ματιού, ύψος ζυγωματικού-ώμο, κατά πλάτος απόσταση ζυγωματικού-ώμου, απόσταση από το μέσο του στήθους μέχρι τον ώμο...ίσως και κατι άλλο που ξεχναω...) το συγκεκριμένο όπλο μετά από έναν -οχι μεγάλο ομολογουμένως- χρόνο προσαρμογής, ήταν ότι πιο σωστό σε εφαρμογή πάνω μου είχα μέχρι τώρα...
Όταν παράγγειλα το 2ο Chapuis (αυτό που έχω τώρα) ζήτησα από την αντιπροσωπεία να στείλει ακριβώς τα ίδια μέτρα..δυστυχώς...κάποιο λάθος έγινε και ήρθαν λάθος μέτρα και χρειάστηκε να τα αλλάξω...τα έφερα σε πολύ μεγάλο βαθμό κοντά στα δικά μου, άλλα όχι όσο τέλεια ήταν στο 1ο όπλο...

Εδω είναι η απορία μου Χρήστο...
Αν φτιάξουμε ένα κοντάκι πάνω στα πιθανά κουσούρια επώμισης που έχουμε αποκτήσει, παίρνουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων μας ή το μέγιστο των δυνατοτήτων της λάθος επώμισης...
κάποιο λάθος έγινε και ήρθαν λάθος μέτρα και χρειάστηκε να τα αλλάξω...τα έφερα σε πολύ μεγάλο βαθμό κοντά στα δικά μου, άλλα όχι όσο τέλεια ήταν στο 1ο όπλο...

ναι Σπύρο ..ισος η λεξη "κουσούρια" να μην ήταν η σωστότερη για αυτο που ήθελα να πώ.. η σωστότερη διατύπωση ειναι σκοπευτικές "συνήθειες"
για παράδειγμα, εγώ εχω διαπιστώσει οτι εχω την τάση και μου κάνει σαν εικόνα να ειμαι ενα κλικ κατω απο τον στόχο .. δηλαδή να βλέπω όλο το θήραμα.
ίσος να ειναι στην θεωρία λάθος αλλα αν έφτιαχνα κοντάκι θα ήθελα ο μάστορας να το υπολογίσει στα μέτρα μου ...

Για το περιστατικό με τα δικάσου μέτρα σε ενα τέτοιο όπλο .. πραγματικά ειναι κρίμα που συνέβη!:(
Όμως όπως είπες και εσυ ποιο πάνω , αν πάρεις την απόφαση να φτιάξεις ενα κοντάκι απο την αρχή περαν του οικονομικού "ρίσκου" δεν θα χαλάσεις κατι στο όπλο σου ! ;)

για παράδειγμα, εγώ εχω διαπιστώσει οτι εχω την τάση και μου κάνει σαν εικόνα να ειμαι ενα κλικ κατω απο τον στόχο .. δηλαδή να βλέπω όλο το θήραμα.
Οκ! εννοείτε οτι η σκοπευτική εικόνα που έχεις, καλό είναι να παραμείνει αυτή που σε βολεύει...
Όταν μίλησα για ''κουσούρια'' εννοούσα κυρίως την τοποθέτηση μας πάνω στο κοντάκι...π.χ να γέρνουμε υπερβολικά πάνω στο κοντακι ή το αντίθετο, κλίση του κεφαλιού πάνω στο χτένι κ.λ.π...

για να σου πάρει μέτρα κάποιος και να φτιάξεις κοντάκι,πρέπει να κάνεις σωστές και ίδιες επωμίσεις π.χ 8 στις 10 να ειναι ίδιες ώστε να διευκολύνεις τον κοντακά αλλά και να βγει σωστό το κοντάκι

έστω ότι έφτιαξες τώρα το κοντάκι η σωστή κίνηση είναι η 1η που λες,μια σταθερή ανοδική κίνηση προς το ζυγωματικό που θα κουμπώσει το κοντάκι και όχι πλάγια κίνηση που δεν θα κουμπώσεις σωστά και θα βλέπεις τελειώς διαφορετικά πράγματα αλλά θα έχεις και αστάθια στην λαβή

Να σου πω οσα οπλα εχω επωμισει σε μαγαζι απο τον οπλοβαστο δηλαδη απειραχτα απο κυνηγο ολα με μια ηρεμη επωμιση μου ερχονται καλα, σε αυτες τις ιδανικες συνθηκες το χερι ευθυγραμμιζει την ριγα με το ματι πριν ακουμπιση στον ωμο. Αν επωμισω γρηγορα τις μισες φορες το κοντακι θα με χτυπηση στο σαγονι καθως ανεβαινει ετσι εχω βολευτη με 1καπως πιο πλαγιο ανεβασμα του οπλου (το κανω ασυναισθητα) . Στην πραγματικοτητα ολα τα εργοστασιακα κοντακια στριβουν πανω μου προς τα αριστερα, αν δεν κανω λαθος τα παιδια το ανεφεραν ως cast to toe τοσο καιρο ηξερα το προβλημα αλλα δεν ηξερα το ονομα του. Στο χαρτονι ολα τα οπλα μου ριχνουν αριστερα κ πιθανον να χρειαζονται κ μια μικρη παρεκλιση .

Στο θεμα μας τωρα εχω κ 1 αεροβολο διανα μοντελο 52 με μαγουλο στο κοντακι υπερυψομενο χτενι κ ενα πελμα με μια μεγαλη κυρτωση στο κατω μερος. Οπως κ να το επωμισο καθετε παντα στο ιδιο σημειο τοσο στο μαγουλο οσο και στον ωμο, δεν ξερω ποσο πρακτικο θα ηταν 1 τετοιο κοντακι στο κυνηγι αλλα μου γεναει την απορια μηπως το κοντακι κανει την σταθερη επωμιση και αυτοματα μας οδηγει στην σωστη επωμιση ;;;;

Το βασικο δεν ειναι να επωμιζεις γρηγορα, αλλα ουτε και σιγα σιγα ωστε να διορθωνεις αυτοματα οτι σου ερχεται λαθος. Νομιζω, και αν κανω λαος ας με διορθωσει καποιος, οτι το βασικο ειναι να μαθεις σωστα την επωμιση, εστω και σε αργη κινηση στην αρχη, ωστε να γινεται σωστα οπως λεει ο Παυλος. Μπορεις να το κανεις με ξηρες επωμισεις στο σπιτι, μεχρι το σωμα σου να μαθει την επωμιση (οπως εμαθε την επωμιση που λες οτι κανεις) Μολις το σωμα σου συνηθισει αυτη την κινηση και την κανει πιο αβιαστα, θα μπορεσεις να δεις αν φευγεις δεξια ή αριστερα, και να το διορθωσεις.

Οσο σωστη τεχνικη κ να εχεις το λαθος κοντακι θα σε αναγκασει να την αλλαξεις. Διαπιστωση μου ειναι οτι ολα μου τα σκοπευτικα κουσουρια προερχονται απο λαθος κοντακια και οχι απο λαθος τεχνικη θα στο εξηγησω αλλιως επειδη το δικαννο εχει στενη γραμμη στο κοντακι με κλοτσουσε στο ζυγοματικο ακομα κ με 24 γραμμαρια στο τελος εμαθα να ριχνω χωρις να το κουμπονω στο ζυγοματικω με πολλη μετρια αποτελεσματα . Καποια στιγμη του εβαλα 1 μικρο κοματι αρμαφλεξ πανω στο χτενι αυτο που μονονουμε της σωληνες και το προβλημα λυθηκε!!! . .asking..asking.
Το αποτελεσμα ολου αυτου ηταν το κουσουρι του να μην κουμπωνω σωστα το πηρα κ στις καραμπινες κ ειδα κ επαθα να το αποβαλω αν κ με την 302 ειχα γινει σωστος ζογκλερ.sarcastic..sarcastic.

Ναι, σου μιλαω ομως για την κινηση (χωρις τον πυροβολισμο).

Εσυ κανεις λαθος κινηση φοβουμενος τις συνεπειες. Οταν σταθεροποιησεις την επωμιση, θα δεις τι χρειαζεται ωστε οι συνεπειες να μην ειναι δυσαρεστες. Σαφως και με το να ριχνεις "εκ του ισχυος" (υπερβολη δικη μου - μην την παρεις τοις μετρητοις) δεν σε χτυπαει στο μαγουλο, αλλα δεν θα εισαι και οσο αποτελεσματικος πρεπει. Δυστυχως πρεπει να μαθεις απο την αρχη (και στο λεω εγω που ξαναμαθαινω παλι απο την αρχη, χωρις τα λαθη που εκανα ως τωρα) την κινηση, και να διορθωσεις τα κακως κειμενα, εφοσον τα ξερεις

Το παλευω οσο μπορω σχεδον καθε μερα κανω ξερες επωμισεις πρωσπαθοντας να τυποποιησο την κινηση κ οσο το δουλευω βλεπω τι μου φταιει αλλα κ οτι με λαθος κοντακι δεν θα φτασω ποτε εκει που θελω.
Για το εκ του ισχιου (μου αρεσε .sarcastic.) να σου πω εφτασα στο σημειο να ακουω το μπιμπερ στην φερμα κ να λεω οχι παλι. Το οπλο που κλοτσαει μπορει να σου καταστρεψει κ την πιο καλη μερα

Back