Γιώργο η απάντηση βρίσκεται στο αρχικό post μου που παραθέτω (τη χρωμάτισα με κόκκινο). Θα έπρεπε οπωσδήποτε να υπάρξει επέμβαση;
Καταρχήν θα ήθελα να σε ρωτήσω κάτι αλλά προβληματίζομαι μην παρεξηγηθείς και το πάρεις στραβά. Θα το ρισκάρω όμως, αφού πρώτα σου υπενθυμίσω με όση ειλικρίνεια διαθέτω, ότι δεν έχω λόγο ούτε να σε θίξω, ούτε να σε προσβάλω κτλ. Κάνω αυτήν την εισαγωγή γιατί έχω νοιώσει ότι κάποιες φορές "ψιλοαρπάζεσαι" μαζί μου, μάλλον φταίω εγώ όμως για αυτό. Αν σε θίξει η ερώτηση μου, σου ζητάω προκαταβολικά συγνώμη και ζήτα μου αμέσως να την σβήσω.
Το οπωσδήποτε είναι απόλυτο, ξεκαθάρισα ότι μπορεί να είναι κάποιος τυχερός και να του έρθει αμέσως ένα καινούριο κοντάκι. Εδώ βέβαια βγαίνουμε λίγο εκτός θέματος γιατί η δική σου περίπτωση αφορά κοντάκι από την αρχή και όχι κάποια μικροπαρέμβαση που μπορεί να χρειάζεται ένα υπάρχον κοντάκι. Έχεις όμως αναρωτηθεί ποτέ, γιατί για παράδειγμα έχεις καταλήξει να θες ένα φυσίγγι 40 γρ διασποράς για να βαρέσεις την μπεκάτσα; Έχεις αναρωτηθεί ποτέ, γιατί μπορεί να σου μπήκε η ιδέα στο μυαλό, ότι η optima δεν αποδίδει καλά;
Δεν λέω ότι το όπλο σου ρίχνει στην δύση όταν εσύ σημαδεύεις την ανατολή αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι έχει περιθώρια βελτίωσης. Ξαναλέω, ότι για ένα καινούριο κοντάκι θέλει παραλαβή, πίνακα, μάστορα, πίνακα, κυνήγι, μάστορα, πίνακα, κυνήγι, μάστορα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο μάστορας είναι ανεπαρκής, απλά θεωρώ πάρα πολύ δύσκολο, πόσο μάλιστα για κάποιον που δεν μένει απέναντι από το μαγαζί του μάστορα, να πάει σήμερα να αφιερώσει ο μάστορας όλη μέρα, την επόμενη να το πάρει και να πάει σπίτι του και το όπλο να είναι τέλειο.
Μπορεί να έτυχε σε εσένα και να είσαι η εξαίρεση στον κανόνα. Μακάρι.
Δηλαδή Γιώργο θα ήσουν ευτυχισμένος επειδή βρήκες κάποιον ανίδεο πελάτη για εκμετάλλευση;
Υπάρχουν όμως και αυτοί που σέβονται τον πελάτη που αν δεν ήταν σίγουροι για το αποτέλεσμα θα του έλεγαν ότι δεν είναι σωστή η διαδικασία αυτή και ότι πρέπει να προηγηθούν δοκιμές σε στόχο. Αν είναι σίγουροι για τη δουλειά τους και αναλάβουν τον πελάτη σημαίνει απαραίτητα ότι τον κοροϊδεύουν;
Αν δεις αυτά που γράφω, θα δεις ότι ποτέ δεν χρησιμοποίησα την λέξη "εκμετάλλευση" ή "κοροϊδία". Θα ήταν άδικο και λάθος για πολλούς επαγγελματίες. Κανένας όμως δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το αποτέλεσμα, ούτε ο Valeriano, ούτε ο κοντακάς του Perazzi, αν δεν σε βγάλουν στην πίσω "αυλή" να τουφεκίσεις και να ξαναντουφεκίσεις το όπλο σου. Το είσαι έτοιμος, πάρτο στην μασχάλη, για. ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.
Αν έχει κάποιος την οικονομική δυνατότητα να καλύψει το ημερήσιο μεροκάματο του κοντακά, η σωστή διαδικασία είναι να περάσει να τον πάρει μαζί με την εργαλειοθήκη του και να πάνε μια μέρα στο σκοπευτήριο. Μόνο τότε στο τελείωμα της μερας και μετά από τουφεκιές σε πίνακα και δίσκους, μπορεί πλέον ο κοντακάς να πει, ναι φίλε στο έφερα απόλυτα στα μέτρα σου. Να ρίξεις με κοντομάνικο, να ρίξεις με μπουφάν, να δοκιμάσεις τροχιές σε όλες τις μοίρες και γωνίες, όπως royal, ορτυκι, loop, λαγό, και πάει λέγοντας.
Αυτό που θέλω να πω, έχοντας κρατήσει μαγαζί και έχοντας υπάρξει τεχνικός σε άλλο αντικείμενο, είναι ότι και ο μάστορας σαν άνθρωπος προδιακατέχεται πολλές φορές από την στάση στου πελάτη. Έχω κάνει άπειρες κουβέντες με κοντακά και είναι οι πρώτοι που δυσανασχετούν όταν κάποιος πάει και δεν ξέρει να απαντήσει σε ερωτήσεις του τύπου, "που ρίχνει το όπλο σου;"
Εδώ βρε Χρήστο πας και του ζητάς ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό που θέλεις και σου αρχίζουν, "εεεε αυτό δεν είναι σωστό", "εεε στο πουλί πρέπει να ρίχνεις από κάτω", "εεε τα όπλα πρέπει να ψιλοντουφεκάνε" κτλ. Καταλαβαίνεις τότε λοιπόν ότι ο καθένας προσπαθεί να βγάλει πάνω στην δουλειά του, τα δικά του βιώματα και εμπειρίες. Οι τραπαδόροι κοντακάδες θέλουν ντε και καλά να σε πείσουν ότι το όπλο πρέπει να ρίχνει 30 πόντους πάνω. Βρε χρυσέ μου άνθρωπε, εγώ δεν θέλω να ρίχνει έτσι το όπλο, θέλω να ρίχνει έτσι και πραγματικά κάνεις αγώνα για να σου το φέρει όπως θες εσύ και όχι όπως θέλει αυτός. Ακούω συνέχεια ανθρώπους να λένε, μα μου είπε ο Τάδε ότι έτσι είναι το σωστό. Μου είπε ο ταδε σκοπευτής ότι έτσι είναι το σωστό. Βρε άνθρωπε, δεν μπορείς να σταυρώσεις πουλί, έχεις τραυματίσει του κόσμου τα πουλιά, ξεπουπουλιάζεις, κάνεις, ράνεις και μου λες ότι επειδή κάποτε κάποιος κοντακάς πήρε ένα πρωτάθλημα, σημαίνει ότι έτσι πρέπει να σου έχει το όπλο;
Γι αυτό δεν αναφέρθηκα ποτέ σε ... εκμετάλευση, αν και υπάρχει πάντα αυτό το ενδεχόμενο της "ξεπέτας" αν δούμε ότι κάποιος δεν σκαμπάζει και πολλά.
Τι να κάνουμε λοιπόν; Όσοι δεν ξέρουν, στο Καιάδα; Όχι βέβαια, να μάθουν, δεν είναι δα και καμιά επιστήμη. Διασκέδαση αποτελεί και αυτό το κομμάτι.