Κάλυκες και καψύλια

Από τους σύγχρονους κάλυκες, αυτός που μου άρεσε περισσότερο και έβγαλα ποιο καλά και σταθερά αποτελέσματα σε στρογγυλό ρέλι, είναι ο Fiocchi 12/70 Τ3 κόκκινος αφρεζάριστος. Αγορασμένος από Ιορδάνογλου πριν μερικά χρόνια.

Από τους σύγχρονους κάλυκες, αυτός που μου άρεσε περισσότερο και έβγαλα ποιο καλά και σταθερά αποτελέσματα σε στρογγυλό ρέλι, είναι ο Fiocchi 12/70 Τ3 κόκκινος αφρεζάριστος. Αγορασμένος από Ιορδάνογλου πριν μερικά χρόνια.
Χαρτινο πυθμενιο Νικηφορε?

Το πιο σκληρό πλαστικό;
Φορές αναγόμωσης για τον καθένα;
Γιώργη δωδεκαρι δεν έχω γεμίσει ακόμα αλλά στο εικοσαρι έχουμε χάσει το λογαριασμό με τον Μάνο πάνω από έξι φορές.

Εκτός από την μαυρίλα που μαζεύουν στα χείλη έχουν αρκετή ζωή ακόμα.

Κωνσταντίνε,
Μπορείς να βρεις στα καταστήματα εκεί καψύλια Federal 239 ή ακόμη δεν τα διαθέτουν σκέτα στο εμπόριο;
Λευτέρη το έψαξα λίγο και δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες, μερικοί λένε ότι το χρησιμοποιεί στα magnum φυσίγγια της και ότι είναι το ποιό ισχυρο τής αγοράς άλλοι πάλι αγνοούν την ύπαρξη του.

The 239 primer is a much hotter primer and there is no comparable primer on the market. When reloading these hulls you will have to change your load recipe that you previously used do to the primer difference. Follow your reloading manual and do not substitute primers using the same load offering that requires a 239 primer.
Δεν το έχω δει ποτέ στα μαγαζιά έχουν το 209 στο μπλε κουτί champion , και όσα εμπορικά της εταιρίας έχω ανήξει το ίδιο είχαν.
screen shot

Δεν χρειαζεται Βασιλη, Εχεις το μεταλλικο κομματι που μεσα του περιεχει το εμπυρευμα. Εχεις το αμονι, που ειναι εσωτερικα (κιτρινο στη φωτο) και πανω του συμπιεζεται το εμπυρευμα και αναφλεγεται. Αυτα ειναι τα βασικα συστατικα του καψυλιου, και το εξωτερικο περιβλημα που ειναι το κομματι που σφηνωνει στην πατουρα του καλυκα, και περιεχει τα παραπανω.

Το εμπυρευμα ,στα συγχρονα καψουλια,ειναι ο στυφνικος μόλυβδος .
Πολυ παλιοτερα ηταν, βροντωδης υδραργυρος.
Ασταθης και υπεύθυνος για οξειδωσεις ,εσωτερικα,στα οπλα.
Ειναι χαρακτηριστικη η εικονα γυρω απο την τρυπα της βελονας,στον καθρεφτη του οπλου.
Οφειλοταν στα αερια που διεφευγαν προς τα πισω απο το καψουλι.
Το εμπυρευμα οταν πιεζεται βιαια,ΕΚΡΉΓΝΥΤΑΙ και παραγει φλογα.
Το καψουλι εκρήγνυται,η πυριτιδα αναφλεγεται.
ΠΡΕΠΕΙ ν' αναφλεγεται.
Υπο συνθηκες εντονης στατικης πιεσης,καποιες πυριτιδες,εκρήγνυνται.

Το εμπυρευμα ,στα συγχρονα καψουλια,ειναι ο στυφνικος μόλυβδος .
Πολυ παλιοτερα ηταν, βροντωδης υδραργυρος.
Ασταθης και υπεύθυνος για οξειδωσεις ,εσωτερικα,στα οπλα.
.....................................................................
Μάστορα, μη λες "πολύ" παλιότερα ... γιατί θα με κάνεις να νιώθω "πολύ" μεγάλος σε ηλικία!!! :D Γιατί εγώ τα θυμάμαι αυτά σε χρήση, παιδάκι δημοτικού θυμάμαι τον πατέρα μου που γέμιζε με τέτοια καψούλια ... Κρίμα που δεν κατάφερα να κρατήσω κανένα από εκείνα τα στρογγυλά μεταλλικά κουτάκια: 100 ΚΑΨΥΛΙΑ ΒΡΟΝΤΩΔΟΥΣ ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΥ - ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΥΡΙΤΙΔΟΠΟΙΕΙΟΥ & ΚΑΛΥΚΟΠΟΙΕΙΟΥ ... που παίρναμε τότε από το μοναδικό μαγαζί (καφενείο - μπακάλικο - γενικού εμπορίου) του χωριού μου, μαζί μέ όλα τα υπόλοιπα υλικά γόμωσης ... :(
.sarcastic. .sarcastic.
Όσο για την οξειδωτική τους δράση, γ@μησέ τα !!!! Ούτε να τα βλέπω, ούτε να τα ακούω, δε θέλω ...:mad: Έχουν καταστρέψει πολυ περισσότερα όπλα από όσα μπορεί να φανταστεί κανείς !!! ...
Έχω πικρή πείρα ... Στο τσακ το γλύτωσα το καημένο το 16αρι μονόκαννο, και όχι και σε πολύ καλή κατάσταση του εσωτερικού της κάννης ... Μετά τον ξαφνικό και πρόωρο θάνατο του πατέρα μου ... :(

Μάστορα, μη λες "πολύ" παλιότερα ... γιατί θα με κάνεις να νιώθω "πολύ" μεγάλος σε ηλικία!!! :D Γιατί εγώ τα θυμάμαι αυτά σε χρήση, παιδάκι δημοτικού θυμάμαι τον πατέρα μου που γέμιζε με τέτοια καψούλια ... Κρίμα που δεν κατάφερα να κρατήσω κανένα από εκείνα τα στρογγυλά μεταλλικά κουτάκια: 100 ΚΑΨΥΛΙΑ ΒΡΟΝΤΩΔΟΥΣ ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΥ - ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΥΡΙΤΙΔΟΠΟΙΕΙΟΥ & ΚΑΛΥΚΟΠΟΙΕΙΟΥ ... που παίρναμε τότε από το μοναδικό μαγαζί (καφενείο - μπακάλικο - γενικού εμπορίου) του χωριού μου, μαζί μέ όλα τα υπόλοιπα υλικά γόμωσης ... :(
.sarcastic. .sarcastic.
Όσο για την οξειδωτική τους δράση, γ@μησέ τα !!!! Ούτε να τα βλέπω, ούτε να τα ακούω, δε θέλω ...:mad: Έχουν καταστρέψει πολυ περισσότερα όπλα από όσα μπορεί να φανταστεί κανείς !!! ...
Έχω πικρή πείρα ... Στο τσακ το γλύτωσα το καημένο το 16αρι μονόκαννο, και όχι και σε πολύ καλή κατάσταση του εσωτερικού της κάννης ... Μετά τον ξαφνικό και πρόωρο θάνατο του πατέρα μου ... :(
Για μενα το ειπα....:)

Σε άρθρο του κ. Χατζιώτη...αν θυμάμαι καλά...έγραφε ότι ο στιφνικός μόλυβδος αποτελεί το 65-70% στο σύνολο του μίγματος του εμπυρεύματος και το υπόλοιπο αποτελείται από ουσίες που βελτιώνουν την απόδοση του καψουλιού, απελευθερώνοντας οξυγόνο, βοηθώντας έτσι το καλύτερο έναυσμα της πυρίτιδας.
Η ποσότητα δε του εμπυρεύματος κυμαίνεται απο 2,5-3 έως 7,5-8 εκατοστά του γραμμαρίου και είναι αυτή που διαχωρίζει τα καψούλια σε:
χαμηλής ισχύος
μέσης ισχύος
υψηλής ισχύος
και τα σπανιότατα...υψηλής ισχύος (616 silver)

Πέρα από την παραπάνω κλασσική κατηγοριοποίηση των καψουλιών και την καταλληλότητα της κάθε κατηγορίας ανάλογα με το πόσο εύκολα ή δύσκολα γίνεται η εναυση μιας πυρίτιδας... κάποιοι περισσότερο γνώστες από εμένα (μελή του Φόρουμ;)), ξεχωρίζουν τα καψούλια ανάλογα και με το σχήμα της φλόγας τους και υπολογίζουν και αυτή την ιδιότητα των καψουλιών, στα "παντρέματα" τους με τις πυρίτιδες που γομώνουν.
Προσωπικά παρότι, δεν έχω εμβαθύνει το θέμα τόσο πολύ για να ξέρω τις διαφορές στο σχήμα της φλόγας των διαφόρων τύπων καψουλίων, το δέχομαι απόλυτα και γνωρίζω ότι οι περισσότερες πυρίτιδες "αγαπάνε" και καίγονται ιδανικά με συγκεκριμένα καψούλια...

Tα 5.45 και 6.45 που κυκλοφορουσαν παλιοτερα, αντι για μια τρυπα στο κεντρο ειχαν περιφερειακες. Ετσι μαλλον ξεχωριζαν τα ισχυρα καθως ειχαν 3 τρυπες, ισως υπηρχαν και με παραπανω, και τα μεσαια που ειχαν 2 τρυπες. Τα 5.45 ειχαν επισης 2 τρυπες, και τα χρησιμοποιουσαν στα μικρα διαμετρηματα

" Το καψυλι κ η εξέλιξη του" Κ+Φ Απρίλης - Μάης 1993..
Του Μιχάλη Ταμπακη..(Φοβερό άρθρο..)

Σας βάζω ένα απόσπασμα:

Το ενεργό μέρος των πρώτων καψυλιων αποτελούσε ο βροντώδης υδραργυρος.το απαραίτητο οξυγόνο για την ανάφλεξη,προερχόταν από
το χλωρικο καλι που αναμειγνυονταν.
Για να αυξηθεί η ευαισθησία των καψυλιων στην επικρουση προστίθεται μείγμα σκόνη γυαλιού.
Το χλωρικο καλι όμως προκαλούσε οξείδωση στις καννες ενώ η σκόνη γυαλιού τριβή κ φθορά,ιδιαίτερα στις ραβδώσεις καννων.
Για αυτό θεωρήθηκε σημαντική βελτίωση όταν στην αρχή του 1900 το χλωρικο καλι αντικαταστάθηκε από το νιτρικό βαριο κ τα καψυλια έγιναν μη οξειδωτικα.
Το πλεονέκτημα αυτό αναγράφεται στα κουτιά καψυλιων η φυσιγγίων σαν sinoxid,Nox κλπ..
Αργότερα χρησιμοποιήθηκε άλλο υλικό για την ευαισθητοποίηση του καψυλιου αντί της σκόνης γυαλιού κ τα καψυλια απέκτησαν τον πλέον χαρακτηρισμό "Non erosive" η "non corrosive".
Ο βροντώδης υδράργυρος εξακολουθούσε να χρησιμοποιηετε σε συνδυασμό με χλωρικο καλι κ θειουχο αντιμόνιο μέχρι πρόσφατα στα καψυλια 6,45.
Μέχρι σήμερα υλικά όπως ο στιφνικος μολυβδος(αύξηση ευαισθησίας),η τετραζινη ,το θειουχο αντιμόνιο, το υπεροξειδιο του μολύβδου,ο πεντριτης (αύξηση εκρηκτικότητας),το αλουμίνιο(αύξηση της θερμοκρασίας της φλόγας του καψυλιου),το πυρίτιο ασβέστιο(αύξηση διάρκειας της φλόγας)χρησιμοποιούνται στους διάφορους τύπους καψυλιων των φυσιγγίων για λειοκαννα κ ραβδωτα.
Το βάρος γομωσεως των καψυλιων είναι γύρω στα 0,4-0,5 του γραμμαρίου για τα φυσίγγια των κυνηγετικών όπλων.τα καψυλια των μαγκνουμ φυσιγγίων μπορεί να φτάσουν κ τα 0,65 γραμμάρια.
Η αύξηση του βάρους όμως των καψυλιων δεν είναι απεριόριστη.
Εάν το υλικό μέσα στο κυσθιο έχει μεγάλο πάχος κατά την επικρουση τρίβεται χωρίς να εκραγεί.
Αυτό σημαίνει ότι αυξάνοντας το βάρος ελλατωνεται η ευαισθησία του καψυλιου.
Για να διατηρηθεί η ευαισθησία διμηουργειται μια μικρή κοιλότητα εσωτερικά στο υλικό του καψυλιου ακριβώς στο κέντρο κ επάνω από την ακίδα του ακμωνα.
Με τον τρόπο αυτό ελλατωνεται το πάχος στο επίμαχο σημείο της επικρουσης κ διατηρείται η ευαισθησία.
τα μεταλλικά μέρη του καψυλιου μπορούν να κατασκευαστούν από χάλκινη,ορειχαλκινη η από αλουμίνιο ταινία.ειναι καθαρά θέμα κόστους.
Η μεταλλική ταινία πρεσσαρετε σε ειδικές πρεσσες,τα καψυλια κόβονται πλένονται στεγνώνονται κ ενδεχομένως επιμεταλλωνονται.
Το εκρηκτικό μείγμα του καψυλιου παρασκευάζεται κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας.ενα κιλό από αυτό είναι ικανό να κατεδαφίσει μια πολυκατοικία.
Η γόμωση των κυαθιων των καψυλιων υπάρχουν δυο μέθοδοι κ ξηρά κ η υγρά μέθοδος.
Κατά την ξηρά μέθοδο το μείγμα υπό μορφή γκρίζας σκόνης ογκομετρειτε κ τοποθετείτε στα κυαθια,στην συνέχεια πιέζετε 2-3 φορές διαδοχικά κ κατόπιν τοποθετείται επάνω ένας μικρός χάρτινος η από λεπτή μεταλλική ταινία δίσκος.ο οποίος βερνικωνεται για να αδιαβροχοποιηθει εντελώς.
Η ζωή ένας καψυλιου είναι απίστευτα μεγάλη.προσωπικα έχω συναντήσει καψυλια 50 ετών που ήταν ακόμη ενεργά.
Στην υγρά μέθοδο το μείγμα ζυμώνεται με νερό για να αδρανοποιηθει προσωρινά κ στην κατάσταση αυτή ογκομετρειτε κ τοποθετείτε στα κυαθια των καψυλιων.πιεζεται κ τοποθετείτε πάνω ο μικρός δίσκος από χαρτί η λεπτό μέταλλο.κατοπιν περνά από το ξηραντηριο όπου θερμενεται με αέρα για να αποβαλλει όλη την υγρασία που περιέχει κ κατόπιν βερνικωνεται εσωτερικά.τα γομωμενα πλέον κυαθια συναρμολογουνται στην καψυλιοδοχη μαζί με τον ακμωνα για να αποτελέσουν το πλήρες καψυλι.Στην συνέχεια υπόκεινται στις προβλεπόμενες δοκιμές.
Δοκιμή ευαισθησίας,βραδυφλογιας,κ βλητική δοκιμή.

Back