Κάλυκες και καψύλια

Μιας και ο λόγος για τα καψούλια, να πω ένα χθεσινό περιστατικό από το σκοπευτήριο ... Ένα παιδί που έριχνε τα RIO 28gr target load, με Browning Cynergy, είχε 2 αφλογιστίες από το ίδιο κουτί !!! Με την κάτω κάννη. Τα δοκίμασε ξανά, (στην ίδια κάννη) αλλά και πάλι δεν πυροδοτήθηκαν. Στο τέλος έβαλε το δεύτερο στην πάνω κάννη και έριξε κανονικά !!! Το πρώτο το είχε πετάξει στο καλάθι, που ήταν γεμάτο κάλυκες, και έψαξαν μετά αλλά δεν μπόρεσαν να το βρουν ... Έτσι δεν βγάλαμε συμπέρασμα, αν έφταιγε το καψούλι ή το όπλο, ή από λίγο και τα δυο ...
Ήταν εκεί και η κυρία που φτιάχνει τα Dynamic (Fly target) και ... βρήκε ευκαιρία να κατηγορήσει τους κάλυκες της MAXAM ότι είναι μάπα, και τα καψούλια ότι είναι σκληρό το μέταλλο τους και παρουσιάζουν συχνά αφλογιστίες, και διάφορα υποτιμητικά σχόλια για τα RIO κλπ...
Μόνο τα δικά της φυσίγγια είναι καλά !!! ... Ε, να μην παινέσει το πράμα της ??? .sarcastic.

Το πρώτο το είχε πετάξει στο καλάθι, που ήταν γεμάτο κάλυκες, και έψαξαν μετά αλλά δεν μπόρεσαν να το βρουν ...
Για να ήμουν εγώ εκεί κ θα έβλεπες..ανάποδα θα το τουμπαρα...sarcastic.
βρήκε ευκαιρία να κατηγορήσει τους κάλυκες της MAXAM ότι είναι μάπα, και τα καψούλια ότι είναι σκληρό το μέταλλο τους και παρουσιάζουν συχνά αφλογιστίες, και διάφορα υποτιμητικά σχόλια για τα RIO κλπ...
.evil..evil..evil..evil.

Και ο "επίλογος" του αρθρογράφου..Μπενω στον κόπο να τον μεταφέρω γιατί νομίζω έχει κάποια σημασία..

Το καψυλι σήμερα πλέον δεν απασχολεί τους κυνηγούς εφόσον αγοράζουν τα φυσίγγια τους έτοιμα κ όλο το βάρος της ευθύνης για την ποιότητα τους φερει ο κατασκευαστής.
Την εποχή όμως που άρχισα προσωπικά να γεμίζω φυσίγγια το προβλημα ήταν σοβαρό.
Οι κάλυκες χρησιμοποιούνταν πολλές φορές πολλές φορές,ήταν χαρτινοι κ οι εσωτερική τους διάμετρος μεγάλωνε πολύ εύκολα.
Οι μάλλινες τάπες που χρησιμοποιούσα δεν είχαν ομοιομορφία στην διάμετρο,έμπαιναν χαλαρά στον κάλυκα κ έκαναν ελαττωματική εμφραξη.
Αποτέλεσμα ήταν να μην διμηουργειτε η απαιτούμενη πίεση στην θαλάμη για την ολοκληρωτική καύση της πυρίτιδας κ η κάννη να γεμίζει με κατάλοιπα πυρίτιδας.
Η πρώτη ενέργεια των κυνηγών τότε μετά την βολή ήταν να ελέγξουν αν την "καίει"η όχι.τοτε ακριβώς διμηουργηθηκε η τάση αναζήτησης δυνατών καψυλιων που βοηθούσαν στην ολοκληρωτική κατάπαυση της πυριτιδος.
Μια άλλη τάση ήταν το "πάντρεμα"της πυρίτιδας με το καψυλι που ταίριαζε όπως συνήθιζαν να λέγουν.προσωπικα δεν πιστεύω τοσο πολύ σε αυτό.
Έχω επιτύχει θαυμάσιες τουφεκιες κατά καιρούς χρησιμοποιώντας τα πιο ετερόκλητα συστατικά.
Υπάρχουν τόσα αλλά που πρέπει να ερευνησει κανείς ασχολούμενος με την βλητική ώστε η αναζήτηση με κάθε λεπτομέρεια σχετικά με πιο ακριβως καψυλι ταιριάζει σε μια πυρίτιδα καταντάει εξεζητημενη.
Υπό την προϋπόθεση ότι αυτός που γεμίζει είναι είναι γνωστής των πραγμάτων κ δεν κάνει σφάλματα όπως η χρησιμοποίηση καψυλιων σχεδιασμένων για μαγκνουμ γομωσεις σε φυσίγγια με ζωηρές πυρίτιδες.
Πάντως αρκετές φορές κ σήμερα γίνομαι μάρτυρας συζητήσεων όπου επιρριπτονται ευθύνες για την ποιότητα κ την απόδοση των φυσιγγίων,στα καψυλια.
Άθελα μου τότε σκέφτομαι ότι ίσως τα περισσότερα θηράματα στον κόσμο έχουν σκοτωθεί από όπλα στα οποία η εναυσις τους γινόταν με τσακμακοπετρα,στα παλιά εκείνα χρόνια που οι κυνηγοί ήταν πιο λίγοι κ τα θηράματα πιο πολλά.
Αυτό που έχω να παρατηρώ γενικώς είναι ότι την τελευταία δεκαετία στην προσπάθεια μείωσης του κόστους οι πυρίτιδες κατασκευάζονται πιο εκρηκτικές ώστε με μικρότερη ποσότητα πυρίτιδας να προκύπτει το ίδιο αποτέλεσμα.

Tα 5.45 και 6.45 που κυκλοφορουσαν παλιοτερα, αντι για μια τρυπα στο κεντρο ειχαν περιφερειακες. Ετσι μαλλον ξεχωριζαν τα ισχυρα καθως ειχαν 3 τρυπες, ισως υπηρχαν και με παραπανω, και τα μεσαια που ειχαν 2 τρυπες. Τα 5.45 ειχαν επισης 2 τρυπες, και τα χρησιμοποιουσαν στα μικρα διαμετρηματα
αλλα ειχαν δυο και αλλα ειχαν τρεις ,και λεγονταν εκπνοες

Μακραν για μενα οτι ποιοτικοτερο ειναι οι Gordon. Και επειτα οι Fiocchi
Μου έκανε εντύπωση που έβαλες δεύτερο τον φιοκι..
Ίσως γιατί έχω κατά νου ότι οι κάλυκες αυτής της εταιριας είναι κάπως παραμελημένη θα έλεγα..χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει κάτι για την ποιότητα τους..
Με βάση τα παραπάνω περίμενα ότι κ εσύ θα έβαζες δεύτερους τους κεντιτ πχ...

Μαλακο κ σχίζεται εύκολα..το μέταλλο καλό είναι..
Αυτά είδα από ριγμενους κάλυκες σε φυσίγγια εμπορίου..
Μιας χρήσης....
Ευχαριστώ πολύ φίλε, πρέπει να έχω ρίξει σε εμπορικά τέτοιο αλλά ποτέ δεν έτυχε να παρατηρήσω κάτι.

Μια χαρά είναι Νίκο και με οχταρι, ποια η διαφορά του με τους υπόλοιπους ισπανικους ποιο μαλακό πλαστικό η ο παφυλας?
Maxam δεν έχω δουλέψει (έως τώρα)...από τους διάφανους cheddite σιγουρα είναι καλύτεροι, σκισίματα ή κομμένο πλαστικό δεν μου έχει τύχει.

Μου έκανε εντύπωση που έβαλες δεύτερο τον φιοκι..
Ίσως γιατί έχω κατά νου ότι οι κάλυκες αυτής της εταιριας είναι κάπως παραμελημένη θα έλεγα..χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει κάτι για την ποιότητα τους..
Με βάση τα παραπάνω περίμενα ότι κ εσύ θα έβαζες δεύτερους τους κεντιτ πχ...

Aν ηταν να βαλω σε σειρα οσους εχω γεμισει, πρωτα οι Gordon, επειτα οι Fiocchi (προσεξε τη σταμπα στο κατω μερος, οσοι γραφουν Fiocchi Italy ειναι λιγο ποιοτικοτεροι απο οσους γραφουν σκετο Fiocchi), επειτα οι Nobelsport και οι Cheddite. Maxam δεν εχω δουλεψει, φαινονται ομως αρκετα ποιοτικοι. Για τους Φιεμ εχω να πω τα χειροτερα, αλλα νομιζω πως ειναι και αυτοι διαλογης, οπως ισως και ολοι οι καλυκες που κυκλοφορουν. Πιθανως οι καλοι τους να ειναι αρκετα καλοι.

Back