Φίλε Θαλή, κουβέντα κάνουμε. Δεν σου έκανα παρατήρηση για τον τρόπο που κλείνεις. Μια απορία εξέφρασα θεωρώντας έναν λόγο παραπάνω, μιας και κλείνεις σε δύο στάδια, τα σκάγια να είναι πιο εύκολο να χωθούν μέσα στο πίτουρο, όσο συμπιεσμένο και να είναι, εν αντιθέσει με το αν υπήρχε χαρτάκι από πάνω του.
Ναι αγαπητέ το ξέρω ότι δεν μου έκανες παρατήρηση, εξάλλου είσαι ευγενέστατος. Ακριβώς επειδή το συζητάμε και μπορεί κάποιος άλλος να νομίζει ότι έχω κάποιο πάθος με το πίτουρο, τονίζω ότι εμένα με βόλεψε αυτή η λύση γιατί όταν χρειάστηκα να σηκώσω τη στήλη των σκαγιών το 28cal χαρτάκι που είχα πάρει για αυτή τη δουλειά δεν χωρούσε μέσα στο βύσμα και έτσι είπα να δοκιμάσω πίτουρο. Επειδή από αστεία σκέψη τελικά έκλεισε υπέροχα το φυσίγγι μου για αυτό και το κράτησα ως μέθοδο για τέτοιες περιπτώσεις.
Χαρτάκι από πάνω δεν έβαλα γιατί δεν είχα. Αν είχα χαρτάκια που να χωράνε στο βύσμα μπορεί να είχα βάλει ένα ή δύο για να κλείσω το φυσίγγι και δεν θα είχα σκεφτεί καν το πίτουρο.
Το να είναι πιεσμένη λίγο η στήλη των σκαγιών είναι απαραίτητο για να παραμένει πιεσμένο και το πίτουρο στον πάτο. Όταν άνοιξα ένα φυσίγγι μετά από εβδομάδες είδα ότι το πίτουρο ήταν στη θέση του και δεν είναι κουνηθεί καθόλου. Επίσης να σημειώσω ότι βάζω 10άρια σκάγια που αφήνουν πολύ μικρά κενά μεταξύ τους. Με 8άρια ίσως να μην είχα το ίδιο αποτέλεσμα.
Αλλά ακόμα και να γινόταν αυτό που λες και να έφευγε το πίτουρο από τον πάτο, (που εφόσον υπάρχει πίεση δε φεύγει), που θα πήγαινε; Πάλι μέσα στη στήλη των σκαγιών θα έμενε σα να ήταν μπάφερ. Από τη στιγμή που μπήκε μέσα έχει όγκο και άρα ο συνολικός όγκος της στήλης των σκαγιών αυξήθηκε και άρα αν έχεις βάλει τη σωστή ποσότητα και το φυσίγγι έκλεισε χωρίς λουκουμά, λουκουμάς δεν πρόκειται να συμβεί ούτε μετά. Τουλάχιστον έτσι λέει η λογική μου. Τώρα αν αλλάξει κάτι και το παρατηρήσω, εννοείτε θα το αναφέρω.
Γιατί δεν κλείνεις και εσύ 5-6 φυσίγγια με αυτό τον τρόπο να δούμε και τη δικιά σου εμπειρία. Αφού ασχολείσαι με το 20άρι διαμέτρημα σίγουρα θα υπάρχουν περιπτώσεις που για κάποια συνταγή σου δεν υπάρχει το κατάλληλο βύσμα και είτε βάζεις χαρτάκι μέσα στο βύσμα, είτε φελλό, είτε από πριν έχεις κόψει 1-2χιλ από τον κάλυκά σου. Δοκίμασε σε μία τέτοια περίπτωση να διορθώσεις με λίγο συμπιεσμένο πίτουρο μέσα στο βύσμα σου. Προσπάθησε να το κάνεις έτσι ώστε το κλείσιμο να είναι τέλειο. Ούτε λουκουμάς, ούτε τρύπα στο κέντρο.
Εγώ αφού έχω βάλει πίτουρο μέσα στο βύσμα και το έχω συμπιέσει καλά, μετά βάζω τα σκάγια και μετά βάζω το πατητήρι του 20cal που έχει γραμμούλα στα 9χιλ που πρέπει να αφήνουμε για κλείσιμο με αστέρι. Θέλω να είναι γύρω στο ένα χιλ πιο πάνω από το τέλος ου κάλυκα η γραμμή έτσι ώστε να συμπιέσω τα σκάγια και μία τελευταία φορά 1χιλ ώστε να εφαρμόσουν καλά στο πίτουρο.
Αν τελικά δω ότι δεν έρχεται τέλεια η ογκομετρία μου, αδειάζω σε ένα μικρό μπολάκι τα σκάγια και το πίτουρο και βάζω ξανά λίγο παραπάνω πίτουρο και μετά πίεση και μετά σκάγια κλπ.
Για να φύγουν τα πίτουρα από τα σκάγια μέσα στο μπολάκι φυσάω με το στόμα μου. Τα σκάγια είναι βαριά και δεν τα σηκώνει ο αέρας, το πίτουρο όμως είναι πανάλαφρο και με το φύσημα εξαφανίζεται.