Ιδιογόμωση cal 20

Το έχω λύσει το πρόβλημα με το πίτουρο.
Όταν θέλω να σηκώσω λίγο τη στήλη των σκαγιών, ρίχνω λίγο πίτουρο, όσο χρειαστεί, μέσα στον συγκεντρωτήρα, αφού τον έχω βάλει μέσα στο φυσίγγι, και το πατάω καλά με το πίσω μέρος ενός μαρκαδόρου να γίνει συμπαγές. Μετά βάζω τα σκάγια από πάνω. Έτσι μπορώ να σηκώσω τη στήλη 1 ή 2 χιλ ή όσο μου χρειάζεται.

Το έχω λύσει το πρόβλημα με το πίτουρο.
Όταν θέλω να σηκώσω λίγο τη στήλη των σκαγιών, ρίχνω λίγο πίτουρο, όσο χρειαστεί, μέσα στον συγκεντρωτήρα, αφού τον έχω βάλει μέσα στο φυσίγγι, και το πατάω καλά με το πίσω μέρος ενός μαρκαδόρου να γίνει συμπαγές. Μετά βάζω τα σκάγια από πάνω. Έτσι μπορώ να σηκώσω τη στήλη 1 ή 2 χιλ ή όσο μου χρειάζεται.
Πριν βάλεις τα σκάγια, δεν βάζεις χαρτάκι επάνω στο πίτουρο;

Πριν βάλεις τα σκάγια, δεν βάζεις χαρτάκι επάνω στο πίτουρο;
Όχι, Αυτό είναι το θέμα, να μη βάζω χαρτάκια. Το χαρτάκι είναι 1χιλ. Αν εγώ χρειάζομαι 1,5χιλ, ή 2 χιλ, ή 2,5χιλ;
Διορθώνω το ύψος της στήλης σκαγιών όσο μου χρειάζεται στην κάθε περίπτωση.

Αυτό δεν το κάνω ως στάνταρ βήμα σε μία συνταγή, αλλά στην περίπτωση εκείνη που μου χρειάζεται σε λίγα φυσίγγια να σηκώσω τη στήλη σκαγιών γιατί δεν έχω το κατάλληλο βύσμα. Στο 12cal βρίσκουμε ότι βύσμα θέλουμε. Στο 20cal υπάρχει μεγάλη φτώχια σε επιλογές.

Όχι, Αυτό είναι το θέμα, να μη βάζω χαρτάκια. Το χαρτάκι είναι 1χιλ. Αν εγώ χρειάζομαι 1,5χιλ, ή 2 χιλ, ή 2,5χιλ;
Διορθώνω το ύψος της στήλης σκαγιών όσο μου χρειάζεται στην κάθε περίπτωση.

Αυτό δεν το κάνω ως στάνταρ βήμα σε μία συνταγή, αλλά στην περίπτωση εκείνη που μου χρειάζεται σε λίγα φυσίγγια να σηκώσω τη στήλη σκαγιών γιατί δεν έχω το κατάλληλο βύσμα. Στο 12cal βρίσκουμε ότι βύσμα θέλουμε. Στο 20cal υπάρχει μεγάλη φτώχια σε επιλογές.
Τα σκάγια εφόσον είναι απευθείας πάνω στο πίτουρο, δεν χώνονται μέσα του, με αποτέλεσμα να κάθεται όλη η στήλη χαμηλότερα και να δημιουργείται κενό στην κορυφή; Ίσως και μετά το κλείσιμο.

Τα σκάγια εφόσον είναι απευθείας πάνω στο πίτουρο, δεν χώνονται μέσα του, με αποτέλεσμα να κάθεται όλη η στήλη χαμηλότερα και να δημιουργείται κενό στην κορυφή; Ίσως και μετά το κλείσιμο.
Αυτός είναι ο λόγος που τα πατάω με το πίσω μέρος του μαρκαδόρου ώστε να γίνει συμπαγές το πίτουρο και να μην μπερδευτεί με τα σκάγια.
Και ναι, λίγο τα πρώτα που είναι σε επαφή μου το πίτουρο βυθίζονται μέσα. Αλλά το πίτουρο είναι συμπιεσμένο με τα σκάγια και το κλείσιμο, και έτσι δεν φεύγει από τη θέση του. Είναι ο πάτος του βύσματος.

Αλλά και με το χαρτάκι το ίδιο δε γίνεται; Αν έχεις ξανανοίξει ένα φυσίγγι που είχες γεμίσει με βύσμα και μέσα στο βύσμα χαρτάκι για να αυξηθεί η στήλη των σκαγιών θα έχεις δει ότι το χαρτάκι έχει κάνει βαθουλώματα από τα σκάγια και την πίεση που ασκήθηκε κατά το κλείσιμο του φυσιγγίου. Αν έχει βάλει φελλό ακόμα περισσότερο.

Λάβε υπόψη σου ότι δεν κλείνω πεντασταδιακά για να είναι χαλαρό και απίεστο το βύσμα ή να κουνιούνται τα σκάγια. Κλείνω σε δύο στάδια και κατά συνέπεια μία μικρή πίεση είναι απαραίτητη. Αν δεν υπάρχει λίγη πίεση από τη στήλη των σκαγιών στο κλεισμένο πλαστικό τότε κάνει λουκουμά με τρυπίτσα. Για αυτό και βάζουμε στο βύσμα χαρτάκι μικρότερου διαμετρήματος, ή πίτουρο εγώ, να να διορθωθεί όσο πρέπει η ογκομετρία.

Δεν προτείνω σε κανέναν τίποτα. Απλά περιγράφω εγώ τί κάνω.

Φίλε Θαλή, κουβέντα κάνουμε. Δεν σου έκανα παρατήρηση για τον τρόπο που κλείνεις. Μια απορία εξέφρασα θεωρώντας έναν λόγο παραπάνω, μιας και κλείνεις σε δύο στάδια, τα σκάγια να είναι πιο εύκολο να χωθούν μέσα στο πίτουρο, όσο συμπιεσμένο και να είναι, εν αντιθέσει με το αν υπήρχε χαρτάκι από πάνω του.

Φίλε Θαλή, κουβέντα κάνουμε. Δεν σου έκανα παρατήρηση για τον τρόπο που κλείνεις. Μια απορία εξέφρασα θεωρώντας έναν λόγο παραπάνω, μιας και κλείνεις σε δύο στάδια, τα σκάγια να είναι πιο εύκολο να χωθούν μέσα στο πίτουρο, όσο συμπιεσμένο και να είναι, εν αντιθέσει με το αν υπήρχε χαρτάκι από πάνω του.
Ναι αγαπητέ το ξέρω ότι δεν μου έκανες παρατήρηση, εξάλλου είσαι ευγενέστατος. Ακριβώς επειδή το συζητάμε και μπορεί κάποιος άλλος να νομίζει ότι έχω κάποιο πάθος με το πίτουρο, τονίζω ότι εμένα με βόλεψε αυτή η λύση γιατί όταν χρειάστηκα να σηκώσω τη στήλη των σκαγιών το 28cal χαρτάκι που είχα πάρει για αυτή τη δουλειά δεν χωρούσε μέσα στο βύσμα και έτσι είπα να δοκιμάσω πίτουρο. Επειδή από αστεία σκέψη τελικά έκλεισε υπέροχα το φυσίγγι μου για αυτό και το κράτησα ως μέθοδο για τέτοιες περιπτώσεις.

Χαρτάκι από πάνω δεν έβαλα γιατί δεν είχα. Αν είχα χαρτάκια που να χωράνε στο βύσμα μπορεί να είχα βάλει ένα ή δύο για να κλείσω το φυσίγγι και δεν θα είχα σκεφτεί καν το πίτουρο.

Το να είναι πιεσμένη λίγο η στήλη των σκαγιών είναι απαραίτητο για να παραμένει πιεσμένο και το πίτουρο στον πάτο. Όταν άνοιξα ένα φυσίγγι μετά από εβδομάδες είδα ότι το πίτουρο ήταν στη θέση του και δεν είναι κουνηθεί καθόλου. Επίσης να σημειώσω ότι βάζω 10άρια σκάγια που αφήνουν πολύ μικρά κενά μεταξύ τους. Με 8άρια ίσως να μην είχα το ίδιο αποτέλεσμα.

Αλλά ακόμα και να γινόταν αυτό που λες και να έφευγε το πίτουρο από τον πάτο, (που εφόσον υπάρχει πίεση δε φεύγει), που θα πήγαινε; Πάλι μέσα στη στήλη των σκαγιών θα έμενε σα να ήταν μπάφερ. Από τη στιγμή που μπήκε μέσα έχει όγκο και άρα ο συνολικός όγκος της στήλης των σκαγιών αυξήθηκε και άρα αν έχεις βάλει τη σωστή ποσότητα και το φυσίγγι έκλεισε χωρίς λουκουμά, λουκουμάς δεν πρόκειται να συμβεί ούτε μετά. Τουλάχιστον έτσι λέει η λογική μου. Τώρα αν αλλάξει κάτι και το παρατηρήσω, εννοείτε θα το αναφέρω.

Γιατί δεν κλείνεις και εσύ 5-6 φυσίγγια με αυτό τον τρόπο να δούμε και τη δικιά σου εμπειρία. Αφού ασχολείσαι με το 20άρι διαμέτρημα σίγουρα θα υπάρχουν περιπτώσεις που για κάποια συνταγή σου δεν υπάρχει το κατάλληλο βύσμα και είτε βάζεις χαρτάκι μέσα στο βύσμα, είτε φελλό, είτε από πριν έχεις κόψει 1-2χιλ από τον κάλυκά σου. Δοκίμασε σε μία τέτοια περίπτωση να διορθώσεις με λίγο συμπιεσμένο πίτουρο μέσα στο βύσμα σου. Προσπάθησε να το κάνεις έτσι ώστε το κλείσιμο να είναι τέλειο. Ούτε λουκουμάς, ούτε τρύπα στο κέντρο.

Εγώ αφού έχω βάλει πίτουρο μέσα στο βύσμα και το έχω συμπιέσει καλά, μετά βάζω τα σκάγια και μετά βάζω το πατητήρι του 20cal που έχει γραμμούλα στα 9χιλ που πρέπει να αφήνουμε για κλείσιμο με αστέρι. Θέλω να είναι γύρω στο ένα χιλ πιο πάνω από το τέλος ου κάλυκα η γραμμή έτσι ώστε να συμπιέσω τα σκάγια και μία τελευταία φορά 1χιλ ώστε να εφαρμόσουν καλά στο πίτουρο.

Αν τελικά δω ότι δεν έρχεται τέλεια η ογκομετρία μου, αδειάζω σε ένα μικρό μπολάκι τα σκάγια και το πίτουρο και βάζω ξανά λίγο παραπάνω πίτουρο και μετά πίεση και μετά σκάγια κλπ.

Για να φύγουν τα πίτουρα από τα σκάγια μέσα στο μπολάκι φυσάω με το στόμα μου. Τα σκάγια είναι βαριά και δεν τα σηκώνει ο αέρας, το πίτουρο όμως είναι πανάλαφρο και με το φύσημα εξαφανίζεται.

Θαλή δεν κλείνω σε cal 20. Μόνο cal12. Παρακολουθώ την συζήτηση, επειδή μου αρέσει το διαμέτρημα, όπως και το cal 16. Όσον αφορά την εμπειρία μου στην ιδιογομωση, τα χρόνια που ασχολούμαι μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Εκείνο όμως που παρατήρησα είναι ότι, όταν χρειάζεται να βάλω χαρτάκι εντός του συγκεντρωτήρα, χρησιμοποιώ cal 20 και όχι cal 16, δηλαδή 2 νούμερα πιο κάτω. Θέλω να πω, πως μάλλον χαρτάκι cal 36 θα ταιριάξει μια χαρά μέσα στο βύσμα σου. Αν πάλι όμως, βλέπεις ωραία πράγματα όπως χρησιμοποιείς το πίτουρο, τότε δεν υπάρχει λόγος να ψαχτείς για τίποτα άλλο.

Στο 12cal βάζω ακριβώς το βύσμα που ταιριάζει και δεν κάνω κόλπα. Υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία και δε χρειάζεται.
Και επειδή έχω τη φιλοσοφία του "Less is More" απεχθάνομαι τις σύνθετες συνταγές και τις θεωρώ κατώτερες.
Δηλαδή θέλω: πυρίτιδα-βύσμα-σκάγια και τίποτα άλλο! Ούτε χαρτάκια στο βύσμα, ούτε φελλούς, ούτε μπάφερ, ούτε τίποτα!

Ποια θα προτείνατε από τις ισπανικές ? Σε αστέρι η ρέλι για κανα τσιχλοφυσιγγο σκέφτομαι από 24 μέχρι 26γρ.
Όπως έχω ξανά γράψει και άλλες φορες για την ίδια ερώτηση. Καμία! Νομίζω ότι εγώ και ο Νικόλας τις αντιπαθούμε!

Πρώτη απόπειρα με το μαχαίρι το CNC και πήρα ένα άψογο κλείσιμο χωρίς τρύπα στην μέση και χωρίς λακούβα επίπεδο το αστέρι!
Με το άλλο το μπρούτζινο πάλευα πάλευα δεν έφτιαχνε με τίποτα. Τελικά αυτό που λένε τα εργαλεία κάνουν τον μάστορα δεν το είπαν τυχαία!
IMG_20221023_132037.jpg

Back