Εγγλέζικο

Στο μυαλό μου δεν έχω τίποτα μπερδεμένο.Ποια η διαφορά του shore πιστεύεις με το εγγλέζικο?Σε αντιστοιχία θηραμάτων και εξοπλισμού?
Για το ότι δεν προσφέρει τίποτα το τρισπαστο από το τηλεσκοπικό δεν θα σου πω τίποτα άλλο.
Άστο ας μην το συνεχίσουμε.Οσοι γνωριζουν κάποια πράγματα καταλαβαινουν
H διαφορά είναι ότι το καλάμι το ίδιο δουλεύετε διαφορετικά στο shore τρομπαρουμε και στο εγγλέζικο έχει σκοπό να αποροφα ενέργεια και να αφήνει τα φρένα να κουράζουν αν δεν μπορείς να καταλάβεις αυτό μάλλον δεν είσαι και τόσο παλιός όσο λες

Δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε φίλε Σταυρό.Εγω μιλαω στα uhf και εσύ στα hf.Παμε για αλλά.Με αυτόν που έπρεπε να μιλήσω μίλησα.
Εγω θα ελεγα EHF και ELF....

Μια φορα και εναν καιρο,επιασα 27 κιλα μαγιατικο σε τηλεσκοπικο εγγλεζικο...
2 δαχτυλιδια ειχε ολα και ολα...
.fishing.

Δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε φίλε Σταυρό.Εγω μιλαω στα uhf και εσύ στα hf.Παμε για αλλά.Με αυτόν που έπρεπε να μιλήσω μίλησα.
Ναι δεν συνενοουμαστε γιατί δεν ξέρεις για τι μιλάς και εσύ μου απευθύνθηκες εγώ μίλησα στο παλικάρι και μέρα του είπες ότι είχα γράψει πριν από εκεί καταλαβαίνουμε τις γνώσεις σου καλή συνέχεια

Βασικα ξεχνα οτι σου ειπα.Παρε τα πραγματα που εχεις επιλεξει πλην βασης και κουβα.Μονο το μαγαζατορα ρωτα ποσα γρ βαριδια θα βαλεις για να δουλευει σωστα ο φελος.Πρωτα περνας το stopper,μετα τον φελο στη μανα και μετα τα βαριδια.Για να μπορει ο φελος να κινειται ελευθερα κατα μηκος της μανας και να τον σταματαει το stopper στο βαθος που εχεις επιλεξει.Το παραμαλλο να παραμεινει σκετο.Ειναι απλα για αρχη και φτανουν.Μετα το εξελισσεις εσυ οσο θες και αν θες.

--- Τα φορουμ θα σε βοηθησουν αν ριξεις μια ματια.Ειδικα στο spinning,μπορεις να δεις τεχνητα που αναφερουν τα μελη και σε τι ψαρια και καιρικες συνθηκες τους εχουν δουλεψει.Ετσι εχεις ενα καλο μπουσουλα και δεν αγοραζεις τεχνητα στην τυχη.

4 χρονια μετα τελικα έφτιαξα εγγλεζικο , ειναι το 4ο μου ψαρεμα που πλην το χθεσινο ειχα καλα αποτελεσματα ... Τσιπουρες 600 πλας εχω παρει αρκετες..

Δουλευω Μανα (στην πομπινα ) 0,18 μετα στα βαριδια 0,16 και το αγκιστρι 0,14... Εχω βγαλει 900αρα τσιπουρα με αυτο το στήσιμο . Εντάξει δεν έρχεται παντόφλα αλλά έρχεται ...

Απαντω θοδωρη σε εσενα γιατι βλεπω οτι εχεις καποιες γνωσεις και θα ηθελα να με βοηθησεις σε κατι ...

Χθες είχα μόνο μπερδέματα Για ωρες εκοβα και εβαζα πετονιες και αγκιστρια ...

Το στήσιμο που κανω ειναι το εξης

1. Οδοντικο νημα για στοπερ πανω στην μανα
2. Συρόμενη παραμάνα για τον φελο πανω στην μανα
3. Κανω θηλιά στο τελος της μανας και βαζω πανω απο την θηλιά ενα βαριδιο 0,15 για να μην βρισκει ο φελος απευθειας
4. Ενώνω θηλιά με θηλιά μανα και κομματι 0,16 που εχει πανω του τα βαριδια ... αφηνω κενο 1.5 φελο και αρματώνω προς το αγκιστρι 4 μολυβια των 0,15 με απόσταση το καθένα περίπου 15 ποντους ....συνολο ειναι κανα μετρο

5. Ενώνω θηλιά με θηλιά απο τα μολυβια και μετα με το αγκιστρι

Εχθες αυτο το στησιμο ανα 2 ριξιες ερχοταν πισω μαλλια κουβαρια και εβαζα αλλα που ειχα κανει ηδη απο το σπιτι αλλα παλι το ιδιο αποτελεσμα .Δεν ψαρεψα καθολου παρα κανα 1.5 ωρα που εστησα μια αλλη η οποια ηταν

1. τέσσερα βαρίδια των 0,15 ξεκινωντας απευθειας κατω απο τον φελλο και προς το αγκιστρι ... συνολο να ηταν 40 ποντους η πετονια
2. και το αγκιστρι αλλους 30 ποντους ( διαδικασια συνδεσης ηταν ιδιες) απλα μαζεψα αρκετα απο την μανα και μετα το μηκος (βαριδια και αγκιστρι συνολο 70-80 ποντους )

ο φελος ειναι 14 γραμμαρια συν 2 αν θυμαμαι καλα ... οι βολες γινονται 35 μετρα και πανω γιατι εκει ειναι τα ψαρια και βαθος απο 3.80 εως 4.30 αναλογα τα νερα

Βλεπω αλλους ουτε ενα δεσιμο μεσα σε ολη την νυχτα και εγω σαν παλαβος εχω αλλαξει 40 αρματωσιες σε 2 βραδιά.
Αν πιασω ψαρι βλεπω οτι γινεται λιγο κατσαρο το παραμαλο αλλα το αλλαζω και δεν με πειραζει και ολας γιατι εβγαλα ψαρι , αλλα μονο στο πετα να μπερδευεται με εχει στεναχωρήσει λιγο

4.10 ειναι το καλαμι μου τηλεσκοπικο και πεταω σαν βουνισιος ... Πισω απο την πλατη :D

4 χρονια μετα τελικα έφτιαξα εγγλεζικο , ειναι το 4ο μου ψαρεμα που πλην το χθεσινο ειχα καλα αποτελεσματα ... Τσιπουρες 600 πλας εχω παρει αρκετες..

Δουλευω Μανα (στην πομπινα ) 0,18 μετα στα βαριδια 0,16 και το αγκιστρι 0,14... Εχω βγαλει 900αρα τσιπουρα με αυτο το στήσιμο . Εντάξει δεν έρχεται παντόφλα αλλά έρχεται ...

Απαντω θοδωρη σε εσενα γιατι βλεπω οτι εχεις καποιες γνωσεις και θα ηθελα να με βοηθησεις σε κατι ...

Χθες είχα μόνο μπερδέματα Για ωρες εκοβα και εβαζα πετονιες και αγκιστρια ...

Το στήσιμο που κανω ειναι το εξης

1. Οδοντικο νημα για στοπερ πανω στην μανα
2. Συρόμενη παραμάνα για τον φελο πανω στην μανα
3. Κανω θηλιά στο τελος της μανας και βαζω πανω απο την θηλιά ενα βαριδιο 0,15 για να μην βρισκει ο φελος απευθειας
4. Ενώνω θηλιά με θηλιά μανα και κομματι 0,16 που εχει πανω του τα βαριδια ... αφηνω κενο 1.5 φελο και αρματώνω προς το αγκιστρι 4 μολυβια των 0,15 με απόσταση το καθένα περίπου 15 ποντους ....συνολο ειναι κανα μετρο

5. Ενώνω θηλιά με θηλιά απο τα μολυβια και μετα με το αγκιστρι

Εχθες αυτο το στησιμο ανα 2 ριξιες ερχοταν πισω μαλλια κουβαρια και εβαζα αλλα που ειχα κανει ηδη απο το σπιτι αλλα παλι το ιδιο αποτελεσμα .Δεν ψαρεψα καθολου παρα κανα 1.5 ωρα που εστησα μια αλλη η οποια ηταν

1. τέσσερα βαρίδια των 0,15 ξεκινωντας απευθειας κατω απο τον φελλο και προς το αγκιστρι ... συνολο να ηταν 40 ποντους η πετονια
2. και το αγκιστρι αλλους 30 ποντους ( διαδικασια συνδεσης ηταν ιδιες) απλα μαζεψα αρκετα απο την μανα και μετα το μηκος (βαριδια και αγκιστρι συνολο 70-80 ποντους )

ο φελος ειναι 14 γραμμαρια συν 2 αν θυμαμαι καλα ... οι βολες γινονται 35 μετρα και πανω γιατι εκει ειναι τα ψαρια και βαθος απο 3.80 εως 4.30 αναλογα τα νερα

Βλεπω αλλους ουτε ενα δεσιμο μεσα σε ολη την νυχτα και εγω σαν παλαβος εχω αλλαξει 40 αρματωσιες σε 2 βραδιά.
Αν πιασω ψαρι βλεπω οτι γινεται λιγο κατσαρο το παραμαλο αλλα το αλλαζω και δεν με πειραζει και ολας γιατι εβγαλα ψαρι , αλλα μονο στο πετα να μπερδευεται με εχει στεναχωρήσει λιγο

4.10 ειναι το καλαμι μου τηλεσκοπικο και πεταω σαν βουνισιος ... Πισω απο την πλατη :D
Θα σου πω εγώ τι βλέπω με αυτό που έγραψες μέχρι να το δει ο Θοδωρής.
Για αρχή αν δεν έχει ρεύματα το σημείο που ψαρεύεις καλό είναι να μην βάζεις μολύβια στο παράμαλο.
Να θυμάσαι ότι καλό είναι λίγο πριν πέσει η αρματωσιά στο νερό να την φρενάρεις λίγο ώστε να απλώσει και να πε σει στο νερό ομαλά.
Στα βάθοι που παίζεις που είναι κοντά στο μήκος του καλαμιού παίξε καλύτερα με σταθερή αρματωσιά.
Δοκίμασε την εξής αρματωσιά
Ακριβώς πάνω από την θηλιά της μάνας 4 μολυβακια των 0.20 με απόσταση μεταξύ του ενα πόντο.Αφηνεις ένα μήκος φελλού και βάζεις αλλά 4 μολυβακια 0.20 ύστερα 4 φελους αποσταση και 2 μολυβακια των 0.20 ΚΟΛΛΗΤΑ μεταξύ τους (ώστε κάθε φορά που χτυπάει ο φελλός πάνω τους να μην τα σπρώχνει προς τα κάτω) μετά συρόμενη στριφταροπαραμανα και στόπερ από οδοντικό νήμα.

Θα σου πω εγώ τι βλέπω με αυτό που έγραψες μέχρι να το δει ο Θοδωρής.
Για αρχή αν δεν έχει ρεύματα το σημείο που ψαρεύεις καλό είναι να μην βάζεις μολύβια στο παράμαλο.
Να θυμάσαι ότι καλό είναι λίγο πριν πέσει η αρματωσιά στο νερό να την φρενάρεις λίγο ώστε να απλώσει και να πε σει στο νερό ομαλά.
Στα βάθοι που παίζεις που είναι κοντά στο μήκος του καλαμιού παίξε καλύτερα με σταθερή αρματωσιά.
Δοκίμασε την εξής αρματωσιά
Ακριβώς πάνω από την θηλιά της μάνας 4 μολυβακια των 0.20 με απόσταση μεταξύ του ενα πόντο.Αφηνεις ένα μήκος φελλού και βάζεις αλλά 4 μολυβακια 0.20 ύστερα 4 φελους αποσταση και 2 μολυβακια των 0.20 ΚΟΛΛΗΤΑ μεταξύ τους (ώστε κάθε φορά που χτυπάει ο φελλός πάνω τους να μην τα σπρώχνει προς τα κάτω) μετά συρόμενη στριφταροπαραμανα και στόπερ από οδοντικό νήμα.

Ευχαριστω για την απαντηση.. Ρευματα εχει καποιες φορες δηλ παει δεξια αριστερα ο φελος αναλογα το ρευμα αλλα ενταξει τον μαζευω και ξαναριχνω...Εννοω οτι θελει κανα 5 λεπτο να περπατησει και να φυγει απο το σημειο που ριχνω

Για σταθερη αρματωσια δεν το ειχα σκεφτει να το δοκιμασω η αληθεια ειναι, γιατι οσο πιο λιγα τσιμπραγκαλα πανω τοσο λιγοτερο πλεξιμο :D

Τα λεπτά παράμαλλα από την τάση που τρώμε σε μεγάλα ψάρια κατσαρωνουν εύκολα.
Ασυζητητί το αλλάζεις γιατί στο επόμενο ψάρι μπορεί να έχεις κόψιμο.
Επίσης για μάνα στο μηχανισμό να επιλέγεις με όσο γίνεται λιγότερο ελαστικότητα ρίξε βγάλε τεντώματα από ψάρια κτλ έχουν την τάση να στρίβουν και εκεί ξεκινάνε τα μπερδεματα

Ευχαριστω για την απαντηση.. Ρευματα εχει καποιες φορες δηλ παει δεξια αριστερα ο φελος αναλογα το ρευμα αλλα ενταξει τον μαζευω και ξαναριχνω...Εννοω οτι θελει κανα 5 λεπτο να περπατησει και να φυγει απο το σημειο που ριχνω

Για σταθερη αρματωσια δεν το ειχα σκεφτει να το δοκιμασω η αληθεια ειναι, γιατι οσο πιο λιγα τσιμπραγκαλα πανω τοσο λιγοτερο πλεξιμο :D
Αν έχει ρεύματα παίξε άλλους φελλούς σε βάρος έρματος.οχι +2.Παραπανω.Επισης να απλώσεις τα βαρίδια στην μάνα με τα πιο ελαφριά ψηλά και όσο κατεβαίνεις τα πιο βαριά.

Αν έχει ρεύματα παίξε άλλους φελλούς σε βάρος έρματος.οχι +2.Παραπανω.Επισης να απλώσεις τα βαρίδια στην μάνα με τα πιο ελαφριά ψηλά και όσο κατεβαίνεις τα πιο βαριά.
https://www.barbarosa.gr/product/41...do-fellos-x-power-bf-355-gia-eggleziko-12gr-/

Αυτόν εδώ έχω που δεν γράφει συν 2 αλλά βγάζεις ροδέλες και αφαιρείς βάρος αλλά δεν ξέρω ποσο ερματισμα θέλει 😂

https://www.barbarosa.gr/product/41...do-fellos-x-power-bf-355-gia-eggleziko-12gr-/

Αυτόν εδώ έχω που δεν γράφει συν 2 αλλά βγάζεις ροδέλες και αφαιρείς βάρος αλλά δεν ξέρω ποσο ερματισμα θέλει 😂
Αυτός λέει από 8γρ οπότε το +2 σύμφωνα με το site δεν παίζει να το πετυχαινεις.Στο νερό
κάθεται όρθιος κανονικά δλδ?

Αυτός λέει από 8γρ οπότε το +2 σύμφωνα με το site δεν παίζει να το πετυχαινεις.Στο νερό
κάθεται όρθιος κανονικά δλδ?
Συνήθως αφαιρούσα ροδέλες γιατί ήταν μέσα . Προχθές ήταν λαμπάδα δηλ έπρεπε να βάλω λίγες ροδέλες για να κατέβει

Συνήθως αφαιρούσα ροδέλες γιατί ήταν μέσα . Προχθές ήταν λαμπάδα δηλ έπρεπε να βάλω λίγες ροδέλες για να κατέβει
Εγώ φελλούς με ροδελες δεν τους συμπάθησα ποτέ.Παρε 2-3 cralusso η teriko (ακούνε ακριβώς το βάρος που θα προσθέσεις)με διαφορετικό στάνταρ έρμα ο καθένας να αλλάζεις ανάλογα τον καιρό και το cw του καλαμιού σου βέβαια και παίξε μπάλα.

Σήμερα έχει φουφου τις τσιπούρες που απέδωσε το ψάρεμα με την τεχνική του εγγλέζικου.

Έχοντας δοκιμάσει 3 διαφορετικά LRF , το κλασσικο spinning και το εγγλέζικο θα πω πως το εγγλέζικο με κέρδισε αφάνταστα .

Σε κρατάει άγρυπνο ώρες ατέλειωτες και πάντα με την ετοιμότητα να καρφωσεις το ψάρι . Σαν δεύτερη τεχνική θα έβαζα το LRF καθώς απευθύνεται σε περισσότερα ψάρια και η ώρα σου περνάει ευχάριστα και ξεκούραστα . Τρίτο αφήνω το κλασικό spinning καθώς ο τόπος μου κρατάει γοφαρια και λαυρακι το οποίο είναι πιο χειμερινό αλλά αυτόν τον καιρό πηγαίνω στο κυνήγι .

Όλα βάση με τον δικο μου τόπο τα έβαλα με αυτή την σειρά , αλλου μπορεί να αποδίδει καλύτερα μια άλλη τεχνική .

Για την ιστορία καθώς στην αρχή δυσκολεύτηκα να βρω τα πατήματα μου και με βοηθήσατε κάποιοι από εδώ μέσα η αρματωσιά μου ήταν :

Μανα 20αρα

Από την μάνα έκανα ένα κομματι με 16αρα πετονιά περίπου 1.5 φελλό μήκος , αρμάτωνα από την μεριά που είναι το αγκίστρι

2x 0.45
3 x 0.25 με ένα δάχτυλο κενό σε κάθε βαρίδιο.

Αφού είχα ετοιμάσει το κομματι αυτό ένωνα με θηλιά άλλο ένα κομματι 14αρας πετονιάς περίπου στο ίδιο μήκος που αυτό το κομματι είχε το αγκίστρι .

Για αγκίστρι βρήκα πολύ καλά και δυνατά τα BKK Aberdeen-R BA011 σε νούμερο 2 . Μεγάλα αγκίστρια αλλά με βόλευε με το καράβιδακι που είχα για δόλωμα .

Έχω βγάλει μικροψαρα αρκετά με αυτά τα αγκίστρια παρόλο που είναι μεγάλα . Ότι ψάρι ήταν σε μη νόμιμο μέγεθος γυρνούσε σπίτι του , κάποια όμως δυστυχώς το φτάνανε στο στομάχι και δεν γινόταν εύκολα να βγάλω το αγκίστρι .

Σε λίγο καιρό θα κάνω και καμία δοκιμή με σπινινγκ για λαυράκι . Το εγγλέζικο από τον Μάιο και μετά ξανά .

Attachments

• IMG_8457.jpeg
    IMG_8457.jpeg
    580,8 KB · Προβολές: 34
Μανα 20αρα

Από την μάνα έκανα ένα κομματι με 16αρα πετονιά περίπου 1.5 φελλό μήκος , αρμάτωνα από την μεριά που είναι το αγκίστρι

2x 0.45
3 x 0.25 με ένα δάχτυλο κενό σε κάθε βαρίδιο.

Αφού είχα ετοιμάσει το κομματι αυτό ένωνα με θηλιά άλλο ένα κομματι 14αρας πετονιάς περίπου στο ίδιο μήκος που αυτό το κομματι είχε το αγκίστρι .
Δεν κατάλαβα το αρματωμα που έκανες Αλέξη...
Στην 20αρα μάνα του καλαμιού σου πρόσθετες ένα κομμάτι 16αρα κ απο εκει παραμαλλο 14αρι?

Ωραία ψάρια,καλοφάγωτα!

Δεν κατάλαβα το αρματωμα που έκανες Αλέξη...
Στην 20αρα μάνα του καλαμιού σου πρόσθετες ένα κομμάτι 16αρα κ απο εκει παραμαλλο 14αρι?

Ωραία ψάρια,καλοφάγωτα!

Ελπιζω να σε βοηθησα να καταλαβεις την αρματωσια , φελλο τελικα χρησιμοποιω αυτους που βαζεις και βγαζεις το βαρος καθως επειδη ετοιμαζω απο το σπιτι τις αρματωσιες λογω του σημειου και της νυχτας δεν μπορω εκει . Πολλες φορες ειναι αλλη η πυκνοτητα της θαλασσας με αποτελεσμα να ειναι η πανω η κατω αρκετα ο φελλος και ετσι παιζω αναλογα την πυκνοτητα

Attachments

• Νέα εικόνα bitmap111.jpg
    Νέα εικόνα bitmap111.jpg
    30,8 KB · Προβολές: 15
Ελπιζω να σε βοηθησα να καταλαβεις την αρματωσια , φελλο τελικα χρησιμοποιω αυτους που βαζεις και βγαζεις το βαρος καθως επειδη ετοιμαζω απο το σπιτι τις αρματωσιες λογω του σημειου και της νυχτας δεν μπορω εκει . Πολλες φορες ειναι αλλη η πυκνοτητα της θαλασσας με αποτελεσμα να ειναι η πανω η κατω αρκετα ο φελλος και ετσι παιζω αναλογα την πυκνοτητα
Δεν ασχολουμαι με το εγγλέζικο αν κ γνωρίζω πως γίνεται μια κλασική αρματωσια...

Όλο αυτό το κάνεις για να μπορείς να αφαιρείς την αρματωσια στο τέλος του ψαρέματος?
Η να την αλλάζεις με κάποια άλλη που έχεις ετοιμάσει προηγουμένως για να μην χάνεις χρόνο?

Εγώ ενώσεις με τοσο ψιλες πετονιες δεν πρόκειται να έκανα κ με στριφταρι ακόμα χειρότερα...
Καλυτερα να κόβεις κ να φτιάχνεις την αρματωσια επιτόπου αναλόγως την περίπτωση..
Μια μάνα κ ενα παραμαλλο......

Αυτή είναι η γνώμη μου..

Back