Αναγνώριση Μανιταριών


Όνομα
Τάσος
Ωραιος κυρ Τασο
.shake hands.
Πως το φτιαχνεις το αγαπημενο μου μανιταρι;
Εδω οι κυριες συνταγες ειναι
1. Στο καρβουνο με ελαιολαδο λεμονι αλατι
2. Τηγανητο
3.τηγανητο αλευρωμενο
4. Ξυδατο-τουρσι-κυριως ομως το ασπρο
5. Στιφαδο
6. Σαν γεμιση στο παραδοσιακο πουρεκι( κυπριακο εδεσμα)
Καλησπέρα λεβεντιά μου. Ο πορτοκάλι λακτάριος του έλατου θεωρείται ο λιγότερο νόστιμος από τους τέσσερεις. Τον προτιμώ τουρσί και φέτος θα τον τρίψω στο μούλτι ή τον τρίφτη και θα φτιάξω μπιφτέκια βάζοντας αρκετά μυρωδικά. Θα ενημερώσω για το αποτέλεσμα. Ελπίζω ότι θα τον πετύχω.
 
Πεντανόστιμοι οι κουμαριτες!
Όσοι βγαίνουν για μανιτάρια εδω στο νησί αυτός είναι ο στόχος τους..
Εκεί κάτι αλλά είδη στο βουνό αλλά αυτά είναι για λίγους...
Γενικά δεν έχουμε ποικιλια εδω...

Τηγάνι λες?
 
Περιοχή
Εύβοια
Όνομα
Χρήστος
Πεντανόστιμοι οι κουμαριτες!
Όσοι βγαίνουν για μανιτάρια εδω στο νησί αυτός είναι ο στόχος τους..
Εκεί κάτι αλλά είδη στο βουνό αλλά αυτά είναι για λίγους...
Γενικά δεν έχουμε ποικιλια εδω...

Τηγάνι λες?
Τα άφησα στους παππούδες,φυσικά, Τάσο αλλά ναι τηγάνι πάντα τα βάζουν!!! Είναι γλυκό τι να κάνουμε. .yel.
 
Όνομα
Μανώλης
Αυτά τα μανιτάρια τα βρήκα στις ρίζες δύο Καστανιών, μπορεί κάποιος να μου πεί τι είδος είναι και εάν τρώγονται?
 

Attachments

  • AF2D5727-2A4F-4A18-BDF7-BD22A751C047.jpeg
    AF2D5727-2A4F-4A18-BDF7-BD22A751C047.jpeg
    504,4 KB · Προβολές: 20
  • 6AD5B2AF-15E0-49D8-8733-0FB429EB3244.jpeg
    6AD5B2AF-15E0-49D8-8733-0FB429EB3244.jpeg
    542,4 KB · Προβολές: 20
Όνομα
Μανώλης
Και αυτά στην ίδια περιοχή αλλά μέσα σε δάσος με Βελανιδιές και κάπου κάπου καμιά κουμαριά! Βέβαια περιττό να σας πώ ότι ούτε που τα ακούμπησα αφού δεν τα ξέρω, ειδικά εκείνο με τις φολίδες μου φάνηκε για δηλητηριώδες, μοιάζει με το ζαρκαδίσιο!
 

Attachments

  • 4204AB09-B51E-4502-ABDC-B60BCF4D9E1E.jpeg
    4204AB09-B51E-4502-ABDC-B60BCF4D9E1E.jpeg
    453,3 KB · Προβολές: 18
  • B0ABF6B7-3085-4DB5-B272-0E97DB3B29BA.jpeg
    B0ABF6B7-3085-4DB5-B272-0E97DB3B29BA.jpeg
    546,6 KB · Προβολές: 18
  • E6E8ABD7-EAE8-44D8-834F-5933FC08FED7.jpeg
    E6E8ABD7-EAE8-44D8-834F-5933FC08FED7.jpeg
    463,8 KB · Προβολές: 18
  • 9EADF502-A177-443B-A9DA-17F8DCFE030C.jpeg
    9EADF502-A177-443B-A9DA-17F8DCFE030C.jpeg
    633,9 KB · Προβολές: 19
  • 63AF4F76-DEAE-4A44-9944-FCC7F99959F6.jpeg
    63AF4F76-DEAE-4A44-9944-FCC7F99959F6.jpeg
    513,5 KB · Προβολές: 19
Όνομα
Μανώλης
Και οι υπόλοιπες
 

Attachments

  • 046D726E-E711-4BCB-9E28-912FA377BBF2.jpeg
    046D726E-E711-4BCB-9E28-912FA377BBF2.jpeg
    271,1 KB · Προβολές: 13
  • 38CC89B2-E977-4498-899A-3F94435253D8.jpeg
    38CC89B2-E977-4498-899A-3F94435253D8.jpeg
    559,7 KB · Προβολές: 14
  • EE357E00-7503-4601-986E-75A6DEDFF779.jpeg
    EE357E00-7503-4601-986E-75A6DEDFF779.jpeg
    453,2 KB · Προβολές: 14
  • FC4F8665-39A0-4212-9345-C9424A76FEDA.jpeg
    FC4F8665-39A0-4212-9345-C9424A76FEDA.jpeg
    444,6 KB · Προβολές: 13
  • 87C00241-406F-48DE-8CCF-9C0D6680CFB4.jpeg
    87C00241-406F-48DE-8CCF-9C0D6680CFB4.jpeg
    427,9 KB · Προβολές: 13
Όνομα
Νίκος
Μετά τα νέα δεδομένα ως προς την εμφάνιση βωλιτών, έκανα κι εγώ την απόπειρά μου και ανταμείφθηκα. Όχι τόσο ως προς την ποσότητα αλλά ως προς την ανακάλυψη. Περπάτησα σε γνώριμα, από την μπεκάτσα, ονειρικά μέρη βελανιδιάς,ανάμεικτα, γνώρισα και νέα μέρη προκειμένου να συναντήσω αυτά τα πραγματικά εξαιρετικά μανιτάρια, κατατάσσοντάς στα, γευστικα , στην κορυφή!! Σε έναν από αυτούς (τελευταία φώτο) βγάζοντάς τον πρόσεξα ότι συμφυούσε με ακόμη ένα μανιτάρι,πιθανότατα Amanita pantherina. Δεν ξέρω αν αλληλοεπηρεάζονται, εγώ πάντως δεν το έβαλα στο καλάθι. Μεγάλη προσοχή λοιπόν και κατά την συγκομιδή.
Κυνηγετικά σήκωσα μια μπεκάτσα και συνάντησα, αρκετά ψηλά, μόλις 6 φάσσες. Μικρό καλοκαιράκι στο βουνό.
 

Attachments

  • IMG_20211112_120641.jpg
    IMG_20211112_120641.jpg
    441,7 KB · Προβολές: 20
  • IMG_20211112_113151.jpg
    IMG_20211112_113151.jpg
    377,2 KB · Προβολές: 17
  • IMG_20211112_121504.jpg
    IMG_20211112_121504.jpg
    353,1 KB · Προβολές: 20
  • IMG_20211112_154958.jpg
    IMG_20211112_154958.jpg
    326,9 KB · Προβολές: 20
Περιοχή
Εύβοια
Όνομα
Χρήστος
Και αυτά στην ίδια περιοχή αλλά μέσα σε δάσος με Βελανιδιές και κάπου κάπου καμιά κουμαριά! Βέβαια περιττό να σας πώ ότι ούτε που τα ακούμπησα αφού δεν τα ξέρω, ειδικά εκείνο με τις φολίδες μου φάνηκε για δηλητηριώδες, μοιάζει με το ζαρκαδίσιο!
Και οι υπόλοιπες
Αμανίτες.Amanita pantherina και αυτό που κοκκινίζει το πόδι και είναι άσπρο από κάτω και λίγο πάλι κόκκινο amanita rubescens τρώγεται με καλό μαγείρεμα.Αλλά πάντα χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία λέω την άποψή μου.Θα ακούσεις και από τους πιο έμπειρους και πάλι δεν θα τα κόψεις ή φας.
 
Όνομα
kostas
Μου είχε πει ένας έμπειρος μανιταρο συλλέκτης,ότι το μανιτάρι δεν το ξεκουμπωνουμε απο το έδαφος γιατί χαλάμε το μέρος. Έτσι είχε πάντα μαζί του ένα μαχαίρι που στην πίσω μεριά της λαβής του είχε ένα πινελακι. Τα έκοβε και έμενε ένα τμήμα του " ποδιού" του μανιταριού στο χώμα και με το πινελακι καθάριζε το μανιτάρι αν χρειαζόταν, πριν το βάλει στο καλάθι του. Είχε δίκιο;
 
Περιοχή
Εύβοια
Όνομα
Χρήστος
Μου είχε πει ένας έμπειρος μανιταρο συλλέκτης,ότι το μανιτάρι δεν το ξεκουμπωνουμε απο το έδαφος γιατί χαλάμε το μέρος. Έτσι είχε πάντα μαζί του ένα μαχαίρι που στην πίσω μεριά της λαβής του είχε ένα πινελακι. Τα έκοβε και έμενε ένα τμήμα του " ποδιού" του μανιταριού στο χώμα και με το πινελακι καθάριζε το μανιτάρι αν χρειαζόταν, πριν το βάλει στο καλάθι του. Είχε δίκιο;
Δεν νομίζω.Απλά να πέφτει ο σπόρος με καλάθι-κοφίνι πότε σακούλες και να σκεπάζεις έτσι απλώνεις λίγο το χώμα και είναι μια χαρά.Ξεριζώνοντας έχω βρει 3 χρονιές στο ίδιο σχεδόν μέρος και σημείο μανιτάρι.Όπως μαζεύα χόρτα πέρυσι βρήκα σαλιάρα Volvopluteus gloiocephalus.Πέρυσι 5 δεκέμβρη, φέτος 7 νοέμβρη.Και του χρόνου πάλι σε αυτό περιπου το διάστημα θα βρω!!!Εδώ θα είμαστε πρώτα ο θεός να τα πούμε αν τα θυμηθούμε.
5 ΔεκέμβρηScreenshot_20211117-221143_Gallery.jpg
5 Νοέμβρη, που την είχα ανεβάσει και φέτοςIMG_20211107_174144.jpg
 
Last edited:
Όνομα
Γιάννης
Αυτά τα μανιτάρια τα βρήκα στις ρίζες δύο Καστανιών, μπορεί κάποιος να μου πεί τι είδος είναι και εάν τρώγονται?
Πιθανόν κάποια πολύ ώριμη και διψασμένη armillaria (mellea). Προσωπικά τα αποφεύγω αυτά τα θυσανώδη.
 
Όνομα
Γιάννης
Είχε δίκιο;
Υπάρχουν δυο σχολές: αυτοί που κόβουν το πόδι και αυτοί που το "ξεριζώνουν". Για το μανιτάρι (για την ακρίβεια, το μυκήλιο) δεν έχει καμία διαφορά. Απλώς εκείνοι που "ξεριζώνουν" το μανιτάρι, είναι και πιο σίγουροι για το είδος του, αφού έχουν ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στη διάθεσή τους: τη βάση του ποδιού. Το "ξερίζωμα" ενός καρποσώματος μανιταριού απ' το μυκήλιο αντιστοιχεί στο "ξεκούμπωμα" ενός καρπού από το δέντρο με το κοτσάνι. Εγώ "ξεριζώνω" σχεδόν πάντα όσα μαζεύω, απλά σκεπάζω το σημείο ώστε να μη στεγνώνει το μυκήλιο. Μεγάλη ζημιά φαίνεται να κάνουν τα αγριογούρουνα που τα παρατηρώ να σκάβουν συγκεκριμένα σε περιοχές όπου υπάρχει μυκήλιο και μένει εκτεθειμένο στον ήλιο και τον αέρα.
 
Όνομα
Τάσος
Και αυτά στην ίδια περιοχή αλλά μέσα σε δάσος με Βελανιδιές και κάπου κάπου καμιά κουμαριά! Βέβαια περιττό να σας πώ ότι ούτε που τα ακούμπησα αφού δεν τα ξέρω, ειδικά εκείνο με τις φολίδες μου φάνηκε για δηλητηριώδες, μοιάζει με το ζαρκαδίσιο!
Και οι υπόλοιπες
Αμανίτες.Amanita pantherina και αυτό που κοκκινίζει το πόδι και είναι άσπρο από κάτω και λίγο πάλι κόκκινο amanita rubescens τρώγεται με καλό μαγείρεμα.Αλλά πάντα χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία λέω την άποψή μου.Θα ακούσεις και από τους πιο έμπειρους και πάλι δεν θα τα κόψεις ή φας.
Σωστός ο Γιώργος Μανώλη. Αυτά είναι τα δύο είδη. Η πανθερίνα είναι και ένα από τα θανατηφόρα είδη. Μεγάλη προσοχή θέλει και ο αμανίτης ο κοκκινίζων (rubescens) γιατί αν δεν μαγειρευτεί επαρκώς μπορεί να προκαλέσει μέχρι και αιμόλυση. Πάρα ταύτα καλομαγειρεμένος είναι από τα νοστιμότερα είδη.
 
Όνομα
Τάσος
Αυτά τα μανιτάρια τα βρήκα στις ρίζες δύο Καστανιών, μπορεί κάποιος να μου πεί τι είδος είναι και εάν τρώγονται?
Πιθανόν κάποια πολύ ώριμη και διψασμένη armillaria (mellea). Προσωπικά τα αποφεύγω αυτά τα θυσανώδη.
Σωστός ο Γιάννης. Εκεί πήγε και εμένα το μυαλό μου. Βέβαια υπάρχουν και άλλες αρμιλλάριες όπως η tabescens , ostoyae κλπ. Συνολικά 35 είδη. Η αρμιλλάρια bulbosa, είναι γνωστή για ένα από τα μεγαλύτερα μυκήλια στον κόσμο, με έκταση πάνω από 15 εκτάρια και εκτίμηση βάρους μυκηλίου άνω των 10 τόννων και ηλικία ίσως άνω των 1500 ετών.!!! Ένα άλλο μυκήλιο αρμιλλάριας ostoyae στα βουνά Άνταμς των ΗΠΑ εκτιμήθηκε σε ηλικία από 400-1000 έτη και είχε πολλαπλάσια έκταση του πρώτου φτάνοντας τα 607 εκτάρια . (Ένα εκτάριο είναι 10 στρέμματα).
Τουλάχιστον εντυπωσιακό αν μη τι άλλο.
 
Περιοχή
Εύβοια
Όνομα
Χρήστος
Σωστός ο Γιώργος Μανώλη. Αυτά είναι τα δύο είδη. Η πανθερίνα είναι και ένα από τα θανατηφόρα είδη. Μεγάλη προσοχή θέλει και ο αμανίτης ο κοκκινίζων (rubescens) γιατί αν δεν μαγειρευτεί επαρκώς μπορεί να προκαλέσει μέχρι και αιμόλυση. Πάρα ταύτα καλομαγειρεμένος είναι από τα νοστιμότερα είδη.
Ο χρήστος..yel.
 
Top