Αναγνώριση Μανιταριών


Όνομα
Μανώλης
Σας ευχαριστώ όλους! Θέλω να μου πείτε ποιό από όλα είναι η Πανθερίνα που πεθαίνεις γιατί δεν κατάλαβα!. Έπειτα νόμιζα ότι στην Πελοπόννησο δεν υπάρχουν θανατηφόρα μανιτάρια!. Εγώ μαζεύω Βωλίτες, Καισαρικά, Ζαρκαδίσια, Λακτάριους τα νόστιμα, (τρομάρα τους δεν μου αρέσουν καθόλου, μυρίζουν χωματίλα?) και τους Πιπερίτες!. Κανένα άλλο είδος γιατί δεν τα ξέρω!. Πάντως πείτε μου ποιό είναι η Πανθερίνα!. Εάν εφέτος είχαν γίνει οι Βωλίτες,θα μάζευα τσουβάλια, χαλάλι τους, που θα μου πάνε! του χρόνου πάλι!.
 
Περιοχή
Εύβοια
Όνομα
Χρήστος
Ίσα ίσα ο λακτάριος έχει ωραίο,έντονο και ιδιαίτερο άρωμα σαν καρότο και είναι νόστιμος!!! Τελοσπάντων, γούστα είναι αυτά.Τα άλλα 2 μοιάζουν πολύ.Ξεχωρίζουν και από καπέλο αλλά κυρίως από το πόδι.Θα σου βάλω από τις φωτογραφίες σου ποιο είναι ποιο.
Αμανίτα πανθερίναEE357E00-7503-4601-986E-75A6DEDFF779.jpeg
Amanita Rubescens(Κοκκινόποδαρος)38CC89B2-E977-4498-899A-3F94435253D8.jpeg63AF4F76-DEAE-4A44-9944-FCC7F99959F6.jpeg
 
Περιοχή
Κάτω Σέτα Ευβοιας
Όνομα
Γιάννης
Αν λετε λεκταριους τις κοκκινομανιτες, μα τη παναγια δεν εχω καλυτερα!!!!! Τα βραζει λιγο η μανα μου, μετα αλευρι και τηγανι. Εχω φυγει απο τη πατρα και εχω παει στη κατω σετα αρον αρον 4ωρες δρομο, μονο και μονο για μια τηγανια απο αυτο το εδεσμα. Τις προτιμω απο τις ελατομανιτες (πλευρωτους).
 
Περιοχή
Εύβοια
Όνομα
Χρήστος
Αν λετε λεκταριους τις κοκκινομανιτες, μα τη παναγια δεν εχω καλυτερα!!!!! Τα βραζει λιγο η μανα μου, μετα αλευρι και τηγανι. Εχω φυγει απο τη πατρα και εχω παει στη κατω σετα αρον αρον 4ωρες δρομο, μονο και μονο για μια τηγανια απο αυτο το εδεσμα. Τις προτιμω απο τις ελατομανιτες (πλευρωτους).
Κουμαράδες τους λέμε εμείς Γιάννη και λογικά και εσείς.Κοκκινομανίτες δεν τους έχω ακούσει.
 
Όνομα
Γιάννης
Θέλω να μου πείτε ποιό από όλα είναι η Πανθερίνα που πεθαίνεις
Μανώλη, ιντερνετικά δεν γίνονται ταυτοποιήσεις αλλά μόνο εκτιμήσεις. Από εδώ, αναφέροντας το κατ' εκτίμηση πιθανό είδος, βοηθάμε ο ένας τον άλλον στην αναζήτηση της γνώσης μέσα από τις έγκυρες πηγές και τη σχετική βιβλιογραφία. Η εξοικείωση με κάθε είδος μανιταριού, είναι προσωπική και μακροχρόνια διαδικασία και μέχρι να το καταναλώσουμε θα πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι για την ικανότητά μας στην ταυτοποίησή του με όλες τις αισθήσεις μας, πράγμα το οποίο θα πρέπει να παίρνει αρκετά χρόνια ώστε να μας φεύγει και ο ενθουσιασμός της ανακάλυψης. Οι δε πηγές που θα πρέπει να συμβουλευόμαστε, θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερες και όσο το δυνατόν ενημερωμένες. Στο βιβλίο του Κελτεμλίδη "Τα μανιτάρια του βουνού και του κάμπου", θεωρούνται φαγώσιμοι όλοι (ανεξαιρέτως) οι βωλίτες που δεν έχουν κόκκινο πόδι(!) ενώ, η θανατηφόρα «Γυρομίτρα η εδώδιμη»(!!!), «τρώγεται με προφυλάξεις»(!!!). Προσωπικά, αν είχα μείνει μόνο σε αυτό το βιβλίο ως πηγή, τώρα θα απολαμβάνατε την απουσία μου από το HL.
t10114.gif


Οι αμανίτες είναι από τα πιο δύσκολα στην ταυτοποίησή τους μανιτάρια, λόγω της πληθώρας των ειδών και της ομοιότητά τους, γι' αυτό και ευθύνονται για τα περισσότερα ατυχήματα με τραγικά αποτελέσματα. Στην οικογένειά τους ανήκουν τα πιο θανατηφόρα μανιτάρια της Ελλάδας, τα οποία εμφανίζονται και στην Πελοπόννησο αλλά δεν το λέμε για τουριστικούς λόγους.
t9007.gif


Επίσης, για να μπορούμε να συνενοηθούμε εδώ μέσα, καλό είναι να χρησιμοποιούμε τις επιστημονικές ονομασίες των μανιταριών, ελληνικές και λατινικές. Τις, συναισθηματικά φορτισμένες, "παραδοσιακές" ονομασίες τους, ας τις κρατήσουμε για το καφενείο του χωριού.
c0418.gif
 
Όνομα
Τάσος
Σας ευχαριστώ όλους! Θέλω να μου πείτε ποιό από όλα είναι η Πανθερίνα που πεθαίνεις γιατί δεν κατάλαβα!. Έπειτα νόμιζα ότι στην Πελοπόννησο δεν υπάρχουν θανατηφόρα μανιτάρια!. Εγώ μαζεύω Βωλίτες, Καισαρικά, Ζαρκαδίσια, Λακτάριους τα νόστιμα, (τρομάρα τους δεν μου αρέσουν καθόλου, μυρίζουν χωματίλα?) και τους Πιπερίτες!. Κανένα άλλο είδος γιατί δεν τα ξέρω!. Πάντως πείτε μου ποιό είναι η Πανθερίνα!. Εάν εφέτος είχαν γίνει οι Βωλίτες,θα μάζευα τσουβάλια, χαλάλι τους, που θα μου πάνε! του χρόνου πάλι!.
Καλημέρα σε όλους. Θανατηφόρα μανιτάρια έχει φυσικά στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας μας και στην Πελοπόννησο. Προσωπικά έχω βρει αρκετές φορές τον αμανίτη τον φαλοειδή, τον πανθήρινο και τον ανοιξιάτικο (verna). Όλοι θανατηφόροι. Επίσης τις θανατηφόρες λεπιώτες καθώς και τις γαλερίνες, επίσης θανατηφόρες. Ο φίλος Μονήρης μιά χαρά τα γράφει παραπάνω. Βέβαια να δικαιολογήσω τον συγχωρεμένο τον Κελτεμελίδη, γιατί είναι παλιές οι πληροφορίες στα βιβλία του, αφού ήταν από πηγές προ 30 ετών. Πολλές από τις γνώσεις που έχουμε σήμερα είναι νεότερες.
 
Όνομα
Μανώλης
Μανώλη, ιντερνετικά δεν γίνονται ταυτοποιήσεις αλλά μόνο εκτιμήσεις. Από εδώ, αναφέροντας το κατ' εκτίμηση πιθανό είδος, βοηθάμε ο ένας τον άλλον στην αναζήτηση της γνώσης μέσα από τις έγκυρες πηγές και τη σχετική βιβλιογραφία. Η εξοικείωση με κάθε είδος μανιταριού, είναι προσωπική και μακροχρόνια διαδικασία και μέχρι να το καταναλώσουμε θα πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι για την ικανότητά μας στην ταυτοποίησή του με όλες τις αισθήσεις μας, πράγμα το οποίο θα πρέπει να παίρνει αρκετά χρόνια ώστε να μας φεύγει και ο ενθουσιασμός της ανακάλυψης. Οι δε πηγές που θα πρέπει να συμβουλευόμαστε, θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερες και όσο το δυνατόν ενημερωμένες. Στο βιβλίο του Κελτεμλίδη "Τα μανιτάρια του βουνού και του κάμπου", θεωρούνται φαγώσιμοι όλοι (ανεξαιρέτως) οι βωλίτες που δεν έχουν κόκκινο πόδι(!) ενώ, η θανατηφόρα «Γυρομίτρα η εδώδιμη»(!!!), «τρώγεται με προφυλάξεις»(!!!). Προσωπικά, αν είχα μείνει μόνο σε αυτό το βιβλίο ως πηγή, τώρα θα απολαμβάνατε την απουσία μου από το HL.
t10114.gif


Οι αμανίτες είναι από τα πιο δύσκολα στην ταυτοποίησή τους μανιτάρια, λόγω της πληθώρας των ειδών και της ομοιότητά τους, γι' αυτό και ευθύνονται για τα περισσότερα ατυχήματα με τραγικά αποτελέσματα. Στην οικογένειά τους ανήκουν τα πιο θανατηφόρα μανιτάρια της Ελλάδας, τα οποία εμφανίζονται και στην Πελοπόννησο αλλά δεν το λέμε για τουριστικούς λόγους.
t9007.gif


Επίσης, για να μπορούμε να συνενοηθούμε εδώ μέσα, καλό είναι να χρησιμοποιούμε τις επιστημονικές ονομασίες των μανιταριών, ελληνικές και λατινικές. Τις, συναισθηματικά φορτισμένες, "παραδοσιακές" ονομασίες τους, ας τις κρατήσουμε για το καφενείο του χωριού.
c0418.gif
Φίλε Μονήρη, έχεις δίκιο!. Ιντερνετικά δεν γίνονται εκτιμήσεις και ειδικά στα μανιτάρια. Όμως και έτσι είναι πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες, και γινόμαστε ακόμη πιο επιφυλακτικοί!. Σωστό και αυτό που αναφέρεις για τις επιστημονικές ονομασίες τους γιατί έτσι δεν υπάρχουν περιθώρια παρερμηνείας ως προς το είδος!.
 
Όνομα
Μανώλης
Κύριε Τάσο, όσο ζεί ο άνθρωπος μαθαίνει! (εάν το θέλει φυσικά!) έτσι και εγώ έμαθα μετά απο αυτήν την συζήτηση ότι ΚΑΙ στην Πελοπόννησο υπάρχουν θανατηφόρα μανιτάρια, γιατί κάποιος γνωστός μου που ξέρει απο μανιτάρια μου είχε πεί πως δηλητηριώδη, ναί, θανατηφόρα όχι!. Τώρα που είπε και ο φίλος ο Μονήρης ότι για τουριστικούς λόγους δεν το λέμε,(συμπαθάτε με), αυτό δεν το κατάλαβα!.
 
Όνομα
Γιάννης
Κύριε Τάσο, όσο ζεί ο άνθρωπος μαθαίνει! (εάν το θέλει φυσικά!) έτσι και εγώ έμαθα μετά απο αυτήν την συζήτηση ότι ΚΑΙ στην Πελοπόννησο υπάρχουν θανατηφόρα μανιτάρια, γιατί κάποιος γνωστός μου που ξέρει απο μανιτάρια μου είχε πεί πως δηλητηριώδη, ναί, θανατηφόρα όχι!. Τώρα που είπε και ο φίλος ο Μονήρης ότι για τουριστικούς λόγους δεν το λέμε,(συμπαθάτε με), αυτό δεν το κατάλαβα!.
Πλάκα έκανα Μανώλη. Δεν πρέπει όμως να δίνουμε βάση σε "πληροφορίες" που αποτέλεσμα (αν όχι σκοπό) έχουν τον εφησυχασμό. Σχέση με την Πελοπόννησο δυστυχώς εγώ δεν έχω, αλλά, όπως βλέπεις, ο φίλος Τάσος αναφέρει ότι έχει συναντήσει ήδη πέντε θανατηφόρα.
 
Όνομα
Γιάννης
Βέβαια να δικαιολογήσω τον συγχωρεμένο τον Κελτεμελίδη, γιατί είναι παλιές οι πληροφορίες στα βιβλία του, αφού ήταν από πηγές προ 30 ετών.
Προς θεού Τάσο! Δεν ήθελα να κατηγορήσω τον αείμνηστο Κελτεμλίδη, τον έγκριτο επιστήμονα και αγωνιστή, και λυπάμαι αν φάνηκε έτσι. Γι' αυτό άλλωστε χρησιμοποίησα παθητική (θεωρούνται φαγώσιμοι). Απλά ήθελα να τονίσω την εξέλιξη που έχει η μυκητολογία ως επιστήμη στο πέρασμα των χρόνων αλλά και τα ίδια τα μανιτάρια ως ζωντανοί οργανισμοί ή εμείς ως καταναλωτές, και ανέφερα το βιβλίο απ' το οποίο ξεκίνησα κι εγώ αυτό το συναρπαστικό ταξίδι στη γεύση και τη γνώση. Άλλωστε, και κάποια "σημερινά" ασφαλή μανιτάρια, "αύριο" θα περιλαμβάνονται στα ύποπτα ή και επικίνδυνα, όπως συνέβη με πολλά "χτεσινά" (πχ Marasmius oreades). Σημαντικός επίσης παράγοντας που αξίζει να ερευνάται σχολαστικά αποτελεί και το περιβάλλον ως προς την τοξική επιβάρυνσή του. Γι' αυτό, η ιστορία ενός τόπου, έχει ιδιαίτερη σημασία για έναν μανιταροσυλλέκτη ή/και ερευνητή.
 
Όνομα
Νίκος
Οι νοτιάδες με την αυξημένη υγρασία , με έσπρωχναν για αναζήτηση πλευρώτους στα έλατα. Συνάντησα μόνο μια καρποφορία, ευτυχώς χαμηλά. Το δάσος φουλ στην υγρασία, έχοντας κάνει την εμφάνισή τους άλλες οικογένειες μανιταριών.
Τα Hygrophorus pudorinus σε μεγάλες ποσότητες (τα μαζεύουν για τουρσί) ενώ το καλάθι γέμισε και πάλι με γεωτρόπες οι οποίες πραγματικά φέτος δεν έχουν σταματημό.
 

Attachments

  • 0001.jpg
    0001.jpg
    610,4 KB · Προβολές: 28
  • 0002.jpg
    0002.jpg
    276,4 KB · Προβολές: 27
  • 0003.jpg
    0003.jpg
    531 KB · Προβολές: 28
  • DSC02019.JPG
    DSC02019.JPG
    445,6 KB · Προβολές: 28
Top