Mafia Calabria
Moderator

click image upload Κλασικός κουνελοτοπος στο νησι.
Δεν είναι δικά μου φίλε kurtzhaar ενός φιλου, δεν έτυχε ποτέ να έχω αυτή τη ρατσα, ποιντεροσεττερας.Υπεροχη φωτο.
να τα χαιρεσε Κωνσταντίνο :-D
Εντυπωσιακο κυνηγι ηθελα να το μεταφερω στο φορουμ αλλα δεν ηξερα πως και εγω λιγο πριν το ειδα και εντυπωσιάστηκα.Καλα μιλαμε φοβερο κυνηγι κανουν οι τυποι
http://www.ihunt.gr/content/kynigi-agriokoyneloy-melioklaravideo
Το σκέφτομαι να την πάω σε κάνα νησάκι τη μπηγλιτσα μου του χρόνου να κάνει διακοπες...Και με του δύο τρόπους νομίζω, αλλά με ιχνηλατη θέλεις κοντινό σκυλί για να κυνηγάς καβαλα που λένε.
Πιστεύω πως τα σπάνιελς, και περισσότερο τα Σπρίνγκερς, είναι τα πιο κατάλληλα σκυλιά για τα κουνέλια, ειδικά στους δικούς μας νησιωτικούς βραχότοπους και τα σχοινάρια.Στα νησιά το αγριοκουνελο μπορείς να το κυνηγήσεις με ιχνηλατη ή λόγω μεγάλων πληθυσμών χάνεται η μπάλα και βολεύει μόνο η φερμα;
Οπότε στη μορφολογία του κυνηγότοπου το στηρίζετε αυτό; Πίστευα ότι οι ιχνηλατες σε ένα νησί όπως η Λήμνος λόγω του μεγάλου πληθυσμού κουνελιών θα μπλέκονται στο να ακολουθήσουν κάποιο ντορό, σε αντίθεση με τα ξεπετάγματος που ψάχνουν γενικότερα και φερμαρουν τη θέση.Πιστεύω πως τα σπάνιελς, και περισσότερο τα Σπρίνγκερς, είναι τα πιο κατάλληλα σκυλιά για τα κουνέλια, ειδικά στους δικούς μας νησιωτικούς βραχότοπους και τα σχοινάρια.
Όχι μόνο, η πρώτη μου πρόταση είναι η κύρια που δίνει την πληροφορία των δικών μου εμπειριών γιαυτό και ξεκινώ με τη λέξη "πιστεύω", με το "ειδικότερα" επισημαίνω την επί πλέον ικανότητα τους σε αυτά τα τοπία.Οπότε στη μορφολογία του κυνηγότοπου το στηρίζετε αυτό;
Ακριβώς, το ίδιο συμβαίνει και στα ερημονήσια όπου τα σημεία βοσκής και νερού είναι σαφώς λιγότερα οπότε οι ντοροί είναι πολλοί. Τα σπάνιελς ακολουθούν ντορό και συγχρόνως "ανεμίζουν". Η βασική τους δουλειά στην έρευνα είναι να "σκουπίσουν" όλα τα πιθανά σημεία (πάντα οδηγούμενα ). Αν τύχει να μπερδέψουν τους ντορούς το ανέμισμα θα τα βοηθήσει. Έχει τύχει να κυνηγήσω στην Αγγλία, Σκοτία και Ιρλανδία σε πεδινά μέρη όπως και στη Λήμνο που αναφέρεις, εκεί οι ντοροί είναι πολλοί επειδή τα κουνέλια είναι πολλά... μα πάρα πολλά. Ο κυνηγός δεν επιτρέπει στο σκύλο να ακολουθήσει ντορό περισσότερο από 10-15μ μακριά του γιατί ή δεν θα βλέπει το κουνέλι που θα τρέχει ανάμεσα στα θαμνάκια ή θα το χάσει όταν περάσει την πρώτη ξερολιθιά (υπάρχουν πολλές αντί φραχτών). Άλλου είδους κυνήγια εκεί, δεν παύουν όμως να δηλώνουν την στενή σχέση κουνέλι - σπάνιελ.Πίστευα ότι οι ιχνηλατες σε ένα νησί όπως η Λήμνος λόγω του μεγάλου πληθυσμού κουνελιών θα μπλέκονται στο να ακολουθήσουν κάποιο ντορό, σε αντίθεση με τα ξεπετάγματος που ψάχνουν γενικότερα
Τα σπάνιελς είναι σκύλοι που δεν φερμάρουν αλλά ξεπετούν το θήραμα. Όποιος έχει κυνηγήσει συστηματικά κουνέλια θα έχει διαπιστώσει πως ένα πολύ κακής ποιότητας Αγγλικός δείκτης θα αποδώσει καλύτερα από ένα πχ Πόϊντερ που σέβεται το όνομα του. Μέσα στους σχίνους, τους ασπάλαθους, τις ασφάκες ή στις σχισμές των βράχων είναι οι φωλιές τους, αυτές δεν είναι σαν τα γιατάκια των λαγών αλλά είναι τρύπες που οδηγούν σε λαγούμια... τι να πεις στο σκύλο που φερμάρει απ΄έξω; θα πρέπει να σπάει την φέρμα γρήγορα. Υπάρχουν σειρές από θάμνους που το μονοπάτι είναι το σύνορο από τον επόμενο θάμνο που μερικές φορές αφήνουν 50-60εκ. άντε ένα μέτρο για να πυροβολήσεις, εκεί μπορεί να μην έχουν λαγούμια, αλλά λουφάζουν στην μια άκρη και όταν πλησιάσει ο σκύλος πάνε στη άλλη άκρη και συνεχίζουν να "παίζουν" τον σκύλο πέρα δώθε. Ένα σπάνιελ τρυπώνει μέσα και ξεπετάει το κουνέλι (και παίρνει και τον ασπάλαθο μαζί). Οι Γερμανικοί δείκτες, όπως και τα Βίσζλα που από την φύση τους κυνηγούν και γούνα αποδίδουν σε τόπους που δεν είναι πολύ πυκνοί.και φερμαρουν τη θέση.