Πέρδικα - Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Είναι κάποιες φορές που θα δω τις πέρδικες μακρυά να στραταριζουν.

Όταν ήμουν νεότερος κυνηγός η στιγμή αυτή ήταν άκρως επικίνδυνη.

Διότι έτρεχα να τις προλάβω σαν τρελός.

Τα βουνά εδώ είναι πραγματικά πολύ δυσκολότερα από όλα όσα βλέπω σε βιντεακια.

Αργότερα που έγινα πιο έμπειρος κατάλαβα ότι αν οι πέρδικες δεν καθηλωθουν δεν τις προλαβαίνεις αν είσαι και ο κενενισα μπεκελε.

Νέε περδικοκυνηγε μην τρέχεις να προλάβεις την πέρδικα.

Πιάσε ένα καλό Ρυθμό αλλά πρόσεχε γιατί κινδυνεύεις.
Αν δεν σταματήσουν δεν πρόκειται να τις προλάβεις.
Κι αν προλάβεις δεν θα μπορείς να ρίξεις σωστά μετά το σπρίντ.

Αυτα κυρίως για τους χωρίς σκυλιά.
Διότι οι υπόλοιποι με τα σκυλάκια θα έχουν πολύ πλάκα όταν δουν Φέρμα 😉
Η πέρδικα είναι αθλητικό και απαιτητικό κυνήγι..... θέλει σκυλιά και κυνηγούς που είναι τρελαμενοι μαζί της και ρισκάρουν πολλές φορές για να την συναντήσουν..... από την άλλη η εμπειρία,η γνώση του τόπου και των συνηθειών του κοπαδιού δίνει πολλές φορές αποτέλεσμα σε αυτό το κυνήγι...... η ψυχή μετράει.....

Είναι κάποιες φορές που θα δω τις πέρδικες μακρυά να στραταριζουν.

Όταν ήμουν νεότερος κυνηγός η στιγμή αυτή ήταν άκρως επικίνδυνη.

Διότι έτρεχα να τις προλάβω σαν τρελός.

Τα βουνά εδώ είναι πραγματικά πολύ δυσκολότερα από όλα όσα βλέπω σε βιντεακια.

Αργότερα που έγινα πιο έμπειρος κατάλαβα ότι αν οι πέρδικες δεν καθηλωθουν δεν τις προλαβαίνεις αν είσαι και ο κενενισα μπεκελε.

Νέε περδικοκυνηγε μην τρέχεις να προλάβεις την πέρδικα.

Πιάσε ένα καλό Ρυθμό αλλά πρόσεχε γιατί κινδυνεύεις.
Αν δεν σταματήσουν δεν πρόκειται να τις προλάβεις.
Κι αν προλάβεις δεν θα μπορείς να ρίξεις σωστά μετά το σπρίντ.

Αυτα κυρίως για τους χωρίς σκυλιά.
Διότι οι υπόλοιποι με τα σκυλάκια θα έχουν πολύ πλάκα όταν δουν Φέρμα 😉
Έγραψες ένα ωραίο! Και πολύ σωστό!
Μην τρέχεις να προλάβεις την πέρδικα!!!
Επειδή είμαι δρομέας βουνών και πολλές προπονήσεις μου είναι να κάνω 100ρια στις μεγάλες κλήσεις των βουνών, πάνω από 50% κλήση, έχω την δύναμη και την αντοχή να τρέχω πολλές φορές πίσω από τις πέρδικες που ανηφορίζουν, έχω και τον σεβασμό απέναντι τους, να μην τις τουφεκάω ποτέ καθιστές ή να περπατάνε! Ουδέποτε τις πρόλαβα! Όπως και την Τετάρτη που τις ανέβαζα σε μια σάρα χαλικερή. Αν δεν τις μπλοκάρει ο σκύλος, που και πολλές φορές ούτε αυτός δεν τις προλαβαίνει αν έχουν σκοπό να ανέβουν ψηλά και να πετάξουν αθέατες από πίσω!!

Έγραψες ένα ωραίο! Και πολύ σωστό!
Μην τρέχεις να προλάβεις την πέρδικα!!!
Επειδή είμαι δρομέας βουνών και πολλές προπονήσεις μου είναι να κάνω 100ρια στις μεγάλες κλήσεις των βουνών, πάνω από 50% κλήση, έχω την δύναμη και την αντοχή να τρέχω πολλές φορές πίσω από τις πέρδικες που ανηφορίζουν, έχω και τον σεβασμό απέναντι τους, να μην τις τουφεκάω ποτέ καθιστές ή να περπατάνε! Ουδέποτε τις πρόλαβα! Όπως και την Τετάρτη που τις ανέβαζα σε μια σάρα χαλικερή. Αν δεν τις μπλοκάρει ο σκύλος, που και πολλές φορές ούτε αυτός δεν τις προλαβαίνει αν έχουν σκοπό να ανέβουν ψηλά και να πετάξουν αθέατες από πίσω!!
Ακριβώς όπως το λες.

Αν δεν σταματήσουν δεν τις προλαβαίνεις ακόμη κι αν ετρεχες στο ισιο κι αυτές στα βράχια.

Και το είπα αυτό για νέους κυνηγούς για να μην κινδυνεύουν τσάμπα.

Οι παλιοί το ξέρουν.

Σταματουν οι πέρδικες και κρύβονται για αυτό τις προλαβαίνουμε.

Και το κάνουν αυτό ατουφεκιστες.

Αν πετύχεις τουφεκισμενες που δεν σταματούν εξαφανίζονται και δεν τις ξαναβλεπεις.

Γυρίζουν στον γκρεμό πεζούν ένα φτερό και τρέχα γυρευε.

Καλησπέρα παίδες! Του σκ είχε πέρδικα! Επιτέλους δηλαδή γιατί είχα χάσει δύο σαββατοκύριακα λόγο των κωλοεκλογων . Νοτιάς και ζέστη αφόρητη.. δύο έκανα το Σάββατο μια το πρωί και μια το απόγευμα
( είχα κουράγια και τις εβγαλα αρκετές φορές μέχρι να μου δώσουν ευκαιρία)και θα μπορούσα να έχω συγουρα άλλη μία στη τσάντα μου αλλά αστόχησα σα παιδαρελι. Δεν πειράζει, καλύτερα να έχουμε και την επόμενη φορά. Την Κυριακή δεν την είδα καν! ( μη σας λέω μπούρδες,μου βγήκε ο κωλος το Σάββατο και δεν είχα κουράγια για γκρεμια και μου ψιλό έγινε και μάθημα της έναρξης τα ράμματα οπότε στις 11 κατέβαινα για το αμάξι) . Και για να σας δείξω και λίγο από το τόπο μου ( οι φωτό δεν είναι δικές μου) να μαθαίνουμε και λίγο ιστορία. Έχω σπιτάκι,27 τετραγωνικά, σε ένα χωριό στη βορειοδυτική Χίο με όνομα μελανιος. a4ee29ee826f927ea33938470a8d6f15.jpeg

3d1ff02be8a5396f1897c38b7a5e204c.jpegΠήρε το όνομα του από το αίμα των προγόνων μας που έκαναν την θάλασσα κόκκινη. Είναι πολύ λυπητερή ιστορία..
Τα μέρη που κυνηγώ είναι και τα βουνά του Μελανιους και των γύρω χωριών όπως των Τρυπών και παλιότερα και της Παρπαριάς.
IMG_20231023_173950.jpg
Κάπου εκεί που δείχνει το βέλος ήταν που έφαγα τη κατρακύλα και ριμαξα το γόνατο...
39535ab62f8768a747168e6ec9ef88c6.jpeg
Ο κάβος του Μελανιους. Ωραίο μέρος για shore jigging,αλλά δύσκολος τόπος όπως και τα αγριοπερίστερα που φωλιάζουν και οι πέρδικες που βρίσκουν λύτρωση από κυνηγούς και κοπριτες λαθροθηρες..
IMG_20231001_132304.jpg
Εδώ η Πέρσα με την απογευματινή πέρδικα.
Ενα θα πω για τις πέρδικες.
Αν ήξεραν τι ποδάρι έχουν,δε θα πεταγανε ποτέ!!

Καλησπέρα παίδες! Του σκ είχε πέρδικα! Επιτέλους δηλαδή γιατί είχα χάσει δύο σαββατοκύριακα λόγο των κωλοεκλογων . Νοτιάς και ζέστη αφόρητη.. δύο έκανα το Σάββατο μια το πρωί και μια το απόγευμα
( είχα κουράγια και τις εβγαλα αρκετές φορές μέχρι να μου δώσουν ευκαιρία)και θα μπορούσα να έχω συγουρα άλλη μία στη τσάντα μου αλλά αστόχησα σα παιδαρελι. Δεν πειράζει, καλύτερα να έχουμε και την επόμενη φορά. Την Κυριακή δεν την είδα καν! ( μη σας λέω μπούρδες,μου βγήκε ο κωλος το Σάββατο και δεν είχα κουράγια για γκρεμια και μου ψιλό έγινε και μάθημα της έναρξης τα ράμματα οπότε στις 11 κατέβαινα για το αμάξι) . Και για να σας δείξω και λίγο από το τόπο μου ( οι φωτό δεν είναι δικές μου) να μαθαίνουμε και λίγο ιστορία. Έχω σπιτάκι,27 τετραγωνικά, σε ένα χωριό στη βορειοδυτική Χίο με όνομα μελανιος. View attachment 81255

View attachment 81256Πήρε το όνομα του από το αίμα των προγόνων μας που έκαναν την θάλασσα κόκκινη. Είναι πολύ λυπητερή ιστορία..
Τα μέρη που κυνηγώ είναι και τα βουνά του Μελανιους και των γύρω χωριών όπως των Τρυπών και παλιότερα και της Παρπαριάς.
View attachment 81257
Κάπου εκεί που δείχνει το βέλος ήταν που έφαγα τη κατρακύλα και ριμαξα το γόνατο...
View attachment 81258
Ο κάβος του Μελανιους. Ωραίο μέρος για shore jigging,αλλά δύσκολος τόπος όπως και τα αγριοπερίστερα που φωλιάζουν και οι πέρδικες που βρίσκουν λύτρωση από κυνηγούς και κοπριτες λαθροθηρες..
View attachment 81259
Ξέχασα να γράψω και την ιστορία που έλεγα στο @panagiotis_xios χτες βράδυ. το μύνημα το μεταφέρω αυτολεξεί!

Δε σου είπα το κορυφαίο..Ήρθε πρωί πρωί ένας πιτσιρικάς 18 να ήταν; 20; Κάπου εκεί. Μπλουζάκι καταδρομών, γυαλί ηλίου, αρβύλα του στρατού !!! Και με πουρακι στο στόμα. Ειχα σταματήσει στο κεντρικό το αμάξι ,περίμενα να ξημερώσει και να ακούσω κάνα κακαρισμα . Σταμάτα ο τύπος,ούτε καλημέρα, ούτε τίποτα και μου λέει...εδώ είναι τα δύσκολα βουνά της Χίου;; Μένω μαλακας με την ερώτηση και του απαντάω, ρε φίλε τι να σου πω,και εδώ δύσκολα είναι και εκεί δύσκολα είναι και παρακει δύσκολα είναι. Γιατί μου λέει εγώ είμαι καταδρομεας και τα μασάω κάτι τέτοια..μπράβο του λέω ,θα τα πούμε το μεσημέρι πρέπει να ξεκινήσω ,καλημέρα. Κατά τις 11 κατέβαινα από το βουνό ,δεν είχε ενδιαφέρον καθόλου και το βλέπω να είναι σε ένα χωματόδρομο και να ανεβοκατεβαίνει. Έπρεπε να περάσω από την πορεία του για να φτάσω στο αμάξι , οπότε όταν τον πλησίασα του λέω: ρε φίλε δεν κατάλαβα ότι έλεγες δύσκολα τα βουνά για το αυτοκίνητο,νόμιζα ότι μιλαγες για τα πόδια σου. Και μου απαντά μέσα στα νεύρα, άσε μας ρε φίλε ,μου έχει βγει η ψυχή εδώ πέρα με την κωλοπυκνουρα σας... Δεν απάντησα αλλά τα γέλια που έκανα από μέσα μου τα φαντάζεσαι!

Πραγματικά απορώ με ορισμένους που θεωρούν ότι νησιά όπως η Χίος είναι μόνο λοφάκια, βότσαλα της παραλίας , ελιές και ισιαδες... Σας πληροφορω λοιπόν ότι ορισμένα<<λοφάκια >> έχουν τέτοια κλίση που για να κάνεις 400-500-600 μέτρα ανάβαση θες τρία -τεσσερα διαλύματα να πάρεις καμιά ανάσα,μη μείνεις στο τόπο από καρδιά .Για να μη πω περισσότερα, το πρόβλημα το μεγάλο είναι ο χωματόδρομος! Αυτό ριμαξε τη πέρδικα...ήρθε ο άλλος καταδρομεας και νόμιζε πως θα περπατά σε κάμπο...! Πήρε το αμάξι του και ξεκίνησε τα πάνω κάτω..

( είχα κουράγια και τις εβγαλα αρκετές φορές μέχρι να μου δώσουν ευκαιρία)και θα μπορούσα να έχω συγουρα άλλη μία στη τσάντα μου αλλά αστόχησα σα παιδαρελι. Δεν πειράζει, καλύτερα να έχουμε και την επόμενη φορά. Την Κυριακή δεν την είδα καν! ( μη σας λέω μπούρδες,μου βγήκε ο κωλος το Σάββατο και δεν είχα κουράγια για γκρεμια και μου ψιλό έγινε και μάθημα της έναρξης τα ράμματα οπότε στις 11 κατέβαινα για το αμάξι) . Και για να σας δείξω και λίγο από το τόπο μου ( οι φωτό δεν είναι δικές μου) να μαθαίνουμε και λίγο ιστορία. Έχω σπιτάκι,27 τετραγωνικά, σε ένα χωριό στη βορειοδυτική Χίο με όνομα μελανιος. View attachment 81255

View attachment 81256Πήρε το όνομα του από το αίμα των προγόνων μας που έκαναν την θάλασσα κόκκινη. Είναι πολύ λυπητερή ιστορία..
View attachment 81257
View attachment 81258
View attachment 81259
Ρε τρελέ που κατέβηκες κάτω κει στον ασώματο μέσα στα γκρεμια!!;;;

Ξέχασα να γράψω και την ιστορία που έλεγα στο @panagiotis_xios χτες βράδυ. το μύνημα το μεταφέρω αυτολεξεί!

Δε σου είπα το κορυφαίο..Ήρθε πρωί πρωί ένας πιτσιρικάς 18 να ήταν; 20; Κάπου εκεί. Μπλουζάκι καταδρομών, γυαλί ηλίου, αρβύλα του στρατού !!! Και με πουρακι στο στόμα. Ειχα σταματήσει στο κεντρικό το αμάξι ,περίμενα να ξημερώσει και να ακούσω κάνα κακαρισμα . Σταμάτα ο τύπος,ούτε καλημέρα, ούτε τίποτα και μου λέει...εδώ είναι τα δύσκολα βουνά της Χίου;; Μένω μαλακας με την ερώτηση και του απαντάω, ρε φίλε τι να σου πω,και εδώ δύσκολα είναι και εκεί δύσκολα είναι και παρακει δύσκολα είναι. Γιατί μου λέει εγώ είμαι καταδρομεας και τα μασάω κάτι τέτοια..μπράβο του λέω ,θα τα πούμε το μεσημέρι πρέπει να ξεκινήσω ,καλημέρα. Κατά τις 11 κατέβαινα από το βουνό ,δεν είχε ενδιαφέρον καθόλου και το βλέπω να είναι σε ένα χωματόδρομο και να ανεβοκατεβαίνει. Έπρεπε να περάσω από την πορεία του για να φτάσω στο αμάξι , οπότε όταν τον πλησίασα του λέω: ρε φίλε δεν κατάλαβα ότι έλεγες δύσκολα τα βουνά για το αυτοκίνητο,νόμιζα ότι μιλαγες για τα πόδια σου. Και μου απαντά μέσα στα νεύρα, άσε μας ρε φίλε ,μου έχει βγει η ψυχή εδώ πέρα με την κωλοπυκνουρα σας... Δεν απάντησα αλλά τα γέλια που έκανα από μέσα μου τα φαντάζεσαι!

Πραγματικά απορώ με ορισμένους που θεωρούν ότι νησιά όπως η Χίος είναι μόνο λοφάκια, βότσαλα της παραλίας , ελιές και ισιαδες... Σας πληροφορω λοιπόν ότι ορισμένα<<λοφάκια >> έχουν τέτοια κλίση που για να κάνεις 400-500-600 μέτρα ανάβαση θες τρία -τεσσερα διαλύματα να πάρεις καμιά ανάσα,μη μείνεις στο τόπο από καρδιά .Για να μη πω περισσότερα, το πρόβλημα το μεγάλο είναι ο χωματόδρομος! Αυτό ριμαξε τη πέρδικα...ήρθε ο άλλος καταδρομεας και νόμιζε πως θα περπατά σε κάμπο...! Πήρε το αμάξι του και ξεκίνησε τα πάνω κάτω..
Μα πεσμου ότι πηγαινες γυρευοντας να φας την σούπα σου....
Εκεί δεν κατεβαίνεις ουτε κ αν δεις ελάφι με χρυσά κέρατα.....
Πρό-σε-χε... Το ίδιο κ στο shore.....

Όσο για το κομάντο...
Νησιωτικές περδικες:
"Ευκολες για όσους δεν τις κυνήγησαν ποτέ"...
Οπως ήταν κ ο τίτλος σε ένα ωραίο άρθρο......

Όσο για το κομάντο...
Νησιωτικές περδικες:
Είπαμε είναι κυνήγι που δυστυχώς αν είσαι λιγάκι παραπάνω λολος σε τραβάει στα άκρα..

Όσο για το κομάντο...
Νησιωτικές περδικες:
Όποιος θέλει να κυνηγήσει εύκολη νησιωτική πέρδικα να έρθει στα όρη της Κρήτης.

Έχουμε και πιο εύκολα μέρη βέβαια τα οποία και δεν πάω διότι έχουν φραχτα και βοσκούς και φασαρίες και πολυκοσμία...έχουμε όμως και βουνά που πολύ λίγοι τα περπάτησαν στο κυνήγι.

Και όσοι το έκαναν απόκτησαν κουσουρια.

Δεν μπορείς να φας το βουνό.
Το βουνό τρώει εσένα.

Είπαμε είναι κυνήγι που δυστυχώς αν είσαι λιγάκι παραπάνω λολος σε τραβάει στα άκρα..
Μέγα λάθος που κάποτε κοστίζει ακριβά έως παρα πολυ ακριβά......
Οχι μονο δεν πρεπει να το αφήνεις να γίνεται αλλά ουτε καν να το σκέφτεσαι....

Κανένα θήραμα δεν αξίζει το ρίσκο.....

Οχι ότι κ εγώ δεν εχω κανει μαλακιες..
Έκρυβα το όπλο μέσα σε θάμνους για να μπορώ να κατέβω με τα χέρια ελευθερα τον γκρεμό να βρω την χτυπημένη περδικα.....

Status
Not open for further replies.
Back