Κινητική Ενέργεια - Διάτρηση - Τραυματικό σοκ

Να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι κ εγώ σίγουρος ότι αυτό που βλέπω είναι άτρακτος η κάτι άλλο...
Στο άνοιγμα της τουφεκιας λοιπόν... Δεν θα έπρεπε να ανοίγει κ δεξιά αριστερά η τουφεκιά, ορίζοντια δηλαδή κ όχι μόνο κάθετα όπως φαίνεται? Η έχει να κάνει μόνο με τη γωνία που τουφέκαμε την επιφάνεια του νερού... Αυτό θα το ξέρει λογικά κ ο Βασίλης...
Την μεγαλύτερη αποτύπωση στο νερό την έχω δει με τσοκ turkey , δεν θυμάμαι ποιο ήταν, έχουν περάσει πολλά χρόνια... Πραγματικά πρέπει να έκανε στα 40 μέτρα μια ουρά στο νερό 10-12 μέτρα, δεν το πιστεύαμε... Νομίζω σε 391 το είχαμε βιδωσει...
Αν η τουφεκιά έχει άνοιγμα δύο μέτρα και χτυπήσει στο νερό με πολύ μικρή γωνιά θα δεις μία γραμμή πλάτους δύο μέτρων και μήκους πολλών μέτρων. Εννοείται ότι είναι θέμα γωνίας, αφού το υλικό αποτύπωσης είναι κάτω. Αν έριχνες δίπλα σε έναν καταρράκτη για παράδειγμα, θα έβλεπες κάτι αντίστοιχο σε πλαϊνή αποτύπωση.

Δεν θα έπρεπε να ανοίγει κ δεξιά αριστερά η τουφεκιά, ορίζοντια δηλαδή κ όχι μόνο κάθετα όπως φαίνεται? Η έχει να κάνει μόνο με τη γωνία που τουφέκαμε την επιφάνεια του νερού...
Ανοίγει δεξιά, αριστερά, πάνω και κάτω αλλά !!!
Τα 20cm άνοιγμα δεξιά αριστερά θα τα δεις σαν 20cm.
Το μπροστά ίσως πιο λίγο από 20cm και το ΠΑΝΩ πολύυυυ περισσότερο από 20cm ανάλογα την γωνία που ρίχνεις.

Ποιο παλιά είχαμε παρόμοια συζήτηση και όλοι υποστήριζαν ότι τα σφυχτα τσοκ βγάζανε μικρές ουρές κάτι που δεν με βρίσκει σύμφωνο και έχω παρατηρήσει ακριβώς το αντίθετο
Οι ουρές εξαρτώνται βασικά από το φυσίγγι.
Όχι από τα τσοκ.

Να το πιάσουμε από την αρχή γιατί έχει ενδιαφέρον... Αυτή τη διαφορά στην αποτύπωση στο νερό, από ότι κ αν οφείλεται αυτό, την αποδέχεσαι? Την έχεις παρατήρησει?
Άρη έχω ρίξει χιλιάδες τουφεκιά στο νερό αυτό που λέει η pattern δεν ισχύει είναι μουφα με το μόνο φυσίγγι που μπορεί να το δεις αυτό είναι με μάλλινη μέχρι τα 35 γρ και βρώμη με οτιδήποτε τσοκ

Πριν αρκετά χρόνια έπεσε στα χέρια μου ένα anaconda mid... Tο είχε φέρει ένας φίλος από εξωτερικό, δεν μπορούσε να βαρεσει κ του το πήρα χωρίς πολλές σκέψεις... Η πρώτη μου αντίδραση όταν το έπιασα στα χέρια μου ήταν να πω πόσο μαλακας πιάστηκα... Ο λόγος? Πάντα αγόραζω τα τσοκ βάση σύσφιξης στομίου ( τότε ήθελα ένα 3*) κ αυτό ήταν μόλις 18,1 σύσφιξη σε 18,4 αυλό... Το ρίχνω κ στο χαρτί σε σύγκριση με ένα αγαπημένο μου LM ... Παπάρια... Ίδια τουφεκιά... Καλός μαλακας είσαι Άρι είπα... Πολλά διαφορετικά φυσίγγια δοκιμές, στο χαρτί διάφορες ελάχιστες...δεν μαμιεται λέω, πριν το πουλήσω θα το κυνηγήσω λίγο... Έβλεπα λοιπόν σκοτωματα που ήταν πολύ πιο δυνατά από το ταπεινό Lm μου... Έτυχε κ έριξα κ στο νερό αρκετά φυσίγγια... Δύο τσοκ με ίδια συγκέντρωση είχαν παρά πάνω από εμφανή διαφορά στο μήκος στο νερό ειδικά μετά τα 30 μέτρα...
Αυτό είναι ένα παράδειγμα που έχω τις αμφιβολίες μου για το αν μόνο η συγκέντρωση μετρά για την εικόνα του νερού αλλά κ που δεν πείθεται η λογική μου ότι αυτό που βλέπω είναι μόνο άτρακτος.... Φυσικά πουλήθηκε το Lm κ μου έμεινε το mid...

Πριν αρκετά χρόνια έπεσε στα χέρια μου ένα anaconda mid... Tο είχε φέρει ένας φίλος από εξωτερικό, δεν μπορούσε να βαρεσει κ του το πήρα χωρίς πολλές σκέψεις... Η πρώτη μου αντίδραση όταν το έπιασα στα χέρια μου ήταν να πω πόσο μαλακας πιάστηκα... Ο λόγος? Πάντα αγόραζω τα τσοκ βάση σύσφιξης στομίου ( τότε ήθελα ένα 3*) κ αυτό ήταν μόλις 18,1 σύσφιξη σε 18,4 αυλό... Το ρίχνω κ στο χαρτί σε σύγκριση με ένα αγαπημένο μου LM ... Παπάρια... Ίδια τουφεκιά... Καλός μαλακας είσαι Άρι είπα... Πολλά διαφορετικά φυσίγγια δοκιμές, στο χαρτί διάφορες ελάχιστες...δεν μαμιεται λέω, πριν το πουλήσω θα το κυνηγήσω λίγο... Έβλεπα λοιπόν σκοτωματα που ήταν πολύ πιο δυνατά από το ταπεινό Lm μου... Έτυχε κ έριξα κ στο νερό αρκετά φυσίγγια... Δύο τσοκ με ίδια συγκέντρωση είχαν παρά πάνω από εμφανή διαφορά στο μήκος στο νερό ειδικά μετά τα 30 μέτρα...
Αυτό είναι ένα παράδειγμα που έχω τις αμφιβολίες μου για το αν μόνο η συγκέντρωση μετρά για την εικόνα του νερού αλλά κ που δεν πείθεται η λογική μου ότι αυτό που βλέπω είναι μόνο άτρακτος.... Φυσικά πουλήθηκε το Lm κ μου έμεινε το mid...
Γι'αυτό και λέω συνέχεια ότι η βλητική είναι επιστήμη παρατηρήσεων και όσοι δέχονται μόνο το μαθηματικό - φυσικό - χημικό κομμάτι της κάτι χάνουν απ'το όλον.

Γι'αυτό και λέω συνέχεια ότι η βλητική είναι επιστήμη παρατηρήσεων και όσοι δέχονται μόνο το μαθηματικό - φυσικό - χημικό κομμάτι της κάτι χάνουν απ'το όλον.
Μαζί σου μέχρι να παγώσει η κόλαση ....shake hands.

Last edited:
Εχω κ κατι αλλο που μου άνοιξε την περιεργεια για δοκιμες μετα απο αρκετο καιρο...
Τωρα που πηρα τη maxus ειχε κ ενα τσοκ 3 αστρα το λεει που εξεχει 5 ποντους της κανης... Στην πραγματικοτητα ειναι απλα ενα τσοκ 3/10 βαση στομιου... Το ειχα ριξει λοιπον στην αρχη στον πινακα ετσι με δυο φυσιγγια στα πεταχτα, τιποτα ιδιαιτερο, απλα ειχε εμφανως πιο εντονο κεντρο απο το εσωτερικο μαμισιο...
Να το χρησιμοποιουσα δεν υπηρχε περιπτωση ποτε, οποτε το εδωσα σε ενα φιλο που ασχολειται με μηχανουργικα να το κανουμε ¨τυπου Kicks¨. Εχουν κανει φιλοι αντιστοιχες προσπαθειες με τρομερα εντυπωσιακα αποτελεσματα στη συγκεντρωση.... Μην αγχωνεσαι του λεω, παμε να παιξουμε κ οτι γινει, για πεταμα το εχω...
Σαν αρχη λοιπον καναμε τεσσερις 3αδεςτρυπες υπο γωνια όπως ακριβως ειναι τα κικς κ με διαφορα στη διαμετρο των τρυπων, 8 μικροτερες κ 4 μεγαλυτερες...
Επιτηδες αφησε λιγο γρεζι μεσα στις τρυπες κ καλα για να γδερνει τον συγκεντρωτηρα, οχι τιποτα ιδιαιτερο αλλα ειναι αγριο με το χερι...
Το βαζω ενα απογευμα επανω κ παω στα λασποχωραφα για μπεκατσινια κ σιταρηθρες... Αρχιζω τουφεκαω, κατι δεν μου αρεσε στον ηχο, ολα βαρεμενα κ ολα ζωντανα τα πουλια, επεφταν μεν αλλα ζωντανα... Παω σε ενα πλυμμαρι, βαζω ενα σημαδι σταθερο στα 30 μετρα κ ριχνω... ¨φρρρρρρρρρρρ¨ τα σκαγια στο νερο, τα ακουγα να σκανε διαδοχικα κ να κανουν μια γραμμη κοντα 10 μετρα... Ηταν κατι φυσιγγια για καψιμο, λεω θα εχουν παρει υγρασια, δευτερο το ιδιο, τριτο αλλο φυσιγγι το ιδιο.... δεκατο με διαφορετικα φυσιγγια πλεον το ιδιο... Για μια στιγμη σαστισα, τι εγινε ρε πουστη μου, χτυπησα πουθενα την κανη κ χαλασε? Μιλαμε τουφεκια στα 30 μετρα κ να ακουγονται τα σκαγια να σκανε διαδοχικα στο νερο...
Τρεχω στο αυτοκινητο κ βγαζω ενα Carlson LM Που εχω, 3/10 ακριβως κ αυτο... Τουφεκια κ σκαει σαν πιατακι κατω, δευτερη το ιδιο.. πεμπτη το ιδιο, με τα ιδια φυσιγγια...
Ουφ ηρεμησα...
Παιρνω τηλεφωνο τον φιλο, του λεω δεν καναμε τιποτα κ συμφωνουμε να παρω ενα γυαλοχαρτο να φαω το γρεζακι που ειχαμε αφησει... Με το που ξεκινησα μετα απο μερες στο σπιτι μου ηρθε η ιδεα να το ριξω πρωτα να δω συγκεντρωση ετσι απο περιεργεια σε σχεση με το Carlson οποτε κ σταματησα... Θα το δω πρωτα ετσι για την εμπειρια κ μετα θα γυαλισω το γρεζι, να δουμε τι θα γινει κ τι αποτελεσμα θα εχει, μετα θα γινουν μεγαλυτερες οι τρυπες κ βλεπουμε... Για αρχη εχω μεγαλη περιεργεια να δω τι διαφορα στη συγκεντρωση θα εχει κ αν φαινεται οτι καταστρεφει τοσο πολυ τα σκαγια στον πινακα... Δεν μιλαμε για μικρες διαφορες, μιλαμε να ακουω κ να βλεπω τα σκαγια να απλωνουν διαδοχικα στο νερο...
Θα επανελθω...

Πριν βάλω το κικς smoke στην άκρη,
το δοκιμασα σε πέρασμα τσίχλας κ επιβλαβή.
Έκανα πολύ μακρινές τουφεκιες με μπενελλι 18.35 αυλο.
Σε νορμαλ αποστάσεις το κικς ήθελε ένα κλικ μικρότερη προσκόπευση.
Επίσης μακρυνες τουφεκιες με ανακοντα long με beretta 18.60 αυλο.
Στον πίνακα το κικς είναι πολύ σφικτο κ δινει την αίσθηση ότι βγάζει πολύ δύναμη. Επίσης κ σε άλλες επιφάνειες μου φάνηκε ότι τα σκάγια έπεφταν πάνω πολύ δυνατά. Ίσως λόγω της συγκέντρωσης.
Όμως μιλάμε για άναρχη συγκέντρωση χωρίς αυτό που λέμε καλή κατανομή.
Προσωπικά είμαι κατα της ωραίας κατανομής κ προτιμώ να βλέπω δυάδες, τριάδες, πεντάδες σκαγιων στον πίνακα μέχρι τα 35-40 μέτρα.
Το ανακοντα στον πίνακα είναι ανάμεσα στο 1 κ 2 άστρα όμως σκοτώνει μακρύτερα από τον άσσο μαμά κ πολύ εύκολα στις κοντινες αποστάσεις.
Έχω σκοτώσει πολλές φορες πολύ μακρυά με μαμισια τσοκ, όχι όμως με τη συχνότητα του κικς.
Το άφησα στην άκρη για αυτά που γράφονται για το θορυβο κ ζημιές στα αυτιά αν κ δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο ισχύει αν το χρησιμοποιήσουμε σε κάννες από 70 εκ και πάνω.

Κ η φυσική ‼️παρατηρήσεων βεβαίως βεβαίως ‼️
Αν, δεν έτρωγε ο άλλος το μήλο κατακεφαλα , θα μιλάγαμε τώρα για βαρύτητα‼️❓του Θεμιστοκλέους βεβαίως βεβαίως 😆😆😆😆😆

Στον πίνακα το κικς είναι πολύ σφικτο κ δινει την αίσθηση ότι βγάζει πολύ δύναμη. Επίσης κ σε άλλες επιφάνειες μου φάνηκε ότι τα σκάγια έπεφταν πάνω πολύ δυνατά. Ίσως λόγω της συγκέντρωσης.
Προσωπικά είμαι κατα της ωραίας κατανομής κ προτιμώ να βλέπω δυάδες, τριάδες, πεντάδες σκαγιων στον πίνακα μέχρι τα 35-40 μέτρα.
Το ανακοντα στον πίνακα είναι ανάμεσα στο 1 κ 2 άστρα όμως σκοτώνει μακρύτερα από τον άσσο μαμά κ πολύ εύκολα στις κοντινες αποστάσεις.
Έχω σκοτώσει πολλές φορες πολύ μακρυά με μαμισια τσοκ, όχι όμως με τη συχνότητα του κικς.
Το άφησα στην άκρη για αυτά που γράφονται για το θορυβο κ ζημιές στα αυτιά αν κ δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο ισχύει αν το χρησιμοποιήσουμε σε κάννες από 70 εκ και πάνω.
Μια τουφέκια με έντονο κέντρο θα έχει πιο πολύ δύναμη‼️

Δεν διαφωνούμε δάσκαλε ... από την παρατήρηση (πείραμα) βγαίνει η θεωρία ... ποτέ ανάποδα.

Smoke δεν εχω δοκιμασει ακομα, αλλα με το buck Kicker στη Rem εχω ξεχασει πλεον που ειναι τα ορια...σπανια θα ριξω νο5 στη φασσα, μονο νο6 σε εκτος οριων αποστασεις.
Τα αυτια μου παντως μια χαρα ειναι ακομα.

πολύ σωστό αυτό που λέει ο Λεωνίδας, για να φανεί η διαφορά στην άτρακτο πρέπει ο στόχος μα έχει μεγάλο εύρος και να κινείται. σε ακίνητο στόχο μόνο το πλάτος της τουφεκιας βλέπουμε, όχι το μήκος της ατρακτου.
Στο νερό μπορείς να τα δεις όλα και μήκος και πλάτος το το μακρόσυρτο τίναγμα του νερού που βλέπεις να τρέχει προς τα εμπρός είναι μήκος ατράκτου όχι πλάτος το πλάτος το βλέπεις εκεί που σκάει γιατί με βάση φωτογραφίες που έχουμε δει μετά τον πυροβολισμό τα σκακιά δεν αλαζουν αλαζουν θέση τα εμπρός με τα πίσω.Επειδη όμως τα πίσω σαν πιο καταπονημένα μπορεί να βρουν το στόχο όχι κέντρο αλλά πιο απλωμένα σε δεύτερο χρόνο λέει ο δάσκαλος ότι είναι πλατος το ένα δεν αναιρεί το σλλο διότι πιθανόν πριν το τελικό σημείο της πρόσκρουσης τα πίσω που φαίνονται στο νερό και αποτελούν το πίσω μέρος της ατράκτου και δείχνουν μήκος στην τελική αποτύπωση σε συγκεκριμένα μέτρα απόστασης να φτιάχνουν το πλάτος και το ύψος .Πάντως σίγουρα στο νερό φαίνεται το μήκος έχω ρίξει και εγώ πολλές φορές.Και παράλληλα να ρίξεις χωρίς γωνία πάλι ουρά θα σχηματιστεί κάποια θα πέσουν πιο γρήγορα τα λιγότερο ταλαιπωρημένα.

Καλημέρα σ' όλους τους φίλους!... :) ...

Πιστεύω ότι ανεξάρτητα με το τσόκ ( που και αυτό όμως παίζει τον ρόλο του ), η διάτρηση είναι άμεσα εξαρτώμενη απο την σκληρότητα και την σφαιρικότητα των σκαγιών, πέραν της ταχύτητας...

Υπάρχουν «σταθερές» που πρέπει να λαμβάνουμε υπ' όψιν ...

Για τα απλά σκάγια η έστω με υψηλή περιεκτικότητα αντιμονίου ( σ.σ. έστω σκληρά 4/5% αντιμονίου ), κατά κανόνα , όσο αυξάνεται το βάρος της γόμωσης σε σκάγια τόσο αυξάνονται (κατά κανόνα επίσης) οι πιέσεις και η παραμόρφωση των σκαγιών λόγο της μεγάλης κολώνας των σκαγιών...π.χ. μια γόμωση 28 γρ. με 400 μ/δλ συγκρινόμενη με μια 36 γρ. με την ιδία ταχύτητα και τα ιδία σκάγια (έστω Νο 6), θεωρητικά τα σκάγια δεν θα καταλήξουν στο στόχο με την ιδία παραμόρφωση...

Αν λοιπόν θέλουμε, η βαριά μας γόμωση των 36 γρ. να έχει πολύ καλύτερη διάτρηση, με ένα νούμερο πιο χονδρά σκάγια π.χ. Νο 5 και με ταχύτητα μόνον 370 μ/δλ, θα το εχουμε κατορθώσει... έτσι απλά...!!!

Υ.Γ1…υποθετικά νούμερά έδωσα στις ταχύτητες και τις γομώσεις όχι απόλυτα…

Πάντως οι Αμερικανοί είναι οι πρώτοι διδάξαντες …σκληρά, χονδρά σκάγια και κανονικές ταχύτητες, στα «βαρετά» τους φυσίγγια τουλάχιστον , και όχι μόνον…

Υ.Γ2…Επισυνάπτω και ένα σχετικό παλιό άρθρο με ακραία άποψη από το American Rifleman, με τίτλο The Low Velocity Principle, για όσους έχουν όρεξη να διαβάσουν, που το είχα ανεβάσει και παλιότερα, νομίζω αξίζει…

Attachments

Last edited:
Παιδες,να παραθεσω εναν προβληματισμο.
Πηρα 6-7 περιστερια,με 3αρι τσοκ,αποστασεις 20-30 μετρα και neo velox no7...
Εκτος απο 2 που ηταν στα 20 μετρα,ολα τα υπολοιπα ετρωγαν την τουφεκια και επεφταν μετα απο λιγο..
Θα μου πειτε overkill και το καταλαβαινω...
Πως γινεται ομως να εχουν απο 6 με 7 σκαγια εως 13(!) στο σωμα τους και να μην πεφτουν ξερα???
Δεχομαι οτι ακομη και με τοσα πολλα σκαγια,να μην χτυπηθηκε καποιο ζωτικο οργανο,αλλα το πολλαπλο τραυμα και το τραυματικο σοκ πως το ξεπερασαν???
Απορησα με καποιους που ειπαν καλα λογια...

Τι θα κανατε σε αυτη την περιπτωση?
Θα πεφτατε σε νο ή θα ανεβαινατε για να χτυπηθει το θηραμα με περισσοτερα σκαγια??
Θα αλλαζατε τσοκ?(Οπως ειπα οι αποστασεις ηταν μεχρι 30 μετρα και ντεμι τσοκ)
Θα αλλαζατε φυσιγγι και αν ναι,τι θα προτεινατε ως προς πιο μαλακο?

Τουφεκισα και αλλα 2,καπνισανε στον αερα,ξεπουπουλιαστηκαν και απλα συνεχισαν την πορεια τους σαν να μην συμβαινει τιποτα...
Με αυτα που ειδα,πιθανον να επεσαν καμια 100 μετρα παραπερα...

Το παρακατω,το τουφεκισα 3 φορες στα 20 με 25 μετρα...
Δεν εβγαλε ουτε ενα πουπουλο και εφυγε με πολυ μεγαλη ταχυτητα,σαν να μην ειχε χτυπηθει...
Το βρηκα μετα απο 70-80 μετρα περιπου...
Στη φωτο δεν φαινεται καλα,αλλα εχει τα 13 σκαγια που προανεφερα,μετρημενα ενας προς ενα...
Τα μισα περιπου,ειχαν περασει απο την αλλη μερια...

20230902_092430.jpg

Παιδες,να παραθεσω εναν προβληματισμο.
Πηρα 6-7 περιστερια,με 3αρι τσοκ,αποστασεις 20-30 μετρα και neo velox no7...
Εκτος απο 2 που ηταν στα 20 μετρα,ολα τα υπολοιπα ετρωγαν την τουφεκια και επεφταν μετα απο λιγο..
Θα μου πειτε overkill και το καταλαβαινω...
Πως γινεται ομως να εχουν απο 6 με 7 σκαγια εως 13(!) στο σωμα τους και να μην πεφτουν ξερα???
Δεχομαι οτι ακομη και με τοσα πολλα σκαγια,να μην χτυπηθηκε καποιο ζωτικο οργανο,αλλα το πολλαπλο τραυμα και το τραυματικο σοκ πως το ξεπερασαν???
Απορησα με καποιους που ειπαν καλα λογια...

Τι θα κανατε σε αυτη την περιπτωση?
Θα πεφτατε σε νο ή θα ανεβαινατε για να χτυπηθει το θηραμα με περισσοτερα σκαγια??
Θα αλλαζατε τσοκ?(Οπως ειπα οι αποστασεις ηταν μεχρι 30 μετρα και ντεμι τσοκ)
Θα αλλαζατε φυσιγγι και αν ναι,τι θα προτεινατε ως προς πιο μαλακο?

Τουφεκισα και αλλα 2,καπνισανε στον αερα,ξεπουπουλιαστηκαν και απλα συνεχισαν την πορεια τους σαν να μην συμβαινει τιποτα...
Με αυτα που ειδα,πιθανον να επεσαν καμια 100 μετρα παραπερα...

Το παρακατω,το τουφεκισα 3 φορες στα 20 με 25 μετρα...
Δεν εβγαλε ουτε ενα πουπουλο και εφυγε με πολυ μεγαλη ταχυτητα,σαν να μην ειχε χτυπηθει...
Το βρηκα μετα απο 70-80 μετρα περιπου...
Στη φωτο δεν φαινεται καλα,αλλα εχει τα 13 σκαγια που προανεφερα,μετρημενα ενας προς ενα...
Τα μισα περιπου,ειχαν περασει απο την αλλη μερια...

View attachment 78407
Κατά την γνώμη μου το τσοκ σου είναι υπεραρκετό σε αυτά τα μέτρα .θεωρώ ότι και σκοπευτικά όπως τα περιγραφεις πρέπει να ήσουν καλά .επίσης το Ν7 είναι πολύ καλό σκάγι σε αυτά τα μέτρα που τουφέκισες για περιστέρια .
η γνώμη μου είναι ότι κάτι παίζει με τα φυσιγγια .η πολύ δυνατά για την εποχή η κάτι άλλο.την άλλη φορά εγώ θα δοκίμαζα άλλο φυσιγγι ( δοκίμασε το 206 formula της nsi 33gr) ..από ανάκρουση πως σου φάνηκαν ;

Back