Κινητική Ενέργεια - Διάτρηση - Τραυματικό σοκ

Μακριά ουρά (άτρακτος) σημαίνει σκακια περισσότερο πιεσμένα ίσως άρα όσο ξεμένουν πίσω τόσο θα πάρουν και γρηγορότερα την κατιούσα .Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα γρηγορότερη πτώση λόγο αδυναμίας σε σχέση με τα υπόλοιπα μπροστινά .Μπορώ να το θέσω με ένα παράδειγμα .Σαν να ρίξουμε με σφεντόνα και στη βολή να φεύγει και το πετσάκι μαζί με τα σκακια που έχουμε βάλει μέσα και κρατάμε ενώ με τα φρένου περίπου σαν να ρίχνεις κλασικά αμολωντας μόνο τα σκάκια .Και επειδή εκτοξεύονται με έκρηξη καταπονούνται και αρκετά περισσότερο γι'αυτό χάνουν γρηγορότερα εκτός από σχήμα και ταχύτητα που αυτά είναι αλληλένδετα .Η ουσία είναι ότι ιδανική ντουφέκια βγαίνει μόνο με απόλυτη προστασία των σκαγιων κατά το ταξίδι μέσα στη κανη και αν γίνεται να τα ελευθερώνεις αμέσως κατά την έξοδο χωρίς να συνεχιζει να τα πιέζει η τάπα .Και για το λόγο αυτό παίζει ρόλο το ποσό σωστή εφαρμογή κάνει η τάπα στη κανη σου πόσο ομαλή είναι η μετάβαση στον αυλό επίσης πόσο ομαλη είναι στο κώνο του τσοκ .Βάζοντας τώρα αλεύρι που λέμε και ταιριάζοντας τάπα στο αυλό της κάνης δημιουργούμε μεγάλη προστασία στα σκακια και μπορεί να παρακάμψουμε κώνους και τσοκ ως ένα όριο πολύ σημαντικό.Αλλα μιλάμε για ιδιογομωση ,γιατί για εμπορικά φυσίγγια όλα χρειάζονται στο έπακρο.

Καλημέρα σ' όλους τους φίλους... 🙂 ...

Εγώ θα αναφερθώ στα μεσαία πτερωτά , με βάση ότι γνωρίζω ως τώρα…

Για τα μεσαία πτερωτά θηράματα λοιπόν, γνωρίζουμε ότι χρειάζονται ενέργεια τουλάχιστον 0.11kg/m, για να καταβληθούν.

Αυτή η ενεργεία μεταφράζεται σε διάτρηση περίπου γύρω στις 150 σελίδες (75 φύλλα) στεγνού τηλεφωνικού καταλόγου με πάχος το φύλλο 0.06 χιλ.

Σε χαρτί Α4 που το πάχος του είναι 0.10 χιλ. τότε θα υπολογίζονται περίπου 90 σελίδες(45 φύλλα).

Έστω λοιπόν ότι δοκιμάζουμε ένα εμπορικό φυσίγγιο στην απόσταση βολής που επιθυμούμε και π.χ. βλέπουμε ότι έβαλε 30 σκάγια σύνολο στον κατάλογο, 10 διαπέρασαν 180 σελίδες , αλλά 10 150 και τα υπόλοιπα 10 120 σελίδες …

Τα 2/3 λοιπόν είναι πάνω από 150 σελίδες και το φυσίγγιο είναι «αποδεκτό»?

Ο κατάλογος αντιπροσωπεύει ένα μέρος του πίνακα περί το κέντρο αυτού και ήδη έχουμε διαφορές στην διάτρηση περί τις 60 σελίδες το καλύτερο από το χειρότερο σκάγι, όποτε στα περιφερειακά σκάγια του κύκλου των 75 εκατοστών οι διαφορές μπορεί να είναι δραματικές …

Εδώ λοιπόν είναι που πλεονεκτεί η ιδιογόμωση

Αν το φυσίγγιο ήταν ιδιογόμωσης , θα μπορούσαμε να το τροποποιήσουμε π.χ. ελαττώνοντας την δόση της πυρίτιδας, έτσι ώστε , ως γενικό κανόνα να έχουμε κατ’ ελάχιστο τα 2/3 των σκαγιών να έχουν διάτρηση περί τις 150 σελίδες και το καλύτερο από το χειρότερο σκάγι να μην έχουν διάφορα πάνω από 30 σελίδες…

Εξυπακούεται ότι όταν όλα τα σκάγια διαπερνούν τις 150 σελίδες και η διαφορά καλύτερο από χειρότερο είναι π.χ. 10-20 σελίδες, το φυσιγγιο μας είναι σαφώς καλύτερο

Έτσι εχουμε μια ένδειξη ότι το φυσίγγιο μας έχει την απαιτούμενη διάτρηση …

Υ.Γ… και αν το φυσίγγιο μας είχε π.χ. διάτρηση 30 σκάγια μεταξύ 140-135 σελίδες με το καλύτερο από το χειρότερο διαφορά μόνο 5 σελίδες δεν θα σκότωνε?… προσωπικά πιστεύω θα σκότωνε και πολύ καλά… είπαμε αρχικά «περίπου γύρω στις 150 σελίδες»…

Το λοιπόν! Πρωί πρωί με τη δροσούλα βγήκα για δοκιμές επιβεβαίωσης ή κατάρριψης όσων γράφτηκαν. Τουφεκισα λαμαρίνες, χώματα, ένα παλιό κοντέινερ και νερά σε διάφορες αποστάσεις, μέχρι 80 μέτρα, με διάφορα τσοκ (εργοστασιακά, Gemini, Briley, Muller & Kicks) και διάφορα φυσίγγια. Διαφορές οπτικές ή ακουστικές στην αμεσότητα και στην άτρακτο δεν διαπίστωσα! Ακόμα και στα νερά υπό γωνία που θα έπρεπε να δείξουν κάποια διαφορά, δεν υπήρχε καμία!

Μου χρωστάτε 20€ σε φυσίγγια!
Μπράβο αμεσοτις ‼️ο Τζόελ θα ξύπνησε απ' τον λόξυγκα😆

Το θέμα που έθεσα δεν είναι ο ορισμός της μακριάς ή κοντής ατράκτου και τι την προκαλεί, αλλά η αποτύπωση στο νερό που αναφέρεται συνεχώς ως παράδειγμα.

Να το πιάσουμε από την αρχή γιατί έχει ενδιαφέρον... Αυτή τη διαφορά στην αποτύπωση στο νερό, από ότι κ αν οφείλεται αυτό, την αποδέχεσαι? Την έχεις παρατήρησει?

Το θέμα που έθεσα δεν είναι ο ορισμός της μακριάς ή κοντής ατράκτου και τι την προκαλεί, αλλά η αποτύπωση στο νερό που αναφέρεται συνεχώς ως παράδειγμα.
Κανονικα θα επρεπε να δεις καποια διαφορα στο νερο και αναλογα παντα τα μετρα που εριξες.
Απο την αλλη βεβαια, μπορει το 1/3 των μπροστινων σκαγιων να πηγαινει μπαλα και το υπολοιπο οχι με το Κικς, ενω με το συμβατικο να ειναι ολα απλωμενα ομοιομορφα και γι αυτο να βλεπουμε τα σκοτωματα που δινουν τα τσοκ φρενου.
Δεν ξερω απλα υποθεσεις κανω, παντως σε ολες τις δοκιμες μου το buckicker που εχω εχει πιο δυνατη τουφεκια απο ολα οσα εχω δοκιμασει.

Να το πιάσουμε από την αρχή γιατί έχει ενδιαφέρον... Αυτή τη διαφορά στην αποτύπωση στο νερό, από ότι κ αν οφείλεται αυτό, την αποδέχεσαι? Την έχεις παρατήρησει?
Ναι, το έχω παρατηρήσει και το αποδίδω στο άνοιγμα της τουφεκιάς, όχι στο μήκος της.

πολύ σωστό αυτό που λέει ο Λεωνίδας, για να φανεί η διαφορά στην άτρακτο πρέπει ο στόχος μα έχει μεγάλο εύρος και να κινείται. σε ακίνητο στόχο μόνο το πλάτος της τουφεκιας βλέπουμε, όχι το μήκος της ατρακτου.

Το λοιπόν! Πρωί πρωί με τη δροσούλα βγήκα για δοκιμές επιβεβαίωσης ή κατάρριψης όσων γράφτηκαν. Τουφεκισα λαμαρίνες, χώματα, ένα παλιό κοντέινερ και νερά σε διάφορες αποστάσεις, μέχρι 80 μέτρα, με διάφορα τσοκ (εργοστασιακά, Gemini, Briley, Muller & Kicks) και διάφορα φυσίγγια. Διαφορές οπτικές ή ακουστικές στην αμεσότητα και στην άτρακτο δεν διαπίστωσα! Ακόμα και στα νερά υπό γωνία που θα έπρεπε να δείξουν κάποια διαφορά, δεν υπήρχε καμία!

Μου χρωστάτε 20€ σε φυσίγγια!
Ακουστική διαφορά στα τσοκ με τρύπες καταλαβες; Είχαν δυνατότερο θόρυβο;
Ρωτάω γιατί έχω κικς κ τελευταία πήρα κ 3 τζεμινι κ από τη στιγμή που διάβασα εδώ μέσα για θορύβους κτλπ τα έχω κ κάθονται.

Ρωτάω γιατί έχω κικς κ τελευταία πήρα κ 3 τζεμινι κ από τη στιγμή που διάβασα εδώ μέσα για θορύβους κτλπ τα έχω κ κάθονται.
Το Kicks είναι πιο φασαριοζικο από τα Gemini.

Να πω και εγώ την αποψη μου για το θόρυβο.
Σε Beretta 391 teknys 61 cm patternmaster big game ακουγα κάτι σαν έκρηξη σε δεύτερο χρόνο ( το πουλησα).
kicks buck kicker xfull δεν καταλαβαίνω κάποιον έντονο θόρυβο και το χρησιμοποιώ σχεδόν μόνιμα.

Σε fabarm xlr western71cm
Kicks smoke skeet, το άφησα στην άκρη γιατί ήταν πραγματικά ενοχλητικό όταν το δοκίμασα. Αλλά για τη σύσφιξη που έχει μπορώ να πω ότι έκανα αρκετά μακρινές βολές.
Kicks smoke im το έχω μόνιμα πάνω και δεν το θεωρώ καθόλου ενοχλητικό.

Να πω και εγώ την αποψη μου για το θόρυβο.
Σε Beretta 391 teknys 61 cm patternmaster big game ακουγα κάτι σαν έκρηξη σε δεύτερο χρόνο ( το πουλησα).
kicks buck kicker xfull δεν καταλαβαίνω κάποιον έντονο θόρυβο και το χρησιμοποιώ σχεδόν μόνιμα.

Σε fabarm xlr western71cm
Kicks smoke skeet, το άφησα στην άκρη γιατί ήταν πραγματικά ενοχλητικό όταν το δοκίμασα. Αλλά για τη σύσφιξη που έχει μπορώ να πω ότι έκανα αρκετά μακρινές βολές.
Kicks smoke im το έχω μόνιμα πάνω και δεν το θεωρώ καθόλου ενοχλητικό.
Να συμπληρώσω και κάτι ακόμα, όσοι ακούτε ακόμα, προστατεύστε τα αυτιά σας ιδιαίτερα τις ημέρες με χαμηλές θερμοκρασίες.
Εγώ δυστυχώς έχασα ένα εύρος συχνοτήτων.

Ναι, το έχω παρατηρήσει και το αποδίδω στο άνοιγμα της τουφεκιάς, όχι στο μήκος της.
Να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι κ εγώ σίγουρος ότι αυτό που βλέπω είναι άτρακτος η κάτι άλλο...
Στο άνοιγμα της τουφεκιας λοιπόν... Δεν θα έπρεπε να ανοίγει κ δεξιά αριστερά η τουφεκιά, ορίζοντια δηλαδή κ όχι μόνο κάθετα όπως φαίνεται? Η έχει να κάνει μόνο με τη γωνία που τουφέκαμε την επιφάνεια του νερού... Αυτό θα το ξέρει λογικά κ ο Βασίλης...
Την μεγαλύτερη αποτύπωση στο νερό την έχω δει με τσοκ turkey , δεν θυμάμαι ποιο ήταν, έχουν περάσει πολλά χρόνια... Πραγματικά πρέπει να έκανε στα 40 μέτρα μια ουρά στο νερό 10-12 μέτρα, δεν το πιστεύαμε... Νομίζω σε 391 το είχαμε βιδωσει...

Α ναι, μιας και πιάσαμε τις ουρές και τα νερά, λύστε μου σας παρακαλώ μία απορία. Έχω διαβάσει και ακούσει τόσες φορές ότι η μακριά ή κοντή άτρακτος των σκαγιων αντικατοπτρίζεται στην εικόνα που αφήνουν τα σκάγια στο νερό όταν βληθουν υπό γωνία. Έχω δει και βιντεάκια μάλιστα στο YouTube , νομίζω από την Patternmaster, όπου τα συμβατικά τσοκ κάνουν μία μακριά γραμμή πάνω στο νερό ενώ τα φρενατα χτυπάνε όλα στο ίδιο σημείο!

Η δική μου λογική λέει ότι εφόσον το πλάτος της τουφεκιάς παραμένει το ίδιο, το μήκος της ατράκτου είναι αδύνατον να προκαλέσει διαφορετικό οπτικό αποτέλεσμα στο νερό. (Σκαρίφημα για επεξήγηση)View attachment 63347
Σωστό, τα έχουμε πει αυτά.

https://www.hunterslife.gr/forums/threads/Τα-πάντα-για-τα-τσοκ.2610/page-11#post-759078

Μακριά ουρά (άτρακτος) σημαίνει σκακια περισσότερο πιεσμένα ίσως άρα όσο ξεμένουν πίσω τόσο θα πάρουν και γρηγορότερα την κατιούσα .
Η μακριά άτρακτος είπαμε οφείλεται
1. Πόσο γρήγορα και με τι ρυθμό αποσπούνται τα σκάγια από την αρχική πυκνή στοιβάδα
2. Πόσο ανομοιόμορφα είναι τα σκάγια πριν τουφεκιστούν μέγεθος, σφαιρικότητα (εδώ βάλε και τα duplex)
3. Τι ποσοστό παραμορφώνεται και πόσο παραμορφώνεται με την τουφεκιά άρα σκληρότητα.

Να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι κ εγώ σίγουρος ότι αυτό που βλέπω είναι άτρακτος η κάτι άλλο...
Στο άνοιγμα της τουφεκιας λοιπόν... Δεν θα έπρεπε να ανοίγει κ δεξιά αριστερά η τουφεκιά, ορίζοντια δηλαδή κ όχι μόνο κάθετα όπως φαίνεται? Η έχει να κάνει μόνο με τη γωνία που τουφέκαμε την επιφάνεια του νερού... Αυτό θα το ξέρει λογικά κ ο Βασίλης...
Την μεγαλύτερη αποτύπωση στο νερό την έχω δει με τσοκ turkey , δεν θυμάμαι ποιο ήταν, έχουν περάσει πολλά χρόνια... Πραγματικά πρέπει να έκανε στα 40 μέτρα μια ουρά στο νερό 10-12 μέτρα, δεν το πιστεύαμε... Νομίζω σε 391 το είχαμε βιδωσει...
Ποιο παλιά είχαμε παρόμοια συζήτηση και όλοι υποστήριζαν ότι τα σφυχτα τσοκ βγάζανε μικρές ουρές κάτι που δεν με βρίσκει σύμφωνο και έχω παρατηρήσει ακριβώς το αντίθετο

Τι νερό είναι απλά μια ένδειξη που μπορεί να μας γελάσει!
Εξαρτάται από την γωνία βολής και την απόσταση που στέλνουμε τα σκάγια!
Ακόμη κι από βολή σε βολή,από το ίδιο σημείο,μπορεί να κάνουμε λάθος!

Back