Βελτίωση απόδοσης κάννης και καλής λειτουργίας του κυνηγετικού οπλου

Αυτό που περιέγραψα με την mb36 είναι πιστή αντιγραφή του rotweill του γερμανικού 36 γραμμαρίων.........
Μόνο ο συγκεντρωτηρας αλλάζει........
Πιστεύω πως εάν ρίξω αυτό το ίδιο αποτέλεσμα θα πάρω.........
Θα γίνει κι αυτό σε λίγο καιρό και θα το διαπιστώσουμε.... ..
Τα σκάγια δηλαδή δεν παίζουν ρόλο, μόνο η συνταγή ;
Ρίξε εμπορικά, όχι αντιγραφές με σκάγια δικά σου.
Με 3* στα 36,5μ αν πάρεις 85% γράψε μου.
 
Ναι τρομερο παραδειγμα. 1 στα 100 πηγε καλα θα το βγαλω στο τικ τοκ.
Πάρε μερικές ακόμα
2_1.jpg2_2.jpg2_6.jpg
3_1.jpg3_2.jpg
Αλλα κ παλι κλωτσαει σαν γαιδαρος
Για μακρινά παπιά να ρίχνεις 24gr εσύ #2 low recoil. .yel.

Μην μου δειχνεις φυσιγγια του Νικου
Γιατί ? Πάνε σφιχτά στις Benelles ?
Δεν είπαμε ψάχνουμε το μέγιστο ?
Ή έχουν buffer όλα τα παραπάνω ? Δεν θυμάμαι, θα μας πει ο Νίκος.
Οι αμερικάνοι που βάζουν buffer στις premium σειρές φυσιγγίων τους κουτοί είναι ?
 
Δηλαδή την γνώμη των οδηγων αγώνων δεν πρέπει να την λαμβάνουμε υπόψιν για κάποιο αυτοκίνητο?Για τη αποδοση του πχ?
Ένας κορυφαίος οδηγός αγώνων δεν εξαρτάται τόσο από το αυτοκίνητο ,όσο το αυτοκίνητο από αυτόν‼️
 
Πάρε μερικές ακόμα
View attachment 77627View attachment 77628View attachment 77629
View attachment 77630View attachment 77631

Για μακρινά παπιά να ρίχνεις 24gr εσύ #2 low recoil. .yel.


Γιατί ? Πάνε σφιχτά στις Benelles ?
Δεν είπαμε ψάχνουμε το μέγιστο ?
Ή έχουν buffer όλα τα παραπάνω ? Δεν θυμάμαι, θα μας πει ο Νίκος.
Οι αμερικάνοι που βάζουν buffer στις premium σειρές φυσιγγίων τους κουτοί είναι ?
Ολες του θείου χαχαχαχα.
Ο θειος εχει γινει η χαρα του μπενελακια!!!!
Γεια σου ρε Νικολα κίλερ με τις φυσεκαρες σου!!!!
 
Δείξε μας ντουφέκια με εργοστασιακό 50αρι αλλά δείξε μας και το μάγουλο πριν και μετά.αν ρίξεις καμία 10αγθα φυσίγγια..
Οι ευαίσθητοι να κάνουν κώνο να παίρνουν μικρότερες αρχικές για να μην πονάει ο ώμος τους.
Επίσης να ρίχνουν μικρότερες γομώσεις ή να βαρύνουν το όπλο τους.
Εγώ έχω comfort και θα ρίχνω όσα γραμμάρια με παίρνει να ρίξω. .yel.
Μια χαρά ανάκρουση είχαν τα 50άρια, ή λίγο ζωηρά για τους ευαίσθητους 😁
 
Ολες του θείου χαχαχαχα.
Ο θειος εχει γινει η χαρα του μπενελακια!!!!
Γεια σου ρε Νικολα κίλερ με τις φυσσιγγαρες σου!!!!
Μάλλον έχεις καιρό να ρίξεις εμπορικά και νομίζεις ότι πιάνουν το 80% για πλάκα.
Για δοκίμασε ένα τέτοιο χωρίς buffer, με σύσφιξη 0,88mm.

NSI Percorso 6 Briley Full.jpg
 
Πες μου...ποια εμπορικα εχουν με 3* αστρα στα 36,5 μετρα 85% συγκεντρωση....και εγω θα σταματησω
την ιδιογομωση !!! :cool:
Κανένα απλό εμπορικό δεν βγάζει 85% με 3* ... μην την σταματήσεις.
Δεν ξέρω τι αλχημείες κάνουν όσοι ποστάρουν τέτοιες βολές.
Νίκελ σκάγια, λάθος απόσταση, τύχη, περίεργα τσοκ, τουφεκιές στα 2 χιλιόμετρα υψόμετρο ή συνδυασμούς. 🤣
Μόνο το Rooster μπορεί να την πλησιάσει με 3* αλλά ούτε αυτό νομίζω ότι θα την πιάσει.
 
Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου θυμάμαι τον πατέρα μου και όλους τους κυνηγούς του χωριού να δοκιμάζουν φυσίγγια σε σκουριασμένους τενεκέδες, διάτρηση και συγκέντρωση ταυτόχρονα στα 45 βήματα.

Μόλις πήρα την 1187 δοκίμασα ότι φυσίγγι υπήρχε, τα έδιναν χύμα τότε.

Για 25 χρόνια δεν ασχολήθηκα με δοκιμές και ξεκίνησα πριν 1 χρόνο με εσάς τους τρελλούς εδώ μέσα.
Σε όλα αυτά τα χρόνια ζήτημα είναι να δοκίμασα καμιά 10αριά φυσίγγια και μερικά μονόβολα.

Ούτε ο κώνος, ούτε ο αυλός κάνει την διαφορά με αυτές τις δοκιμές που έχω δει μέχρι τώρα σε όπλα της σειράς.
Γι αυτό και σταμάτησα.
Μην σταματάς!!
Σοβαρά μιλάω!🙂
 
Τη διαφορά σε όλα πρώτα την κάνει ο σκοπευτής και μετά έπονται οι υπόλοιποι παράγοντες ,Και συνεχίζω αφού συμφωνούμε νομίζω όλοι ότι το πρώτο είναι ο σκοπευτής γιατί δεν πιστεύεται κάποιοι αξιόλογους σκοπευτές και δασκάλους που σας λένε ότι ένα ντουφέκι υπερέχει του άλλου αυτό δε το καταλαβαίνω ενώ αυτός ρίχνει καταλληλότερα από τους περισσότερους τον αμφισβητούμε οι λιγότερο ικανοί σκοπευτές .
Πρώτον γιατί κάποιοι κρατάνε Brow και προτείνουν στους μαθητές τους Beretta.

Δεύτερον γιατί αν μου δωρίζαμε και εμένα ένα DT11, Beretta θα πρότεινα. .yel. 🤣 🤣 🤣

Τρίτον γιατί αν συμφωνούσαμε όλοι δεν θα υπήρχε ενδιαφέρον, άρα forum. Μόνο καλημέρα θα γράφαμε.

Τέταρτον και σημαντικότερο από όλα τα άλλα !!! γιατί παρόλο που έχουν πρόσβαση σε πολλά όπλα κανένας τους δεν ποστάρει δοκιμές, άρα και εγώ (ο αντιδραστικός) με την σειρά μου θεωρώ ότι λένε αρλούμπες μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου ...
 
Ε τώρα θα σου το χαλάσω όμως και θα δεις ότι θα διαφωνήσεις πάλι .yel.

Σημασία παίζει ο ρυθμός μείωσης της διαμέτρου της κάννης (εν συντομία ρυθμός συμπίεσης) και όσο μικρότερος είναι τόσο πιο ομαλή μετάβαση των σκαγίων θα έχεις από την θαλάμη στον αυλό. Και αυτό επιτυγχάνεται με δύο τρόπους είτε αυξάνοντας την γωνία του κώνου δηλαδή το μήκος του κώνου είτε μειώνοντας την ταχύτητα διέλευσης των σκαγίων μέσα από τον κώνο. Στην περίπτωση μας επειδή η ταχύτητα των σκαγίων και στον μικρό και μεγάλο κώνο είναι υπερβολικά πάρα πολύ μεγάλη η μείωση στον ρυθμό συμπίεσης λόγο του επιμηκυμένου κώνου είναι ασήμαντος. Ο επιμηκυμένος κώνος όμως έχει και το side effect όπως έχω ξαναπεί επανηλλειμένα ότι αυξάνει την χωριτηκότητα της κάννης (συν ότι επειδή είναι κοντά στην θαλάμη αυξάνει και τον χώρο καύσης με ότι αυτό συνεπάγεται) και άρα μειώνει τις πιέσεις και άρα και τις ταχύτητες. Οπότε ουσιαστικά το ώφελος που βλέπετε στα παραμορφωμένα σκάγια δεν ειναι λόγο της πιο ομαλής συμπίεσης εξαιτίας του μεγάλου κώνου αλλά όπως εξήγησα προηγουμένως λόγο της μείωσης των πιέσεων και άρα και των ταχυτήτων. Αλλά μείωση των ταχυτήτων συνεπάγεται και μείωση της κινητικής ενέργειας και άρα μείωση της διάτρησης. Όπως είπαμε είναι νόμος της φυσικής και δεν αλλάζει.
Οπότε καταλήγουμε πάλι στο ίδιο συμπέρασμα ότι δηλαδή οι ουσιαστικές διαφορές που βλέπετε προέρχονται από μείωση των πιέσεων και άρα και ταχυτήτων λόγο αυξημένης χωρητικότητας της κάννης και τίποτα περισσότερο. Το ίδιο συμβαίνει και στον αυλό. Και αυτό όπως γράφει και Fabarm και ο Κυπρίδημος σε προηγούμενο άρθρο που ανέβασα έχει τα θετικά και τα αρνητικά του. Τα θετικά του τα αναφέρετε συνέχεια αλλά πάντα αγνοείτε τα αρνητικά του που είναι η μείωση των ταχυτήτων και αρα και η μέγιστη διάτρηση στα μη παραμορφωμένα σκάγια. Γιατί μπορεί η αύξηση της χωρητικότητας(με κώνο και αυλο) να βελτιώνει την διάτρηση των περιφεριακών σκαγίων αλλά την μέγιστη διάτρηση στα μη παραμορφωμένα σκάγια που βρίσκουνται στο κέντρο την μειώνει. Αλλά αυτό θα το καταλάβουν μόνο όσοι κεντροτουφεκάνε και μάλιστα σε μεγάλες οριακές αποστάσεις και σε δύσκολα θηράματα και συνθήκες όπου φαίνονται αυτές οι διαφορές. Αν τουφεκάς σε κοντινές μεσαίες αποστάσεις τότε προφανώς θα νομίζεις ότι ένα όπλο με διευρυμένο αυλό και κώνο θα αποδίδει και θα σκοτώνει καλύτερα. Και αυτό όχι γιατί θα έχει μεγαλύτερη μέση διάτρηση και μένουσες ταχύτητες αλλά επειδή τα πετυχαίνετε με τα περιφεριακά σκάγια. Και κάπως έτσι βγαίνουν τα λανθασμένα συμπεράσματα στον κυνηγότοπο και όταν γίνονται δοκιμές στο χαρτί σχεδόν όλα αναιρούνται και δεν μπορεί να βγεί ασφαλή συμπέρασμα. Γιατί στο χαρτί θα δεις και θα λάβεις υπόψην σου το σύνολο της τουφεκιάς και όχι μόνο το αποτέλεσμα στον κυνηγότοπο που μπορεί να έχει προέλθει είτε από τα περιφερειακά σκάγια είτε από τα κεντρικα είτε από ένα μεμονομένο ξόφαλτσο σκάγι κλπ κλπ.

Κάτι άλλο όμως που έχει εξίσου μεγάλη σημασία επειδή αναφέρθηκε και για το πόσο καλά ταιριάζει ένα φυσίγγι σε μία κάννη είναι ότι οι σοβαροί κατασκευαστές έχουν βελτιώσει και προσαρμόσει τα φυσίγγια τους ώστε να αποδίδουν καλύτερα στην πλειοψηφία των όπλων. Kαι κυρίως σε όπλα με τέτοιες ιδιαιτερότητες όπως διευρυμένο αυλό και κώνο ώστε να μην τους βγάλουν άχρηστα οι πελάτες τα φυσίγγια τους όταν τα βαράνε από τέτοια όπλα. Και σε αυτό έχει βοηθήσει και η εξέλιξη των πλαστικών βυσμάτων που πλέον δεν έχουμε διαφυγές αερίων. Συνήθως όμως ένα φυσίγγι που θα αποδίδει καλά σε μία τέτοια κάννη θα αποδίδει καλά και σε μία απλή κάννη. Το πρόβλημα θα είνα πιο μεγάλο σε παλιά φυσίγγια ή φυσίγγια με παλιά παραδοσιακά βύσματα που θα έχουν περισσότερες διαφυγές αερίων σε όπλα με διευρυμένο αυλό και μεγάλο κώνο ή μεγάλη θαλάμη. Ευτυχώς τέτοια φυσίγγια πλέον δεν υπάρχουν αρκετά σήμερα.

Όμως αν προκειμένου να αποδώσει καλά το φυσίγγι σου σε μία κάννη με διευρυμένο αυλό και επιμηκυμένο κώνο αυξήσεις τις πιέσεις του για να μην έχεις τα αρνητικά που αναφέρουμε παραπάνω τότε ουσιαστικά είναι σαν να καταργείς τον διευρυμένο αυλό και τον κώνο στο όπλο σου και θα έχεις τα ίδια αποτελέσματα με μία απλή συμβατή κάννη στο αποτύπωμα της τουφεκιάς. Αντίστοιχα το αντίθετο μπορεί να συμβεί σε μία απλή κάννη αν μειώσεις τις πιέσεις και την γόμωση στο φυσίγγι σου τότε θα έχει παρόμοιο αποτέλεσμα που θα είχες με ένα όπλο με διευρυμένο αυλό και κώνο. Οπότε όλα αυτά ουσιαστικά μπορείς να τα ρυθμίσεις με το φυσίγγι σου και δεν χρειάζεται να πειράζεις το όπλο σου. Και όσο καλύτερα ταιριάζει το φυσίγγι στην κάννη σου τόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα έχεις . Νομίζω ότι αυτό ειναι το πιο σημαντικό από όλα και αυτή είναι η όλη ουσία του θέματος αυτού.
Για να μην κουράζω θα πω μόνο ποια θεωρώ την ιδανική κάννη. Όσο πιο ευθεία και καλά λειασμενη γίνεται. Θαλάμη οσο πιο κοντή και στενή γίνεται. Κώνος οσο πιο απότομος στην αρχή και πολύ ομαλος στο τέλος του. Αυλός πάνω από 18,5 έως 19,0 χιλιοστά. Σε όλα αυτά ξεχνάμε κάτι πολύ σημαντικό, το τσόκ, ( νομίζω πως στο τσόκ έχουμε πολύ μεγαλύτερη παραμόρφωση από ότι σε οποιοδήποτε κώνο) . Μια αλυσίδα αντέχει οσο ο πιο αδύναμος κρίκος της, έτσι και μία κάννη ότι αυλό και να έχει η γόμωση θα βγει από το στόμιο έχοντας την διάμετρο του τσόκ. Την επόμενη φορά θα γράψω για την benelli και το γιατί επιμένει σε στενό αυλό, δεν το κάνει τυχαία, ούτε όμως και είναι τυχαίο που γίνεται κουβέντα για ορισμένες αδυναμίες του μηχανισμού αδράνειας.
 
Oλοι.
Ξερω τι σου λέω.
Αλλοι πολύ, άλλοι λιγότερο.
Αγοράστε φυσίγγια εμπορικά και ξεκινήστε δοκιμές αφού μετρήσετε επακριβώς συσφίξεις.

Έχεις δει με τα μάτια σου δοκιμές με χοντρά σκάγια, σφιχτά τσοκ, μέτρημα σκαγιών σε φυσίγγι, μέτρημα σκαγιών σε κύκλο και μεγάλες επαναλαμβανόμενες διαφορές στα 36,5m ?

Εγώ τους βλέπω (όχι μεγάλα ονόματα) να βαράνε με σκοπευτικά, να κοιτάνε τον πίνακα και να βγάζουν συμπεράσματα.
Ο Λεό προς τιμή του έκανε σωστές δοκιμές, αλλά και αυτός είπε ότι πάνω από 75% δεν έχει δει με την Α300.
Δεν τον είδα να κάνει κώνο ούτε να αλλάζει όπλο παρόλο που είναι κεντροτουφεκάω.
 
Last edited:
Κώνος οσο πιο απότομος στην αρχή και πολύ ομαλος στο τέλος του.
Αυτό δεν το κατάλαβα!
Σε όλα αυτά ξεχνάμε κάτι πολύ σημαντικό, το τσόκ, ( νομίζω πως στο τσόκ έχουμε πολύ μεγαλύτερη παραμόρφωση από ότι σε οποιοδήποτε κώνο)
Για μένα η τέλεια κάννη έχει σταθερό τσοκ, δηλαδή είναι ένας ενιαίος, ομοιόμορφος σωλήνας χάλυβα.
 
Ποια ειναι η μπριλευ που την καναμε θεο;;; Τα BRAIN την πατάνε.
Συμφερει την καθε brilley να πει την αληθεια για το θεμα του κωνου;
Ρε η Briley πουλάει κώνους ... δεν φτιάχνει μόνο τσοκ.
Θα έπρεπε να τους προμοτάρει.
https://www.brileygunsmithing.com/c-886-shotgun-lengthen-forcing-cones.aspx

Νομίζω οτι άλλαξαν και το κείμενο ήδη.
 
Βασιλη τι εγινε παρακρουση...?
.sarcastic.
Ρε Βασιλη πες την αληθεια τωρα μηπως σε βαζουν οι εταιρειες που φτιαχνουν τσοκακια να γραφεις αυτα για να μη κανουμε κωνο και να χαλαμε ολα μας τα λεφτα σε τσοκακια...?
Εγώ με ένα Gemini LM ή μαμά 3* και LF ή μαμά 1* μπορώ να κάνω όλα τα κυνήγια.
Είναι τα πιο φθηνά τα Gemini γι αυτό τα αγόρασα.
Επίσης τα βιδώνω με το χέρι όταν ξεβιδώνουν ... η μεγαλύτερη χρησιμότητά τους.

Προφανώς υπάρχουν και άλλα αλλά είναι ακριβά και δεν τα αγοράζω.
Αν σε καλύπτουν τα τσοκ του όπλου σου μην αγοράζεις τίποτα.
 
Back
Top