Το κατάλληλο μπεκατσοντουφεκο

Νομίζω το ελάχιστο επιτρεπτό είναι το 1,05. Δεν είμαι απόλυτα σίγουρος.
Πρέπει το συνολικό μήκος του όπλου να είναι 1 μέτρο και πάνω..... και μισό εκατοστό να είναι παραπάνω είναι οκ.... πάντα όμως για να μην πέσουμε στον περίεργο..... είναι καλό να έχει λίγο παραπάνω..... οπότε τα περισσότερα δίκανα εκεί παίζουν....1,05-1,07.....

Πρέπει το συνολικό μήκος του όπλου να είναι 1 μέτρο και πάνω..... και μισό εκατοστό να είναι παραπάνω είναι οκ.... πάντα όμως για να μην πέσουμε στον περίεργο..... είναι καλό να έχει λίγο παραπάνω..... οπότε τα περισσότερα δίκανα εκεί παίζουν....1,05-1,07.....
Μη αρθρωτό κοντάκι, κάνη πάνω από 50 cm και ολικό μήκος άνω του 1 μέτρου!

Η μπεκάτσα θέλει 20 αρι
Γιατί το λες αυτό; Εγώ θα έλεγα ότι το 20 είναι περισσότερο για ορτύκια..... ανοικτό πεδίο, κάμποι συνήθως..... ενώ το τερέν την μπεκατσας έχει σχεδόν πάντα κλαδιά, βάτα, δέντρα, γενικά πολλά εμπόδια στην τουφεκιά της....τι περισσότερο θα προσφέρει το 20 σε σχέση με το 12. Χώρια που στο 12 υπάρχουν περισσοτερες επιλογές σε φυσίγγια..... εκτός αν γίνουμε όλοι ιδιογομωτες.....αν και με τη νομοθεσία αυτό μπορεί να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη.....

Καθαρά λόγο καλύτερου ζυγισματος ανάκρουσης χωρίς να υπολείπεται σε κάτι η ντουφεκια στα μέτρα που ρίχνεις.Ενα ποζε 20 αρακι είναι μανούλα με βάρος γύρω στα 2800 έως 2900 το πολύ δισκανδαλο
Στο θέμα ανάκρουσης θα διαφωνήσω.... στο θέμα ζυγισματος θα συμφωνήσω εν μέρει.... το κομμένο μου Baikal ζυγίζει ακριβώς στον πιρο και με βάρος 3100 -3150 μπορεί να ρίξει μέχρι 36-38 γραμμάρια άνετα. Στο ultralight μου που είναι 2730 αν δείτε και βίντεο η ανάκρουση με 34-36 γραμμάρια είναι ανεκτή αλλά η αναπήδηση των κανών είναι σημαντική, άμεσα ορατή και σε αναγκάζει να διορθώσεις στη δεύτερη τουφεκιά. Και το έχω ξαναγράψει ότι για πρώτη τουφεκιά ρίχνω 30 γραμμάρια μισοταπα

Last edited:
Εξαρτάται τι φυσίγγια ρίχνεις προσωπικά άνω των 32 γρ στο 12 το θεωρώ υπερβολή στη μπεκάτσα .Τώρα αν ρίχνει κάποιος 34/36/38 που είναι δικαίωμα του τότε έχεις ανάκρουση .Μη συγκρίνεις ένα οποιοδήποτε 12 Άρι με 20 αρι απέχουν στην αίσθηση στα χέρια όσο η νύχτα με τη μέρα και τα 28 γρ του 20 αριου είναι ικανοποιητικά εάν έχει σωστό κοντάκι.

Εξαρτάται τι φυσίγγια ρίχνεις προσωπικά άνω των 32 γρ στο 12 το θεωρώ υπερβολή στη μπεκάτσα .Τώρα αν ρίχνει κάποιος 34/36/38 που είναι δικαίωμα του τότε έχεις ανάκρουση .Μη συγκρίνεις ένα οποιοδήποτε 12 Άρι με 20 αρι απέχουν στην αίσθηση στα χέρια όσο η νύχτα με τη μέρα και τα 28 γρ του 20 αριου είναι ικανοποιητικά εάν έχει σωστό κοντάκι.
Η ανάκρουση δεν εξαρτάται μόνο από το βάρος της γόμωσης, αυτό σου εξήγησα..... εγώ ρίχνω 30 γραμμάρια πρώτη και 34 ή 33 δεύτερη. Σε ένα όπλο των 2700 γραμμαρίων είναι διαφορετική η ανάκρουση από ένα των 3000 - 3100..... ακόμα και με τα ίδια φυσίγγια....

Εννοείται αυτό που γράφεις και όπλο 12 αρι κάτω των 3 κιλών ειδικά δίκανο δεν είναι ότι καλύτερο στην πράξη όταν ρίχνεις πάνω από 32 γρ .Έχεις δοκιμάσει να ρίξεις 28 άρια με το Beretta που είναι 2700 .
Ναι δοκίμασα αλλά θέλω να τα δω πρώτα στον πίνακα ή το χαρτόνι και μετά στο κυνήγι. Παλιότερα έχω κυνηγησει και τσίχλες με 24 γραμμάρια τραπ.... καταλαβαίνω τι εννοείς. Αυτό που δεν βλέπω είναι σε τί υπερέχει το 20 από το ζυγισμένο-ελαφρυ 12 ..... αυτό ρώτησα εξ αρχής. Αν είναι να δώσω αρκετά χρήματα για την αγορά ενός 20αριου (ίσως και περισσότερα από ένα 12αρι)και να μη μπορώ να βρω τα φυσίγγια που θα με καλύψουν ή να πρέπει να γίνω ιδιογομωτης για να έχω την τουφεκιά που θέλω θεωρώ ότι λάθος κίνηση. Φυσικά αυτό είναι προσωπική μου άποψη ..... και ίσως αν είχα μόνο ένα όπλο να πήγαινα στο 20..... επειδή όμως έχω αρκετά.... θεωρώ ότι η ομοιογένεια τουλάχιστον στο διαμέτρημα είναι μονόδρομος. Αλλά όπως έχουμε πει.... άβυσσος η ψυχή των ανθρώπων.....

Η ανάκρουση δεν εξαρτάται μόνο από το βάρος της γόμωσης, αυτό σου εξήγησα..... εγώ ρίχνω 30 γραμμάρια πρώτη και 34 ή 33 δεύτερη. Σε ένα όπλο των 2700 γραμμαρίων είναι διαφορετική η ανάκρουση από ένα των 3000 - 3100..... ακόμα και με τα ίδια φυσίγγια....
Κοίταξε το πιτς του όπλου....

Στο ultralight μου που είναι 2730
το Ultralight ειναι σωστα ζυγυσμενο στα χερια σου? επισεις μην συγρινεις το baikal με το beretta διαφορετικα οπλα κ σε υλικα κ σε κατασκευη,
τωρα αν καποιος κανει επιλογη σε μικρα διαμετρηματα για τετεια κυνηγια θα ξερει πολυ τους λογους που το κανει κ δεν θα τον νοιαζει αν θα εχει περισοτερες επιλογες σε 12αρι οι περισοτερες επιτυχιες ,οσο για τα φυσιγγια σε 20αρι πλεων ειναι τοσο μεγαλη η γκαμα ως προς ολα τα κυνηγια,το κοστος ειναι η διαφορα,
οσο αν καποιος θα ασχοληθει με την ιδιογωμοση ειναι αλλο καπελο

Το 20αρι το κυνηγάς κατά πρώτο λόγω γιατί το γουστάρεις σαν διαμέτρημα, το θέμα ελαφρότητας και ζύγισματος δεν υφίσταται πλέον γιατί βρίσκεις πολλά 12αρια ( πλάγια και ποζε) με ονειρικό ζύγισμα. Το θέμα ανάκρουσεις επίσης δεν υφίσταται εφόσον το κοντάκι είναι στα μέτρα μας και στα δύο διαμέτρηματα. Σαφώς και δίνει πιο λεπτεπίλεπτα όπλα αλλά είναι καθαρά θέμα αισθητικής, από φυσηγηια πλέον στο 20αρι βρίσκεις τα πάντα αλλά με την ανάλογη τιμη και είναι σαφώς είναι ακριβότερα. Έχοντας κυνηγήσει μπεκάτσα χρόνια καιε τα τρία διαμέτρηματα ( 12, 16, 20) δεν ένιωσα ποτέ να υστερω σε κάτι αν τα συγκρίνω.....με όλα πήρα πουλιά και με όλα έχασα πουλιά...... Είναι πιστεύω πλέον περισσότερο αισθητικής και προσωπικής ευχαρίστησης το μικρότερο διαμέτρημα.

το Ultralight ειναι σωστα ζυγυσμενο στα χερια σου
Πίστεψε με ότι πριν δώσω το franchi το κυνήγησα μία σεζόν και φέτος δεύτερη ...αν δεν ήταν αυτό που ήθελα θα το έδινα...... δεν έχω κολλήματα με τα όπλα και τις εταιρείες.....τα θεωρώ εργαλεία που τα χαιρεσαι όταν τα χρησιμοποιείς..... όχι στον οπλοβαστο

Το δικό μου μπεκατσοντουφεκο που έχω βολευτεί πολύ. 62εκ, μομπιλ τσοκ,3 κιλά,ωραία ξύλα, ωραία μέτρα, μηχανισμός τύπου brow, σύστημα ρυθμισης τζόγου παπιας, Franchi Falkonet Super Lux(πολύ λίγα ήρθαν Ελλάδα).
Collage_20220318_183404.jpg
Collage_20220309_162936.jpgIMG_20230309_141649.jpgIMG_20230309_141734.jpg

Last edited:
Το δικό μου μπεκατσοντουφεκο που έχω βολευτεί πολύ. 62εκ, μομπιλ τσοκ,3 κιλά,ωραία ξύλα, ωραία μέτρα, μηχανισμός τύπου brow, σύστημα ρυθμισης τζόγου παπιας, Franchi Falkonet Super Lux(πολύ λίγα ήρθαν Ελλάδα).
View attachment 68160
View attachment 68161View attachment 68168View attachment 68169

πανέμορφο. να το χαίρεσαι φίλε μου

Back