"Τσοκίτιδα"

Καλησπέρα Λευτέρη! :)

Από την συνημμένη σελίδα , απόσπασμα του άρθρου, πήρα και εγώ το έναυσμα (!) να γράψω όσον αφορά το Patchiness of Patern ( η σχετική παράγραφος ), αφού έκρινα ότι λογικά αυτά που λέει ο γράφων στέκουν...

Βεβαία σίγουρα για κάθε τι υπάρχει και αντίλογος, και εγώ ειδικός η βλητικός δεν είμαι...:)
Γιάννη ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι στον χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την στιγμή που τα πρώτα σκάγια της ατρακτου φτάνουν στον στόχο έως ότου όλα τα σκάγια φτάσουν στον στόχο, το ταχέως και κάθετα ως προς την σκοπευτικη ευθεία κινουμενο θήραμα διανύει απόσταση τέτοια που το εκθέτει σε περισσότερα πλήγματα από αυτά που θα δεχόταν αν ήταν ακίνητο. Άρα πρακτικά ένα θήραμα με κορμό 10x10 εκατοστά αν στο διάστημα αυτό έχει μετατοπιστει κατά 25 εκατοστά, τότε δέχεται σκάγια που βρίσκονται σε εμβαδόν 10x35 και όχι 10x10 εκατοστά. Αυτό θα ίσχυε αν επρόκειτο για ακτίνες λέιζερ που θα είχαν διάρκεια όση και η διέλευση του στόχου , αλλά αν το αναλύσουμε σε ΚΑΠΟΙΟ ΜΙΚΡΟ βαθμό ισχύει και αυτό που λέει, κάτι ανάλογο με ένα αυτοκίνητο που κινείται ενώ βρέχει και δέχεται επιπλέον σταγόνες στην μετωπική του επιφάνεια.

Γιάννη ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι στον χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την στιγμή που τα πρώτα σκάγια της ατρακτου φτάνουν στον στόχο έως ότου όλα τα σκάγια φτάσουν στον στόχο, το ταχέως και κάθετα ως προς την σκοπευτικη ευθεία κινουμενο θήραμα διανύει απόσταση τέτοια που το εκθέτει σε περισσότερα πλήγματα από αυτά που θα δεχόταν αν ήταν ακίνητο. Άρα πρακτικά ένα θήραμα με κορμό 10x10 εκατοστά αν στο διάστημα αυτό έχει μετατοπιστει κατά 25 εκατοστά, τότε δέχεται σκάγια που βρίσκονται σε εμβαδόν 10x35 και όχι 10x10 εκατοστά. Αυτό θα ίσχυε αν επρόκειτο για ακτίνες λέιζερ που θα είχαν διάρκεια όση και η διέλευση του στόχου , αλλά αν το αναλύσουμε σε ΚΑΠΟΙΟ ΜΙΚΡΟ βαθμό ισχύει και αυτό που λέει, κάτι ανάλογο με ένα αυτοκίνητο που κινείται ενώ βρέχει και δέχεται επιπλέον σταγόνες στην μετωπική του επιφάνεια.
...νομίζω ότι και το γεγονός ότι το πτηνό , συναντά ( περνά μέσα από! ) το νέφος των σκαγιών με άγνωστη Χ γωνία και σε απόσταση Χ που δεν γνωρίζουμε επακριβώς, δεν ενισχύει την άποψη του αρθρογράφου κατά τι, συν το γεγονός ότι το νέφος είναι 3 D ενώ αυτό που βλέπουμε στον πίνακα είναι 2 D, Λευτέρη η κάνω λάθος?.think.

...νομίζω ότι και το γεγονός ότι το πτηνό , συναντά ( περνά μέσα από! ) το νέφος των σκαγιών με άγνωστη Χ γωνία και σε απόσταση Χ που δεν γνωρίζουμε επακριβώς, δεν ενισχύει την άποψη του αρθρογράφου κατά τι, συν το γεγονός ότι το νέφος είναι 3 D ενώ αυτό που βλέπουμε στον πίνακα είναι 2 D, Λευτέρη η κάνω λάθος?.think.
Σωστά γιατί με την ίδια ευκολία που ίσως δεχτεί σκάγια αν κινείται από κενό του πίνακα σε χώρο με σκάγια, ίσως να μην δεχτεί αν κινείται αντίστροφα.

Αυτός LOWRY που αναφερόμαστε συχνά ως επικεφαλή βλητικο (ποσσους βλητικους είχε η wintsister ξέρει κανείς) .
Γιάννη ήταν ένας άνθρωπος θρύλος ... όλη του την ζωή ασχολήθηκε με την βλητική και έκανε πολλά.
https://www.legacy.com/us/obituarie...6O4tDZU3cl6JONRa0V5o-1663959819-0-gaNycGzNCj0
https://randywakeman.com/TheEssentialEdLowryonShotgunPerformance.htm
https://randywakeman.com/EdLowryOnShotshellBallistics.htm
Θα πω κάτι πάνω στο θέμα σίγουρα η ομοιόμορφη κατανομή γεμίζει τη τσάντα κάτι που αναφέρουμε συχνά και από γραφόμενα δείχνουν να κάνουν και τα τσοκ brain.. Αλλά επειδή πάντα υπάρχει το αλλά η ντουφέκιες των οριακών καταβολών (πολύ μακρινές) βγαίνουν από κάποιες μικρές ομαδουλες σκαγιων οι οποίες δημιουργούνται μόνο στις υπερσυγκεντρωσεις μπορείς να μου πεις ότι μπορεί και από ένα σκακί στο μάτι ή στο λαιμό να πέσει αλλά είναι σπάνιο αυτό συνήθως το παρά πολύ μακρινό πέφτει από δύο ή τρία σκακια που έχουν κρατηθεί κοντά σε εκείνη την απόσταση .Σίγουρα έχει μέτρα και η ισοκατανομή και ομοιομορφία αλλά όχι αυτά των υπερσυγκεντρωτικων ντουφεκιων .
Λογικό αλλά δεν το έχω ακούσει ούτε το έχω διαβάσει πουθενά αλλού εκτός από εδώ (δεν είσαι ο πρώτος που το αναφέρεις).
Δεν έχω διαβάσει βέβαια τα πάντα.
Αλλά σκέφτομαι ...
Πόσες ομαδούλες σκαγιών να έχεις στα 60μ και πόσο πυκνές ?
Αν θεωρήσουμε ότι οι ομαδούλες σκαγιών σκοτώνουν μακριά ... βαδίζεις στην τύχη ... βάζεις 5-6 νούμερα χοντρότερα και έχεις παρόμοιες πιθανότητες.
Να μου πεις ποιος τις χρειάζεται αυτές θα σου πω αυτός που τις επιχειρεί και τις υποστηρίζει.
Στα 55μ μια τουφεκιά του 95%@36,5 έχει 37% συγκέντρωση.
Λίγο μεγαλύτερη σε χοντρά.
Στα 65μ πόσο λες να έχει ?

Η τύχη, το καλό κεντράρισμα, το σωστό φυσίγγι, η εξοικείωση με το θήραμα και το σωστό σκάγι σκοτώνουν μακρυά.
Ή το υπερφυσίγγι σαν το άλλο του κρητικού με το 95% στα 50μ.

Όλοι μπορούν να τουφεκίσουν μακρυά και να έχουν κάποιες επιτυχίες.
Επειδή σε κάποιους δεν αρέσουν τα χαρτιά και τα σνομπάρουν θυμίζω ότι φυσίγγι #4 αμερικάνικο ή #3 ιταλικό με 87% συγκέντρωση στα 36,5μ τραυμάτισε μια πρασινοκέφαλη στις 100 στα 27μ !!!!! στο πραγματικό πείραμα του Nilo με όπλο που έριχνε καράκεντρο.
Τα πάντα μπορούν να συμβούν.

Όσο μακρύτερες τουφεκιές επιχειρεί κάποιος τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες τραυματισμών θηραμάτων ... αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

1664056073537.png

Last edited:
Γιάννη ήταν ένας άνθρωπος θρύλος ... όλη του την ζωή ασχολήθηκε με την βλητική και έκανε πολλά.
https://www.legacy.com/us/obituarie...6O4tDZU3cl6JONRa0V5o-1663959819-0-gaNycGzNCj0
https://randywakeman.com/TheEssentialEdLowryonShotgunPerformance.htm
https://randywakeman.com/EdLowryOnShotshellBallistics.htm

Λογικό αλλά δεν το έχω ακούσει ούτε το έχω διαβάσει πουθενά αλλού εκτός από εδώ (δεν είσαι ο πρώτος που το αναφέρεις).
Δεν έχω διαβάσει βέβαια τα πάντα.
Αλλά σκέφτομαι ...
Πόσες ομαδούλες σκαγιών να έχεις στα 60μ και πόσο πυκνές ?
Αν θεωρήσουμε ότι οι ομαδούλες σκαγιών σκοτώνουν μακριά ... βαδίζεις στην τύχη ... βάζεις 5-6 νούμερα χοντρότερα και έχεις παρόμοιες πιθανότητες.

Στα 55μ μια τουφεκιά του 95%@36,5 έχει 37% συγκέντρωση.
Λίγο μεγαλύτερη σε χοντρά.
Στα 65μ πόσο λες να έχει ?

Η τύχη, το καλό κεντράρισμα, το σωστό φυσίγγι, η εξοικείωση με το θήραμα και το σωστό σκάγι σκοτώνουν μακρυά.
Ή το υπερφυσίγγι σαν το άλλο του κρητικού με το 95% στα 50μ.

Όλοι μπορούν να τουφεκίσουν μακρυά και να έχουν κάποιες επιτυχίες.
Επειδή σε κάποιους δεν αρέσουν τα χαρτιά και τα σνομπάρουν θυμίζω ότι φυσίγγι #4 αμερικάνικο ή #3 ιταλικό με 87% συγκέντρωση στα 36,5μ τραυμάτισε μια πρασινοκέφαλη στις 100 στα 27μ !!!!! στο πραγματικό πείραμα του Nilo με όπλο που έριχνε καράκεντρο.
Τα πάντα μπορούν να συμβούν.

Όσο μακρύτερες τουφεκιές επιχειρεί κάποιος τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες τραυματισμών θηραμάτων ... αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

View attachment 56356
M92s 40gr no2 65 m Bill, το εχει λες το θηραμα? Και απο κατω rem nitro 42 5gr no4 63m
20200209_125658.jpg
received_2358711371065911.jpeg

Τα χαρτιά 1*1❓ καλύτερη κατανομή το πάνω‼️
Μπααα οχι ειναι μικροτερα, το κατω ειναι αρκετα πιο μικρο απ το πανω, ο κυκλος πανω ειναι 76 εκ αρα το χαρτονι ειναι αρκετα μικροτερο απο 1x1.
Εχω 4 νιτρο 42αρια νο4 και αλλα 4 νο2 αλλα δεν μου παει η καρδια να τα ριξω στο χαρτονι...
Το m92s ηταν του fantom και δεν εχω πλεον αλλα να δοκιμαζα κανενα, το νιτρο δεν πιανεται παντως.

M92s 40gr no2 65 m Bill, το εχει λες το θηραμα? Και απο κατω rem nitro 42 5gr no4 63m
View attachment 56403
View attachment 56404
Η πάνω βγάζει ένα 25% ... εσύ θα μου πεις ... εγώ λέω πάντα ότι και οι αραιές κατανομές σκοτώνουν αρκετά καλά, μεγάλα θηράματα αρκεί να έχουν διάτρηση.
Επίσης λέω ότι τα ποσοστά δεν έχουν και μεγάλη σημασία ... ο αριθμός των σκαγιών, η διάτρηση, η ισοκατανομή και τα κενά παίζουν ρόλο ...

Η πάνω βγάζει ένα 25% ... εσύ θα μου πεις ... εγώ λέω πάντα ότι και οι αραιές κατανομές σκοτώνουν αρκετά καλά, μεγάλα θηράματα αρκεί να έχουν διάτρηση.
Επίσης λέω ότι τα ποσοστά δεν έχουν και μεγάλη σημασία ... ο αριθμός των σκαγιών, η διάτρηση, η ισοκατανομή και τα κενά παίζουν ρόλο ...
Εγω λεω ναι αρκει να κρατανε τα χερια για να στειλουν τα σκαγια εκει που πρεπει

Εγω λεω ναι αρκει να κρατανε τα χερια για να στειλουν τα σκαγια εκει που πρεπει
Ο συνδυασμός όλον μόνο τα χέρια δεν φτανουν
Ο συνδυασμός είναι ...

Σκόπευση, [νούμερο σκαγιού+τελική ταχύτητα σκαγιών]=διάτρηση, πυκνότητα και ποιότητα κατανομής.
Αυτά είναι όλα.

View attachment 56403
View attachment 56404
Alex 40 γρ ν2 ιταλικό είναι 160 σκάγια, αν έχεις 69 στα 65 μέτρα σημαίνει πως είχες 100% στα 40 με 45μ. Μου φαίνεται απίθανο για συμβατικό φυσίγγι ,ασχέτως τσόκ.

Alex 40 γρ ν2 ιταλικό είναι 160 σκάγια, αν έχεις 69 στα 65 μέτρα σημαίνει πως είχες 100% στα 40 με 45μ. Μου φαίνεται απίθανο για συμβατικό φυσίγγι ,ασχέτως τσόκ.
Δεν ξερω αν ειναι απιθανο ουτε πιστευω οτι τα ποσοστα ειναι παντα στανταρ...πιστευω απλα οτι κρατησε το κεντρο η τουφεκια και γι αυτο βλεπουμε αυτο το νουμερο

Back