Τσίχλα-Κοτσύφι-Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Επειδή δεν είχε πολλές τσίχλες και επειδή ήταν μια πολύ ανοιξιάτικη και ζεστή μέρα τα παιδάκια είπαν να χαρούν τον έρωτα στους αγρούς ......sarcastic.

20160227_093902_1.jpg

Νομιζω στα μέσα τις δεκαετίας του "80 Καπιοι ξεκίνησαν να την καταδέχονται σαν θήραμα..
Ο πατέρας μου είναι 71 και την κυνηγάει από τότε που πρωτοέβγαλε άδεια, στα 17 του. Αν θυμάμαι καλά μάλιστα από αφηγήσεις νομίζω τότε η άδεια ήταν ένα χαρτί, όχι βιβλιαράκι. Όλη του η κυνηγοπαρέα ήταν μεγαλύτεροι και την κυνήγαγαν νωρίτερα από αυτόν. Αυτά για τους γεννημένους στην Αθήνα που γέμιζαν φυσίγγια γιατί στα χωριά δεν έβρισκαν εύκολα φυσίγγια. Οπότε δεν ισχύει αυτό για το 80.

Εδω περα κανεις απο τους παλιούς κυνηγούς τα χρόνια που αναφέρεις δεν κυνηγούσε τσίχλες.Το μικρότερο θηραμα που καταδεχοταν να τουφεκισουν ήταν τα τρυγονια και αυτά στα καθιστά σε χωράφια στη βοσκη,σε λεύκες και σε ευκαλυπτους.Ελαχιστοι έριχναν στο φτερό τοτε.
Με όσους μπαρμπάδες εχω συνομιλήσει τα ιδια μου είπαν όλοι..

Τσιχλα = πολλες τουφεκιες, και εκεινες τις εποχες ηταν ενα μεγαλο θεμα απο αποψη εξοδων. Ετσι εριχναν στα σιγουρα πουλια, στα καθιστα δηλαδη.
Πολλοι εδω, μετα τον πολεμο απο την ελειψη χρηματων για αγορα υλικων, επαιζαν με τα απομειναρια του πολεμικου υλικου να φανταστεις

Τασο στην Κερκυρα που μεγαλωσα η τσιχλα ηταν παντα το βασικο κυνηγι ανεκαθεν. Και ο πατερας μου την κυνηγουσε φανατικα και οι παππουδες μου. Αυτο που εγινε την δεκαετια του 80 ηταν οτι πολλα ατομα που δεν ηταν σχετικα με το κυνηγι γενικα, αρχισαν λογω και των οικονομικων συγκυριων εκεινης της εποχης να ασχολουνται και λογικα ξεκινησαν με την τσιχλα που τουλαχιστον εκεινα τα χρονια ηταν σε αφθονια. Σε περιοχες που υπαρχει πληθωρα διαφορων θηραματων απλα δεν ασχολουνταν με τσιχλα, αλλα με ευγενεστερα θηραματα. Αλλαζει ομως και εκει. Φετος μιλουσα με εναν φιλο απο τον Εβρο, που μου ειπε οτι ηδη αρκετος κοσμος ασχολειται με τσιχλα εκει λογω του κυνηγιου της και της τουφεκιας της.

Ο Παύλος τα είπε όλα. Εγώ ξέρω πολλούς που σνομπάρουν την τουφεκιά της γιατί δεν ξοδεύουν για αυτήν χρήματα , αλλά τον μεζέ της δεν έχω βρει κάποιον να τον σνομπάρει ... ;)

Εδω περα κανεις απο τους παλιούς κυνηγούς τα χρόνια που αναφέρεις δεν κυνηγούσε τσίχλες.Το μικρότερο θηραμα που καταδεχοταν να τουφεκισουν ήταν τα τρυγονια και αυτά στα καθιστά σε χωράφια στη βοσκη,σε λεύκες και σε ευκαλυπτους.Ελαχιστοι έριχναν στο φτερό τοτε.
Με όσους μπαρμπάδες εχω συνομιλήσει τα ιδια μου είπαν όλοι..

Τασο η Κεφαλονια ειχε τοτε πολυ πιο ενδοιαφεροντα κυνηγια και γιαυτο ο πολυς ο κοσμος δεν στραφηκε στην τσιχλα σε αντιθεση με Κερκυρα, Παξους και Ζακυνθο οπου η τσιχλα και το τρυγονι τραβηξαν το μεγαλυτερο ενδοιαφερον του κυνηγοκοσμου. Οπως την Κεφαλονια εξελιχθηκε κυνηγετικα και η Λευκαδα. Περδικα, μπεκατσα, λαγος κυνηγηθηκε βασικα εκει.
Το καθιστο ηταν η κυρια εκφραση του κυνηγιου στην τσιχλα στα μερη μου μεχρι περιπου τα τελη της δεκαετιας του 70, τη δεκαετια του 80 βγηκαν οι περισσοτεροι στα ξεφωτα για φτερο. Το τρυγονι θυμαμαι ανεκαθεν κυνηγιοταν στο φτερο με λιγες εξαιρεσεις κατι καθιστα στο απριλιατικο σε φρεσκοσπαρμενα χωραφια.

Είναι ανάλογα τον τόπο παιδιά.
Εδώ πάνω για παράδειγμα πολύ λίγοι ασχολούνται με την τσίχλα.
Τα κύρια θηράματα είναι τα τριχωτά,η μπεκάτσα και το παπί.
Εγώ πάντως την οικογένεια των κιχλίδων δεν την αλλάζω με τίποτα!:D

Τόσο τα οικονομικά όσο και η μη εύρεση πυρίτιδας και σκαγίων ανάγκαζαν την πλειοψηφία αυτών που κυνηγούσαν κοτσύφι και τσίχλα να γεμίζουν μονοι κάποια φυσίγγια που προορίζονταν αποκλειστικά γαι καθιστά πουλιά.Τα σίγουρα. Μάλιστα στα φυσίγγια έβαζαν πολύ μικρότερες αναλογίες πυρίτιδας και σκαγίων.Τις λεγόμενες ."κοτσυφοριξιές"

Καλησπέρα παρέα. Σημερινό απογευματινό, 3 κιχλες στο χέρι, 2 χαμένες στα πυκνά λόγω κακού υπολογισμού, τρεις αστοχίες και 7-8 πέρασαν ατουφεκιστες λόγω σκότους. Πολλαααααααα πουλιά να ακούγονται αλλά ελαχιστα τελικά πέταξαν προς τη πλαγιά. Αύριο ή συνέχεια. Καλή έξοδο σε όλους.

free picture upload

Last edited:
Περδικα, μπεκατσα, λαγος κυνηγηθηκε βασικα εκει.
Οντως.Αυτα ηταν τα βασικά κυνήγια εδω στην Κεφαλονιά,μαζι με το τρυγόνι (το παραδοσιακό κυνηγι σε όλα τα Επτάνησα).
Και μια και αναφέρθηκε ο λαγος να πω οτι τοτε οι περισσοτεροι τον κυνηγούσαν καρτέρι στο φεγγάρι στον τόπο που πηγενε για βοσκη..Παράνομο και καταδικαστέο κυνηγι που απαιτούσε ιδιαίτερη μαεστρια και γνώσεις..Τοτε ομως ζούσαν οικογένειες..

Last edited:
Καλησπέρα στην παρέα.
Αποχαιρετισμός στην κυνηγετική περίοδο σήμερα με τον πατέρα μου στην Χαλκιδική.
Δύο τσίχλες πήρε ο πατέρας μου και μια εγώ.Θα μπορούσαμε να έχουμε 4-5 πουλιά ακόμη αν είμασταν πιο εύστοχοι.
Του Αύγουστο τώρα πρώτα ο Θεός και μέχρι τότε λίγο ψάρεμα λίγο σκοπευτήριο θα περάσει ο καιρός.

Status
Not open for further replies.
Back