Κάλυκες και καψύλια

Οι παφυλες των καλυκων, το μεταλλικό τμήμα τους, κυκλοφορούν με διαφορετικές επικαλύψεις, χαλκό, μπρουντζο, κασσιτερο,νίκελ κλπ. Γνωρίζετε τα υπέρ και τα κατά που έχουν ; Ποιο διαρκεί καλύτερα στον χρόνο ;
20210622_143119.jpgΦρεσκα φρέσκα 40 χρόνων

Νομίζω από το 17
Φρέσκο ήταν Κωστή.
Πήρε κ την απάντηση του ο Λευτέρης όσον αφορά την ποιότητα των καλυκων καψυλιων κτλπ.
Ποτέ μα ποτέ δεν το έχω πάθει παλιότερα.
Μόνο τα τελευταία χρόνια τα βλέπω συχνά αυτά τα χάλια.
Κ μην μου πείτε ότι παλιότερα αποθήκευαμε σωστά τα φυσιγγια γιατί θα ξεραθω στα γελια.

Εγώ τη γλύτωσα με ένα εγκαυματακι. Η αλεπού για την οποία προοριζόταν η τουφεκιά θα εύλογα την τύχη τής χαχαχαχαχαχα. Έτσι, κλικ αντί για μπαμ. Λέω δεν έβαλα φυσίγγι στη θαλάμη ,με το που τράβηξα κλείστρο πετάχτηκε φλεγόμενη η πυρίτιδα πάνω στον καρπό μου.
Κώστα λες για το περιστατικό που ειχε συμβεί τον Οκτώβρη?
Δεν πιστευω να συνέβει παλι το ιδιο?? Πεταξε τα..
View attachment 41766Φρεσκα φρέσκα 40 χρόνων
Όλοι οι παφυλες των φυσιγγιων εφόσον φυλαχθουν σωστά θα βγάλουν χρόνια,το πολυ πολυ να δουμε να σκουρύνουν λιγο.........
Η σημερινοι όμως είναι κ πολυ πιο ευαίσθητη για αυτό κ επιβάλλεται σωστή αποθήκευση...
Καμιά σχέση σχέση με αυτους των άλλων εποχών κ ιδιαίτερα τους Αμερικανικούς,
και από αυτά που έχω δει μαζευοντας παλια φυσίγγια(αρκετά είχαν φυλαχθει σε ακατάλληλα σημεία) θα έλεγα ότι της Winchester ήταν αν όχι οι καλυτεροι, από τους καλύτερους............

Last edited:
Κώστα λες για το περιστατικό που ειχε συμβεί τον Οκτώβρη?
Δεν πιστευω να συνέβει παλι το ιδιο?? Πεταξε τα..

Όλοι οι παφυλες των φυσιγγιων εφόσον φυλαχθουν σωστά θα βγάλουν χρόνια,το πολυ πολυ να δουμε να σκουρύνουν λιγο.........
Η σημερινοι όμως είναι κ πολυ πιο ευαίσθητη για αυτό κ επιβάλλεται σωστή αποθήκευση...
Καμιά σχέση σχέση με αυτους των άλλων εποχών κ ιδιαίτερα τους Αμερικανικούς,
και από αυτά που έχω δει μαζευοντας παλια φυσίγγια(αρκετά είχαν φυλαχθει σε ακατάλληλα σημεία) θα έλεγα ότι της Winchester ήταν αν όχι οι καλυτεροι, από τους καλύτερους............
Από τον Οκτώβρη είναι Τάσο, τα υπόλοιπα τα έκοψα μαζί και με άλλα παλιά φυσίγγια που ειχα, τα άδειασα και τα έκανα κρότου για εκπαίδευση του κουταβιου στην πρόληψη της κροτοφοβιας.

Έχετε δίκιο ,νομίζω ότι οι κάλυκες τα τελευταία χρόνια έχουν πέσει σε ποιότητα υλικών, ειδικά αν συνεχίσει αυτή τάση για βιοδιασπωμενα πλαστικά, με το πρόσχημα αυτό θα ξεφτιλίσουν την ποιότητα. Στην φωτογραφία από διαφήμιση της nobel sport βλέπω διάφορους παφυλες,αυτοί οι σκουροι ξέρει κάποιος τι είναι ;

Attachments

• bossoli.jpg
    bossoli.jpg
    107,9 KB · Προβολές: 28
Έχετε δίκιο ,νομίζω ότι οι κάλυκες τα τελευταία χρόνια έχουν πέσει σε ποιότητα υλικών, ειδικά αν συνεχίσει αυτή τάση για βιοδιασπωμενα πλαστικά, με το πρόσχημα αυτό θα ξεφτιλίσουν την ποιότητα. Στην φωτογραφία από διαφήμιση της nobel sport βλέπω διάφορους παφυλες,αυτοί οι σκουροι ξέρει κάποιος τι είναι ;
Τους χρησιμοποιει η nsi σε "ειδικες" σειρες φυσιγγιων οπως το lepre

Στην φωτογραφία από διαφήμιση της nobel sport βλέπω διάφορους παφυλες,αυτοί οι σκουροι ξέρει κάποιος τι είναι ;
Σε ακόμα πιο έντονο μαυρο χρώμα ειχε γεμίσει μια σειρά φυσιγγιων πριν 22 χρόνια περιπου.....
Η οποίοι σίγουρα είχαν καπως καλυτερη αντοχή στην οξείδωση από τους κοινούς, αλλά με τα χρόνια θάμπωναν.....
IMG_20220208_142437.jpg

Πάντως την αρχή σε όλο αυτό την έκανε η Remington το '87 οταν παρουσιασε την ειδική σειρά duplex για κυνήγι υδροβιων κ γαλοπουλας που ήταν σε καλυκες με ανοξείδωτο μέταλλο κ βαμμενο με μαυρο ματ χρώμα.....

Καποιοι σημερινοί κάλυκες ναι μεν μπορεί να "θωρακιζονται" κάπως, αλλά απροσβλητοι από την οξείδωση δεν είναι σίγουρα......
Περισσοτερο για εφέ.........

Last edited:
Ποιά είναι η διαφορά στους κάλυκες FIOCCHI οι T3 με τους Τ5 ή τους Τ2?
Το πάχος του πλαστικού είναι ή έχει και άλλη διαφορά?
Καλησπέρα Στέφανε!:)

H Θεωρία λέει...χωρίς αυτό να είναι απόλυτο...
ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΛΥΚΑ
Τα φυσίγγια χαμηλών πιέσεων και ελαφρών γομώσεων (από 24 έως 30 γρ. σκάγια) επιτρέπεται να διαθέτουν χαμηλό ύψος μετάλλου δηλ. 8 και 12 χιλ. Για τις μεσαίες γομώσεις (από 31 έως 34 γρ. σκάγια) προτείνεται το ύψος των 16 χιλ. και πάνω, και ούτω καθεξής όσο ανεβαίνουν οι γομώσεις...

Υ.Γ: υπάρχουν ιδιογομωτές στην γειτονική Ιταλία που χρησιμοποιούν κάποια "τρικ", π.χ. μια Χ γόμωση θέλει υσχυρό καψούλι και δεν εχουν η δεν θέλουν να το δουλέψουν, την στήνουν με χαμηλότερης ισχύος αλλα σε κάλυκα με ψηλότερο πάφυλα απ' οτι προβλέπεται, π.χ. αν όταν με Τ2 σε Τ4 η Τ5, η σε μια δυνατή γόμωση αν θέλουν να ρίξουν μπαρ, την στήνουν σε κάλυκα με χαμηλότερο πάφυλα, μέσα σε κάποια όρια όμως...Το κατά πόσον ισχύει , αν είναι σωστό, η ενδείκνυται, διατηρώ πάσα επιφύλαξη...
Πάντως ο χαμηλότερος πάφυλας ρίχνει μπάρ...(τα απορρόφα "τρόπον τινά" το πλαστικό!)...
Ο δε υψηλότερος , κατά ισχυρισμό πολλών δικών μας ιδιογομωτών, ανεβάζει ταχύτητες και κάνει το φυσιγγιο καλύτερο "γενικά"...
Πολλοί δε υποστηρίζουν, και είναι λογικό, οτι ο σωστός τρόπος είναι η πυρίτιδα να καλύπτει τον πάφυλα και λίγο παραπάνω... ούτε λιγότερη - ούτε υπερβολικά περισσότερη, όσο αυτό είναι πρακτικά εφικτό....

Βιβλίο... οι πάφυλες.....tired..sarcastic..sarcastic..sarcastic.

Last edited:
Το ύψος του μετάλλου του κάλυκα δεν έχει να κάνει με τις πιέσεις. Ένας κάλυκας με ψηλότερο μέταλλο δεν είναι ισχυρότερος ή πιο ανθεκτικός ενός με χαμηλότερο μέταλλο. Πάντα για κάλυκες του ιδίου κατασκευαστή.

Συμφωνώ με τον Λευτέρη, η μικρή μείωση του όγκου της θαλαμης με έναν ψηλό παφυλα, έχει μια ελάχιστη αύξηση πιέσεων, αμελητέα, η αντοχή σε πιέσεις η ίδια, το μόνο πλεονέκτημα του ψηλου παφυλα, πέρα από την αισθητική, είναι η μεγαλύτερη ακαμψία του που σε κάποια αυτογεμη βοηθάει να μην έχουμε εμπλοκές στην εξαγωγή του κάλυκα.

Έτσι.Τάσο σε άλλες μάρκες υπάρχει και Τ2 με 10mm;
Υ.Γ δεν τα ξέρω.
Καπιοι τα 10mm τα αναφέρουν Τ1,5....
Αλλά μικροδιαφορες υπαρχουν αναλόγως του τι παραγει μια εταιρία..
Πχ άλλοι βάζουν 20mm μέταλλο και άλλοι 22mm κ τα δυο τα λένε Τ4...
Λεπτομέρειες...

Last edited:
Το ύψος του μετάλλου του κάλυκα δεν έχει να κάνει με τις πιέσεις. Ένας κάλυκας με ψηλότερο μέταλλο δεν είναι ισχυρότερος ή πιο ανθεκτικός ενός με χαμηλότερο μέταλλο. Πάντα για κάλυκες του ιδίου κατασκευαστή.
Συμφωνώ με τον Λευτέρη, η μικρή μείωση του όγκου της θαλαμης με έναν ψηλό παφυλα, έχει μια ελάχιστη αύξηση πιέσεων, αμελητέα, η αντοχή σε πιέσεις η ίδια, το μόνο πλεονέκτημα του ψηλου παφυλα, πέρα από την αισθητική, είναι η μεγαλύτερη ακαμψία του που σε κάποια αυτογεμη βοηθάει να μην έχουμε εμπλοκές στην εξαγωγή του κάλυκα.
Η ύπαρξη λοιπόν των Τ1-Τ2-Τ3-Τ4-Τ5 υφίσταται για λόγους αισθητικής και μόνον?

Καπιοι τα 10mm τα αναφέρουν Τ1,5....
Αλλά μικροδιαφορες υπαρχουν αναλόγως του τι παραγει μια εταιρία..
Πχ άλλοι βάζουν 20mm μέταλλο και άλλοι 22mm κ τα δυο τα λένε Τ4...
Λεπτομέρειες...
Α μπράβο αυτά είχα δει ή 23mm και έλεγα που συγκαταλέγονται.Ευχαριστώ Τάσο και τον κάπτεν! :)

Back