Kostas ContraDosi
Moderator
Φαντάζομαι μία παρέα με έναν Πυργιώτη, ένα Σερραίο έναν Κρητικό και έναν Κερκυραίο να πάνε στο Δέλτα με Θρακιώτη καλυβιέρη γιά υδρόβια...
Απόλυτη συνεννόηση!!!

Φαντάζομαι μία παρέα με έναν Πυργιώτη, ένα Σερραίο έναν Κρητικό και έναν Κερκυραίο να πάνε στο Δέλτα με Θρακιώτη καλυβιέρη γιά υδρόβια...
Απόλυτη συνεννόηση!!!
Απόλυτη συνεννόηση!!!
Σπουργητη ατσελεγος.φαλαριδες μπαληζες φολεγες. Κοριδαλος ασκορδαλος.σπινος ζμπινος.φλορος λιναροπουλο.καργια κολιακουδα.γηπαετος σκαρα η βιτσιλα
Έτσι, Χάρη, κι εγώ ξέρω βιτσίλα τον αετό ( ...δεν ξέρω ποιον ακριβώς, μάλλον αυτόν που λες).Γιάννη βιτσίλα αν δεν κάνω λάθος λένε τον χρυσαετό. Ξέχασες τα (ζι)γαρδέλια = καρδερίνες,συκοφάγοι = συκοφάδες,μελισσοφάγοι = μελισσοφάδες. Επίσης τους σπουργίτες εκτος απο ατσελεγους τους λενε κ κοπρίτες.
Φαντάσου κρητικό δελτίο ειδήσεων να μιλά για δολοφόνο......Τρουλίτης = κορυδαλός
κλπ ...![]()
Στέλιο εδώ στην Κρήτη απαντώνται 3 είδη εντελώς διαφορετικά .Έτσι, Χάρη, κι εγώ ξέρω βιτσίλα τον αετό ( ...δεν ξέρω ποιον ακριβώς, μάλλον αυτόν που λες).
Επίσης ο γυπαετός εδώ σε μας λέγεται κοκκαλάς.
Έχω την εντύπωση ότι σκάρα λέγεται ο γύπας, το όρνιο (στην κεντρο-ανατολική Κρήτη). Εδώ τον λέμε καναβό. ... "Τρώει σαν τον καναβό" - "Γιάε τονε, σαν τον καναβό κατεβάζει το κρέας" ... λέμε για κάποιον που τρώει λαίμαργα και το καταπίνει σχεδόν αμάσητο !
Επίσης: ο γιαννακός / το γιαννακάκι = ο κοκκινολαίμης
Η σκαλόρθα = η μπεκάτσα
Η σκλόπα / η ζάρα = η κουκουβάγια (επίσης τη λέγανε και "κακό πουλί")
Κουκλοπετεινός = τσαλαπετεινός
Τρουλίτης = κορυδαλός
κλπ ...![]()
Ειναι το γιδοβύζι , εμείς το λέμε βυζάστακα.Στη σαντορινη
αετομαχος= βαρκανας
Αετος=φιλαδελφι
Και θυμαμαι ακομα καμιτσης= ενα πουλι με μεγαλο στομα που βυζαινει τα προβατα
Και τουρλητης ενα μεγαλο πουλι σαν αετος
Έτσι το λέμε και εμείς εδώ....Ειναι το γιδοβύζι
Σωστά, έτσι ακριβώς τα ξέρω κι εγώ, μόνο μια διαφωνία έχω: Γυπαετός είναι ο κοκκαλάς. (Gypaetus barbatus). Αν και θεωρείται είδος γύπα, εμφανισιακά μοιάζει περισσότερο με αετό, αλλά στις διατροφικές συνήθειες με γύπα (τρώει μόνο νεκρά ζώα και κυρίως τα κόκκαλα όπως προείπες, εξ ου και κοκκαλάς).Στέλιο εδώ στην Κρήτη απαντώνται 3 είδη εντελώς διαφορετικά .
Βιτσίλα είναι ο αετός . Αυτή μόνο σκοτώνει και είναι αυτή που κατεβαίνει και σηκώνει ολόκληρο αρνί.
Σκάρα ή καναβός ή όρνιο ή γύπαςείναι ο γυπαετόςκαι είναι αυτός με τον άσπρο χνουδωτό λαιμό και τρέφεται μόνο με ψοφίμια.
Ο Κοκαλάς είναι αυτός που τρώει τα κόκαλα καταπίνοντας τα , ενώ τα μεγαλύτερα τα ρίχνει από ψηλά στα βράχια σπάζοντας τα σε μικρότερα.
Αυτό ομολογώ ότι δεν το ήξερα, ότι έχουμε 2 ειδη κουκουβάγιας, δεν είχα ασχοληθεί κιόλας, νόμιζα ότι ήταν μια ...Επίσης σκλόπα λέμε τη γκρίζα κουκουβάγια ενώ ζάρα ή κακό πουλί την άσπρη και μεγαλύτερη σε μέγεθος.
δυστηχως ομως στελιο πιανουν και τα μικρα γατακια.γιατί είχαμε μάθει στο σχολείο ότι τρώνε τους ποντικούς ...
Όταν ψοφήσει ένα οζό οι πρώτες απου πέφτουνε είναι οι σκάρες και δεν αφήνουνε πράμα καθαρίζοντας καλά το κουφάρι αφήνοντας το σκελετό και τη προβιά του ζώου. Μετά , όπου υπάρχουν , κατεβαίνουν οι κοκαλάδες.Σωστά, έτσι ακριβώς τα ξέρω κι εγώ, μόνο μια διαφωνία έχω: Γυπαετός είναι ο κοκκαλάς. (Gypaetus barbatus). Αν και θεωρείται είδος γύπα, εμφανισιακά μοιάζει περισσότερο με αετό, αλλά στις διατροφικές συνήθειες με γύπα (τρώει μόνο νεκρά ζώα και κυρίως τα κόκκαλα όπως προείπες, εξ ου και κοκκαλάς).
Βέβαια λογικό είναι τοπικά στις διάφορες περιοχές να υπάρχουν μπερδέματα και αλληλοεπικαλύψεις στις ονομασίες διαφόρων ειδών, αλλά το συγκεκριμένο θέμα τυχαίνει να το ξέρω λίγο καλύτερα, γιατί στην περιοχή μου (πρώην δήμος Ιναχωρίου) έτρεξε πριν κάμποσα χρόνια ένα "πρόγραμμα προστασίας του γυπαετού" με συνεργασία του Δήμου, του δασαρχείου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (... ευρωπαικά κονδύλια βεβαίως βεβαίως...) για 1-2 ζευγάρια γυπαετών που φώλιαζαν στο βουνό Αη Δίκιος. Είχαν μάλιστα ανοίξει και "Κέντρο Πληροφόρησης" σε παλιό δημ. σχολείο, είχαν τυπώσει ενημερωτικό υλικό, και είχαν γυρίσει και βίντεο, που είχε παίξει αρκετά στα τοπικά κανάλια κλπ.
Κλοπα την λέμε και μεις και την ίδια δοξασία της χρουσουζιας.Αυτό ομολογώ ότι δεν το ήξερα, ότι έχουμε 2 ειδη κουκουβάγιας, δεν είχα ασχοληθεί κιόλας, νόμιζα ότι ήταν μια ...Απλά θυμάμαι μικρός, όταν έκραζε καμιά πάνω από κάποιο σπίτι, οι γριές το θεωρούσαν "σημάδι" (κακό οιωνό) ότι κάποιος από την οικογένεια θα πέθαινε σύντομα !!!
Εγώ πάντως τις κουκουβάγιες τις συμπαθούσα ανέκαθεν, γιατί είχαμε μάθει στο σχολείο ότι τρώνε τους ποντικούς ... τους οποίους από μικρός τους έχω μεγάλο άχτι, τους μισώ και απεχθάνομαι, και τους κυνηγώ ανελέητα !!!![]()