Τρυγόνι - Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Καλημέρα στην ομάδα! Έχω την εξής ερώτηση: μια και πλησιάζουν σιγά σιγά οι ημέρες αποδήμησης, το περιβάλλον - βιότοπος που επιλέγει κάποιος για καρτέρι διαφοροποιείται; Εξακολουθούμε δηλαδή να κοιτάζουμε για χωράφια με ηλιόσπορο κλπ ή πλέον παίζουν και άλλα χαρακτηριστικά που λαμβάνει υπόψη του ο κυνηγός για να πετύχει τα τρυγόνια στην αποδήμηση; Για παράδειγμα, στην τσίχλα, τα μέρη που θα επιλέξει κάποιος για μπασίματα τον Οκτώβριο μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικά από τα μέρη που θα κάνει περπατητό και καρτέρι τον Ιανουάριο. Αναρωτιέμαι αν ισχύει και με τα τρυγόνια αυτό.

.....για χωράφια με ηλιόσπορο...

Τα λιόσπορα είναι σταθερή αξία...αφού το τρυγόνι θέλει τροφή...και μπόλικο λίπος για να ανταπεξέλθει του ταξιδιού. Αν βρεθεί τέτοιο χωράφι στο δρόμο του...είναι σίγουρο ότι θα πέσει σε αυτό. Επίσης...και σε ακακίες θα τα βρείς...αφού ότι τροφή βρούν τους είναι απαραίτητη.

Το ζήτημα όμως δεν είναι τα λιόσπορα...αλλά το πως και από που φεύγουν τα πουλιά. Δεν πανα έχεις...ένα κάμπο λιόσπορα....αν τα πουλιά δεν περάσουν από εκεί....δεν θα κάνεις τίποτα!

Όπως και η τσίχλα που αναφέρεις....στα μπασίματα θα την βρείς σε διαφορετικά μέρη...ενώ πριν την αποδημία της θα την βρείς σε σημεία τροφοληψίας (ελιές, βγένια κτλ)

Είναι η νηνεμία πριν την καταστροφή παλικάρια, μη σας παίρνει από κάτω!
Κι εδω παλι σημερα πρωι τιποτα... αρχιζει η απογοητευση!
Τα πουλιά είναι πίσω ακόμη....Δν ολοκληρώθηκαν ακόμη τα περάσματα.....πάντα κάθε χρόνο μπαίνουν 1-2 μέρες κ μετά κόβουν να περνάνε για 2-3 μέρες. Και δώσε να'χει.....

Το ζήτημα όμως δεν είναι τα λιόσπορα...αλλά το πως και από που φεύγουν τα πουλιά. Δεν πανα έχεις...ένα κάμπο λιόσπορα....αν τα πουλιά δεν περάσουν από εκεί....δεν θα κάνεις τίποτα!
Αυτό ακριβώς είχα στο μυαλό μου Αλέξη. Με δεδομένο λοιπόν ότι τα περιστεροειδή (τρυγόνια - φάσσες) επιλέγουν διαδρόμους στην αποδημία τους με βάση συγκεκριμένα μορφολογικά χαρακτηριστικά του εδάφους (πχ στενώματα μεταξύ βουνών), μήπως είναι πιο σκόπιμο να κοιτάξει κανείς κάτι τέτοιο περισσότερο παρά ηλιόσπορα τις προσεχείς ημέρες; Δύσκολο πράγμα η μελέτη της αποδημίας ...

Αυτό ακριβώς είχα στο μυαλό μου Αλέξη. Με δεδομένο λοιπόν ότι τα περιστεροειδή (τρυγόνια - φάσσες) επιλέγουν διαδρόμους στην αποδημία τους με βάση συγκεκριμένα μορφολογικά χαρακτηριστικά του εδάφους (πχ στενώματα μεταξύ βουνών), μήπως είναι πιο σκόπιμο να κοιτάξει κανείς κάτι τέτοιο περισσότερο παρά ηλιόσπορα τις προσεχείς ημέρες; Δύσκολο πράγμα η μελέτη της αποδημίας ...
Πιστεύω πως χρειάζεται παρακολούθηση η αποδημία χρόνο με το χρόνο και αρκετή υπομονή ως ότου καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα......

από κόσμο?

Ερώτηση είναι αυτή? Λεγρενά χωρίς κοσμό...θα δεις όταν αρχίσει ο λαγός...και μετά η μπεκάτσα και η πέρδικα. Μέχρι τότε..ποιος τρέχει Κωπαιδα??? Λεγρενά που είναι και δίπλα...να βγούν τα σκυλιά...και να μυρίσουμε θυμάρι και χώμα.

Τα πουλιά είναι πίσω ακόμη....Δν ολοκληρώθηκαν ακόμη τα περάσματα.....πάντα κάθε χρόνο μπαίνουν 1-2 μέρες κ μετά κόβουν να περνάνε για 2-3 μέρες. Και δώσε να'χει.....
Καλησπερα φιλε εγω νομιζω οτι τα πολλα πουλια εχουν περασει

Καλησπερα φιλε εγω νομιζω οτι τα πολλα πουλια εχουν περασει
Για να είμαι και ειλικρινής "Οι παρατήρησή μου" στο πιο πάνω post είναι σύμφωνα με το μέρος που κυνηγάμε όλοι εδώ οι ντόπιοι. Δν έχω άποψη από άλλα μέροι της ελλάδας....Παίζει ρόλο το φεγγάρι τη νύχτα,ο ούριος άνεμος,αν το μέρος που περνάνε έχει τροφή κτλ.....Αλλά ας ελπίσουμε τουλάχιστο να δούμε μέχρι τις 15 του μήνα ακόμη δύο καλά μπασίματα.....pray to God.
Και ας κρατήσουν μια μέρα το κάθε ένα....

Aκριβώς! Δεν περνάν από όλα τα μήκη και πλάτη του ηπειρωτικού και νησιωτικού κορμού της χώρας μας τα τρυγόνια...! Είναι συγκεκριμένα τα ελληνικά παράλια και νησιά που προτιμάνε τα τρυγόνια να διαβαίνουν και να σταθμεύουν προσωρινώς κατά τις αποδημίες τους, είτε την εαρινή είτε τη φθινοπωρινή... Βασικά, δεν περνάνε, ούτε και σταθμεύουν στις κεντρικές περιοχές της ηπειρωτικής μας χώρας, παρά διαλέγουν κυρίως τις δυτικές και ανατολικές ακτογραμμές καθώς και τα νησιωτικά συμπλέγματα του Αιγαίου και του Ιονίου...

Last edited:
Aκριβώς! Δεν περνάν από όλα τα μήκη και πλάτη του ηπειρωτικού και νησιωτικού κορμού της χώρας μας τα τρυγόνια...! Είναι συγκεκριμένα τα ελληνικά παράλια και νησιά που προτιμάνε τα τρυγόνια να διαβαίνουν και να σταθμεύουν προσωρινώς κατά τις αποδημίες τους, είτε την εαρινή είτε τη φθινοπωρινή... Βασικά, δεν περνάνε, ούτε και σταθμεύουν από τις κεντρικές περιοχές της ηπειρωτικής μας χώρας, παρά διαλέγουν τις δυτικές και ανατολικές ακτογραμμές καθώς και τα νησιωτικά συμπλέγματα του Αιγαίου και του Ιονίου...
Σωστά!!
Εμείς εδώ τα περάσματα του Απρίλη ΑΝ τα είχαμε Σεπτέμβρη θα ήταν παράδεισος.
Πάντα τν Απρίλη έχουμε πολύ καλά περάσματα....Τον σεπτέμβρη.....no.

Σωστά!!
Εμείς εδώ τα περάσματα του Απρίλη ΑΝ τα είχαμε Σεπτέμβρη θα ήταν παράδεισος.
Πάντα τν Απρίλη έχουμε πολύ καλά περάσματα....Τον σεπτέμβρη.....no.
Τον Απρίλη είμαστε η πρώτη στεριά, τον Σεπτέμβρη η τελευταία που με τον ήπιο καιρό δεν είναι πλέον κ απαραίτητη πριν περάσουν τη Μεσόγειο...

Για να είμαι και ειλικρινής "Οι παρατήρησή μου" στο πιο πάνω post είναι σύμφωνα με το μέρος που κυνηγάμε όλοι εδώ οι ντόπιοι. Δν έχω άποψη από άλλα μέροι της ελλάδας....Παίζει ρόλο το φεγγάρι τη νύχτα,ο ούριος άνεμος,αν το μέρος που περνάνε έχει τροφή κτλ.....Αλλά ας ελπίσουμε τουλάχιστο να δούμε μέχρι τις 15 του μήνα ακόμη δύο καλά μπασίματα.....pray to God.
Και ας κρατήσουν μια μέρα το κάθε ένα....
Σωστα ολα αυτα που αναφερειs αλλα τα πραματα εχουν αλλαξει πολυ και προs το χειροτερο τα τελευταια χρονια πολλα σμαρια περνανε απο εδω απο τιs αρχεs του Αυγουστου και μεχρι να ανοιξει η αδεια τα πουλια χανοντε μετα στα περασματα τα αποτελεσματα ειναι πολυ φτωχα οποτε μαλλον τα πουλια περνανε νωριτερα

Σωστα ολα αυτα που αναφερειs αλλα τα πραματα εχουν αλλαξει πολυ και προs το χειροτερο τα τελευταια χρονια πολλα σμαρια περνανε απο εδω απο τιs αρχεs του Αυγουστου και μεχρι να ανοιξει η αδεια τα πουλια χανοντε μετα στα περασματα τα αποτελεσματα ειναι πολυ φτωχα οποτε μαλλον τα πουλια περνανε νωριτερα
Θα συμφωνήσω μαζί σου γιατί παίζει και αυτό το ενδεχόμενο που αναφέρεις.....Σίγουρα όλα τα πουλιά έχουν αλλάξει συμπεριφορές.

Θα συμφωνήσω μαζί σου γιατί παίζει και αυτό το ενδεχόμενο που αναφέρεις.....Σίγουρα όλα τα πουλιά έχουν αλλάξει συμπεριφορές.
Μπορει να φταιει οτι τα πουλια τα χτυπανε αλλου νωριτερα πχ Βουλγαρια που ανοιγει νωριτερα η αδεια και ετσι εχουν αλλαξει και τα περασματα παντωs απο τουs καιρουs που δειχνει αν κανει ενα τελευταιο θα ειναι το Σαβατοκυριακο

Status
Not open for further replies.
Back