Φάσσα-Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Εγώ μόνο μια φορά θυμάμαι να μου πέρασε φασσα σε καρτέρι τσίχλας και να έριξα με το 8 ή 9 που είχα μέσα τραβερσατη στην πλάτη μου και σε αυτή δεν θα προλάβαινα να ρίξω δεύτερη αν χρειαζόταν.. Συνήθως γίνονται αντιληπτές από αρκετά νωρίς ώστε να προλάβω να αλλάξω έστω το φυσιγγι στη θαλαμη. Πάντα σε μια τσέπη έχω μονα τους 3-4 πιο χοντρά.

Έρχονται νωρίτερα τα κορίτσα!

2h6hab8.jpg
Τιναχτηκα απ την καρεκλα λεμε...

Και τα ψιλά σκάγια (8 ή 9, ίσως και 10) αρκούν για τη φάσσα, υπό την αυστηρή προϋπόθεση να είναι κοντινές οι ντουφεκιές (μέχρι 15 μέτρα), και επίσης να πάει το κέντρο της κατανομής πάνω στο πτηνό, που είναι πιο πυκνό και πιο φονικό...!
Μπορεί να μην είναι εγγυημένη η άμεση, ακαριαία καταβολή της (να ξεραθεί αμέσως δηλαδή), αλλά σίγουρα θα πέσει...! Ειδικά δε, εάν την πετύχει κάνα ψιλόσκαγο στο λαιμό, στο κεφάλι ή στη φτερούγα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πετάξει, ή εάν την τουφεκίσουμε από πίσω, στον κωλαράκο της, όπου είναι πιο εύκολη η διείσδυση των σκαγιών στη κοιλιά της...!
Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι είναι και το σωστό να ντουφεκάμε τη "φασσάρα" με ψιλόσκαγα (αλίμονο...), αλλά το αναφέρω κυρίως για τους αμιγώς τσιχλάδες των μπασιμάτων, που καμιά φορά τους καβαλάνε οι φάσσες και δεν έχουν προλάβει να αλλάξουν σε πιο χοντρό σκάι...
Τα σωστά νούμερα σκαγιών για τη φάσσα (που να συνδυάζουν και πυκνότητα και διάτρηση), κατά την προσωπική μου άποψη, είναι τα: 7, 6, 5. Η χρυσή τομή είναι το 6άρι...! Πρέπει να είναι καλής ποιότητας, απολύτως σφαιρικά και λειασμένα, και εάν είναι και επινικελωμένα ή επιχαλκωμένα τότε ακόμη καλύτερα...! Επίσης, ακόμη καλύτερα να είναι και ιδιαίτερα σκληρά, με αυξημένο ποσοστό αντιμονίου στη σύστασή τους (4 με 5%)...!

Last edited:
Και τα ψιλά σκάγια (8 ή 9, ίσως και 10) αρκούν για τη φάσσα, υπό την αυστηρή προϋπόθεση να είναι κοντινές οι ντουφεκιές (μέχρι 15 μέτρα), και επίσης να πάει το κέντρο της κατανομής πάνω στο πτηνό, που είναι πιο πυκνό και πιο φονικό...!
Μπορεί να μην είναι εγγυημένη η άμεση, ακαριαία καταβολή της (να ξεραθεί αμέσως δηλαδή), αλλά σίγουρα θα πέσει...! Ειδικά δε, εάν την πετύχει κάνα ψιλόσκαγο στο λαιμό, στο κεφάλι ή στη φτερούγα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πετάξει...!
Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι είναι και το σωστό να ντουφεκάμε τη "φασσάρα" με ψιλόσκαγα (αλίμονο...), αλλά το αναφέρω κυρίως για τους αμιγώς τσιχλάδες των μπασιμάτων, που καμιά φορά τους καβαλάνε οι φάσσες και δεν έχουν προλάβει να αλλάξουν σε πιο χοντρό σκάι...
Τα σωστά νούμερα σκαγιών για τη φάσσα (που να συνδυάζουν και πυκνότητα και διάτρηση), κατά την προσωπική μου άποψη, είναι τα: 7, 6, 5. Η χρυσή τομή είναι το 6άρι...! Πρέπει να είναι καλής ποιότητας, απολύτως σφαιρικά και λειασμένα, και εάν είναι και επινικελωμένα ή επιχαλκωμένα τότε ακόμη καλύτερα...! Επίσης, ακόμη καλύτερα να είναι και ιδιαίτερα σκληρά, με αυξημένο ποσοστό αντιμονίου στη σύστασή τους (4 με 5%)...!
Εχω παρει με 9 άρια 2 πριν 2 χρόνια στην Παλαιοπαναγιά περασαν πανω από το κεφάλι μου....Σωστοτατος Νικο.well done.

Το κυνήγι της φασσας με ελάχιστες εξαιρέσεις δεν απευθείνεται σε βολές των 15 μέτρων...είναι ελάχιστα αυτά τα καρτερία και πάρα πολύ σπάνια...και καθαρά πάνω στο φαγητό της και ίσως και στην κουρνια της...αλλά ξέρεις πως άμα βαράς τα πουλιά στην κουρνια η στο φαγητό τα χάλασες!

Νίκο το ν8 και 9 δεν καταβάλλει την φασσα μόνο στα 15μ αλλά κ στα διπλα μέτρα..Μεγάλο πουλί είναι,σε μια κεντραρισμενη τουφεκιά είναι αδύνατον να ξεφύγει..μπορεί σαφώς να μην έχει την ιδανική διατρηση αλλά τα πολλαπλά τραύματα(η έστω το ένα κ τυχερό) θα την καταβάλλουν..

Last edited:
Το κυνήγι της φασσας με ελάχιστες εξαιρέσεις δεν απευθείνεται σε βολές των 15 μέτρων...είναι ελάχιστα αυτά τα καρτερία και πάρα πολύ σπάνια...και καθαρά πάνω στο φαγητό της και ίσως και στην κουρνια της...αλλά ξέρεις πως άμα βαράς τα πουλιά στην κουρνια η στο φαγητό τα χάλασες!

Hλία σωστός, μα εγώ αναφέρομαι αποκλειστικά στα φασσοπεράσματα του Οκτώβρη, κατά τα οποία μερικά κοπαδάκια γλείφοντας τις ραχούλες και τις χούνες μπορούν να σου σκάσουν κυριολεκτικά μες στα μούτρα, και μάλιστα εκεί που δεν τα περιμένεις και μένεις "παγωτό", με το στόμα ανοικτό...!!! Φυσικά δεν γίνεται πάντα έτσι... και, αντιθέτως, τα πιο πολλά μπουλουκάκια περνάνε σε μεσαίες, μακρινές, οριακές ή απαγορευτικές αποστάσεις...!
Για κυνήγι φάσσας σε κούρνιες - ξεκούρνιες, βοσκή - ξεβοσκή, δεν γνωρίζω καθόλου πώς είναι (μόνο σε βίντεο έχω δει...)!

Last edited:
Νίκο το ν8 και 9 δεν καταβάλλει την φασσα μόνο στα 15μ αλλά κ στα διπλα μέτρα..Μεγάλο πουλί είναι,σε μια κεντραρισμενη τουφεκιά είναι αδύνατον να ξεφύγει..μπορεί σαφώς να μην έχει την ιδανική διατρηση αλλά τα πολλαπλά τραύματα(η έστω το ένα κ τυχερό) θα την καταβάλλουν..

...Ενδέχεται κι αυτό Τάσο...! Ίσως είναι εφικτό, έστω και περιστασιακά, εάν όχι πάντα...

Last edited:
Στα 15 μετρα η φασσα θα γινει κουρελι αν παει επανω της η τουφεκια ακομα κ με 9αρια... Καλυτερα να μην παει πανω της για να μεινει κ κατι για το τραπεζι μας... ;)

Κι όμως Άρη, βάσει της προσωπικής μου εμπειρίας, η φάσσα δεν "χαλάει" τόσο εύκολα από μία κοντινή τουφεκιά, όσο άλλα (μικρότερα) θηράματα, λόγω του μεγάλου της όγκου και της μεγάλης της μυϊκής μάζας...!
Βέβαια, το ότι θα βρούμε, μετά, μες στη σάρκα της μερικά σκάγια... αυτό μου 'χει τύχει και με πιο χοντρά νούμερα και σε πιο μακρινές βολές...

Last edited:
χωρίς να θέλω να κάνω διαφήμιση στα συγκεκριμένα φυσίγγια απλά έτυχε να έχω αυτά εκείνη την μέρα σε νο. 8
3 Νοεμβρη παραπρόπερσι τελειώματα μπασιμάτων μου περασε ενα ζευγάρι που τις είδα τελευταια στιγμή και δεν πρόλαβα να αγχωθώ για τα ψιλά σκάγια που είχα
είναι και θέμα ψυχολογίας πάντα
pic host

χωρίς να θέλω να κάνω διαφήμιση στα συγκεκριμένα φυσίγγια απλά έτυχε να έχω αυτά εκείνη την μέρα σε νο. 8
3 Νοεμβρη παραπρόπερσι τελειώματα μπασιμάτων μου περασε ενα ζευγάρι που τις είδα τελευταια στιγμή και δεν πρόλαβα να αγχωθώ για τα ψιλά σκάγια που είχα
είναι και θέμα ψυχολογίας πάντα
pic host
Για μένα αυτή τη στιγμή είναι τα καλύτερο 32αρι της αγοράς.ας βάλουν όμως λίγο νερό στο κρασί τους.φυσιγγαρα

Status
Not open for further replies.
Back